Аз да кажа моята рецепта от мама, докато чакам вашите.
Тиквеник
(на мама)
Продукти:
* около 1 кг. тиква
* 1 пакет кори за баница
* 7 - 8 с. л. олио
* 1 ч. чаша ситно натрошени/нарязани орехи
* 1 ч. чаша захар
* 3 ч. л. канела или 2 ванилии (защото много канела не обичам)
* пудра захар за отгоре или захарен сироп
Начин на приготвяне:
Тиквата се настъргва и се зaдушава в олиото, докато водата се изпари.
Прибавят се орехите, канелата (ванилията) и захарта.
От всяка кора се прави руло с плънка от тиквата и се нарежда във формата на спирала в намазнена тава.
Тиквеникът се пече в загрята фурна, на около 220°С, за около 30-35 минути.
Поръсва се с пудра захар преди сервиране. Или се залива със захарен сироп.
Сироп:
* 1,5 ч. ч. захар
* 3 ч. ч. вода
* 2-3 ванилии