Пердето е описала за епиглотита.
при нас нещата започнаха миналия вторник с третата поредна хрема за период от месец и половина. температура до 37.7. на следващия ден вдигна 38.5, гласът му пресипна. отведох го при личната лекарка, тя го прегледа и заключи, че не се опасява за ларингит, въпреки пресипналия глас (! - груба грешка). продължи да поддържа висока Т, която много трудно смъквах. следобяд, както спеше, започна да кашля пристъпно с обилно отделяне на слюнка. аз бях чела за епиглотита още преди, но бях забравила за този важен симптом - обилното слюнооотделяне. заведохме го в Токуда, там го прегледа педиатър, не мислеше, че има ларингит, но ни прати на УНГ, където се оказа, че не само има ларингит, но и субакутен епиглотит. казаха, че сме за болница, но ни насочиха към детското УНГ на ИСУЛ, което било единствено специализирано за деца УНГ отделение и само там можели да реагират адекватно, ако не дай боже се наложат животоспасяващи мерки от рода на интубация или трехеотомия (защото при острия епиглотит има опасност от задушаване). аз настоях да останем в Токуда.
лечението е метилпреднизолон, антибиотик, антиалергичен сироп и чести инхалации - не разбрах с какво. слава богу, овладяха се нещата. от условията, отношението и лекарите съм много доволна.
дано не се случва никому.