0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
резултат от хистология след абразио ..
« -: Октомври 16, 2008, 18:45:44 pm »
Взех си резултата от хистологията., бихте ли ми помогнали да го дешифрирам:

микроскопско описание:Части децидуа с кръвоизливи, светли жлези на бременността с изразен феномен на Ариас-Стела; не се откриват трофобластни елементи.

морфологична диагноза: Елементи от нарушена, вероятно маточна бременност. ДД С Екстраутерина.

благодаря предварително на всички, които се включат ..  :bighug:
*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
Re: резултат от хистология след абразио ..
« Отговор #1 -: Октомври 17, 2008, 10:43:33 am »
 :( Съжалявам за случилото се.

Аз лично не мога да коментирам. Доктора ти не обясни ли резулатата от хистологията?

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
*
« Отговор #2 -: Октомври 17, 2008, 13:03:14 pm »
благодаря .., винаги се опитвам да гледам от положителната страна на нещата и вярвам, че има такава ..

имам записан час при доктора, който ми прави абразиото, но чак за другата седмица и исках да се подготвя психически.., ако диагнозата ми е много лоша ..  :?

ще съм много благодарна ако ми дадете някаква насока за изследванията, които трябва да си направя ..понеже се рових в много подобни теми от форума и като цяло не ми стана ясно има ли разлика в изследванията, които се правят след missed и след така нар. 'кухо яйце' .

доколкото разбрах моя случай е 'кухо яйце' .., понеже спонтанния аборт се случи в много ранен етеп от бременността /6 г.с/ и все още не беше установена сърдечна дейност .., но не съм сигурна имам поставени и двете диагнози от различни доктори ..

реших да направя тези изследвания, които д-р Даскалов препоръчва преди забременяване ..

според вас трябва ли да се изследвам за имунни проблеми, антифосфолипидни антитела и проблеми от страна на матката ..

:bighug:

« Отговор #3 -: Октомври 18, 2008, 21:44:21 pm »
Здравей,
много съжалявам за това, което ти се е случило. Зная, че болката от загубата е ужасна и никога не преминава. Просто свикваш да живееш с нея и тя често ти напомня за себе си.
Колкото до резултата от хистологията- Децидуа е маточната лигавица по време на бременността. Различават се: базална децидуа (лежи между зародиша и миометриума), капсулна децидуа (намира се между зародиша и просвета на матката) и пристенна децидуа – цялата останала част от лигавицата, покриваща тялото и дъното на матката.Като диференциална диагноза -"ДД" посочват извънматочна бременост. 
Резултатът от моята хистология беше "хеморагична децидуа". Назначиха ми генетични и имунологични и се оказаха проблеми и в двете насоки. Мисля, че трябва да се насочиш натам.
Късмет и скоро да откриеш причините и следващата бременост да е успешна.

*
« Отговор #4 -: Октомври 21, 2008, 21:49:07 pm »
днес ми беше контролния преглед .., резултата от хистологията ми не показвал приината за спонтанния аборт .., но при прегледа док ми откри множество малки кистички около яйчниците и доколкото разбрах смята, че това е причината.., от утре започвам лечение с Дуфастон ..

много ви прегръщам милички  :bighug:

*
« Отговор #5 -: Октомври 22, 2008, 22:15:23 pm »
моля ако някоя от вас е имала подобен на моя проблем да сподели опит .., аз все още не мога да разбера всъщност СПКЯ ли имам или не?! и приблизително колко време е необходимо за да се повлияят тези кистички .. освен това много ме притеснява факта, че все още съм с жълто тяло на бременността..  :? а най-много се притеснявам от това, че прочетох ужасни неща за докторката, при която се лекувам ..  :( направо ще се побъркам ..  :?
« Отговор #6 -: Октомври 23, 2008, 07:53:42 am »
щом са множество малки кистички най-вероятно е форма на СПКЯ. Ако вече не си го сторила потърси специализирана помощ в клиника по стерилитет.
« Отговор #7 -: Октомври 23, 2008, 09:07:54 am »
днес ми беше контролния преглед .., резултата от хистологията ми не показвал приината за спонтанния аборт .., но при прегледа док ми откри множество малки кистички около яйчниците и доколкото разбрах смята, че това е причината.., от утре започвам лечение с Дуфастон ..

много ви прегръщам милички  :bighug:

Колко ти беше станал голиям ембриона преди абразиото? Защото обикновено в тази седмица дори не правят аборти , а предпочитат да изчакат организма сам да се изчисти, но щом казваш че е 6г.с, трябва да е било малко.
Доколкото знам по време на бременност яйчниците са силно увеличени и е възможно да се виждат и фуликули , посъветвай се и с друг специалист, дали не трябва да се изчака да отмине малко време след аборта и тогава да се види как са нещата.

