0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Леко спортуване по време на бременност !
« -: Октомври 06, 2008, 12:41:55 pm »
Здравейте момичета: искам да ви попитам, според вас мога ли вече да ползвам домашен фитнес уред  - степер (изкачване на стълби) Понеже започвам да се плаша като се гледам в огледалото особено последните дни, и тези банички така ми се ослаждат  :oops:
 Благодаря ви предварително.  :D
DSC00102
*
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #1 -: Октомври 06, 2008, 14:03:11 pm »
Аз лично не бих рискувала особенно с толкова чакана бременост заради едната фигура. Моя близка приятелка да спортува по време на бременоста си направи отлепване на плацентата и се наложи да лежи до края 4 месеца на легло без да става.

Ама всеки сам си решава.
"http://lilypie.com/"><img src="http://lb4m.lilypie.com/UB2up3.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Fourth Birthday tickers"
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #2 -: Октомври 06, 2008, 14:24:40 pm »
физическата активност не е противопоказна на бременните, освен ако има някакъв проблем с бременността, който налага покой.
даже е полезно да няма застояване - за да се кръвоснабдява добре малкия таз.
но баш степер, не знам... има комплекси от гимнастика и йога за бременни, също така доброто старо ходене винаги се препоръчва. хем ще си на въздух.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #3 -: Октомври 06, 2008, 14:44:53 pm »
и аз съм за спорта, но много умерено и без да се натоварва корема. Аз живея на 6 етаж и нямаме асансьор и всеки ден поне по веднъж качвам 100 стъпала и нямам проблеми, но трябва да се има предвид, че съм свикнала. Освен това ходих няколко пъти на водна аеробика - и от това съм много довона.
*
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #4 -: Октомври 06, 2008, 15:13:16 pm »
Ходене по 30-60 мин. на ден е най-добрия фитнес за бременни :)
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #5 -: Октомври 06, 2008, 15:27:03 pm »
Аз не съм спортувала, но и преди забременяването бях спряла физическата активност от известно време. Иначе съм чела препоръки в този дух: зависи от предната физическа активност, ако преди сте бягали спринтово, сега правете джогинг, ако преди сте правели джогинг, сега ходете. И разбира се, бременността да е безрискова. Специално за степер и аз не знам, но в книгите има съвети какъв тип движения се препоръчват и какъв - не.
Благодаря ти, Бени!







*
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #6 -: Октомври 06, 2008, 21:33:27 pm »
Ходене по 30-60 мин. на ден е най-добрия фитнес за бременни :)

И аз така мисля. На ден ми се събират по около 2,5 часа ходене, е, вярно, бавничко, с посядане по пейките чат-пат, но за себе си бих казала, че това е най-добрият спорт за мен в момента.
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #7 -: Октомври 16, 2008, 05:47:16 am »
Степер...
Хм, по-добре спри баничките, които така или иначе не ти доставят никакви хранителни вещества, а само се трупат по ханша и не хранят никого. Знам, че е трудно  :lol:

Казвам го, защото след лека гимнастика за бременни, която правя почти от началото на бременността (при това с окуражаване от лекар), в неделя вечерта с озовах с кървене на шестия етаж на "Тина Киркова" - отделение "патологична бременност". Там е адът на земята, вярвай ми! Добре, че се оказа малкият дявол и вече съм си вкъщи.

Та, по-добре е май да се яде разумно - в интерес и на бебето, и на теб, отколкото да се рискува с натоварвания.
*

    Olimpia

  • ***
  • 220
  • Усмихвайте се и съдбата ще ви се усмихне:)
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #8 -: Октомври 19, 2008, 11:21:21 am »
Saule_Nova, добре че ти се е разминало!!!!
И все пак това може да се случи и на тези, които не спортуват.
Аз също съм за спорта, но с условието, че съм спортувала през целия си съзнателен живот. Не смятам, че тези които преди това не са спортували трябва да се заемат с гимнастика след като забременеят! Много грешна практика. Но иначе тези които си имат тренинг могат да ходят повечко пеша ( ходене и на бягаща пътечка във фитнеса) да плуват, водната гимнастика е супер, а също така и да правят гимнастика за бременни, но под наблюдение.
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #9 -: Октомври 19, 2008, 12:15:21 pm »
Олимпия, много навреме ми идват тези твои думи! Вече бях започнала да се самообвинявам, че от дивотия щях да се докарам до преждевременно раждане или нещо от този род. Права си, разбира се, може да се случи и на неспортуващи! В цялото отделение, пълно с прокървили бременни, само аз бях спортуващата. Но, човек търси някакво твърдо обяснение за проблемите - така се чувства по-сигурен  :lol:

Явно си добре информирана по въпроса за бременността и движението, та да те питам. В Щатите, например, съм виждала безгрижни бременни в деветия месец да тичат сутрин в парка. И минава за съвсем нормално. Според теб, до кога е добре да се продължи с умерените натоварвания? Разумно ли е осми и девети месец да се прави лека пътечка?     
*

    Olimpia

  • ***
  • 220
  • Усмихвайте се и съдбата ще ви се усмихне:)
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #10 -: Октомври 19, 2008, 14:11:27 pm »
Никакви самообвинения!!! Те са по-вредни от каквото и да било друго!!! :) Ако не са ти казали, че е конкретно от спорта, няма от какво да се притесняваш.
а що се отнася до питането ти, Фреши много добре го е казала. Всичко зависи от спортната активност преди забременяването. Ако си спортувала преди - натоварено, то сега намаляш темпото и продължаваш. Гимнастиката за бременни се препоръчва и в 9 месец, но под наблюдение. А за ходене на движ. се пътека аз съм твърдо за, но наблюдавай себе си. И разбира се в бавно темпо. Може и да е под наклон нагоре, но бавно.
*

    Anika85

  • ***
  • 195
  • Много се обичаме
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #11 -: Октомври 23, 2008, 11:43:29 am »
В началото и аз правих лека гимнастика, но от 5 месец съм с контракции. Докторът ми каза дори да не прекалявам с ходенето, какво остава упражнения да правя. Просто ме е страх и това си е. Но започнах да трупам страшно бързо килограми, кой знае в какво ще се превърна накрая, но в крайна сметка мисля че бебчо е най- важен и после ще започна пак да си спортувам.А иначе преди да забременея ходих 3- пъти в седмицата на тае- бо, преди това пак 3 пъти седмично на фитнес.


