0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Живот в чужбина
« Отговор #40 -: Ноември 04, 2008, 16:44:06 pm »
iliyanas, след като брат ти има толкова квалификации , защо не се махне от там?
Защо търпи и се примирява с това положение?
Никак не съм съгласна  да се обобщава на принципа- тук и навсякъде другаде!
Кажете ми в кой край на света работодателите са коректни на 100%?
Къде , е това място където безусловно се заплащат, извънреден труд , нощен труд , работа в почивни дни  - на светло , т.е. обложени с данък,от всички работодатели?
Навсякъде , живеят хора - всякакви!
Важното е -където и да си , да се чувстваш оценен и удовлетворен от работата си , да бъдеш себе си и на своето си място.
Който търси , намира , който не-се оплаква и оправдава!
  Така,започвам да отговарям по ред на въпросите:
1.Да ,брат ми търси,явява се на интервюта,спечели 3 конкурса ,но голяма част от работодателите променят позициите си след като имат сигурен човек.В София му предлагат работа със заплата от 1000лева.Като заплата звучи добре,но като започнеш да смяташ,излиза че е недостатъчна.Да си наеме гарсониера-наема е поне 350 лева.Да я наеме в някой не толкова луксозен квартал,за който ще трябва да сменя поне 2 превозни средства(трамвай,тролей,автобус),ето ти 4 лева на ден само за транспорт.Като плати консумативите за месец-(ток,вода,телефон и gsm)ето ти поне 250 лева.Остават чисто около 300-350 лева.Е кажи ми с тия пари-да си осигурява храна ли ,да си купува кафе ли ,цигари ли,да излиза веднъж седмично с приятели ли или да си хване гадже?И какво излиза?Че му е по-изгодно да си остане в малкият град ,където му е осигурена нощувката и храната и разполага с малко повече пари,отколкото иначе биха му останали.
2.относно заплащането за извънредният труд-навсякъде в Европа и САЩ се зачита.Навсякъде ако работиш в почивните дни ти се заплаща ДВОЙНО.Друго,че ако се наложи да останеш след работа заради шефа си няколко дена в месеца,накрая получаваш някакъв вид компенсация.В Германия (и другите развити страни от ЕС)например ако си на договор тогава всичко е легитмно.Но там си имат закони,които се изпълняват,а не се заобикалят нонстоп,както у нас.Та най-голямата чуждестранна верига от магазини Walmart ,която осигуряваше работа на 50 000 души,бе затворена от профсъюзите,защото не била коректна в заплатите си(плащала договорените заплати,без да зачита извънредният труд).И тези 50 000 души останаха на борсата,но не мижава борса като нашата-до 1 година ти плащат наема(повечето живеят на квартитра),осигуровките и средства за храна.Относно данъците навсякъде си имат минимум който не се облага.
  А в САЩ голяма част от професиите се заплащат на час.Отделно,че този необлагаем минимум е включен в заплатата ти.Например ако вземаш заплата 4 000 $,в договора ти е записано че поне 1000$ месечно са ти необлагаеми.А какво направиха в България?Дори и пенсионерите с мизерните пенсии от 150 лева трябва да плащат ДОД.Мислиш ли ,че това е нормално?Аз не мисля.И виждам,че със всеки изминал ден положението се влошава-цените растат-в някои отношения надминаха тези на страните от ЕС,а заплатите са все още мизерни.Да направят минималната заплата 1200 лева(600 евра),да запазят същите цени и тогава ще видиш колко много хора ще се завърнат в България и ще работят съвестно и със желание.Но за мое съжаление,това май няма да се случи в следващите 20 години.Е затова последните 11 години прекарах в чужбина.
 Брат ми е щастлив,че е полезен и работи това което желае,но не е щастлив с това ,че трудът му е подценен.Затова и ще направя всичко възможно да изтегля брат ми навън.С 2000 $ начална заплата да започне работа(въпреки,че тук неговата професия е високо оценена)ще има достатъчно средства и за квартира и за храна и за приятели и за кола.

*
« Отговор #41 -: Ноември 04, 2008, 17:05:25 pm »
 iliyanas, щом като брат ти е толкова квалифициран, той едва ли ще остане в София на 1000лв заплата.
Всяко начало е трудно, но след като си кадърен, се развиваш и растеш в йерархията.

П.П. Да си кажа аз...Не е чак толкова зле в малките градове. Щом аз съм избрала да живея тук. Не ми липсва животът в  големия град.
 Има си своите предимства и недостатъци. За мен предимствата са повече. Най-малкото, защото детето ми кара спокойно детство и идвам на работа за 2 минути .