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*
« Отговор #8 -: Октомври 23, 2008, 10:58:02 am »
още преди да прокървя ми бяха казали, че ембриона не съответства на седмицата в която съм и има изоставане в развитието .., а и след абразиото ми казаха че е било много мъничко ..

понеже двама доктори ми казаха, че е най-добре да направя абразио и да не се мъча и затова се съгласих, дори ме изпратиха по спешност .., но като цяло мъжа ми беше много против ..  :(

сега ще потърся някой специалист за да се консултирам ..

благодаря ви за мненията ..  :bighug: 
« Отговор #9 -: Октомври 23, 2008, 11:43:53 am »
Попитах те ,защото имам подобен проблем, в 7г.с - миналата седмица се оказа че си седи пак толкова голямо , колкото беше и през предната седмица 7,5мм и нямаше все още пулс и ми казаха, че нямало да се наложи абрази, зашото организма би трябвало само да го изхвърли понеже е много малко. А пък си мисля дали мога да разбера нешо повече защо така спря да се развива и дали е имало някакъв конкретен проблем при евентуално хистологично изследване/ подобно нещо ми се случва за 3-ти пореден път и търся евентуалните причини/. Затова се чудя дали да не поискам да ми направят абразио, така или иначе все още не ми е дошъл цикала.

*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
« Отговор #10 -: Октомври 23, 2008, 12:34:49 pm »
Попитах те ,защото имам подобен проблем, в 7г.с - миналата седмица се оказа че си седи пак толкова голямо , колкото беше и през предната седмица 7,5мм и нямаше все още пулс и ми казаха, че нямало да се наложи абрази, зашото организма би трябвало само да го изхвърли понеже е много малко. А пък си мисля дали мога да разбера нешо повече защо така спря да се развива и дали е имало някакъв конкретен проблем при евентуално хистологично изследване/ подобно нещо ми се случва за 3-ти пореден път и търся евентуалните причини/. Затова се чудя дали да не поискам да ми направят абразио, така или иначе все още не ми е дошъл цикала.

Не бързай с абразиото!
Най-добре организмът ти да се изчисти от самосебе си.
После ще трябва да чакаш минимум 3 месеца оптимум 6 месеца та да се възстани маточната  лигавица.

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
« Отговор #11 -: Октомври 23, 2008, 13:23:44 pm »
Това е така, но нали и без друго до следваща стимулация трябва да се чака поне 3-4 месеца , а така си мислех дали не може да се разбере нещо от хистологията. А и също още един въпрос ми възниква спонтанно малко е тъп но .... :oops:- дали пък при добре направено абразио ако има така да кажа някъде "не добри сектори" не се изчистват по този начин по-добре от колкото само с цикъла?

*
« Отговор #12 -: Октомври 23, 2008, 14:08:11 pm »
първо за да те успокоя малко искам да ти кажа, че съм чела за доста случаи с диагноза 'кухо яйце' и с препоръка за абразио, които в последствие се оказват успешни бременности..
така че съм съгласна с deep да не избързваш с абразиото..
 при мен аборта настъпи късно вечерта ., изписаха ми Дуфастон за задържане .., но на сутринта почти нищо не се виждаше с ехограф и имах около 6 часа за да реша дали да се подложа на абразио или не. за това време изчетох доста мнения по темата, които успях да намеря в интернет. действително някои д-ри смятат, че е най-добре организма сам да се изчисти/чесно казано и аз в началото бях на това мнение/ ., но след като прочетох и за случаи на много тежки инфекции, получени в резултат на недостатъчно добро изчистване и неустановяване на това от страна на лекарите прецених, че ще съм най-спокойна ако направя абразио. в последствие разбрах, че ако се направи добре не е чак толкова опасна манипулация, и че дори в някои щати на САЩ я практикували преди инвитро, тъй като лигавицата на матката се обновявала и след това., вгнездяването ставало по- лесно .., ако няма други проблеми разбира се ..

относно резултатите от хистологията мога да кажа, че още в самото начало ми казаха да не се надявам да разбера нещо за причината, защото почти никога не се установявала такава/това ми го каза сестрата в болницата/, инак и аз до последно се надявах да разбера нещичко.

