Полезните храниВ низходящ ред, от високо към ниско, спрямо съотношението лизин:аргинин. ++ Продукти, които съдържат много повече лизинмаргарин, обикновено кисело мляко, плодово кисело мляко, плодово кисело мляко обезмаслено, обикновено кисело мляко обезмаслено, обикновено кисело мляко нискомаслено (3-2,95)
швейцарско сирене, сирене едам, сирене гауда, сирене рокфор (2,78-2,6)
папая 2,53, цвекло 2,4
сирене пармезан 2,5, козе мляко 2,4, сирене от Лимбург 2,399, масло 2,25,
айрян, шербет, чисто небито мляко подсладено, нискомаслено сухо мляко, обезмаслено мляко 2 %, сухо мляко, сладолед, обезмаслено мляко на прах, замразено мляко, сладолед маслен ( 2,19-2,18)
манго, кайсия , ябълки, сушени круши (2,15- 2)
сметана за кафе, кафе с мляко* 2,13
киселица, лапат - 2
зимно къдраво зеле** - 8
+ Продукти с положително съотношение към лизинаСушени ябълки, круши, сушени кайсии, смокини (сушени и пресни), авокадо, 1,77-1,5
калкан, атлантическа сьомга, риба меч, аншуа, змиорка, бяла риба, кефал, лефер, шаран, щука, треска, скумрия, риба тон, пушена розова сьомга, акула, херинга, костур, (1,5)
червени домати, ряпа, доматен сок -1,5
соеви кълнове – 1,45
говеждо месо филе, телешки бут, свински бут, пилешко бутче, пилешка плешка, свинско филе, свинско филе от ребрената дъга, телешка плешка, телешко месо от подбедрицата, телешко месо от рамената кост, телешко филе, фазан, дроб, шунка, пуешки бут, пуешки гърди, пуешки плешки, птичи дреболии (без воденички), супи с телешко или птиче месо, наденици (1,4-1,2)
гъши яйца 1,2
ананас, пъпеш „Медена роса”, сливи, праскови, -1,37-1,2
целина, черен боб, зелен фасул, небелени картофи, червено кафяви картофи, сладки картофи (1,3-1,05)
бирена мая
За да се храним подходящо за организма ни и го наситим с необходимата му аминокиселина лизин, е добре да обогатим менюто си с продукти от тази група. Естествено, колкото по-високо е числото на положителното съотношение лизин:аргинин, толкова повече продуктът има „лечебен ефект” за нас. Продуктите са разнообразни, така че едва ли ще ни писне яденето им, има от всичко: предимно мляко, много сирене, плодове, риба, месо
. Е, малко е неприятно, че част от сирената, папаята и мангото ще са ни прескъпи, но всяко зло за добро, тъкмо ще са ни за деликатес!
Предполагам, че в полезните влизат и нашите сирена и кашкавал, както и изварата, но просто нямо кой да ги тества за количеството лизин, което съдържат
. Проблем виждам в това, че са малко зеленчуците, грубо казано едни домати и една ряпа (но поне имаме за салатка и зиме и лете; **и не ме питайте за това къдраво зимно зеле, въобще си нямам на идея кое е?!, неговият „индекс” е най-висок, но го намерих при собствено пресмятане от таблици, така че не сме застраховани от грешка специално при него) и само боб от варивата... Но какво пък ще се чувстваме като аристократки от френския двор
... И не по-малко важно, ще се отрази добре и на фигурата ни, така че илюстрацията ще е пълна!