Не съм почитател на крайните изказвания, абсолютно съм съгласна с Ефирче!
*

daniski

• 550
  • Моят дар от Бог-Грант Даниел
« Отговор #42 -: Ноември 24, 2008, 20:45:44 pm »
Това е друг,различен свят,
не срещаш българин познат-
да ти завижда всеки ден,
ревнив,озлобен...
оооооооо,Шамп-з-Елизе...

Аз пък не бих се върнала в България.дори и заради бозата-само това ми липсва от там.
браво на Джулия за патриотизма-давай мойто момиче,ние от тука ще ти се радваме и ще си гнием в простия американски капитализъм...
Много сме мислили като тебе и навреме се отървахме....
И никой в САЩ не се възмущава от това,че някой е студент на 32г. 8O
напротив!Познавам американка,която на 55 се върна в колеж за 9м.за да добие специалност,необходима и за работата и.
И няма защо да абсолютизираме и слагаме всички под един знаменател.Родината е там,където се чувстваш щастлив...За мен не беше БГ.
Успех на всички!
« Отговор #43 -: Ноември 26, 2008, 18:33:15 pm »
хахахааа много ме развесели тази неичерпателна тема :lol: Приемате ли и мнението на чужденеца решил да надникне буквално "от другата страна на баира" да види какво става там? :lol:....това съм аз и инатът ми,което се оказа по-силен от мен :lol:
Та,тъкаа, през 97г.реших ,че съдбата ми предостави нова възможност и вместо да ходя да преподавам по-чукарите(тъй като там знаех вече как е...,по-простата причина,че съм се родила там и при "прекрасни"условия :lol:)избрах България...докато моите сънародници избираха Канада,Англия,Испания и т.н. :wink:
И кацнах в София на една спирка в "Ст.град",казва се Хр.Ботев и като видях каква прекрасна гледка с зелено поле и изглед към Витоша(ей,днес въобще не отговори на описанието :()аз направо се влюбих в този град :)....но тогава не знаех,даже и представа си нямах ,че тук ще пускам корени :lol:
Минаха години на хубави и лоши моменти от живота ми,но да си призная въобще не съжелявах за направеният избор колкото и трудно да ми е било да осъществявам всичките си планове  и не на думи или дипломи,които за мен бяха на заден план и без да им обърна голямо внимание те си ми вървяха :lol:...а на факти и демонстрации за напредък в финансов,материален и личен план....Моля,да ме извинете ,ако не ползвам думат "професионален"план,но аз не вярвам в силата на кариерата,макар ,че не оспорвам ,че и там хората си подсигуряват стандрт в някои случаи много по-лесно от колкото в другия....вярвам обаче в съдбата на човека и ,че колкото да се стареем ние да избираме пътя,винаги имам усещането ,че той мене избира.....аз се стареех да не прескочя етапите на един човешки живот,но забравих ,че съм жена :?....и сега заради допусната грешка...съдбата пак ми се пречупи :oops:....и ето защо някои хора  събират смелостта да тръгнат по чужбина.....ами защото в един момент тук нямат какво да губят или е вече без значение дали ще губят едни материални придобивки :?....освен може би ,ако не се казва Лили Иванова-любимката на народа :lol:....
Да, бих могла и на 50г да пускам корени другояче :D....не ми е страх и не ми е срам от работа....а работа слава Богу навсякъде има:P...друг е въпросът дали на друго място ще успея или не :lol:....това няма кой да ми го казва, но аз мисля,че номера е там да оцелееш и да просперираш в БГ,а не толкоз на запад  :)
Успех на всички избрали чужбина и умната на всички избрали България! :wink:
« Отговор #44 -: Ноември 30, 2008, 23:22:15 pm »
И няма защо да абсолютизираме и слагаме всички под един знаменател.Родината е там,където се чувстваш щастлив...За мен не беше БГ.
Проблема не е в това ,че неможе да се реализира човек в БГ професионално, а в това че на всяка крачка срещаш несправедливост, безнаказаност и корупция.
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #45 -: Ноември 30, 2011, 04:41:08 am »
Случайно открих позабравената тема, докато се ровех в нещата на прашния таван  :D... и реших да я "побутна".
Никога не съм мечтала да живея в чужбина. Никога не съм се чувствала ограничена от каквото и да било - нито от комунизма /падна, когато бях на 10/, нито откъм работа /езиците, които говоря, никога не ме оставиха без добра работа/. Но просто вятърът ме запрати в Америка.
Създадохме семейство, ремонтирахме жилището си, купихме си скромна кола. Това ни беше достатъчно. И в точно този момент се случи така, че на мъжа ми му предложиха работа в чужбина... По специалността, за която беше учил 10 години в България, но нямаше възможност да практикува. Първоначално отказахме. Междувременно родителите му започнаха да се намесват в отношенията ни...и..на повторната покана склонихме. Първо замина той, след месец и половина - аз и детето. Беше шокиращо. Нямахме познати в радиус от 250 км... Не говорехме английски. Мъжът ми имаше работна виза, а аз дори нямах право на шофьорска книжка. Толкова плаках, искахме да се върнем. Чувствахме се толкова не на място... Заминах за България на следващата година. Сама. Тогава разбрах, че домът е там, където е сърцето. А сърцето ми беше семейството ми. Прибрах се заредена и амбицирана. Трябваха ни пари за ужасно скъпите изпити на мъжа ми, също и за зелена карта. Събух любимите високи токчета, преглътнах гордостта си и започнах да чистя къщи, ресторанти, тоалетни... Той положи огромни усилия и приравни дипломата си в рамките на 4 години. Веднага, щом получих разрешение за работа, единият от ресторантите, които чистех, ме направи мениджър... Четирите години минаха като на сън. Мъжът ми се лицензира, можех да напусна работа и да се приготвим за второто дете...
Не знам дали сме постигнали нещо. Не знам дали щяхме да намерим по - добра реализация в България.  Какво ли значение има? Знам само, че успяхме да запазим и сплотим семейството си. Такъв е животът.
*
« Отговор #46 -: Ноември 30, 2011, 07:06:46 am »
Хм интересна тема, изчетох я на един дъх. Ако я бях намерила 2008 година, щях да съм категорична - Оставам тук. Взехме си чудесен апартамент с ипотечен кредит, имахме детенце, на половинката ми работата вървеше. Песен чудо.
Днес, три години по-късно, продавам апартамента, за да се издължа на банката и с остатъка отиваме дружно тримата където ни видят очите.
« Отговор #47 -: Ноември 30, 2011, 11:41:20 am »
... отиваме дружно тримата където ни видят очите.
не е ли по-разумно съпругът ти първо да замине и като се устонови да ви вземе?

