0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Няколко неуспешни АРТ - какво следва?
« -: Ноември 20, 2008, 01:03:59 am »
Здравейте момичета,
позволявам си да пусна нова тема, защото наистина вече не знам какво следва от тук нататък. Знам, че ще ме разберете!
Накратко историята ми е следната: Опити от 4 години, 1 инсеминация, 3 опита инвитро, третият приключи миналата седмица. Първите два опита бяха ИКСИ, третия класическо Инвитро.
Изследвания до момента:
1. Хормони (няколко пъти) - в норма;
2. Щитовидни - в норма;
3. Спермограми 2 бр. - отлични, втората спермограма преди третия опит инвитро;
4. Цветни снимки 2 бр. - проходими тръби, втората снимка след второто ИКСИ;
5. Лапароскопия - диагностична - наличие на лека форма на ендометриоза, не ме съветват лечение;
6. Лапароскопия втора - след второто ИКСИ, спукана тръба от загнездил се и неразвиващ се ембрион. Дясна тръба отстранена.
7. Уреаплазма и микоплазма отдавна - отрицателни;
8. НК-клетки - стойност 11,25% при горна граница 11% - нищо не съм правила;
9. Генетични - в норма (поне доколкото съм запозната);
10. Кръвна група В+;
11. Проблемен трансфер - проблема решен след първото ИКСИ с дилатация с ламинария;

Равносметката от трите опита:
І ИКСИ - 10 яйцеклетки, оплодени 10, кофти ембриони, трансфер 3-ти ден, ЧХГ 0,00;
ІІ ИКСИ - 15 яйцеклетки, оплодени 10, чудесни ембриони, трансфер 5-ти ден, ЧХГ 53,44, но не се разви и после ми се пръсна тръбата. Цикъла ми дойде чак след лапарото, 4 месеца по-късно; симптоми нямах никакви;
ІІІ ИНВИТРО - 21 яйцеклетки, оплодени 17, хубави около 13 на втори ден, трансфер на 5-ти ден, кофти ембриони, ЧХГ 0,00; Регресират нещо и спират развитие.
При нито един от опитите не ми останаха за замразяване!

Ами това е, извинете за дългия постинг.
Е, какво още да изследвам, да му се не види??? Безсилна се чувствам!
Ще се радвам да споделите мнения и опит, за да постигнем най-сетне заветна мечта. А иначе съм на път вече да се откажа............
Благодаря ви за вниманието!
"Рибата става акула, когато излезе от водата, спре движението и ухапе полицай!"

*
Re: Няколко неуспешни АРТ - какво следва?
« Отговор #1 -: Ноември 20, 2008, 10:45:27 am »
1. SDI тест правили ли сте? И ние бяхме със чудесни спермограми и SDI testa ни беше кофти - но при този голям брой това май не е много сериозна причина
2. Защо не пробваш на ЕЦ, понякога при стимулация нещо се скапва при яйцеклетките - това е доста рядко, но съм го чувала от Док....след промрънкване....
3. Незнам с какво са те стимулирали...може би трябва да се сменят лекарствата за стимулация
4. Тази инсулинова резистентност правила ли си?? Нещо май бях чела, че скапва качеството....но мога в момента и пълни глупости да говоря, разбира се....но пусни една търсачка за нея
Друго не се сещам, може би е добре да направиш една среща с Конова....относно имунологичните и тези НК клетки....
*
« Отговор #2 -: Ноември 20, 2008, 12:25:01 pm »
Съжалявам за неуспеха ти, наистина е много трудно да кажеш нещо в такъв момент, освен това, че много добре те разбираме  :(
Това, за което се сещам да ти обърна внимание е щитовидната жлеза. Писала си,че хормоните са о.к., но скоро проверява ли ги? Аз правих един цялостен скрининг /хормони, ултразвук и т.н./ през 2005 и оттогава си живеех спокойно, докато това лято не се оказа, че ТСХ ми е 3.9. Е, само по себе си, би могло и да не е голям проблем, но нали търсим причина/и за неуспех, а аз имах два неуспешни стимулирани опита зад гърба си  :( Та, колко ти е ТСХ?
Другото нещо, което също ми се струва важно е обременяване с глюкоза за проверка нивата на инсулина /и Таня го е написала/ - и там уж нямах проблем, но се оказа, че не е съвсем така. Назначиха ми и за това терапия.
Генетични изследвания правили ли сте? Ако не се получават много хубави ембриони, може би е добре да направите кариотип, за да се изключи генетичен проблем?
Не е много, но все пак нещо, от което да тръгнеш.
Кураж, не се отчайвай  :D
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

