0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси и отговори по храненето - 3
« Отговор #460 -: Февруари 14, 2009, 20:47:58 pm »
Чапла, колко е количеството, на което слагаш чаена лъжичка зехтин. И слагаш на готово пюре, не се вари, ако е студено пресован, което е и препоръчително за бебетата.
Аз зехтин въведох на 9 навършени месеца. На 80 гр пюре слагах около половин до една кафена лъжичка. Масло е рано.

Abloy, гледам и аз съм въвела пилешко на 8 навършени месеца. Спокойно си замразяваш бульона в торбички за лед. Месото непасирано го замразявах във формички за лед и после като замръзне в торбичка ги изкарвам кубчетата. Ако е пасирано по същия начин заедно с бульона.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*

chapla

• 217
  • хубавица-умница
« Отговор #461 -: Февруари 16, 2009, 10:52:38 am »
Чапла, колко е количеството, на което слагаш чаена лъжичка зехтин. И слагаш на готово пюре, не се вари, ако е студено пресован, което е и препоръчително за бебетата.
Аз зехтин въведох на 9 навършени месеца. На 80 гр пюре слагах около половин до една кафена лъжичка. Масло е рано.
Василена, Бърди препоръчва да се слага чаена лъжичка зехтин и аз го правя, не мисля, че е проблем. На средно голям пасиран картоф я слагам и го давам на две хранения, ако успея, разбира се:), че не ни се нрави както споделих. И, да, не го варя зехтина. А една приятелка е захранвала децата с масло на върха на ножа...

Abloy, гледам и аз съм въвела пилешко на 8 навършени месеца. Спокойно си замразяваш бульона в торбички за лед. Месото непасирано го замразявах във формички за лед и после като замръзне в торбичка ги изкарвам кубчетата. Ако е пасирано по същия начин заедно с бульона.
"Всяко родено дете е доказателство, че Бог не се е отказал от нас!" Рабиндранат Тагор
« Отговор #462 -: Февруари 16, 2009, 13:57:18 pm »
Чапла, незнам какво препоръчва Бърди за зехтина, но на един картоф, чаена лъжица на мен лично ми се вижда прекалено много.
Отделно, че студено пресования зехтин е със силен аромат.

А това, че някой е захранил с масло, не означава че е правилно. На мен доктор (който не е педиатър, но все пак е лекар) ми беше препоръчал да захранвам с препържено брашно в картофа, че ставало по-вкусно. Което естествено съм категорично против.

*
« Отговор #463 -: Февруари 16, 2009, 14:52:56 pm »
Ей това с препърженото брашно ме уби.
Последното, което чух от медиите, че 99% от маслата продавани в БГ не били с животински произход, направо ме отказа да давам такова на детето.
Ще си купя зехтин и наистина половин кафеена лъжичка на 120гр. храна ми се струва нормално.
Кога, обаче да въведа следващо хранене? През какъв интервал от време се въвеждат?

« Отговор #464 -: Февруари 16, 2009, 17:47:04 pm »
Здравейте мами?
Кажете ми по колко вода трябва да пие едно 8 месечно бебе?
Откакто заместих две хранения,Андреа пие много малко течности и акото й е много твърдо,опитвам да давам непрекъснато вода,но и с толкова усилия не докарваме 80 г на ден.
There's no way to happiness,
Happiness is the way!

« Отговор #465 -: Февруари 16, 2009, 18:32:47 pm »
Теоха, моят син на година и почти два месеца рядко изпива и по 10-20 мл чиста вода на ден. Но ти предлагай, защото още е малка да си поиска, а тя ако иска ще пие, ако не иска, не мисля, че има нужда да я насилваш.
А иначе Бърди ми обясни "пластилинчетата" и "барабонките" в началото на захранването като преходни изпражнения.

Но щастието трябва да се търси - то никога не идвало само.
*
« Отговор #466 -: Февруари 16, 2009, 18:43:38 pm »
Кажете ми по колко вода трябва да пие едно 8 месечно бебе?
По колкото му се пие. :wink: Можеш да пробваш чайче, ако повече й харесва.
Калоян в началото (6 м) по една глътка пиеше, после (6.5 м) започнах да давам от чашка с накрайник и сам си иска.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
« Отговор #467 -: Февруари 17, 2009, 13:39:22 pm »
И ние се присъединяваме към mariposa  - на година и месец рядко изпива по 10-20 мл. вода. Хубавото е, че оставям шишето на масата и тя като си играе, обича да ми го подава за да й дам вода, но дърпа два пъти и до там. Аз обаче предлагам постояннно с надеждата, че някой хубав ден ще пропие.

Да питам и аз нещо - ситната от два дни приема вечеря към 19,00 ч., но само месно ястие. Четох, че за вечеря се давало безмесно, но ние безмесно не ядем. Хапва си добре и после не става нощес на папа /дано се задържи така, че от недоспиване съм заприличала на скелет/. Някой друг има ли, който на нашата възраст да е вечерял с месо? Иначе към 21,30 ч. си изпива и млякото.
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
*
« Отговор #468 -: Февруари 17, 2009, 13:41:47 pm »
Сватя, че вие много вода пиете. Ние я докарваме от чесане на венците по биберона до 10-20мл. на ден и то половината количество излиза навън.

