Здравейте момичета!
Аз днес си взех резултатите от генетичните изследвания! При съпруга ми нещата са си на мястото 46, XY.
Искам да ви споделя колко е важно да се правят такива, защото това, което се установи при мен ще има отношение към бебето, което нося сега. 5та седмица съм след 2 спонтанни аборта в рамките на последните 2 години. Имам син на 22, но аномалията, която откриха при мен е т.нар. мозаечен кариотип. при 11% от хормозомите ми има или една или 3 Х хромозоми, което не се е отразило на нищо в здравословното ми състояние и фертилитета, но БИ МОГЛО да се отрази на бебето, ако то е момиче. Накратко - ако все пак премине през критичните 12-13 седмици (защото очевидно предишните ми 2 аборта се дължат на тази хромозмна аномалия) и все пак се окаже че достатъчно голям процент клетки има с тази аномалия, детето може да се роди със синдром на Търнър (при липсваща 1 хромозома), или синдрома на "свръхжена" - тризомия. Но когато това се знае от рано, ефектите от аномалията могат да бъдат контролирани от лекарите и бъдещата жена да няма проблеми с фертилитета. Добрата новина е, че тези жени нямат умствени отклонения, а са единствено с проблеми с фертилитета, с по-нисък ръст са, но може и други проблеми да имат...
Когато се прави инвитро препоръчително да се направи пренатална цитогенетична диагностика - т.е. прави се цитогенетичен анализ на 1 клетка от ембриона преди да се трансферира, и ако той е с нормален кариотип - да се трансферира. При мен обаче бременностите се случват спонтанно и ни остава да чакаме до към 14та седмица, когато с амниоцентеза може да се установи и пола на детето и кариотипа на плода.
Затова - всички които все пак се колебаят дали да си правят цитогенетично излседване или не - въоще да не се колебаят. Това изследване се оказва крайъгълен камък за здравето и на хората и на тяхното поколение!!!
Поздрави и успех на всички!!