« Отговор #3 -: Ноември 20, 2008, 13:38:53 pm »
и аз за SDI ще кажа, че при нас това голям проблем се оказа.
дано успеете скоро :bighug:
« Отговор #4 -: Ноември 20, 2008, 14:18:34 pm »
Честно казано за мен лично, след 3 миседа, вече не знам какво следва,нови опити докато се получи може би. Вече се изчерпах от към идеи какво още може да изследваме, единствено може би терапията за Нк-клетките ми може би не е удачна-вливат ми интралипид до сега. Другото което всеки път правя е да си проследя пак хормоните дали са ми в норми. :(

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*
« Отговор #5 -: Ноември 20, 2008, 20:59:13 pm »
Благодаря за отговорите ви!
1. СДИ тест не сме правили все още - признавам там не съм запозната, но обещавам да прочета това. Дано във Варна се прави някъде, че ми писна да ходим тук и там за изследвания. Ако знаете къде да отида, моля подскажете ми!
2. За инсулиновата резистеност също не съм запозната - явно трябва да се почете повече.
3. Колкото до лекарствата - първите пъти бях с Пурегон, съответно отидохо 1500 и 1900 ед., третия с Гонал - 2700 ед. Стимулацията ми продължава 11-12 дни.
4. Щитовидната я изследвах в Плевен този май и беше 1,52. ТАТ 86,8 т.е. леко завишен и МАТ 11 при граници под 40. Точно при доц.Конова бях.
5. Изследвах и антикардиолипин IgG 3,5 (-), антикардиолипин IgM 8,8 (-) анти бета 2PI - IgG, IgA, IgM 0,44 (-). Конова ми препоръча вливане на Имуновенин интакт 40 ампули 7-10 преди ЕТ, което не направих, защото ми казаха, че това е излишно застраховане и не е необходимо. Същото се отнася и до Фраксипарина 0,3 мл. след ЕТ през ден до 7 ден преди термин.
6. За щитовидната ми препоръча само контролно изследване, ако теста е положителен.
7. Генетичните са добре (поне така мисля):
Фактор В Лайден - хомозиготен носител по нормален алел;
Мутация 20210А в протромбиновия ген - хомозиготен носител по нормален алел;
Генетичен вариант С677Т - хомозиготен носител по нормален алел;
Генетичен вариант (носителство на хаплотип А2) - хетерозиготен носител на Хаплотип А2;
Носителство на генотип 4G/5G - носител на генотип 5G/5G;

Ами това е в общи линии. Мисля, че съм направила необходимото и доколкото разбрах няма тук сериозни проблеми, но уви нещо не се получават нещата. Къса се някъде брънката между хубавите яйцеклетки и сперматозоиди и качествените ембриони. Дали е само природа и малшанс, не знам.
Затова се и чудя кой път да хвана.

*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
« Отговор #6 -: Ноември 20, 2008, 21:01:10 pm »
Съжалявам за обезсърчителната ситуация, Дживотинче.  

Друго, за което се сещам е това трансфера да е направен прецизно под УЗИ контрол.

Дано скоро намериш отговор на въпроса " Защо"!

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
*
« Отговор #7 -: Ноември 20, 2008, 21:08:36 pm »

Друго, за което се сещам е това трансфера да е направен прецизно под УЗИ контрол.

Благодаря ти, мила! Както и на останалите момичета. Страхотни сте!
Ами трансфера мина чудесно, пък и моя док е Александров от АГ Варна и смятам, че това е точния доктор.
Май, май, ще се окаже само малшанс при мен. И трябва да увелича молбите за сбъдване на желанията!

