0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Няколко неуспешни АРТ - какво следва?
« Отговор #60 -: Януари 08, 2009, 15:29:50 pm »
Мила Миси,
изследвай си пак НК клетките.Те трябва да се следят на всеки 2 месеца доколкото Док ми каза.
« Отговор #61 -: Януари 09, 2009, 12:13:09 pm »
misi, следя ти цялата одисея и мога да си представя как вече се чудиш, какво да иЗследваш.
аЗ имам 2 неуспешни опита с по 2 трансферирани бластоцисти, както и един крио. Засега и аЗ нямам отговор Защо не става. но споменавам тук За протокола какво ми каЗа Стаменов. той иЗраЗи сьмнение, че може би има някакав проблем с матката, след като ембрионите са добри пьк не се имплантират(матката ми е на прьв поглед о.к., но Знае ли човек...) та ако не си си обрьщала по специално внимание на нея, поне го повдигни като вьпрос пред доктора.

по повод на преимпл. диагностика...да, в САЩ е раЗрешена, но не Забравяйте, че там всичко е раЗрешено...в Зап. Европа са много внимателни с нея и я прилагат само при докаЗано обременяване в семейството.

струва ми се сьщо така, че в БГ малко се преувеличава с отражението на НК клетките в/у имплантирането на ембриона.
*

misi

• *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
« Отговор #62 -: Януари 09, 2009, 13:11:23 pm »
Благодаря ти gallardo,
аз също от доста време мисля, мисля, понякога по цели нощи не спя и мисля ли мисля... то е ясно, че не съм доктор, но все търся логика защо ембрионите като са добри не се имплантират. И аз мислех да предложа на док една контролна хистероскопия, за да се огледа матката и да се види състоянието й. Знам, че се правят и биопсии на матката, за да се подпомогне имплантирането - аз досега не съм правила такива.
*
« Отговор #63 -: Януари 09, 2009, 14:10:55 pm »
gallardo, а Стменов обясни ли какво е това изследване на матката. Чувала съм, че се прави ( поне съм чувала , че се прави в клиники в чужбина, но незнам дали и тук ) изследване на матката за наличие на бактерии - взима се нещо като материал от матката за биопсия и се изследва.
Някой нещо чувал ли е за такова изследване в БГ?
« Отговор #64 -: Януари 09, 2009, 14:16:38 pm »
Освен бактерии при биопсиите изследват и нивата на НК клетките в матката, ако има такива завишени правят промивки с интралипид.
« Отговор #65 -: Януари 09, 2009, 14:46:01 pm »
gallardo, а Стменов обясни ли какво е това изследване на матката. Чувала съм, че се прави ( поне съм чувала , че се прави в клиники в чужбина, но незнам дали и тук ) изследване на матката за наличие на бактерии - взима се нещо като материал от матката за биопсия и се изследва.
Някой нещо чувал ли е за такова изследване в БГ?

tanita7, Стаменов не ми каЗа нищо конкретно За иЗследване, само ми каЗа че пьрво трябва да я види на УЗ м/у 10 и 12 ден от цикьла, тогава се виждала лигавицата най-добре. какво го подтикна точно натам да се насочи За да тьрси проблем, не мога да преценя.

