0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Някой има ли отговор на този въпрос?

Ову по БТ, но не и при фоликулометрия.

В случай, че фоликулът не се пука и няма жълто тяло кой произвежда прогестерона, който покачва температурата?
*
Наистина интересен въпрос, защото казват, че единственото доказателство за овулация е забременяването! Дори и при двуфазност, положителни тестове за ову и т.н.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Цитат на: Karina
Някой има ли отговор на този въпрос?

Ову по БТ, но не и при фоликулометрия.

В случай, че фоликулът не се пука и няма жълто тяло кой произвежда прогестерона, който покачва температурата?

Ако няма овулация, няма жълто тяло и няма прогестерон.
Прогестерона се синтезира само от жълтото тяло, този който повишава температурата на тялото.Иначе има малки количества през целия МЦ, но той не влияе на ТТ.
Може да не си разчела правилно БТ, това си е трудно и трябва много практика.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Базалната температура се влияе от естрогените и прогестерона.Естрогените намаляват , а прогестерона увеличава БТ.Ако естрогените са малко , БТ няма да е достатъчно ниска ,
 ако прогестерона е малко, БТ няма да е  достатъчно висока. Нещата са свързани и затова е трудно да се тълкува графиката на БТ.
Причините за неточна графика са много. Като се започне от неизправен термометър и се стичне до неспокоен сън , болест и ред др. причини.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
Цитат на: denis

Причините за неточна графика са много. Като се започне от неизправен термометър и се стичне до неспокоен сън , болест и ред др. причини.

Все пак да кажа, че я меря доста стриктно БТ. имам 4 графики, във всичките има изразена двуфазност, отчетена от ФФ и двама лекари -гинеколог и ендокринолог. И в 4-те графики всички температури от последните 14 дни на циклите са по-високи от температурите в предходните дни. Така де, знам, че 4 са недостатъчни, но в тях определено се вижда двуфазност.
Базалната температура се влияе от естрогените и прогестерона.Естрогените намаляват , а прогестерона увеличава БТ.Ако естрогените са малко , БТ няма да е достатъчно ниска ,
 ако прогестерона е малко, БТ няма да е  достатъчно висока. Нещата са свързани и затова е трудно да се тълкува графиката на БТ.

Т.е. може естрогенът да е недостатъчен и затова БТ да се увеличава...?
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Цитат на: Karina

Т.е. може естрогенът да е недостатъчен и затова БТ да се увеличава...?

Не интерпретирай и не си прави изводи от това което казвам.Какъв е случаят , може да каже само гинеколог и то добър.
Най-сигурно си е фоликулометрията, и пак има значение кои гледа и какво вижда.В твоя случай какво се видя?
Според мен обратното - Овулация установена с УЗ и по-ниска БТ е по -вероятен вариант.
Незнам , дай да видим графиките ти...може да не си отчела правилно,че имаш двуфазност на графиката.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
Карина, между фоликулометрия и графики БТ, фоликулометрията е без съмнение по-надеждна. Ти във всичките тия четири цикъла прави и ФМ, и БТ, така ли? Щото ако си правила една ФМ, може така да се е случило. Не се пука фоликулът, така ли? ЛУФ синдром? Може пък този, който те гледа на УЗ, да не е видял правилно.
Можеш да си направиш още една засечка - направи си изследване на прогестерона 7 дни след като ФФ ти отчете овулация.

Иначе при мен пък ФМ и БТ ОК, но пък домашни тестове за ову - тц. А ЛХ си има нормален пик, като съм изследвала лабораторно. Нещо не уцелвам с тия тестове явно и ги зарязах.

Успех :D
Благодаря ти, Бени!

Най-сигурно си е фоликулометрията, и пак има значение кои гледа и какво вижда.В твоя случай какво се видя?
Според мен обратното - Овулация установена с УЗ и по-ниска БТ е по -вероятен вариант.

Първо се видя доминантен фоликул, който нарастна до 19 мм, след два дни - няма фоликул, няма жълто тяло, няма течност в дъгласовото пространство, няма други доминантни ф-ли.

По принцип съм със  СПКЯ, но въпреки нередовния цикъл имам двуфазност и затова ме интересува какво друго може да покачи температурата.

Незнам , дай да видим графиките ти...може да не си отчела правилно,че имаш двуфазност на графиката.

http://www.fertilityfriend.com/home/f1d73

виж януарската

Thanks
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Методът на БТ е неприложим при СПКЯ.
Графиката ти от 12/25/2005 е много добра- тогава е имало овулация.
01/25/2006  графиката показва ,че има проблем.При кисти се наблюдава точно това, стойностите скачат нагоре -надоло  и се вижда че няма двуфазност и няма овулация.
Ти сама може да видиш колко са различни двете графики.
В лош момент си избрала да направиш фоликулометрията.
Според мен е рано да се притесняваш  имаш и хубави цикли. Дано да стане чудото. От колко време ти е поставена тази диагноза.Това всъщност не е болест.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
От колко време ти е поставена тази диагноза.Това всъщност не е болест.