*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
« Отговор #8 -: Ноември 20, 2008, 21:08:53 pm »
Благодаря за отговорите ви!
1. СДИ тест не сме правили все още - признавам там не съм запозната, но обещавам да прочета това. Дано във Варна се прави някъде, че ми писна да ходим тук и там за изследвания. Ако знаете къде да отида, моля подскажете ми!
2. За инсулиновата резистеност също не съм запозната - явно трябва да се почете повече.
3. Колкото до лекарствата - първите пъти бях с Пурегон, съответно отидохо 1500 и 1900 ед., третия с Гонал - 2700 ед. Стимулацията ми продължава 11-12 дни.
4. Щитовидната я изследвах в Плевен този май и беше 1,52. ТАТ 86,8 т.е. леко завишен и МАТ 11 при граници под 40. Точно при доц.Конова бях.
5. Изследвах и антикардиолипин IgG 3,5 (-), антикардиолипин IgM 8,8 (-) анти бета 2PI - IgG, IgA, IgM 0,44 (-). Конова ми препоръча вливане на Имуновенин интакт 40 ампули 7-10 преди ЕТ, което не направих, защото ми казаха, че това е излишно застраховане и не е необходимо. Същото се отнася и до Фраксипарина 0,3 мл. след ЕТ през ден до 7 ден преди термин.
6. За щитовидната ми препоръча само контролно изследване, ако теста е положителен.
7. Генетичните са добре (поне така мисля):
Фактор В Лайден - хомозиготен носител по нормален алел;
Мутация 20210А в протромбиновия ген - хомозиготен носител по нормален алел;
Генетичен вариант С677Т - хомозиготен носител по нормален алел;
Генетичен вариант (носителство на хаплотип А2) - хетерозиготен носител на Хаплотип А2;
Носителство на генотип 4G/5G - носител на генотип 5G/5G;

Ами това е в общи линии. Мисля, че съм направила необходимото и доколкото разбрах няма тук сериозни проблеми, но уви нещо не се получават нещата. Къса се някъде брънката между хубавите яйцеклетки и сперматозоиди и качествените ембриони. Дали е само природа и малшанс, не знам.
Затова се и чудя кой път да хвана.

Сега виждам, че си писала малко преди аз да постна моя отговор.

Да споделя, че заради носителство на Халотип А2, ми е изписан Клексан 0.2 но аз използвах Фраксипарин 0.3.

Но пък имам забременяване и без използване на Фраксипарин, защото по това време коментара на генетичните беше само на д-р Ковачева и доц. Конова.
При повторна консултация в Солун те ми назначиха прилагане на Фраксипарин.

*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
« Отговор #9 -: Ноември 20, 2008, 21:11:44 pm »

Благодаря ти, мила! Както и на останалите момичета. Страхотни сте!
Ами трансфера мина чудесно, пък и моя док е Александров от АГ Варна и смятам, че това е точния доктор.
Май, май, ще се окаже само малшанс при мен. И трябва да увелича молбите за сбъдване на желанията!

Да, и аз мисля, че д-р Александров е безкомпромисен, когато става дума за трансфер. Явно няма да е там отговора на " Защо" ?

« Отговор #10 -: Ноември 20, 2008, 21:39:44 pm »
Честно казано за мен лично, след 3 миседа, вече не знам какво следва,нови опити докато се получи може би. Вече се изчерпах от към идеи какво още може да изследваме, единствено може би терапията за Нк-клетките ми може би не е удачна-вливат ми интралипид до сега. Другото което всеки път правя е да си проследя пак хормоните дали са ми в норми. :(
Марина , другият път опитайте с Интралипид + Имуновенин.
*
« Отговор #11 -: Ноември 20, 2008, 22:34:16 pm »
А тези лекарства дали се дублират като действие? Набързо намерих това: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=245466.msg5849307, но не знам дали  ще е от полза.

« Отговор #12 -: Ноември 20, 2008, 22:57:42 pm »
А тези лекарства дали се дублират като действие? Набързо намерих това: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=245466.msg5849307, но не знам дали  ще е от полза.
Според мен по - скоро се допълват. Този цикъл на стимулация по препоръка на доц. Конова влях и двете, въпреки че имам вливане на Интралипид от предния цикъл.
 През юли преди инсе влях само Интралипид и резултата беше кухо яйце , затова предприехме тези мерки.
Добре е да се консултира с доц. Конова за тази алтернатива.
« Отговор #13 -: Ноември 21, 2008, 09:20:53 am »
Обаче ми направи впечатление, че явно се прилага лечение с пентоксифилин и триовит - за пентоксифилина вече знам , че е за разреждане на кръвта, но съшо така казват , че има действие върху НК-клетките, но виж за триовит не бях чувала-за какво се използва той всъщност?

