Рали, съгласна съм почти изцяло с написаното от теб! Без едно:
- Хората, които в момента стават учители, стават такива, защото не могат да вършат нещо различно, мноооого рядко има хора с призвание!
Надявам се, че имаш в предвид тези момичета и момчета, които се записват да учат за учители, само ако не са ги приели за нищо друго.
И също се надявам, че ние сме от мнооооооооооого рядко срещащите се хора с призвание!
Не исках да пиша тук, но не се стърпях. Като цяло съм съгласна с повечето мнения. Искам да споделя някои неща с вас. Днес в часа на класа коментирахме филма "На учителя с любов". Идеята беше на децата. За нас, за мен и колегите ми учители в нашето училище, те са деца, а не ученици. Първо е здравето и възпитанието им, а малко след това идва обучението. Преди години съм работила в училище-интернат. Там за децата си и майка, и баща, и учител, и възпитател, и приятел. Така се стремим да е и в нашето училище. Обичам децата, обичам професията си съм сигурна, че се справям добре! Не се оправдавам, но искам да кажа, че основните виновници за това положение са родителите, а после сме и всички ние - учители, приятели, роднини, държава... Следващият месец ще имаме комплексна проверка(само учителите ще ме разберат!) В продължение на 2-3 месеца, цяла банда от инспектори ти диша по цял ден във врата. Няма лошо в това, да проверяват, да посещават, нали някой го иска това от тях. Лошото е друго - н-р, че експертката ми по ИТ има стаж 3 месеца като учител изобщо, после се намърда с връзки в инспектората, работи 3-4 години, спука ни от проверки, излезе в майчинство и сега се връща пак. Основно като дойдат проверяват документацията, трябва тя да е изрядна. А това, че тази година не ни извикаха на ежегодните съвещания, защото имали съкращения в щата - оставам без коментар. Само помислете за следното - пак пример с моята експертка - учителка, преподавала 3 месеца ИТ е назначена за старши експерт по природонаучни дисциплини - математика, информатика, физика, ИТ... Същото ми е мнението и за хората, от които зависят нещата в родното образование! Ами как горкият човечец няма да мисли глупост след глупост след като не се е сблъсквал с реалността. Същото е и с авторите на учебници... Ох, много има за приказване, ама ще спирам, че имам да пиша още материали за уроците си утре!
Само да напомня един печален пример - преди седмица струвахме 6 месеца от смъртта на детето на наши приятели. Бащата отиде да работи в Гърция. Майката, за да не го изтърве(истина е в случая), тръгна и тя с него! Оставиха си двете деца сами да живеят тук в България, сами да се гледат, готвят, перат, .... можете да си представите как са се гледали само...за жалост детето си отиде, изгледано, на 18 години, след катастрофа, в чужда кола, посред нощ, с пияни приятели....
Такава е картината в цялото образование, а още по-тъжното е, че такава е и в цялата ни държава!