Отскоро, но симтпомите - нередовни цикли - ги е имало винаги. преди 2 месеца се видя, че съотношението ЛХ: ФСХ не е добро (2:1). и така съм със "съмнение за поликистоза"...

Дано на всички ни се случи желаното чудо!
*
Какви изследвания следва да се направят и в кой ден от цикъла, за да се определи дали е добро нивото на прогестерона и на останалите хормони след овулацията.......
То се е видяло че ами трябва да си бъдем доктори :balk_138:
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Прогестеронът се изследва седем дни след овулация.
Според мен е имало два фоликула, единият се е спукал, но може би е бил некачествен.
двуфазност без ову
« Отговор #13 -: Март 22, 2006, 16:25:51 pm »
Здравейте отново момичета,

при мен втора поредна фоликуметрия, този път без доминантен фоликул, без овулация, но температурата ми пак се повиши?? значи последно ме гледаха на УЗИ денят преди покачването на температурата и нямаше жълто тяло, нищо.

Не знам какво да правя. Гинекологът каза, че няма смисъл да изследвам прогестерон,ако няма Ову. На предната ФМ, която беше предния месец, имах доминантен фоликул, който обаче регресира, не се пукна и нямах двуфазност. От 5 графики, които имам, само тази от предходния месец, ми е без двуфазност.

За мой ужас прочетох, че при СПКЯ, може да няма Ову и въпреки това температурата да се вдигне и изследванията на прогестерон да бъдат в норма...

Лекарят казва следваща стъпка лапаро и след това клостил.

Мисля си да направя трета при друг гинеколог, въпреки, 4е на този му вярвам, и тогава, ако пак се потвърди това непукане (ЛУФ-синдром е това, нали?), ще мисля за лапаро... Дали 3 ФМ са достатъчни, за да премина към лапаро?

Само да добавя - опитваме от 13-14 месеца и спермограмата е в норма.

Ето това са ми последните 2 графики:

http://www.fertilityfriend.com/home/f1d73
*
Хммм аз в месеца без ову нямах двуфазност, температурата си остана ниска.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Карина,аз мисля че си имала овулация .Ако не се отдели яйцеклетката,как ще се образува толкова прогестерон- БТ ти е 37,2? 0,5 градуса разлика правиш,първа-втора фаза.
Предният месец - да вижда се, че не е имало овулация, така се получава когато се образува киста (може и физиологична)-няма двуфазност и БТ образува няколко върха с почти една и съща стойност.
Но този месец, да не се види поне доминантен фоликул ,много ме съмнява.
Къде те гледат на УЗ.Добър ли е лекарят?

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
Но този месец, да не се види поне доминантен фоликул ,много ме съмнява.
Къде те гледат на УЗ.Добър ли е лекарят?

Денят преди да ми се пока4и температурата имаше два малки фоликула - 8 и 10 мм, и други няколко под 5 мм. Предните пъти също не се видя доминантен фоликул.

Лекарят ми вдъхва доверие по принцип, първият път все пак позна, че цикълът ще е ановулаторен въпреки че имаше доминантен фоликул, който обаче не се пукна. Все пак май трябва третата ФМ да я направя при друг ехографист... за всеки случай
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Карина , за предният път е ясно , може и да няма доминантен. Но този месец, ако не овулация,то поне един голям доминантен фоликул, от който да се предположи,че може да се отдели прогестерон -поне това трябваше да се види. От 10 мм фоликул да ти се пакачи така БТ.
Освен да си била болна,точно тогава и да си имала не-много висока  ТТ,от настинка,примерно , и да е съвпаднало с втората фаза.

Разсмиваш ме с това..." Лекарят ми вдъхва доверие по принцип, първият път все пак позна,"
Направо го смени,според мен.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
Аз този месец правих ФМ - на 10 ден 10 мм фоликул, на 15 ден 11 мм фоликул, а след 12 ден температурата ми се вдигна на 37.2 - 37.3.
По всяка вероятност при толкова малък фоликул няма овулация а откъде идва тази температура, просто се чудя защо си мерим БТ като като това не е доказателство за наличие на овулация!?!
Дано слънчо огрее и моят дом ...
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
Хайде и аз да се включа с моя случай. Аз не меря БТ от известно време но ползвам тестове за овулация. При мен случаят е такъв. Тестовете отчитат овулация на 9-10 март. А нямам спукан фоликул, дори единият вече е на фоликулярна киста (задържан фоликул), лигавицата е в норма за деня от цикъла, дори може да се каже че доста по-дебеличка от нормата но все пак не е фрапиращо. Сега очаквам МЦ за да видя дали ще изчезне (абсорбира). Пиша и в друга тема. Ако някой я следи може би знае за случая ми. Е какъв е моят случай? Инцидент ли е, нормално ли е всичко това?
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!