Здравей,днес прочетох за твоят проблем и стига да не съм закъсняла,ще ти дам няколко съвета като човек почти минал по този път.Казвам почти,защото все още строеж на нашия парцел не е започнал,но съм минала почти целия път с преговорите.
А ето и съветите:
1.Строителните предприемачи са НАЙ-НАЙ-ГОЛЯМИТЕ МОШЕННИЦИ НА ТОЗИ СВЯТ.Никога не приемай за чиста монета това което ти казват.
2.Първото им предложение винаги е най-неизгодно за теб.Никога не се съгласявай веднага,пазари се и искай повече ,има накъде.
3.По въпроса за земята,няма никакъв смисъл да я оставяш ,защото не можеш един ден да кажеш -тука искам да си садя марули,бутайте блока,а само трябва да и плащаш данък.
4.Процентът на обезщетение се изчислява по сл.начин:
-взимаш от общината виза за строеж в която точно се упоменава колко РЗП се разрешава
-ако примерно са разрешили 1000кв.м РЗП умножаваш РЗП-то по уговореният от теб процент пр.30% и получаваш 300кв.м. които трябва да получиш в вид на апартаменти,гаражи или друго.Ако сте няколко наследника с различни дялове,умножаваш тези 300кв.м. по % твой дял и така получаваш твоя дял.
5.Когато подписваш договора задължително упоменете, че обезщетението ще бъде върху действително застроено РЗП,защото в/у отпуснатото от общината се "изсмукват" още около 100-ина квадрата,казват им мезонети ,ателиета и т.н..Тук влизат и подземните гаражи и мазета,които също се укриват.
6.Относно процентите за обезщетени,зависи в кой квартал на София е /т.е. не знам дали си от София или от др. град/.Колкото квартала е по в центъра ,толкова % е по-висок може да стигне и 50%,ако примерно е от вида на ,"ИВ.Вазов" е към 40% ,защото в центъра парцелите са много малки,а цените много високи и за това инвестицията е оправдана.
7.Задължително още от първата крачка до вас да има адвокат,който да контролира нещата изкъсо,а пък вие да контролирате адвоката,защото и те са едни маймуни и мошеници.
Е това е от мен.Желая ти много успех и здрави нерви.