Имам 3 спонтанни аборта в ранни седмици (между 8 и 14, като и трите бременности бяха след икси). Още след първия си направих генетични и имунологични. За генетичните аз мисля, че националната генетична лаборатория е най-доброто място. Ние правихме генетични през 2007г. и тогава трябваше задължително първо среща с генетик, който да прецени какви точно изследвания са необходими. Нас ни консултира Алекс Савов, пуснахме мутациите за тромбофилия( бяха 3 мутации доколкото си спомням) и отделно и двамата с мъжа ми си направихме кариотип. От мутациите не бяхме пуснали единствено MTHFR, дано не бъркам изписването-мутацията, която пречи на усвояването на фолиевата киселина. Всичките генетични ни бяха ОК. Имунологични правихме в Надежда-от тях имаше малък проблем с НК клетките, бяха на горната граница. При следващите опити правихме вливания на имуновенин, пила съм и преднизолон, даже фраксипарин съм си слагала, въпреки че нямах мутации за тромбофилия. Това не попречи да последват още 2 аборта. След третия отидох пак при Алекс Савов с молба да ми изследват и MTHFR. Според него, тази мутация не можело да е причина за абортите и първо ме накара да си изследвам нещо друго и ако било завишено, тогава трябвало да правим MTHFR. Аз държах да се изследвам и за тази мутация, защото никой не можеше да ми даде причина за абортите и това беше единственото, което не бяхме изследвали, затова отидох в Геника и се изследвах там-оказа се, че и такава мутация нямам. От Геника също ми казаха, че дори и да я имам, тя не може да е причина за абортите. Бях се отчаяла тотално, защото причина не можехме да открием-единствената евентуална причина беше двурогата ми матка. В крайна сметка, първият цикъл след последния спонтанен абрт забременях естествено и родих първата ни дъщеря. Вливах почти всеки месец имуновенин. 2 години по-късно забременях с втората ни дъщеря, пак спонтанно. Тогава нищо не съм вливала-роди се жива и здрава.
Catcat, моят съвет е да отидеш в Националната генетична лаборатория и да се консултираш с генетик какви генетични изследвания да си направите. Това може да стане още сега. За имунологичните, на мен ми бяха казали да изчакам един месец след аборта и тогава да ги правя. За тях не мога да те посъветвам къде да ги направиш. При всички положения, не се отчайвай. Знам какъв шамар е като ти се случи, но на мен д-р Виолета Димитрова, която констатира първият ми аборт, ми каза, че след инвитро се случва много по-често. После и аз стигнах до такива изводи. Това не значи, че няма да успееш. Стискам палци! Бъди силна и вярвай!