Затова за себе си съм взела решението да участвам в томболата и ако евентуално спечеля с разрешението на модераторите да преотстъпя парите на някого, когото смятам за нуждаещ се.
Извинявам се,
zayak3, но и така не се прави!
Хайде и аз да се включа там където не ми е работата...
И на мен повече ми допада идеята за жребия. Просто, защото Коледа е Вълшебен празник и ние като едни пораснали-недопораснали деца вярваме все още в чудеса. Така че нека повече двойки с репродуктивни проблеми имат шанс да участват.
От друга страна ми допадат и думите на
Ултра, че Зачатие е обществено сдружение и отбелязване на дати или събития с по-разгърнати, творчески инициативи, може само да е от полза за всички с репродуктивни проблеми, защото това не оставя незабелязано в обществото. Едно е все пак да се отразява томбола (а такива колкото щеш), друго е това да се уплътни и превърне в събитие.
Но някак два пъти в годината да се правят литературни конкурси - дори и в разширен вариант, защото идеите на
Cygnus са страхотни! - ми се вижда много. Нека ги оставим за Деня на репродуктивно здраве. Те се превръщат в традиция за него и мисля, че именно това е една от хубавите му страни. Не знам и колко време ще е необходима за подготовката на едно такова събитие с творческа насоченост, като прибавим и това, че е необходимо време и на самите желаещи да участват да се подготвят, а това не става просто, ей така, междудругото в натовареното ежедневие и то не в период, когато мислим за подаръци за цялото семейство и празнични трапези , което също драстично ще намали бройката на участниците ...
Според мен обаче не бива да се отминава въпросът за поставянето на критерий за участие в томболата/жребия. Колко потребители има Зачатие? – Около 14 000. Да речем, че остават около 7-10 000 като се извадят потребителите с няколко ника, тези, които вече са се преборили с проблема, представители, случайни и пр. (ще ме извините не разполагам с точна статистика) За 10 000, да се спечелят, да речем 5 награди, си е повече от жив късмет! Другото, което повече ме вълнува, е, че някак не ми се вижда честно да се наредят на една права двойки, които правят опити от ½ -1 година и такива, които финансово и емоционално са се изстискали 7, 10 и повече години... Въпрос на съвест е все пак тези, които разполагат с финансови възможности да не участват.
Какви точно да бъдат критериите? Защото аз лично мога да дам и следния пример. Познавам двойка, които са заедно от 10-11 години, нямат дете, ясно им е, че имат проблем, но не правят почти нищо, за да го преодолеят. Да направили са едно-две изследвания, посетили са няколко пъти един-два лекари, и до там. Напротив, обявиха ме за недобре, че от 9-10 месеца постоянно търча за изследвания и консултации, и то при положение, че имам дете. Явно е въпрос на приоритети, но някак да се нареждат на една линия двойки, които 2-3-4 и повече години се борят, с други, които просто са регистрирали проблема и чакат чудото да се случи, не ми се вижда също честно.
Дългогодишните или многократни опити, жени, с изчерпан яйчников резерв или наближаващ такъв, двойки за ИКСИ, жени, със заболявания или с прогноза за заболявания, при които бременността може да е противопоказна, т.е. факторът време е от особено значение, подобни изисквания би било хубаво да залегнат в критериите за отсяване на кандидатурите за жребии.
Но нека това не задължава двойките за публичност – това зависи много от средата около семейството, много е деликатно. Надявам се, че пък ще може да се разчита на двойките, които нямат проблем с толерантността в обкръжението си, дори и да не са печелили награди да имат своите публични изяви. (
Ефирче, ще ми простиш, нали?!)
По отношение, конкретно, на тегленето на жребия – защо не се изтегли от едно по-големичко вече дете на Зачатие. На колко е най-голямо дете тук? Вие се познавате. Еми, аз като една сравнително нова сблъскаща се с проблема искам да видя, да пипна, да им се порадвам на тези така желани дечица! Друго е да видиш УСПЕХА. Защо въобще не се включат в този празник повечко деца? Не знам дали повечето родители ще искат, но предполагам, че има и много, които биха направили подобен жест за останалите борещи се...
Идеята не е моя, но много ми допада. Дано не разсърдя някого... В „Надежда”, в коридора са поставили рамки на отливки на ръчички и краченца на „техни бебенца”. Защо например не се направи търг от „краченца” и „ръчички” на най-желаните бебенца, аз лично с радост ще си купя и сложа едно такова късметлийско „краче” или „ръчичка” у дома. По-големичките мога да нарисуват или изработят нещо. А със събраните средства може да се подпомогне още една двойка, нали?! Дори и да не стане за тази Коледа, помислете за такава инициатива за друг път...
Станах прекалено дълга... Ако смятате, че не е редно сваляйте поста и си го запазете там някъде...
Да си дойдем на думата, с какво аз мога да се включа – за съжаление с парички не мога, ако можех щях да кандидатствам за член на сдружението, но и това някой ден ще стане; евентуално при отсяване на кандидатури за жребия (по принцип почти всеки ден от 2 до 4 следобед съм свободна), бихме могли да говорим и за нещо по организирането, но имайте предвид, че аз съм плах човек и като не ви познавам ще ми е малко терсене, а и нямам опит в организирането на големи събития, така че задачите трябва да са на парче
...