Кексът на мама Продукти:6 яйца
2 ч.ч. захар /може и повече, ние обичаме по-сладко/
2 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
2 с.л. какао
12 с.л. вряла вода
3/4 ч.ч. олио
Приготвяне:Разбиват се яйцата със захарта и ванилията. След това се пресява брашното с бакпулвера и се добавя постепенно към яйцата и захарта.
След това се добавя врялата вода на тъъъничка струйка, за да не се пресече яйцето.
Слага се олиото.
Отделят се няколко лъжици от готовата смес и се разбива с какаото.
Формата се намазнява и набрашнява, изсипва се жълтата смес, след нея кафявата на зиг-заг /или кой както си желае/.
Пече се на умерена фурна, по-близо до долния реотан, около 40 мин.
Ся тука за печенето има много теории. Доминиращата е ,че кекс се пече на загрята фурна. Аз, обаче от мама знам - слагам кекса и тогава включвам. Така става по-пухкав.
Освен това наблягам на разбиването на смесите, даже прекалявам.
Но...резултатът винаги е много пухкав и хубав кекс.