0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Имот - обезщетение - строителство
« -: Октомври 10, 2008, 08:40:17 am »
Здравейте, имам нужда от малко помощ. Моля , който знае да ми каже какво се прави като имаш имот, който искаш да дадеш за строителство с/у обезщетение. Какъв е процента, който ти се полага, в какво състояние обикновено се предава готовото жилище ? Ако има някой минал по този път да ми даде съвети за договер с евентуалният стоител и всичко, което е хубаво да знаем предварително. Или общо казано - нека всеки минал по този път да ми даде малко съвети, от собствен опит. :wink:
*
Re: Имот - обезщетение - строителство
« Отговор #1 -: Октомври 10, 2008, 09:20:57 am »
абе не съм минала по този път, но моя съвет е да пообиколиш няколко строителя, защото всеки различно предлага като процентно обещетение, както и договора с адвокат задължително да се направи :)
По принцип схемата е следната, ако имаш 400 кв.м. земя-двор, без значение дали има постройка, прехвърляш-продаваш например 200 м. на строителя и той те обещетява с 2-3 апартамента, вече зависи от размера им и от това какво предлага точно този строител, както и от нивото на завършеност. При нас например апартаментите на собствениците им ги издадоха с готови бани - плочки, тоалетна чиния, мивка и т.н., настилка на пода и боядисан с латекст, т.е. само си нареждаш мебелите и живееш :)
*
« Отговор #2 -: Октомври 10, 2008, 09:30:48 am »
Благодаря ти Стефи. Адвокатка си имаме и всичко минава през нея, но все пак исках да знам за някои тънкости. Ясно е ,че всичко е въпрос на договорка и за получим възможно най-доброто искам да знам какво да си искам. :lol: Ето това например със семята ми стана интересно - т.е. ние запазваме част от земята, а др. част му даваме на него- не се бях замисляла за самата земя  :bighug:
*
« Отговор #3 -: Октомври 10, 2008, 10:41:57 am »
ами поне при нас е така. продали са си половината земя, която фирмата от своя страна прехвърли пропорционално на нас-новите собственици. може би това е вид застраховка, защото ти си оставаш собственик на половината земя :)
*
« Отговор #4 -: Октомври 13, 2008, 13:56:46 pm »
Всичко е въпрос на договаряне. Може да прехвърлиш на строителя само правото на строеж върху цялата сграда, а той да се задължи да ти построи и предададе определени обекти /апартамент, магазин, гараж и т.н./. Така ти си запазваш правото на собственост върху земята, а той получава правото на собственост върху всички обекти които ще построи, без тези които са за теб. Лично аз смятам, че запазването на собствеността върху земята е по добър вариант, отколкото прехвърлянето й. Обиковенно 30 процента от построеното е за собственика на земята, но може да се уговори и нещо повече. Затова трябва да се търсят различни оферти и сериозна фирма. И...добър адвокат или нотариус.
*
« Отговор #5 -: Октомври 13, 2008, 15:21:14 pm »
Благодаря ти за отговора. Май трудно ще се навие някой да не му продадеш земята, а той да строи там. Чакам още оферти и ще избираме.
*
« Отговор #6 -: Октомври 14, 2008, 09:32:57 am »
Прехвърляне само на правото на строеж не е изключение. Ние от няколко месеца живеем в апартамент в доста голяма жилищна сграда и собствениците на терена не са прехвърлили на строителя правото на собственост върху земята.Собствениците са получили доста апартаменти, тъй като парцела е голям и за сега добре се грижат за свободната площ.....почистен вътрешен двор, с хубава врата и т.н.Такъв двор е трудно някой примерно да го използва за склад или прави каквото си иска в него.
Успех ти желая.
*

Валя Димитрова

« Отговор #7 -: Декември 23, 2008, 15:50:16 pm »
Здравей,днес прочетох за твоят проблем и стига да не съм закъсняла,ще ти дам няколко съвета като човек почти минал по този път.Казвам почти,защото все още строеж на нашия парцел не е започнал,но съм минала почти целия път с преговорите.
А ето и съветите:
1.Строителните предприемачи са НАЙ-НАЙ-ГОЛЯМИТЕ МОШЕННИЦИ НА ТОЗИ СВЯТ.Никога не приемай за чиста монета това което ти казват.
2.Първото им предложение винаги е най-неизгодно за теб.Никога не се съгласявай веднага,пазари се и искай повече ,има накъде.
3.По въпроса за земята,няма никакъв смисъл да я оставяш ,защото не можеш един ден да кажеш -тука искам да си садя марули,бутайте блока,а само трябва да и плащаш данък.
4.Процентът на обезщетение се изчислява по сл.начин:
-взимаш от общината виза за строеж в която точно се упоменава колко РЗП се разрешава
-ако примерно са разрешили 1000кв.м РЗП умножаваш РЗП-то по уговореният от теб процент пр.30% и получаваш 300кв.м. които трябва да получиш в вид на апартаменти,гаражи или друго.Ако сте няколко наследника с различни дялове,умножаваш тези 300кв.м. по % твой дял и така получаваш твоя дял.
5.Когато подписваш договора задължително упоменете, че обезщетението ще бъде върху действително застроено РЗП,защото в/у отпуснатото от общината се "изсмукват" още около 100-ина квадрата,казват им мезонети ,ателиета и т.н..Тук влизат и подземните гаражи и мазета,които също се укриват.
6.Относно процентите за обезщетени,зависи в кой квартал на София е /т.е. не знам дали си от София или от др. град/.Колкото квартала е по в центъра ,толкова % е по-висок може да стигне и 50%,ако примерно е от вида на ,"ИВ.Вазов" е към 40% ,защото в центъра парцелите са много малки,а цените много високи и за това инвестицията е оправдана.
7.Задължително още от първата крачка до вас да има адвокат,който да контролира нещата изкъсо,а пък вие да контролирате адвоката,защото и те са едни маймуни и мошеници.
Е това е от мен.Желая ти много успех и здрави нерви.
*

Дино

« Отговор #8 -: Януари 22, 2009, 16:31:12 pm »
Здравейте, аз съм предтсвител на агнеция занедвижими имоти, отдел парцели. Ние можем да ви помогнем при намирането на подходящият строител и да защитим вашите интереси от правна гледна точка. Във случаи като вашият, ние не взиаме комисион от вас, а от бъдещият строител, който ще построи вашето жилище. При проявен интерес, моля свържете се с мен на тел 0878 11 96 51 или e-mail dino_vasilev@mail.ru[/font]
*
« Отговор #9 -: Януари 23, 2009, 08:46:07 am »
Благодаря Дино, няма да се възползвам от услугите .