*
« Отговор #469 -: Февруари 17, 2009, 14:21:48 pm »
И Боян започна така с водата - пренебрежимо малки количества.
Започна да пие повече около годината, когато се научи да пие от шише със сламка. Така и не мога да го науча да пие от биберон сам, хваща шишето но не го надига и съответно нищичко не пие. Сега със сламката може сам и пие доста по-често.
Но количествата в никакъв случай не са големи, така като гледам шишето е 150мл максимум и не винаги го изпива за деня.

Фоксче, и Боян вечеря доста често  месни ястия  :oops:
Дано не пиша глупости, но по спомен вечерята е безмесна заради стомаха - да не се натоварва

Аз да питам за друго
До сега не съм давала чай на Боян. Голям пропуск ли е това?
Изобщо как се предлага чая, ако не искам да го давам вместо вода? Може би със закуската? Той пък още закусва само мляко  :?
С две думи важен ли е чая?
*

chapla

• 217
  • хубавица-умница
« Отговор #470 -: Февруари 17, 2009, 15:07:52 pm »
Не знам за тоя зехтин, но съм сигурна, че причината дъщеря ми да не харесва картофа не е в зехтина, а във вкуса на картофа. Вече доста трудно се храним като смесвам малко картоф с морков, а преди моркова си го изяждаше много бързо. Но ще се справим, ще слагам по-малко зехтин, дано има някакъв ефект, както казвате... Но освен студенопресован не смятам да давам друг вид, този си е най-добър.
"Всяко родено дете е доказателство, че Бог не се е отказал от нас!" Рабиндранат Тагор
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #471 -: Февруари 17, 2009, 15:55:43 pm »
chapla, остави го тоя картоф за седмица-две. Най-много да я отвратиш още повече. Давай други неща или слагай съвсеееееем минимално количество картоф. И моята дъщеря категорично отказваше картоф. Ама хич го нещеше - ни купен, ни домашен, нито мачкан, нито пасиран. Оставих я за известно време на мира с картофите. Ела сега да я видиш как умира да яде "кофче" :) 

« Отговор #472 -: Февруари 17, 2009, 20:18:43 pm »
Има деца, които не прояждат някои неща. Така брат ми едно време не е проял картоф. Андрея не ми ядеше тиква и колкото и да съм й я предлагала, не я прояде. Но успявах да сложа по малко в някое пюре. Но банан до като не започна да го ръфа, само да й замиришеше и изобщо не вкусваше. Дори да е едно резънче го усещаше.

Но както е казала Нина, пробвай след известно време, ако не се приеме направи пак почивка. Но ако не иска не я насилвай. Слагай минимални количества в зеленчукови пюрета.

« Отговор #473 -: Февруари 17, 2009, 20:24:12 pm »
Чапла,
опитай с малко кърма/АМ в картофа. При мойта щерка свърши работа.

lb2f
« Отговор #474 -: Февруари 17, 2009, 23:11:35 pm »
Фоксче, Тодор преди вечеряше също ядене с месо (от 2-3 седмици, заради едни зъби, надявам се, е обявил пълен бойкот на всичко различно от кърма, АМ и каша). Просто дневната порция месо я сготвях с повече зеленчуци, признавам си - рядко съм готвила по два пъти на ден. Обичат да им замирише на мръвка яденето и това си е, не съм чула досега дете да не иска месо.

Но щастието трябва да се търси - то никога не идвало само.
« Отговор #475 -: Февруари 18, 2009, 12:07:03 pm »
Съгласна съм с wassilena. Не насилвай детенцето, като не иска да не яде картоф, да не яде. По-нататък пак пробваш и така. Мия отказваше попара, бях пробвала със 10 вида хляб, с различни чайчета, мляко и не ядеше и това е. Спрях да предлагам. Прояде попара на 2г. и 2 мес. и сега пък само попара закусва, като редуваме с чай и с мляко. Вкусовете се менят с възрастта.
<br />[link=http:
*
« Отговор #476 -: Февруари 18, 2009, 19:59:18 pm »
А каква марка зехтин купувате?
*

Nadyn

• *
  • 2703
  • Всяко зло за добро!
« Отговор #477 -: Февруари 18, 2009, 21:10:35 pm »
Аз купувам този. Не можах да намеря по-малка снимка :oops:

*

chapla

• 217
  • хубавица-умница
« Отговор #478 -: Февруари 19, 2009, 11:34:18 am »
За зехтина гледам да е италиански, но и испански съм взимала, гръцки... Сега сме на Сан Лазаро. А за картофа - да, слагам по много малко в моркова, сега пробвам броколи, ще й взема пащърнак, нали бил сладък, не знам какви други зеленчуци да пробвам, няма да я бомбардирам накуп, но поне да имам идея за обед, че то само на морков не е работа :wink:
*

Nadyn

• *
  • 2703
  • Всяко зло за добро!
« Отговор #479 -: Февруари 19, 2009, 11:54:42 am »
chapla, можеш да даваш тиква, тиквичка, карфиол като ги прибавяш към картофа.
Постепенно и бавно ги въвеждаш :D