0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Репортажът за българските училища
« Отговор #20 -: Октомври 06, 2008, 17:25:00 pm »
Абсолютно не съм съгласна, че родителите са виновни. Тези родители виждат детето си вечер след работа, когато майката е прекалено заета да наготви, а бащата да свърши поне част от служебните си задължения.
Е Мимсе, противоречиш си мацка :lol: Я ми кажи какво "виждане" на детето е това, което ти описваш? Нима могат да обърнат истинско качествено внимание на детето си между запръжката и служебния мейл с оферта (образно казано)? Аз не смятам, че е възможно.
Както и си мисля, че всеки човек, при необходимата добра организация може да обърне внимание на детето си, независимо от това колко много други задължения има.(ела ми на скайпа да те не скубя)

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
« Отговор #21 -: Октомври 06, 2008, 18:42:03 pm »
Радители,учители... Според мен напрежението в което доживяхме да живеем и да се развиваме се предава на децата!Те се учат повече от телевизиата и от интернет,отколкото от училище!Там ходят да си показват новите дрешки,последните модели телефони....А тези деца,чийто родители не могат да си позволят да купят тези екстри на децата си,се озлобяват и от там се почва завистта,арогантността,неуважението към учители и съученици!!!

Гледам ги аз момичета от 5-ти клас така наконтени,както аз не съм била в 11-ти.Секси дрешки,границата на децата,които почват да водят полов живот също е паднала драстично!
Да не забравяме,че има и учителки,които като влезнат в час с няква мини-мини поличка...ми как да няма да събудят сексуалността при момчетата?!??!?

Тази тема е много дълга и вина за това имат и родители,и учители,и медии,и ПРАВИТЕЛСТВОТО!!Но категорично вината не може да бъде стоварена само върху едни от тях!

И в мое време /завърших 2000г./ имаше респект и уважение към  всички,но сега малчуганите не знаят какво е това!

Това е моята гледна точка!
*

Osiana

• 4888
  • Обещах, че повече никога няма да обещавам...
« Отговор #22 -: Октомври 06, 2008, 18:46:20 pm »
Според мен всички по веригата имат малко или повече вина, като се започне от самия ученик и се стигне до цялото ни общество и нашите велики политици.
Не знам що за велика програма за обучение са измислили, но щом липсва съзнанието, мотивацията и отговорността, положението няма никога да се оправи.

Абсолютно не съм съгласна, че родителите са виновни.Тези родители виждат детето си вечер след работа, когато майката е прекалено заета да наготви, а бащата да свърши поне част от служебните си задължения.Детето по цял ден е навън, на улицата и се влиае от средата, в която се движи.А днес тази среда за съжаление е точно такава!Аз завърших средното си образование 99та година, което не беше чак толкова отдавна, но имахме голям страх и респект от учителя.А сега...  :?

Ами Мимка, тези другите деца, (лошата среда), те от кого са възпитани, не ли от родителите си? И кой е виновен те да са такива? Лошата среда, какво е среда, нали пак са деца, те за да са лоши, кой аджеба не ги е възпитал?
Цветя 2009 Рози Цветя 2008

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо."
*
« Отговор #23 -: Октомври 06, 2008, 19:04:27 pm »
Айде стига глупости!По цял ден децата са с приятелите си, където е модерно да пушиш, да пиеш, да се държиш като идиот.Ако не пие, не пуши и не се държи така, детето ще е различно и отхвърлено от приятелите си.Лично аз имам братовчеди, расли при едни домашни условия, единия е помощник на декана на Русенския университет, другия само дрга, побоища, полиция...Родителите им са уважавани, с висок обществен статус.Ами извинявай-гледани са по един и същ начин.Продължавам да твърдя, че най-малкия виновен в случая са родителите.