За биопсиите, тук от вас научих че ги правят, дори не ми е сьвсем ясно какво се цели точно с тях. аЗ живея в Германия,тук сьм правила досегашните си опити, но досега не сьм попадала на подобен метод. а пьк аЗ се ровя много иЗ сайтовете на раЗлични клиники.
*
« Отговор #66 -: Януари 10, 2009, 07:57:55 am »
Gallardo.Незная как е в Западна Европа,но мисля,че при няколко опита с отрицателен резултат е задължителна.2ВА опита с перфектно изглеждащи бластоцита и нито една бременност мисля,че е достатъчна причина за pgd .След като др.Стаменов го е предложил на ANGY BABY значи може и да е добра идея.Момичета на мен ми предложиха pgd след като при второто инвитро ми трансферираха 3 като по книга ембриона и нито един не се захвана.3 тия опит имах близо 30 ембриона.От тях направиха pgd на 18 .След теста ембриолога ни каза  кои ембрион има наи голям  шанс да се имплантира ,кои не,кои има даун синдром,кои има някакъв друг генетичен проблем.Имахме доста добри изглеждащи бластоцити които според ембриолога нямало шанс да се имплантират и доста които дори да се имплантират ще завършат със спонтанен аборт.Двата наи добри на вид бластоцита е нямало шанс да се захванат.Ако не бяхме правили този тест те щяха да си ми върнат /отлични/на вид ембриони които както се разбра е нямало шанс да се имплантират и щяхме да се чудим какъв е проблема.Моя съвет е ако има възможност да се направи pgd направете го.Дава отговор на това кои ембрион има наи голям шанс да се имплантира и знаете че генетически бъдещото ви дете ще е здраво.Така ако сте над 35 год се избягва амниоцинтезата което според мен е много рискована процедура,и няма да треперяте през първите 3 месеца на бременноста/всички знаем ,че спонтанните аборти в първите месеци се получават поради някакви генетични проблеми /.Мисля,че никои няма да тръгне да прави pgd еи така всеки го прави от нужда.Аз за себе си знам,че ако трябва да правя инвитро отново задължително ще мина през предимпланционната диагностика отново.Някои хора искат да използват този тест само заради предпочитание на пола на бъдещото си дете/това е забранено/дори в САЩ,освен ако пак не е свързано с генетичното унаследяване на някои болести.МИСИ ако наистина мислите това да ви е последния опит,направете пред.диагностика.Така поне ще знаеш,че сте направили всичко.Незнаеш от къде ще искочи проблема.Тук са големи олигофрени но в областа на инвитрото са много много много добри.
*
« Отговор #67 -: Януари 10, 2009, 10:51:23 am »
Sara, много ценно инфо - наистина! Благодаря!
*
« Отговор #68 -: Януари 10, 2009, 10:59:36 am »
Сара,
това което ме притеснява е ,че аз правя много малко яйцеклтки-едва 3/на 36 години съм и с 1 яйчник/ и май на толкова малко ембриони-2-3 не се прави ПР.диагностика?
ти знаеш ли нещо по въпроса?
« Отговор #69 -: Януари 10, 2009, 13:09:22 pm »
Без да съм сигурна в това, което казвам, но ми се струва, че няма проблем да се направи предимплатнтационна и на 1 ембрион. Не съм убедена доколко информативно би било нещо подобно, де... Ако имаш 3-4 ембриона и ти ги върнат, а те не са жизнеспособни, просто няма да се получи. Предимплантационната диагностика би могла да отговори на въпроса доколко са качествени и доколко е смислено да продължаваш опитите с твои яйцеклетки - един вид да ти помогне да вземеш решение за следващите стъпки. Това са разсъжденията ми по въпроса (защото и аз съм мислила за подобна стъпка, в случай, че не получа отговори по друг начин).
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
« Отговор #70 -: Януари 10, 2009, 13:12:14 pm »
смятам, че при няколко неуспешни опита в една клиника трябва да последва смяна на лекаря и/или клиниката.

благодаря Ви д-р Александров
*
« Отговор #71 -: Януари 10, 2009, 14:35:06 pm »
и аз мисля, че няма значение броя на ембрионите за PGD, но може би цената ще е същата. интересува ме обаче, дали показателите, които изследват в САЩ и Бг са същите?
*
« Отговор #72 -: Януари 11, 2009, 01:16:22 am »
Океанче,трябва да са същите.Относно броя на ембрионите ,да може и на няколко ембриона но цената е същата. Доколкото си спомням се прави теста на тези ембриони които преживеят 48 часа.Дано не греша,но в деня след пункцията ми се обадиха с фертил.репорта и след още един ден ми се обадиха да ми кажат,че имаме 18 ембриона за pgd.АNGY BABY сменяли ли сте лекарства и протоколи?Пила ли си противозачатъчни преди процедурата?И един яичник е достатъчен за бебенце мила.Моята кума е с един яичник .Имаше няколко опита преди да забременее.Не помня колко пъти и сменяха лекарствата и дозите,но накрая направи 10 яицеклетки.Всички се оплодиха.Върнаха и 2 и сега се радва на 2 момченца.Надежда има.Дано тази година донесе на всяка една от нас това толкова желано бебе,защото аман вече.То човек е силен ама откъде пък толкова сила .То вече не е човешко.Прегръдки и късмет.
*
« Отговор #73 -: Януари 11, 2009, 03:21:55 am »
смятам, че при няколко неуспешни опита в една клиника трябва да последва смяна на лекаря и/или клиниката.
Не съм много сигурна, че това е правилното решение! Все пак нов лекар, нови изследвания и т.н., докато старият е запознат с нещата. Пък и смятам, че съм намерила точния доктор - д-р Александров АГ - Варна  :wink:
Но все пак зависи от клиниката и лекаря, нали  :D
« Последна редакция: Януари 11, 2009, 03:39:01 am от Дживотинче »
"Рибата става акула, когато излезе от водата, спре движението и ухапе полицай!"

« Отговор #74 -: Януари 11, 2009, 11:34:57 am »
Цитат
Сара,
това което ме притеснява е ,че аз правя много малко яйцеклтки-едва 3/на 36 години съм и с 1 яйчник/ и май на толкова малко ембриони-2-3 не се прави ПР.диагностика?
ти знаеш ли нещо по въпроса?