пак от четене на различни теми в интернет разбрах, че причините за спиране на растежа могат да бъдат най-различни, но като цяло ако проблемите настъпвали до 6-7 г.с. означавало, че има много сериозни дефекти в развитието ембриона .., тялото на жената успява да ги регистрира и преценява, че няма нужда да продължава да поддържа една непълноценна бременност/но имало и случаи, в които тялото на жената по някакви причини не успява да ги регистрира, мисля че това се означава с missed abortion-задържан аборт, но не съм сигурна много!/

отностно причините лично на мен най-много ми допадна тази класификация и по нея аз лично съм започнала да търся причината за моя аборт .., като съм оставила сериозните изследвания-генетични и имунологични за накрая ..  :?

ще се радвам ако съм успяла да помогна с нещо ..  :bighug:

« Последна редакция: Октомври 23, 2008, 14:21:10 pm от g2l2 »
« Отговор #13 -: Октомври 23, 2008, 14:53:47 pm »
Аз така или иначе чакам , както казаха да ми дойде цикала , но като мине още малко време ще отида пак на преглед и ще видя как стоят нещата и ще питам и за абразио. Вече почвам да си мисля дали пък няма нещо в лигавицата на матката, което да пречи и да взема да я обновя с едно абразио направено при добър специалист... :?

*
« Отговор #14 -: Октомври 23, 2008, 15:03:54 pm »
аз лично съм решила да послушам съвета на Теди и да се насоча към някоя клиника по стерилитет .., щото от няколко дена правя всякакви изследвания, които се сетя и вече съм станала КУКУ ..  :dontknow:
« Отговор #15 -: Октомври 23, 2008, 16:28:35 pm »
Не оставяй имунологичните и генетичните за накрая, защото например при мен се установи от тези изследвания по три показатела смущение в кръвосъсирването и предполагаемата причина за аборта в 10 седмица от трансфера е, че е било смутено кръвоснабдяването на ембриона. Възможно е и при теб причината да е от такова естество. Ако искаш повече инфо пиши на лични.
*
« Отговор #16 -: Октомври 25, 2008, 07:53:03 am »
всъщност не че ги оставям за накрая, защото ги смятам за маловажни .. идеята ми е че ако се установят инфекциозни, хормонални или др. проблеми ще е нужно време за лечение. а доколкото знам генетичните проблеми все още не се лекуват и могат само да се контролират при установяване  :?

като стана въпрос за хормонални проблеми, колко време ще е необходимо да ми се нормализират хормоните след аборта, за да ги изследвам ..  :ask:
« Отговор #17 -: Октомври 26, 2008, 10:42:52 am »
Относно необходимстта от абразио- аз преживях две в 6 и 7 седмица. И двата пъти при добри специалисти, никой не е поставял под съмнение необходимостта от абразио. Но и в двата случая абортът при мен вече беше факт. Въпреки че се знаеше, че не се развива добре, не посмяха да чегъртат просто така.
Относно изследванията - аз мисля, че колкото по-рано ги направиш, толкова по-добре. Аз ги направих след първия аборт. Направих всички изследвания- имунологични, генетични. Това не ме спаси от втори аборт, при него изследвах ДНК на абортивен материал. Всичките ми изследвания са добри. Сега знам едно- изследванията показват една маааалка частица от картинката и аз съм в голяааамата сива зона, където все още нищо не се знае.
*
« Отговор #18 -: Октомври 26, 2008, 21:24:14 pm »

Nastia, съжалявам за това което ти се е случило.., два пъти ..  :(

Цитат
Относно изследванията - аз мисля, че колкото по-рано ги направиш, толкова по-добре.

ами искам другата седмица да направя имунологичните и писах и-мейл на доц.Конова, но вероятно е много заета и не ми отговаря. бихте ли ми казали освен 'панел за диагностициране на причини за повтарящи се аборти' какво друго се прави в аналогични случаи ?!   :ask:
« Последна редакция: Октомври 26, 2008, 21:27:06 pm от g2l2 »
« Отговор #19 -: Октомври 27, 2008, 06:53:16 am »

Nastia, съжалявам за това което ти се е случило.., два пъти ..  :(

Цитат
Относно изследванията - аз мисля, че колкото по-рано ги направиш, толкова по-добре.

ами искам другата седмица да направя имунологичните и писах и-мейл на доц.Конова, но вероятно е много заета и не ми отговаря. бихте ли ми казали освен 'панел за диагностициране на причини за повтарящи се аборти' какво друго се прави в аналогични случаи ?!   :ask:
PLA - изследване - тромбоцитно - левкоцитни агрегати.
Мисля , че то не е включено в този панел , а е добре да се направи , за да се определи терапията , ако тя е необходима.