И Оси, не, тази 'среда' не е възпитана от родителите.Незнам при вас в Германия как е, но сега сред учениците си е модерно да си идиот, да унижаваш по-слабите си съученици.Тази вечер в офиса ми се събираха учителите от ГЕРБ и председателя на Общиснкия Съвет.Те са наясно със ситуацията, в много малка част обвиняват родителите.Всъщност съм съгласна само с твърдението, че родителите 'баровци' имат вина дотолкова, доколкото демострират на детето си, че са недосегаеми и детето казва на учителя-"Абе ти с твоите 300 лв заплата къде се буташ бе, келеш"...Според мен всичко е комплесно-ако има някакво добро законодателство, което СЕ СПАЗВА и учителя може да накаже ученика без да има страх от саморазправа, тогава нещата ще са по-различни.
« Последна редакция: Октомври 06, 2008, 19:12:39 pm от Мимка »
*

Osiana

• 4888
« Отговор #24 -: Октомври 06, 2008, 19:15:03 pm »
Аз не знам дали говоря глупости, или ти не ме разбра, обаче голяма роля за оформянето на едно дете като личност играе семейната среда, и ако това за теб не е верно...просто спирам да пиша глупости тука.
А и кой е виновен, че децата пият и пушат и се държат като идиоти, пак средата нали, тази среда която най-вероятно не е възпитавана от родители, а от зверове. И как би могло това наглеждане за кратко вечер между вечерята която готви мама и на татко вестника и футбола да се нарече възпитание и контрол?

ПП Редактирала си след като публикувах.
Германия в случая няма нищо общо. Аз съм българка и съм родена в България. И ме боли за родното. Боли ме че някой ден, ако имам деца те ще трябва да учат в нашите прекрасни училища, защото смятам да се преместим от Германия - тук.
А и за протокола просто, в Германия не е така. И се радвам.
« Последна редакция: Октомври 06, 2008, 19:19:08 pm от Osiana »

"Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса.
*
« Отговор #25 -: Октомври 06, 2008, 19:18:05 pm »
И как би могло това наглеждане за кратко вечер между вечерята която готви мама и на татко вестника и футбола да се нарече възпитание и контрол?

Е нали това говоря, бе Осиии...
Оле, няма смисъл..
*
« Отговор #26 -: Октомври 06, 2008, 19:20:45 pm »
Е Мимсе, противоречиш си мацка :lol: Я ми кажи какво "виждане" на детето е това, което ти описваш? Нима могат да обърнат истинско качествено внимание на детето си между запръжката и служебния мейл с оферта (образно казано)? Аз не смятам, че е възможно.
Както и си мисля, че всеки човек, при необходимата добра организация може да обърне внимание на детето си, независимо от това колко много други задължения има

Ми ок, Рали, значи дргия вариант е майката да напусне работа, за да обръща нужното внимание на детето си, тогава обаче детето ще бъде финансово незадоволено и комплексирано от това...Или вие не можете да ме разберете какво се опитвам да кажа или аз съм пълен идиот и не мога да го обясня.
Няма да пиша повече в тази тема..

Нали се сещате, че няма начин да сме на едно мнение по всички въпроси все пак...
« Последна редакция: Октомври 06, 2008, 19:22:47 pm от Мимка »
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #27 -: Октомври 06, 2008, 19:38:36 pm »

И как би могло това наглеждане за кратко вечер между вечерята която готви мама и на татко вестника и футбола да се нарече възпитание и контрол?

Оле, няма смисъл..

Не, Миме, не говориш това. Мисля, че Осиана друго има предвид. Ами мама ще сготви за 30 мин. след като си легне детето вечерта, а тате ще пропусне вестника и футбола и ще отделят час на детето. В това е смисълът на вниманието към едно дете и съм сигурна, че ти ще го направиш така. Има хора, които се трепят денонощно, вярно е и изглежда сякаш нямат време за нищо, но аз познавам много такива хора и децата им са скромни, възпитани и добри. Как го постигат не знам. Може би малчуганите са природно-интелигентни. И обратно, познавам и такива майки, които цял живот си гледат децата, буквално. Само ги гледат явно, без да има комуникация и обратна връзка. Та време винаги може да се намери и желание ако има - екстра.
« Отговор #28 -: Октомври 06, 2008, 20:34:54 pm »

Оле, няма смисъл..