*

    Olimpia

  • ***
  • 220
  • Усмихвайте се и съдбата ще ви се усмихне:)
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #12 -: Ноември 03, 2008, 15:03:14 pm »
Момичета, после ще отслабваме :))) И ще станем най-хубавите мами. Сега е важно да се наблюдавате и на първо място да пазете беб4етата. Аз тези дни също се отказах от тренировките, че се местихме в нов апартамен и такова чистене, подреждане, мъкнене и пазарене падна, че.... доста повечко се натоварих. Сега ще изчакам още малко да си отпочина и ще започна поне на плуване да ходя.
Поздрави на всички и приятно бременеене! :)
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #13 -: Март 05, 2010, 22:01:17 pm »
Тук отдавна никой не се е включвал, но знае ли се  :)...

Аз цял живот нещо спортувам и сега малко ми липсва...Ако усетя, че нещо не е наред, не бих правила каквото и да било, но ако всичко е наред - бих се движела повечеко...

Мислех за плуване, но семейството ме отказаха...басейните не са достатъчно чисти.

Бих се разхождала, но е още много студено.
Сега правя лека гимнастика, тип каланетика - много бавно и плавно, а и упражненията се правят предимно легнала.

Мислех си за коремните преси.
Сега правя, много бавни с малка амплитуда, 2-3 см. Със свити колена - леснички .
Но дали мога ...не знам.


Спомням си, веднъж си говорех с една лекарка по повод бременност и спорт. Тя каза, че бременната не е болна и може да прави всичко което е правила и преди. Аз с изненада я попитах - а гимнастика? тип аеробика или тае-бо?
Тя каза, че ако жената се чувства добре - няма проблем.
Засмя се и каза, "еми то ако е толкова лесно да се пометне...няма да се правят аборти. Всяка нежелана бременност ще приключва с 2 часа аеробика и готово! "

Разбира се това мнение ми се струва малко в повечко, най-малкото аз усещам че енергията ми въобще не е това, което беше...Аз съм полузаспала по-голямата част от деня. За вечерите да не говоря, като изключим буденето и 5 пъти ставане до 00 , припадам от раз .
Преди спях по 6-7 часа на денонощие . Сега ...около 10 . :)

Идеята ми е, че някъде там е балансът.
Коремните преси тотално ли отпадат ? Четох в някакъв сайт, за обърнати преси, до колкото разбрах си на "кучешката" поза и си свиваш и разпускаш корема..  :?
*
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #14 -: Март 05, 2010, 22:22:09 pm »
Спри веднага коремните преси-не са добра идея по време на бременност. Може да се прави каланетика, но без упражнения за корем и голямо натоварване на краката.
*
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #15 -: Март 06, 2010, 01:10:38 am »
Аз не бих направила нищо друго освен ходене. Стига да не е заледено, може да се облече добре човек и да ходи пеша.
Коремните преси ми се струват абсолютно противопоказни.

*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #16 -: Март 06, 2010, 10:28:38 am »
 :bighug:  без преси тогава !
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #17 -: Март 06, 2010, 11:31:23 am »
Аз ползвам една пътека вкъщи - през седмицата, когато съм на работа, ходя по 1 час, без да се претоварвам, въпреки че винаги се изпотявам добре. Старая се да го правя всеки ден, макар че не винаги ми остава време, а и понякога ме мързи, да си призная. В събота и неделя, особено последните седмици, понякога се отваря хубаво време, а скоро ще става и по-често, та тогава хващам половинката и правим 2-3 часа обиколка из София. Смятам, че това по никакъв начин не може да навреди, чувствам се добре и в дните, когато съм се движила, определено съм в по-добра кондиция.
Поздрави!
« Последна редакция: Март 06, 2010, 11:33:23 am от cambozzola »
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #18 -: Март 06, 2010, 12:34:14 pm »
6м преди да забременея спрях със спорта. В трети месец ми се отлепи плодния сак и си полежах в болницата. До 4 м. на легло и после не съм се спирала. В 7 м. си боядисвах кухнята и се чуствях добре. Хапвах си и за първи път не чуствах угризения от това. Сега ги смъквам натрупаните килца. :lol:

[/url]
Re: Леко спортуване по време на бременност !
« Отговор #19 -: Март 06, 2010, 13:53:52 pm »
И аз си мислих за спорт като забременях - йога, каланетика, ходене. Но от втори месец имах контракции и не посмях никакъв спорт. После опитах да практикувам ходене, въпреки, че уж не беше заледено - ми паднах. Тогава се отказах от всякакви спортове. Евенуално ако излизам, да има някой, който да съм хванала под ръка. Ще спортувам, живот и здраве като родя бебчо. Няма да рискувам живота на бебо заради спорт и загриженост за фигурата ми.
Докато лежах първия път в Патологията в ОБ имаше едно момиче с отлепена плацента след много дълга разходка.
[/url][/url]