Да така мисля и аз да направим.

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*
« Отговор #14 -: Ноември 21, 2008, 09:39:04 am »
Може би би могла да си направиш и Активна имунизация?Аз мисля да си направя.

И аз съм с 3 неуспешни ИКСИ,но чак сега направих обременяване с глюкоза и видях проблем и там,който ми е повлиял на качеството на яйцеклетките.Сега го лекувам.
« Отговор #15 -: Ноември 21, 2008, 10:13:58 am »
Може би би могла да си направиш и Активна имунизация?Аз мисля да си направя.

И аз съм с 3 неуспешни ИКСИ,но чак сега направих обременяване с глюкоза и видях проблем и там,който ми е повлиял на качеството на яйцеклетките.Сега го лекувам.
Марина е правила АИ в Солун.
Аз мислех също да направя в Солун , но прочетох мнение на проф. Прапас , че АИ не се прави на пациенти с антифосфолипидни антитела , защото има риск проблема да се задълбочи.
*
« Отговор #16 -: Ноември 21, 2008, 10:21:46 am »
А кой ви насочи за АИ, на кого се препоръчва? Извинете за невежеството, ама тази материя ми е доста непозната.
Анджи, теб нещо наведе ли те на мисълта да търсиш там проблема или просто стана случайно при поредните изследвания, които правиш?

« Отговор #17 -: Ноември 21, 2008, 10:45:05 am »
 По мои наблюдения , тук в БГ по - често се прибягва да вливания на Имуновенин, защото АИ май се прави отскоро и то в клиниката на Тодоров , ако не се лъжа.Бях чула/чела , че и Стаменов щял да прави АИ , но дали вече се прави и при него незная.
 Мене никой не ме е насочвал към АИ.
Виж това:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=99999999&topic=9543.0
Също по моя инициатива мисля да направя обременяване с глюкоза.
« Последна редакция: Ноември 21, 2008, 10:46:36 am от fatalwoman »
*
« Отговор #18 -: Ноември 21, 2008, 10:52:54 am »
По принцип АИ се препоръчва при повтарящи се спонтанни аборти, както и в някои случаи на неизяснен стерилитет. Аз също съм правила - в Солун. Преди да направя процедурата се консултирах с проф. Прапас дали съм подходяща за тази терапия.
При мен, за съжаление, не даде очаквания резултат.
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
« Отговор #19 -: Ноември 21, 2008, 11:31:07 am »
А кой ви насочи за АИ, на кого се препоръчва? Извинете за невежеството, ама тази материя ми е доста непозната.
Анджи, теб нещо наведе ли те на мисълта да търсиш там проблема или просто стана случайно при поредните изследвания, които правиш?

Както ти казах по-горе гърците малко по-задълбочено обръщат внимание на имунология и генетика...

Аз също правих АИ по тяхна препоръка заради завишение на NK T клетки.
Това е популация, която доц. Конова не изследва и смята, че няма отношение към имплантацията.

Не зависимо то това и тя ми препоръчва вливания  с имуновенин.  :idea:

Трябва да призная, че след тия вливания имах "+" тест но на фона на своя богат опит имам процедура с вливания и с "-" тест.  :idea:

Сега при последната си процедура през септември бях взела почти всички мерки. ( Казвамм почти, защото при направина АИ не е необходимо вливане... уж и... не правих вливане на имуновенин. ) :idea:

Използвах глобули виагра за подпомагане растежа на мат. лигавица ( имам аборт в 21 г.с. ).
Фраксипарин 0.3 деня след пункцията заради носителство на Халотип А2.
Преднизолон по схема няколоко дни след трансфера.
Асипирин, фолиева и прочие са ясни, папаверин след трансфера. Преди него си бях купила Но шпа ампула мускулно. За друго не се сещам.
За съжаление не достина нещо, за да развие бременността, стигнах до ЧХГ 62 и ...

Та според мен д-р Александров е прав за това, че най-важно е потенциала на ембрионите... " Дали кода на живота е заложен в тях. "
Поради тази причина сме свидетили на бременности с много високи НК клетки или лигавица - 8мм. 

Което е обнадеждаващо за нас.

Извини ме за дългия постинг. Дано с нещо ти помогне моя опит.