Не, Миме, не говориш това. Мисля, че Осиана друго има предвид. Ами мама ще сготви за 30 мин. след като си легне детето вечерта, а тате ще пропусне вестника и футбола и ще отделят час на детето. В това е смисълът на вниманието към едно дете и съм сигурна, че ти ще го направиш така.
Ейй, Нина най-сетне успя да го обясни това, дет се опитвам и аз днес следобед да й кажа на Мимка :lol:

И не е мама да напусне работа - не! просто мама ще смени ритъма, и като се прибере ще обърне внимание на детенце, и ще сервира от яденето сготвено вчера, а това, което сготви днес ще сервира утре  :lol: И не казвай - мъжО! МъжО с малки изключения се превъзпитава, даже мойто темерут разбра някои неща  :lol: :lol: :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
« Отговор #29 -: Октомври 06, 2008, 21:09:09 pm »
И аз без да съм родител,да се изкажа некомпетентно по темата :).Приемаме теоретично,че сме добри и съвестни родители,които възпитават в децата си морал,добро поведение и уважение кам околните.И това до момента ,в който детето ни тръгне на училище.А ние сме средностатистически българи,които нямат възможност да изпратят детето си в частно училище и то ходи просто в най-близкото държавно училище.И пак така,чисто теоритично нашето добре възпитано и кротко дете по ирония на съдбата попада в клас,в който преобладават малки простаци,синове и дъщери на големи простаци,за които е престижно да се държат просташки.Учителката е добра,но няма необходимите правомощия да въдвори ред и дисциплина в класа.Тя няма право да се скара на учиниците,да не говорим да ги изгони от клас или да ги накаже по някакъв начин.Какво се случва,ако не след месеци ,то след години с нашето добре възпитано дете?!?Средата в която се движи оказва  пагубно влияние върху него и ние като негови родители имаме ли реалната възможност да се преборим със заобикалящия го свят?
Чудя се,когато живот и здраве стигна до този момент,какво ще правя?Идея си нямам!Извинете,че ви занимавам с моите разсъждения ,с които се пораждат само повече въпроси,вместо отговори.

:good_post:

За жалост много правилно разсъждаваш.
*

Osiana

• 4888
« Отговор #30 -: Октомври 06, 2008, 21:14:26 pm »
Децата са отговорност.
И ако някои хора нямат време за тях, нямат време да ги възпитават, нямат време да им помагат в училище, нямат време да си поговорят, нямат време да си поигряят с тях, да им прочетат приказка, нямат време да ги обичат.... това за мен са.... безотговорни родители.
Но аз съм сигурна, че всички деца в зачатие са много изтрадани и техните родители ще дадат най-доброто от себе си за тях.

И за мен както казах вече, вината е комплексна, от ученика до политиците, в това число и на родители и учители.

*
« Отговор #31 -: Октомври 06, 2008, 21:46:33 pm »
Децата са отговорност.
И ако някои хора нямат време за тях, нямат време да ги възпитават, нямат време да им помагат в училище, нямат време да си поговорят, нямат време да си поигряят с тях, да им прочетат приказка, нямат време да ги обичат.... това за мен са.... безотговорни родители.
Но аз съм сигурна, че всички деца в зачатие са много изтрадани и техните родители ще дадат най-доброто от себе си за тях.

И за мен както казах вече, вината е комплексна, от ученика до политиците, в това число и на родители и учители.

Подкрепям напълно!
 И все пак за мен в по-голяма степен вината е на родителите, за огромно съжаление...

