0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси и отговори по храненето - 3
« Отговор #900 -: Юли 28, 2009, 19:51:31 pm »
До по-старшите - знам, че гъбите са тежка храна и се дават на по-късна възраст, но кога горе-долу? Не говоря за големи количества - говоря за 3-4 до 5 тънки резена в храна.
« Отговор #901 -: Юли 28, 2009, 19:55:26 pm »
Мари,
след 2 годинки може. но, наистина мъничко. :wink:

Бъдете добри и не губете кураж! :)
« Отговор #902 -: Юли 29, 2009, 00:43:02 am »
Малина, прочетох, че си давала и оризова каша. Не е проблем да даваш и каши, вместо зеленчукови пюрета. Доста майки избират за първи храни и начало на захранването кашите, които май се харесват повече на бебоците.
Може пък да не й харесва консистенцията, в смисъл да й е много рядко или пък много гъсто пюрето. По принцип зеленчуковите са по-гъсти от плодовите.
Вариант е да пробваш вместо пюре, да предлагаш варени зеленчуци, нарязани на ситни парченца и да си ги хапва с ръка. Един вид някаква комбинация между педагогическо и класическо захранване.
Скоро четох за подход, прилаган успешно при по-големи "злояди" деца, който би се харесал на всяко дете - цветово аранжиране на храната. Сложи в една чинийка оранжев морков, зелено авокадо и жълт картоф. Нещо червено - чушка или домат.
Но най-важното е да не я насилваш, а и ти да си спокойна. Децата са безгрешни локатори на нашите чувства и притеснения и винаги реагират и те.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #903 -: Юли 29, 2009, 00:51:16 am »
Според Бърди авокадо след годинка, аз ти предлагам да пробваш манго, страхотен плод и много се харесваше на Стефания.
Всичко е до дете, Стефания зяпаше като видеше буркана, Преслава стиска устата и повече от 60 грама не съм дала до сега, а вече 40 дена захранвам  :? нито плод иска, нито зеленчук- дала съм морков, картоф, тиква, тиквичка,  пащърнак, карфиол, от плодовете ябълка и от вчера круша
ще видим след месец и каши дали ще поиска, търпение му е майката, все някога ще прояде
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
« Отговор #904 -: Юли 29, 2009, 12:23:53 pm »
Андрея плодове яде и то с такава охота, че несмогвам с лъжичката.  :lol:
По съвет на Бърди не и давам повече от 3 лъжички каша и през ден.
Редувам плод и плод с няколко лъжички оризова каша.
Когато е с каша изяжда около 200мл, чисто плодово максимум 150мл.
Не искам да я надувам излишно вчера я мериха 8.430кг и 71см, наддала е 330гр за един месец което е добре.  :D
Аз си мисля, че бъркам в количеството на новия зеленчук и в консистенцията.
В понеделник доста го бях разредила пюрето с вода и може да не и харесало това.

Мини притесняваме, че ако давам само нови плодове, после дали ще възприеме новите зеленчуци. Имам търпението, но на моменти особено като ревне се чувствам безпомощна. Айде броколи и аз него обичам много, приемам че не се е харесало. Продължавам с тиквичката и после се чудих дали да не идам карфиол и пак някой плод.

« Отговор #905 -: Юли 29, 2009, 17:13:26 pm »
Малина, да ти кажа, не виждам нищо притеснително. То в началото подходящите зеленчуци не са много. Марти и той това яде - морков, тиква, морков с картоф, тиква с картоф, пащърнак. Като стигнахме до тиквичка, броколи, спанак, карфиол и алабаш - общо взето не му харесаха. Забелязах, че това са зеленчуци с по-силно изразен вкус и миризма и допускам, че затова не му допадат, или му трябва време да свикне. Сега отвреме навреме му давам, като му ги смесвам с морков или с морков с картоф и така хапва. За количествата - нямай зор, колкото хапне. И 6-7 лъжички да са, не се притеснявай. Нали кърма си хапва добре. Вие само на едно ядене ли сте? Месо кога ще въвеждаш?
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #906 -: Юли 29, 2009, 18:04:08 pm »
Фреши с кърменето нямаме проблем, щом си наддаваме добре. Даже педиатърката се изненада, че още се кърмим и не давам никакво АМ. На две хранения сме от 3 седмици и 4 кърмения (6 за деня).
Сутрин 2 пъти кърма, на обяд зеленчук, ранния следобед кърма, късния следобяд плод или плод с оризова каша и към 22 кърма. За месото мисля след 2 седмици и половина. Да стане на 8м поне.

