Всичко_възможно, не се стряскай, не е нито толкова страшно, нито толкова фатално, както си мислим в началото!
Ще се справиш и още как! Виж сега аз какво направих досега, демек моят скромен опит какъв е, който може и да не е правилен, но пък работи.
Изчетох и в този, и в другия форум някои от темите, четох, четох, докато взе да ми писва. После си направих списъци с продуктите - плодове и зеленчуци, които се водят неутрални (малко вероятно е да предизвикат алергични реакции) и списъци с продукти, с които трябва да се внимава, т.е. да се въвеждат по-късно и внимателно.
Изписах и разни схеми по месеци какви плодове/зеленчуци да се въвеждат;направих и списъци с комбинации от зеленчуци. Всички тези списъци ги ползвах в началото, после схванах играта и си правя комбинации от наличното.
Започнах с плодове: ябълка, круша, слива, банан, тиква, манго, авокадо. Плодовете ги предлагах, сварени на пара (в по-голяма тенджера с две чинии и вода, знаеш как става) и пасирани после с блендер;всичко това ми отнема общо 30 минути. Стават много вкусни. Хареса всичко от изброените неща.
Продължих с оризовата каша Pure Baby Rice.
После въведох зеленчуците: морков, картоф, сладък картоф, пащърнак, броколи, карфиол, замразен грах, зелен фасул, червена чушка, спанак, тиквички. Отново сварени по същия начин на пара и после пасирани с блендер. От изброените не хареса само пащърнака, но той и на мен не ми харесва...
Вече правя и различни комбинации от тях. Въведохме и пуешкото, и пилешкото месо.
Остават още доста неща, но има време. Някъде към десет часа и давам плодово пюре (суров плод и пасиран с малко водичка, става много вкусно) вместо кърма, като понякога пюрето го поръсвам с оризовото брашно, но невинаги. Плодовете по това време вече ги давам сурови, но пасирани добре.
Децата не са толкова крехки, колкото си мислим, но ти все пак след всеки нов продукт следи за признаци, които могат да те наведат на мисълта, че има алергична реакция. Дано твоето бебче да е ящно и да приема всичко, макар че още му е рано за захранване.
Сокчета не съм давала изобщо, не и липсват, защото не знае какво е това.
Вода започнах да предлагам веднага, щом започнах с първата храна - ябълката.
Започнах захранването на 5 месеца и 3 седмици и тя беше повече от готова, така си мисля по това как прие първата си различна от млякото храна.
Готови пюрета засега не съм давала, но може би ще купя риба, когато и дойде времето на рибата и когато моето време съвсем се изчерпи, засега е на границата.
Няма значение с какво ще започнеш, просто реши с нещо и започни. Ако не го хареса, ще го предложиш по-нататък и ще продължиш с нещо друго. И аз четох, че ако се започне с плодове имало вероятност да не се приемат зеленчуците после, но явно си е до дете, защото ние нямаме този проблем.
Наслука!