*
« Отговор #32 -: Октомври 06, 2008, 23:58:38 pm »
Точно от родителите тръгва всичко. Училището действа постфактум. "Изтървани" са родителите. Аз като по-стара магарица си спомням и моето поколение (сега 30-40) годишните (на границата на промените) и наблюденията ми върху това на 20-30 годишните, които вървяха след нас. Децата са отражение на своите родители. Дори да не сядат да им обръщат внимание непрекъснато те копират и приемат интуитивно техните възгледи за живота, отношение към проблемите и към основни категории. Личния пример, драги мои, е най важното. Оттам нататък идва и всичко останало. Спомням си как съм се съдирала от рев да обясня на майка ми как аз съм права, а не другарката. Сега си давам сметка, че тя го е осъзнавала, но пред мен се държеше строго и по никакъв начин не компроментира институцията - учител, училище. Сега родителите нямат никакъв респект към учителя и училището. Стоя пред училището и чакам племеника ми да го прибера, естествено никого не познавам, но другите майки се познават и си приказват и аз ги слушам. Е няма как при такива родители да не е докарано до там положението. Дружно оплюваха госпожите пред децата, а една дори в пристъп на яд извика сега ще се кача да й извия врата. Те тва е положението и все по-зле ще става. Жалкото е, че и на съвестните и нормални родители усилията за възпитание на качествени хора ще отидат на кино, защото неминуемо децата ще попаднат в тази среда, а ако не се впишат в нея ще бъдат изолирани.
« Последна редакция: Октомври 07, 2008, 00:00:40 am от cygnus »
*
« Отговор #33 -: Октомври 07, 2008, 08:16:20 am »
Аз съм 100% за това че вината е в родителите.Що за родител си пред очите ти щерка ти да излиза като парцал а синъти като закоравял престъпник.И ти да стоиш и да толерираш това,не го разбирам.Моя позната има син във 2-ри клас и абсолютно го е изпуснала от контрол.Скоро била в училището по своя воля след което ми каза,че втори път без да и се налага нямало да стъпи там.Е извинете даскала ли да поеме функциите и на родител.Българите като цяло не обичат да говорят за проблемите с децата си и сами се заблуждават,че всичко е наред.
Аз имам лична драма с близки мои роднини.Две сестри,говорех на майката,жена тези деца не ходят на училище,крадът пари в това число и мен обираха няколко пъти,но тя не аз с тях нямам проблеми,плащаше от мизерната си заплата кражбите без да ги попита защо пипат чужди пари и така,да не ви казвам къде са сега.
Проблема е огромен за съжаление.
*
« Отговор #34 -: Октомври 07, 2008, 08:42:52 am »
А мисля че голяма роля за възпитанието на децата играе училището.освен че там се учат да смятат и да четат, училището е място, където се учиш да бъдеш Човек
, да бъдеш приятел и да създадеш такива!Не напразно децата, който са отгедани в дом. условия се различават от тези, който ходят на градина, ясла.
Друг е въпроса че възпитанието в училище не на на досатъчно високо ниво.
Аз мисля, че голяма полза за децата от ранна възраст е изучаването на Християнството.Преди да го видя, разбера не вярвах но тук където живея в училищата е задължително изучаването.И знаете ли колко помага.Не може да се опише с думи.Знаят как трябва дас е държат с по възрастния, с болния......и т.н.
Това е моето мнение  :)
За съжаление в БГ голяма част от децата се учат един от друг, в противен случай няма да са модерни!
И най лошото от година на година става все по зле.Преди известно време една моя причтелка минавала покрай блок, където е имало компания от "дечица".(тя е на 27 г.)и знаете ли каква е била реакцията на дечурлигите?!
"Стара чанта , ама лачена!"
Моето мнение е че все по зле става положението............... :(!
« Последна редакция: Октомври 07, 2008, 08:50:55 am от zayana »
« Отговор #35 -: Октомври 07, 2008, 11:38:47 am »
Не мисля че приоритет в едно семейство са тенджарите и тиганите,нито спортните новини и вестника.Ако родителите степенуват нещата по важност,ще обърнат внимание първо на децата и след това на домашните задължения.Казвам,че не бих си пуснала детето на училище,от гледна точка на това,че там е свърталище на гаменчета без грам възпитание,които си мислят че са по велики от учителите и си позволяват да се държат по начин,който и на възрастен не би отивал.
Във всяка стъпка виждай края на пътуването!
*
« Отговор #36 -: Октомври 07, 2008, 11:45:30 am »

Семейството е първата микросреда, в която попада детето. За това как ще се оформи детето като личност и какви ще са взаимоотношенията му с околните, зависи от семейната среда, в която е израстнало. Семейството е образец за поведението на детето.  Факт е, че в днешно време, обсебени от това да градят кариера и да печелят пари, много родители пренебрегват децата си. Какъв е смисълът детето да е добре материално задоволено, когато му липсва общуването с родителите, любов, топлота, разбиране ...