:? моят мецан непрекъснато го тегли навън... особено откакто е безработен няколко години... и пуска непрекъснато св-то си по обяви, повечето дори не му се обаждат, за някои бил "възрастен", за други нямал стаж  :x неотдавна приятеля на негова братовчедка замина за англия  8O, а дори не знае езика. думичка даже, а това си мисля е много важно поне мъничко да има човек представа...  :? много ми е трудно да го удържам мецан в бг,  :? работил е в израел 2 години, сравнява нещата като организация, начин на живот, всичко...
по повод работата в бг...  :lol: аз работя при роднина, но това не ми помага особено  :? имам няколко години частна практика и не мога да кажа, че съм доволна.

*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #48 -: Ноември 30, 2011, 12:39:22 pm »
Хм интересна тема, изчетох я на един дъх. Ако я бях намерила 2008 година, щях да съм категорична - Оставам тук. Взехме си чудесен апартамент с ипотечен кредит, имахме детенце, на половинката ми работата вървеше. Песен чудо.
Днес, три години по-късно, продавам апартамента, за да се издължа на банката и с остатъка отиваме дружно тримата където ни видят очите.

Горе-долу и ние така с малки изключения, че слава богу апартамента си е наш и засега ако го продаваме, ще е  за да си купим някой друг в  страната, към която се ориентираме и че засега за жалост  :( сме още двама :)) Скоро, дай боже и трима или четерима да сме ;)

« Отговор #49 -: Ноември 30, 2011, 14:41:57 pm »
Чужбина за мен се оказа БГ ходя там само на ваканция и за да се видя със семейството си и ако нямам семейство даже и на ваканция няма да ходя
Реализация в Бг за каква реализация става въпрос и за какво заплащане и къде  Работиш по 14 часа 7 дни в седмицата без почивка без отпуска не можеш да се разболееш пък не-дай боже да забременееш  Работила съм от рекламен агент на Пепси кола сервитьорка до касиер счетоводител и все същото разлика 20-50 лв това ли е реализацията
Какво лошо има да учиш и да се квалифицираш тук даже е задължително не само за емигрантите на всеки 3 или 5 години

Красиfile:///
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #50 -: Ноември 30, 2011, 16:08:08 pm »
Sia, натъжих се от коментара ти... Дано успеете да си стъпите на краката, независимо България или навън.

"Чужбината" е доста обширно понятие. На мястото, на което съм, съм работила повече от 14 часа 7 дни седмично, без медицинска осигуровка, без болнични и майчинство. Познавам много момичета /включително и от форума/, които загубиха работата си, тъй като им се наложи да отсъстват поради усложнения на бременността.

Това, което ми харесва тук е, че има строго определени правила - научаваш ги, живееш според тях и знаеш какво те очаква.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #51 -: Декември 02, 2011, 00:51:08 am »
Много интересна тема. Записвам се да следя, тъй като напоследък все по-често ме вълнува :oops: Ще се включа по-късно с коментар.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #52 -: Декември 02, 2011, 07:03:24 am »
Sia, натъжих се от коментара ти... Дано успеете да си стъпите на краката, независимо България или навън ......................
Това, което ми харесва тук е, че има строго определени правила - научаваш ги, живееш според тях и знаеш какво те очаква.

