0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Мнения на Birdie - деца от 1 до 6 години - 4-та част
« Отговор #900 -: Февруари 04, 2009, 11:54:43 am »
Докторе, знам че отдавна не практикувате в Бг, но може ли по памет, да дадете доказано име в детска гастроентеробогия.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*
« Отговор #901 -: Февруари 04, 2009, 14:28:15 pm »
Оставете детето на спокойствие моля.
Освободете се от психологичната зависимост от "алергии".
Детето толкова неща пипа и поставя в устата си и размазва по лицето. Защо две,три пъпки да са непременно "алергии"?
Благодаря Ви!

Хора, какво Ви става в Бг с тези "алергии"? това нов вид комплекс ли е?
Комплекс? Не знам  :?
Попитах Ви не за друго, а защото Вие сте единствения който ме подкрепя че не става дума за алергия.
Ето, днес питах педиатърката за същото и ми каза да оставя детето отново само на ХА мляко за известно време и след това да пробвам пак.
За мнението на гастроентеро...-алерголожката сме говорили и друг път.
За това все Вас питам  :oops:
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #902 -: Февруари 04, 2009, 17:51:20 pm »
За Алергиите като психологичен проблем:

Зиртек-а е много добър препарат за лечение на алегичен ринит и остри хранителни алергии с дерматологични прояви (уртикарии).
Няма никаква роля при лечението на АБКМ, бронхиална астма, атопичен дерматит.
ВНИМАНИЕ! Знаейки практиките на НЯКОИ "алерголози" в София искам да предупредя всички четящи тук, че нито Зиртек, нито Аериус се дават повече от 10-ина дена. ТЕ НЕ СА СРЕДСТВА ЗА ПРОФИЛАКТИКА!!! А само за лечение на острият епизод (алергичен ринит, кожни алергии от хранително естество, упорит сърбеж при тежки атопични дерматити)!!!
Фирмата производителка изрично посочва това, както и показанията, за които се дават тези препарати. Особено неетично, неморално и осъдително е да се дават "на серии" Зиртек и Аериус с месеци ( до година), да се дават Зиртек или Аериус преди или след ваксинации, както и да се дават за заболявания, при които нямат показания (АД или бронхиална астма например). Неетично и неморално е, защото успеха на лекаря (колкото и относителен да е той при този род хронично протичащи заболявания) се поставя над детето, чрез употреба на забранени методи и неподходящи лекарства в неподходящи схеми.
Аз съм извънредно разочарован ( на моменти направо бесен) от тактиките, които определени хора там прилагат. Използвайки незнанието на родителите се използват тънки манипулации и абсолютно неприемливи дълготрайни лечения с единствената цел да се докаже "величието" на "фирмата" и да се извлече максимална финансова изгода чрез превръщане на родителите в психологично зависими от "алергичната" тема обекти. Това само увеличава печалбата, но не е медицина.
Принципът на "лечение" там е->> "дълго лечение-все нещо ще хване". Друг принцип също е "куп лекарства наведнъж->>да покрием всичко възможно".
Темата е много голяма-това е тема за несъществуващи алергии, тема за неправилна интерпретация на симптоми ( "с фенерче ни погледна нослето, и веднага разбра че имаме алергичен ринит"), тема за неправилни захранвания, водещи до алергизиране или обикновени диарии (които после се "кръщават" АБКМ), тема за неправилното използване и интерпретация на тестуваниията.

Проблемът с господин Мустаков е, че той "намери" начин "билетчето му да печели и от двете страни", както пишеше покойният Г.Марков, разчитайки на факта че в манастир пълен със слепци и този с едно око има зрение на орел. Но забравят, че има и хора с две очи.

