Да се включа и аз с моите разсъждения, макар и правени по повод моите неволи (само за протокола - аз съм с тубарен стерилитет, мъжкият фактор е повече от добре)
SDI теста го направихме - да, мидж е права, че при кофти резултати процедурата се отлага. Не ми беше ясно защо ги дадохме тия пари, но като попрочетох, видях, че при мъже с отлични спермограми лошите резултати на SDI издават проблем, а този проблем пък от своя страна може да повлияе митичният "потенциал на ембрионите". В момента съм спокойна поне за мъжкия фактор, затова подкрепям правенето на този тест. Разбрах, че в случай на не особено добри резултати, щяхме да преминем към ИКСИ (сега си караме на Ин витро).
По отношение на АИ - gallardo, не съм убедена доколко е маркетингов трик, едно момиче от тук си прави АИ в Германия и това сложи край на неуспешните процедури (лично мое убеждение, че това реши проблема). При нея обаче везните клоняха много натам, защото други видими проблеми липсваха, а и тя отключи друго автоимунно заболяване - така че, по метода на изключването, се фокусира на НК клетките.
По отношение на "потенциала на ембриона" - съгласна съм, че стимулацията го повлиява и, когато не е подходяща, обрича опита на неуспех. Предполагам обаче, че различните хора са различно "чувствителни" към стимулациите (някои се повлияват много добре от стандартните протоколи). Доколкото схващам, стимулацията + блокажа имат значение не само за това колко броя яйцеклетки ще произведеш, но и примерно как ще се движат хормоните по времето на процедурата. Да напомня само, че преждевременното покачване на ЛХ скапва яйцеклетките, но някак "невидимо" - аз съм получавала бластоцисти (3 броя) в такава ситуация, които обаче са неспособни на живот, доколкото разбирам от публикациите, които съм чела. От друга страна, всички знаем, че не толкова читави на пръв поглед ембриони, понякога се имплантират... (т.е. това, което ембриолозите виждат като потенциал невинаги отговаря на истината). В допълнение ще добавя, че овладяването на ЛХ резултира в много случаи в преждевременно покачване на прогестерона, което пък кара лигавицата да презрее преждевременно и съответно да не е толкова рецептивна след ЕТ. В такава ситуация пък съм имала поне някакъв опит за имплантация (чхг 4 и нещо на 9-ти ден и 3 и нещо на 11-ти, единственият случай, в който не е било кръгла 0).
Няма как да не спомена, че читавият трансфер също е от изключително значение - при мен последните два трансфера бяха придружени с кървене, макар и изключително слабо - според мен е възможно и това да е причина за отрицателния резултат.
Моите изводи от горенаписаното: смятам да пробвам на напълно естествен цикъл, за да избегна неблагоприятното влияние на хормоналните препарати върху яйцеклетките ми. Целта ми е опит, който да е ок от гледна точка на ЛХ, прогестерон и трансфер. Вероятно ще ми бъде приложена и някаква терапия заради завишени НК клетки. Ако обаче постигна първите три условия и нямам резултат, вече ще мислим какво да предприемем.
Джи, мисля, че трябва да се успокоиш, да обсъдиш с доктора си внимателно ситуацията и да набележите заедно следващите стъпки (пробвай си естествено междувременно, то пък може и да стане). Имаш време да обмислиш нещата и да съставиш план! Вярвам, че ще успеем, просто понякога е по-трудно.