За стъпване на крака, добре сме. Това което ме кара да търся някъде другаде дом за моето семейство е точно заради неспазването на правилата. И за това, че каквото и да правим едни и същи дърпат конците и нищо не става в тая държава.
Мен ме дразни храчене по улицата и издухването на носове директно на тротоара.
Дразни ме пресичането на два метра от пешеходната пътека, или дори при изричната й липса. И като изскочат пред капака, чак и лошо гледат, че ще ги сгазиш.
Дразни ме ме минаването на червено, например да не изпуснеш трамвая, който след пет минути пак ще мине. :x
Дразни ме, че газя в кал.
Дразни ме, че не мога да изведа детето да кара колело в квартала, защото има кучета бездомни навсякъде.
Няма да продължавам да изреждам, че ще стане дълго.
Та искам да живея с хора, които също като мен спазват правила и биват оценени за това което правят.
Те и тук ме оценяват, ама все потупване по рамото печеля. Пък не съм на 20 години, че това да ме топли.
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #53 -: Декември 02, 2011, 10:15:28 am »
Sia, натъжих се от коментара ти... Дано успеете да си стъпите на краката, независимо България или навън ......................

За стъпване на крака, добре сме. Това което ме кара да търся някъде другаде дом за моето семейство е точно заради неспазването на правилата. И за това, че каквото и да правим едни и същи дърпат конците и нищо не става в тая държава.
Мен ме дразни храчене по улицата и издухването на носове директно на тротоара.
Дразни ме пресичането на два метра от пешеходната пътека, или дори при изричната й липса. И като изскочат пред капака, чак и лошо гледат, че ще ги сгазиш.
Дразни ме ме минаването на червено, например да не изпуснеш трамвая, който след пет минути пак ще мине. :x
Дразни ме, че газя в кал.
Дразни ме, че не мога да изведа детето да кара колело в квартала, защото има кучета бездомни навсякъде.
Няма да продължавам да изреждам, че ще стане дълго.
Та искам да живея с хора, които също като мен спазват правила и биват оценени за това което правят.
Те и тук ме оценяват, ама все потупване по рамото печеля. Пък не съм на 20 години, че това да ме топли.

СИА пишеш, все едно от мое име ;)
Всичко това, което си изредила много дразни и мен!
Не мога да повярвам, че живея сред толкова невъзпитани хора (да не използва и друга дума ...):((
Не мога да се съглася, че  евъзможно толкова злоба и такава завист межуд хората тук в БГ, както сред най-близките ти, така и сред такива напълно непознати ... Каава е тая ниска култура! Сякаш допреди 4-5 години не бяха така нещата или сега съм станала по-чувствителна  вс забелязвам, чувам, виждам  :oops:
Няма го уважението вече нито към по-възрастните хора, нито към и между нас си самите ... няма го! Няма го вече и това възпитание между хората .. къде изчезна??? Възпитани, разбрани и добронамерение хора в последно време, аз лично за себе си казвам, че срещам само и единнствено във форумите  8O Защо питам се  етака? Защо само в БГ е така?!? Имам и много и друго какво да напиша, но направо ми е болно ...

« Отговор #54 -: Декември 23, 2011, 14:03:18 pm »
Sis, sia, написала си повечето неща, които са ми на душата.
През 2006 г. исках да заминем в Канада. Мъжо ме убеди, че тук сме си най-добре, а и той френски нямало да седне да учи.
Февруари 2011 - седна и започна да учи.
Подали сме документи и дай боже до година-две да заминем. Най-късно януари-март 2013 се надявам да се изнесем.
Ако дотогава нещо се провали с Канада, не минем интервю или излезе шанс да заминем по-скоро за друга страна - не бих се поколебала.

Я да седнем да се преброим колко от Зачатие сме хванали пътя? И ще е добре да си обменяме инфо за страните, в които искаме да сме или сме. Иначе ще си загубим следите.

1.jasmin_veni
[/url][/url]
*
« Отговор #55 -: Декември 23, 2011, 14:38:32 pm »
Я да седнем да се преброим колко от Зачатие сме хванали пътя? И ще е добре да си обменяме инфо за страните, в които искаме да сме или сме. Иначе ще си загубим следите.

1.jasmin_veni
2. цигу: Испания, САЩ
*

elle22

• 1645
  • La donna `e mobile ;)
« Отговор #56 -: Декември 23, 2011, 16:52:09 pm »

1.jasmin_veni
2. цигу: Испания, САЩ
3. elle22: САЩ
*