Имам роднина, която работи с деца от 1 до 4 клас. Ако знаете какви неща ми е разказвала ...
Деца в първи клас, идват в първия учебен ден с мерцедеси, украсени с балони, с прически за по 100 лева, гримирани, с рокли по поръчка на незнам коя си дизайнерка, с чорапогащник на дупки, с пола на милиметри под дупето ...
Извинявайте, ама къде си пращате децата?

Когато в час прави забележка относно държанието на едно от хлапетата, то й отговаря с думите „ТИ знаеш ли кой е баща ми?”. Следват и други негативни прояви на въпросното хлапе. Тя му казва, да доведе бащата в училище, за да разговарят. Въпросният господин цял месец не намерил време, за да види аджеба за какво става въпрос.

Аз също работя в училище и ежедневно ставам свидетел на какво ли не.
Списъкът е дълъг и за съжаление нещата никак не са розови, напротив, ужасяващи.

« Последна редакция: Октомври 07, 2008, 11:47:43 am от Еli »
*
« Отговор #37 -: Октомври 07, 2008, 11:45:42 am »
...там е свърталище на гаменчета без грам възпитание,които си мислят че са по велики от учителите и си позволяват да се държат по начин,който и на възрастен не би отивал.
Мисля, че преувеличаваш и правиш генерални обобщения....
*
« Отговор #38 -: Октомври 07, 2008, 11:54:29 am »
Казвам,че не бих си пуснала детето на училище,от гледна точка на това,че там е свърталище на гаменчета без грам възпитание,които си мислят че са по велики от учителите и си позволяват да се държат по начин,който и на възрастен не би отивал.

Рая, все пак един ден детето ти ще трябва да стъпи в училище...
И не слагай всички училища под общ знаменател.
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #39 -: Октомври 07, 2008, 12:15:14 pm »
И аз без да съм родител,да се изкажа некомпетентно по темата :).Приемаме теоретично,че сме добри и съвестни родители,които възпитават в децата си морал,добро поведение и уважение кам околните.И това до момента ,в който детето ни тръгне на училище.А ние сме средностатистически българи,които нямат възможност да изпратят детето си в частно училище и то ходи просто в най-близкото държавно училище.И пак така,чисто теоритично нашето добре възпитано и кротко дете по ирония на съдбата попада в клас,в който преобладават малки простаци,синове и дъщери на големи простаци,за които е престижно да се държат просташки.Учителката е добра,но няма необходимите правомощия да въдвори ред и дисциплина в класа.Тя няма право да се скара на учиниците,да не говорим да ги изгони от клас или да ги накаже по някакъв начин.Какво се случва,ако не след месеци ,то след години с нашето добре възпитано дете?!?Средата в която се движи оказва  пагубно влияние върху него и ние като негови родители имаме ли реалната възможност да се преборим със заобикалящия го свят?
Чудя се,когато живот и здраве стигна до този момент,какво ще правя?Идея си нямам!Извинете,че ви занимавам с моите разсъждения ,с които се пораждат само повече въпроси,вместо отговори.
ако си въобразяваш че нещата в частните училища са по-добре дълбоко грешиш за съжаление. точно напротив. там на учителката дори не й хрумва да се кара или да изгони детето от час. сакън. ти можеш ли дори да предположиш фаталните за нея последици. ако в държавните у-ща ги санкционират то в частните директно ги уволняват щото ще дойде веднага друг на тяхното място и на собственика хич не му пука за персонала. пука му за таксата от къци, белослава и сие. ти си мислиш че в частните у-ща не ходят малки простаци, деца на големи простаци. така е - ходят големи простаци, деца на още по-големи простаци с много пари и възможности да покажат на детето си че парите са сила, всичко може да се постигне с тая сила и о, чудо - те притежават много от тая сила.
ти се надяваш че аз говоря на изуст и само ги предполагам тези неща. за съжаление не. майка ми работи 3 години в едно такова прекрасно частно у-ще. та за себе си знам - ако изобщо някога имам дете последното място на света където ще го пратя да получи средното си образование е частно училище. 
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!