« Отговор #907 -: Юли 30, 2009, 16:23:25 pm »
Малина, значи всичко ми се струва наред и няма от какво да се притесняваш. Ако на Андрея не й харесва някой зеленчук, не се притеснявай, дай й го пак след известно време и/или го смеси с нещо, което обича. Сестра ми в началото слагаше в сума манджи по малко круша :lol: и междудругото в Англия има доста готови храни с много сполучлива комбинация на плодове и зеленчуци.
За месото - ти ще си прецениш, но само за информация да ти кажа, че съвременното мнение на науката е да не се отлага въвеждането му - да се почне от 7м, ако детето е захранено на 6 - чела съм го на различни места. Така или иначе основната опасност от недохранване е детето да получи анемия, а желязото се усвоява най-лесно от месото. Всъщност трябва вече да ви е изследван хемоглобин по касата, така че ти си знаеш. :D
П.С. Като въведеш месото, гледай около месото да няма прием на мляко, защото пречи на желязото. На мен това първоначално ми се видя трудна задача, но наместих кърменията.
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #908 -: Юли 30, 2009, 18:40:50 pm »
FreshBreeze На мен ми се вижда много бързо да давам месо от 7м. Ние почнахме захранване на 6 навършени и си мислех от началото на 8м да дам най рано месо. Аз аз четох за 7 или 7,5. Хемоглобина и е 117, а това го знам за желязото, но съм го забравила  :oops: Благодаря че ми го напомни  :D. Андрея издържа около 3 часа рядко 4 след зеленчука. Проблема ни е в зъбите много мрън има последните дни и само сученето я успокоява  :lol: Дано се озъби накрая, че и аз вече неиздържам  :oops:

« Отговор #909 -: Юли 31, 2009, 16:37:33 pm »
Малина
Хубаво е да въведеш месото вече, то е необходимо.
Аз захраних моята Никол със зеленчук на в края на 5м., после до края на 6м въведох жълтък и плодовете, малко след като стана на 7м въведох месото. Даже кашите ги въведох чак сега, мисля си че месото, зеленчуците и плодовете са по-хранителни от тези каши. Даже ориза го въведох със зеленчуково пюре, а не с каша (оризова).
По това което пишеш ми се струва, че всичко си е наред в храненето Ви. Ние от 8м. сме на 4 хранения, сама си направи режима, и щом наддава добре значи си е ок :)
« Отговор #910 -: Юли 31, 2009, 16:45:16 pm »
Малина, аз мисля, че не трябва да бързаш. :wink: На осем месеца, най-рано въведи месо. :)

*
« Отговор #911 -: Юли 31, 2009, 16:49:39 pm »
Малина, за храненето и въвеждането на месо, жълтък ще чуеш толкова много мнения... Според мен води се по детето, то най-добре ще ти подскаже за какво е готово. Отделно има значение дали е предразположена към алергии, дерматити и т.н. Храната ще я въведеш, няма начин, не си на състезание, че да бързаш толкова. И да ти кажа, че хемоглобина въобще не зависи толкова от жълтъка или месото, аз въведох жълтък на 11м и проблеми не сме имали с хемоглобина. Повече му влияе спанака, копривата и другите зелении, а те са и по-полезни според мен. Все пак ниския хемоглобин може да не се дължи само на липса на желязо, а и на витамин Б. Иначе месо въведох на 7м и 19дни.
« Отговор #912 -: Юли 31, 2009, 17:27:22 pm »
Да се включа по въпроса с желязото и хемоглобина. Желязото от кърмата е най-добре усвоимо, така че и да въведеш, и да не въведеш месо, щом кърмиш бебето, вероятността да е с нисък хемоглобин е малка. А и все пак, не винаги ниския хемоглобин е равно на желязодефицитна анемия.
*
« Отговор #913 -: Юли 31, 2009, 18:05:48 pm »
Благодаря ви за мненията  :D
Не мисля че сме предразположени към алергии и други неща.
Не искам да бързам с каквото и да било.
И аз съм на мнение че 1 месец, няма кой знае колко да изгуби.
За мен е по важно, че все още успявам да я кърмя и тя да наддава добре.

Наистина има много мнения кое кога да се въвежда и това ме обърква.  :oops:
А и друго педиатърът ми каза, че вече мога да и давам овче или козе сирене и бисквити в млякото. Тия работи не се ли дават по натам. Аз само и казах че няма как да и дам бисквити в мляко при положение че сме на кърма.

« Отговор #914 -: Юли 31, 2009, 18:23:21 pm »
Малинка,
аз първо въведох овче, а след това - краве. От тогава си кара само на краве.

*
« Отговор #915 -: Юли 31, 2009, 18:40:46 pm »
синьо кокиче, от колко месеца или до колкото помня вие сте почнали по късно.  :oops:

« Отговор #916 -: Юли 31, 2009, 19:33:48 pm »
на 11 месеца, но ти не се равнявай по нас, защото при Михаела всичко ставаше доста по-късно от обичайното. Аз не съм еталон, в никакъв случай.

*

chapla

• 217
  • хубавица-умница
« Отговор #917 -: Юли 31, 2009, 19:44:05 pm »
Момичета, освен кус-кус дайте идея какво друго за разнообразие да дам на Ребека за закуска? Каша някаква... Още нямаме зъби и не мога да й давам нещо по-така за ръфане :P
"Всяко родено дете е доказателство, че Бог не се е отказал от нас!" Рабиндранат Тагор
*
« Отговор #918 -: Юли 31, 2009, 23:23:40 pm »
Попара пробвай дали ще яде - повечето деца на тази възраст си умират за нея.
*
« Отговор #919 -: Август 01, 2009, 01:34:38 am »
Малина извинявай но знам че кърмата има всичко освен желязо и затова към 6 месеца се изследва кръвна картина,за да се установи захранване