Как може да поставиш отлична оценка на дете което не знае за две?Как да разберат родителите че децата им не се справят в училище, като бележника показва друго?
Не съм още на тоя етап, но не бих разчитала само на 6-та в бележника, ще й се наложи на дъщеря ми да ми преразказва, да пишем заедно, да ми разказва, да ми смята. Ще намерим време и желание за това
Тъй тъй, я сега малко анализ с елементи на разсъждение (днес ми е ден
)
Та значи, Хапливке, "Как можеш да поставиш отлична оценка?": ами защо пък да не я поставя? Нали ако пиша двойка (каквато е заслужена), ще ми се случи следното:
- по-агресивните родители ще дойдат да се саморазправят с мен
- ще ми падне оценката/атестацията, че не съм се справила с учебния материал и съответно
- ще ми отнемат 5 лева от заплатата за едната точка по-надолу, които за някои хора изглеждат смешни, но за мен са парите за целия ден!
- Освен това, ако пиша двойка, това значи поправителен изпит! Ако поправката не се вземе юли месец, а септември, това означава, че аз всяка седмица, поне по два пъти трябва да бъда в училище, за да провеждам допълнително обучение с ученика, за да може той да си вземе поправителния на есен. Ааа, ама това са ми 4 лева на седмица само за транспорт (уточнение - ако се пътува само с едно превозно средство в едната посока), а на фона на моите 320 лева това малко тежко ми идва! А, и да не забравя - ако имам поправка, то не мога да се хвана някъде на хонорар за през лятото, та дано да закърпя малко от малко семейния бюджет, и детето да може да отиде поне една седмица на море.
Да продължавам ли? Мисля няма нужда!
Та с две думи:
- Не може да очаквате нещо повече от преподавателите, и викйте УРА, че все някой се излъгва да стане даскал за тези пари! Да не говорим, че и общественото мнение е изключително отрицателно към тази професия, което допълнително утежнява ситуацията.
- Хората, които в момента стават учители, стават такива, защото не могат да вършат нещо различно, мноооого рядко има хора с призвание!
- Хората с призвание, преподавателите на по 50+, тези, които искат съвестно да си вършат работата, нямат необходимите инструменти, за да се справят с тотално изпуснатите и невъзпитани гаменчета, виреещи по средностатистическите квартални училища. Истината е, че учениците дори и в така наречените "Елитни училища" не са добре възпитани и не са дисциплинирани, но там е малко, ама много малко по-добре. Само че преподавателят няма НИКАКВИ права, а само задължения! Той няма право (и инструмент), за налагане на наказание за лошо поведение в час, закъсненията и неизвинените отсъствия са просто нещо обичайно, няма намаляване на поведението както едно време, няма нищо...
- Родителите и обществото като цяло продължава да смята, че държавата е тази, която трябва да им отгледа и възпита децата (Разбира се има и изключения, но те не са чак толкова разпространени).
- Да не говорим, че и родителите гледат само и единствено да свръжат двата края, и изобщо не се занимават с това, да обърнат внимание на децата си, да ги препитат, да видят докъде са стигнали с уроците и т.н.
- И да не пропускаме и светлия пример, който дават нашите медии! Кажете ми, кой е на почит, за кого се говори най-много? Чалгаджиите, Футболистите, Маргините, Чората, Илия Павлов! Ааа, и да не забравяме Златка Плеймейтката!!! Е, при условие, че това са идолите на новото поколение, за какво си говорим! Пука му на ученика, че не знае! Той и Бербатов не е бил отличник, ама на виж сега къде играе и какви пари печели!
Та таквиз ми ти работи девойки... Не че не мога да пиша още, ама ще стане километрично...