Angy, при д-р Стаменов се прави предимпл. диагностика и на 1 ембрион при опит на ЕЦ. Мисля, че няма значение броя.
« Отговор #75 -: Януари 11, 2009, 20:33:41 pm »
Не съм много сигурна, че това е правилното решение! Все пак нов лекар, нови изследвания и т.н., докато старият е запознат с нещата. Пък и смятам, че съм намерила точния доктор - д-р Александров АГ - Варна  :wink:
Но все пак зависи от клиниката и лекаря, нали  :D
Допреди 1 година бях пациентка на д-р Савова от клиниката на Щерев. При нея направих първите си 4 опита. По това време си записах час при д-р Стаменов, за след 1 година, с идеята, ако не успеем дотогава, да отида при него. Когато обаче чух предложенията на д-р Савова за следващи стъпки, реших, че е време за промяна. И тъй като нямах друг избор, си записах час при д-р Владимиров. Единственият ми опит там въобще не ми допадна, така че се връщам на идеята да ходя при д-р Стаменов. Мисълта ми е, че не може да се дават генерални съвети - докато вярваш, че подходът е правилен и се напредва по случая (макар и неподкрепено с реален успех), може да останеш в същата клиника. Но когато по някаква причина доверието е разклатено - време е за промяна. Изследванията не се губят, аз имам цяла папка...

Поздрави и успех!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
« Отговор #76 -: Януари 12, 2009, 09:58:33 am »
Покрепям напълно, че най-важното е да имаш доверие на лекаря си!
Те не винаги са идеални, и те са хора, случва се и да сгрешат, особено при тоя претоварен трафик.
Но и аз смятам, че когато си по-дълго при един лекар, той е по-запознат с нещата, знае как реагира организнма ти, мисля, че това е по-работещата практика, ако разбира се не си попаднал, на накоя явен некадърник, но за всички лекари, които споменаваме тук, това определено не важи!
« Отговор #77 -: Януари 12, 2009, 10:50:06 am »
Gallardo.Незная как е в Западна Европа,но мисля,че при няколко опита с отрицателен резултат е задължителна.2ВА опита с перфектно изглеждащи бластоцита и нито една бременност мисля,че е достатъчна причина за pgd .След като др.Стаменов го е предложил на ANGY BABY значи може и да е добра идея.Момичета на мен ми предложиха pgd след като при второто инвитро ми трансферираха 3 като по книга ембриона и нито един не се захвана.3 тия опит имах близо 30 ембриона.От тях направиха pgd на 18 .След теста ембриолога ни каза  кои ембрион има наи голям  шанс да се имплантира ,кои не,кои има даун синдром,кои има някакъв друг генетичен проблем.Имахме доста добри изглеждащи бластоцити които според ембриолога нямало шанс да се имплантират и доста които дори да се имплантират ще завършат със спонтанен аборт.Двата наи добри на вид бластоцита е нямало шанс да се захванат.Ако не бяхме правили този тест те щяха да си ми върнат /отлични/на вид ембриони които както се разбра е нямало шанс да се имплантират и щяхме да се чудим какъв е проблема.Моя съвет е ако има възможност да се направи pgd направете го.Дава отговор на това кои ембрион има наи голям шанс да се имплантира и знаете че генетически бъдещото ви дете ще е здраво.Така ако сте над 35 год се избягва амниоцинтезата което според мен е много рискована процедура,и няма да треперяте през първите 3 месеца на бременноста/всички знаем ,че спонтанните аборти в първите месеци се получават поради някакви генетични проблеми /.Мисля,че никои няма да тръгне да прави pgd еи така всеки го прави от нужда.Аз за себе си знам,че ако трябва да правя инвитро отново задължително ще мина през предимпланционната диагностика отново.Някои хора искат да използват този тест само заради предпочитание на пола на бъдещото си дете/това е забранено/дори в САЩ,освен ако пак не е свързано с генетичното унаследяване на някои болести.МИСИ ако наистина мислите това да ви е последния опит,направете пред.диагностика.Така поне ще знаеш,че сте направили всичко.Незнаеш от къде ще искочи проблема.Тук са големи олигофрени но в областа на инвитрото са много много много добри.
ЗДравей това което прочетох ме заинтригува много ти в коя клиника ходиш,и какв о е това pgd.На мен само ми обясниха,че от 18 яйцеклетки само 4 са останали и ще ми ги върнат,но не и коя какви показатели е имала,а това за шанса да се имплантират и ....моля обясни ми."След 3 неуспшни инсета и 1 икси,можеш да се свири по нервите ми пицикато".
Молете се за нещата,които желаете,но работете за нещата,от които имате нужда.
*
« Отговор #78 -: Януари 12, 2009, 12:24:50 pm »
А някой знае ли колко струва тази предимпланционна диагностика - горе долу?
« Отговор #79 -: Януари 12, 2009, 12:45:35 pm »
Танита, дано не те лъжа, но ми се върти нещо от сорта на 3000 лв.