Ох, днес за втори път ще пиша този постинг, а бая дългичък беше станал, доно поне този път се получи...
Nimika, през февруари при пореден рецидив, но на 3-4 ден, се обадих във вирусологията на Столетов. Още по телефона ме предупредиха, че за изследването е малко късно. След това при консултацията специалистът потвърди тази информация. Разговарях с д-р Божанова, специалист херпесни вируси. Преди това съм имала срещи с д-р Велчева пак там, но за нея лично ми е противоречиво мнението, а и вече не работи там.
От консултацията с д-р Божанова останах много доволна, отговаря изчерпателно, не те кара да се чувстваш неудобно, влиза в положение, готова е да съдейства. Тя ме посъветва тогава при нова изява на херпеса, още в първия му ден да отида при тях и тогава направим изследване, след което веднага да се предпише програма лечение с ацикловир на таблетки. Лечението имало смисъл само когато се започне при съвсем прясна изява. НО - лечението не обещава нищо въпреки дълготрайността му, освен евентуално разреждане на рецидивите.
По нейни думи, както и на други специалисти, херпесната инфекция в латентно състояние не вреци на забременяването и не се отразява негативно на бременността и плода.
Към термин трябва да се направи изследване на влагалищен секрет за наличие на херпесни вируси и при наличието им, да се планира секцио.
Опасен херпесът може да бъде когато жената се заразява непосредствено преди бременността и по време на бременността, кара херпесната инфекция за първи път тогава.
При вторични инфекции/рецидиви организмът имал вече изградени антитела, което е по-добрия вариант, ако въобще може да се каже така.
Срещала съм мнения, че при изява на херпес в последните месеци от бременността, както и при чести изяви в първия триместър, също се препоръчва цезарово сечение. Но това вече е по преценка на лекаря. Въпреки че аз лично си имам собствено мнение, че независимо кога са били изявите за здравето на бебето е по-добре да е секцио, но това е друга тема... Още повече че вирусът извън средата е неустойчив, влияе се от светлина, например, и др., което може да даде неточен резултат при изследването на влагалищен секрет - изследването трябва да става веднага, за да е достоверно, а не знам къде има такива условия за целта.
За съжаление, по отношение на туширането на вируса, не мога да ти бъда кой знае колко полезна. Лично аз ще се радвам, ако някой сподели някаква по-сигурна панацея, доста опитах, но за сега нищо не ми е помогнало.
Това лято използвах в комбинация с Изопринозина и Енгистол, хомеопатично лекарство, което може би помага нещо... и което е добре не е противопоказно при планиране на бременност и при бременност. Препоръчан ми е в случай на изява да го взимам.
Ето и координати на д-р Божанова: 931 07 13,вътр. 220
Това е, с което мога да помогна, момичета.