Усещам аз - най-вече в сферата на хранителните стоки. От както живеем в Пловдив, пазаруваме веднъж на седмица-седмица и половина в Метро, без да правя реклама, просто от там е по-лесно, заети сме, нямам време всяка вечер да вися на опашките в кварталния супер, макар че е големичък и има голямо разнообразие. Влизам само в магазинчето до блока за хляб и разни дреболии. Та за метро, преди нова година оставяхме по около 80-90лв. след това за около месец и половина тази сума стигна 120-150лв. сега като че ли се е понамалила отново, но не е предишните 80-90., когато пазарувам хранителни неща и разни препарати, но не е и предишните 120-150. Та поскъпнали са нещата-едни макарони, които си ги купуваме от край време преди бяха 0.70лв. сега са 1,70. Ама какво да се прави. Според мен това безумно отпускане на кредити и издаване на кредитни карти без оглед на доходи, а само срещу лична карта изкуствено завишава стандарта на живот на хората. Мои близки например изкарват около 1000лв. а кредитните им карти са с общ лимит 3500лв., е питам аз кой ще ги покрие тези пари ако ги изхарчат висчките?
Други наши близки предпочитат да си купят слънчеви очила за 350-400лв. вместо да си вземат пералня. Сбъркани сме от към приоритети ние българите и имам предвид всички, защото всички понякога правим необмислени неща и все пак неможе винаги да мислим за всичко, но поне да пазаруваме с мярка.
Освен това има икономически закон-цената се определя от търсенето-щом има голямо търсене, което надвишава предлагането-цената се вдига, а хората с кредитни карти и кредити си въобразяват, че разполагат с пари и ги харчат без да се замислят - лоша практика, наложена от запада, затова и запада сега си плаща с кризата(САЩ). Аз лично смятам, че харченето на неизкарани пари е много безотговорно и много опасно, но те си решават.
Има увеличение и в цените на строителните материали, което пък рефлектира върху цените на услугите в бранша, ние работим в тази област и много хора се възмущават че ще им излезе скъпо едно парно, но пък никой не се замисля, че да се изпълни това нещо се плаща на хора, които също искат по-високи заплати, с които да си позволяват да пазаруват вече поскъпналите неща.
Иначе и на мен ми прави впечатление че хората са пощуряли, купуват скъпи неща без значение дали са качествени, разчитат на марки, вече немога да видя дънки под 60-70лв, или обикновени блузки под 15-20. А за София-модните МОЛ-ове, просто са препълнени с пазаруващи. На моята кума брат и си изтегли заем от 15000евро за да си има да си харчи?
Е според вас какво ще рече това? Безотговорност и ако пострадаме от всичко това, то сами ще сме си виновни. НЕзнам дали се провокира от дългогодишна немотия или от други неща, но това си е факт - човек сам кове съдбата си и ако си създадем криза никой друг няма да ни е виновен.