Та моят въпрос е: дали неговият генитален херпес би могъл по някакъв начин да пречи на моето забременяване? (да не ме разберете погрешно, не говоря за секс в момент, когато има рецидив) Ние опитваме от около 3 години, минахме през 4 инсеминации и 1 ин-витро, неуспешни. Водим се "неизяснен стерилитет". Всички направени изследвания и при двамата са добри. На 2-3 гинеколози съм задавала този въпрос и те смятат, че неговият херпес не пречи. Ако някой знае нещо по въпроса, моля да сподели.
Здравей! Това, което съм чувала от лекарите мога да го поставя в две групи: от по-високо квалифицирани лекари и такива, за които херпесът +/- бременност, честно казано, не са ограмотени, но трябва да кажат нещо...
Първите досега пред мен не са се впечатлявали много-много от херпеса. Единствената опасност, която са подчертавали, е, че ако бременна жена развие първична инфекция, т.е. зарази се за първи път с вируса по време на бременността, то плодът е застрашен. Както и че се препоръчва секцио като начин на родоразрешение при изява на генитален херпес към термин. Толкоз. Другото, си мисля, че дори не е известно на медицината като наука, както все още не е открито лекарството срещу вируса. За сега не се приема, че наличието на херпес пречи на забременяването или износването на бременност и не може в него да се търси причината за незабременяване.
От другите можеш да чуеш всичко...
Имай предвид, че въпреки че само мъжът ти страда от този херпес и ти го носиш, но организмът ти явно се справя успешно с него. Хубавото е, че в този вариант имаш антитела срещу него, и
не дай си Боже, по време на бременност се появи, организмът ти ще се справи с него и няма да носи лошите последствия като при първична инфекция. Все пак е добре да изследваш количеството налични антитела, които имаш и за двата вида херпес, херпес симплекс вирус първи тип(който споделяш, че се активира при теб) и херпес симплекс втори тип, гениталния.
Хубаво е, мъжът ти, както и ти, да приемате антиоксиданти - например, вит. А,Е,С (забележка: при планове за бременност ти не взимай вит. А, и по принцип заради допустимите количествата трябва да се консултираш с лекаря си дори и за техния прием). Ако мъжът ти страда от чести рецидиви, имуностимулиращите или имуномодулиращите препарати също са подходящи за него. По-долу сме ги споменали: изопринозин, саменто (котешки нокът), биозин (съдържа екстракт от чесън и други)... Рибеното масло/омега 3 мастните киселини също действат укрепващо.
Консултацията с проф. Дундаров, също би ви била полезна. Успех!