Как става това? Много просто:
*Дете А и Дете Б ви се представят със симптоми на алергичен ринит. Вероятността едното дете да направи рецидив след обикновено 7-10 дневно лечение и отчитане на всички допълнителни фактори е 10%. За другото дете този процент е 40%. По принцип и двете деца се третират еднакво (въпреки че са с различен риск!) и грижите за тях са еднакви, лекарствата също, срока на лечение също. Просто Господина раздава на хартия напечатани "паспарту" "стандартни" лечения. Един зрял педиатър, мислещ напред, ще се задоволи само с овладяване на острата фаза и при двете деца, контрол на алергичните фактори и ще мисли за възможна профилактика с ПОЗВОЛЕНИ МЕДИКАМЕНТИ само при определени условия. Тоест, той ще приеме възможността за рецидив. Както и възможността да бъде обвинен в неефективност заради наличието на рецидив. Защото просто заболяването е такова. Но няма да прави непозволени неща, само и само "фирмата" му да просперира.

Бг подход е така->>те ще поставят и двете деца на 6-12 месечно лечение с Аериус/Зиртек +Кузихром+Фликсоназ (последните две назално) само и само защото не искат рецидив, не искат "неуспех". На каква цена това ще се постигне обаче, и за чия сметка, не е важно. Те ЛЕКУВАТ ОКОНЧАТЕЛНО! Те са резултатни. ПСЕВДОРЕЗУЛТАТНИ. А всички останали, за които моралът в професията е по-важен, са наивни глупаци. За деца, които не виждат че са с голям риск за рецидив измислят някакво обяснение. Там рискът е малък...а пък и в сравнение с кохортата от "тежки"случаи един два неуспеха "не се броят". Обикновено тези господа практикуват такова "покритие" със силни антихистамини  и то до възраст 18-22 месеца (или по преценка, когато установяват вече "малък риск" да се сконфузят). Защо? Ами защото до тогава повечето от децата САМИ преодоляват мъничките проблеми на "първото детство"-атопични екземи, себорейни екземи, алергични ринити, хранителни алергии. И защото, ако до тогава децата не правят рецидив, "фирмата" ще се величае като изключително успешна. Нищо че предписаното няма нищо общо. Вие ще се съгласите ли да Ви предпиша Антибиотик през месец ноември 2008, защото през месец Април 2009 може да заболеете от пневмония?

По отношение на АД:
Доказано, че в много малък процент тежки диети или хранителни рестрикции могат изобщо да повлияят хода на един АД. Изместването на АД към спектъра на алергичните заболявания, дава простор на "алерголози" за всякакви алхимии и само извращава истината. Както и лечението.

*Друг трик е провеждането на "емпирични" лечения без добра обосновка-например модата навсякъде да се слага "Фризопеп". Без тестуване или без добра клинична обосновка. Защо? защото ако тестовете са (-) тези хора не могат да предложат изход БЕЗ "Фризопеп". Не го знаят просто.
« Последна редакция: Февруари 04, 2009, 18:07:17 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
« Отговор #903 -: Февруари 04, 2009, 18:36:41 pm »
Докторе какво предлагате ние да правим в такива ситуации. Тоест ако вас Ви нямаше, какво...? Да мода е в България, незнанието и комерсиалността да вървят ръка за ръка и всяка втора диагноза да е алергия. Как да се предпазим? Или може би да запишем медицина-педиатрия?

*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
« Отговор #904 -: Февруари 04, 2009, 19:02:22 pm »
Леле моят син дотук е изпил поне три шишета Зиртек и още толкова Ксизал ужас,а смятах педиатъра ни за супер-компетентен :x
*

Birdie

• 11040
« Отговор #905 -: Февруари 04, 2009, 21:02:51 pm »
За какво не се дават (не са първи избор поне, или не се дават с месеци) антихистамини:

*Атопичен Дерматит-имат значение само за контрол на силен сърбеж. Който обаче по-добре се влияе от локални бани с трици и добър хидратантен крем.
*Астма, Астматични бронхити-антихистамините там нямат място, не влияят на хода, изсушават само секретите. Основата на лечението на Астма, Астматични бронхити днес са инхалаторните КС препарати.
Sir Alec Guinness
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #906 -: Февруари 04, 2009, 23:34:33 pm »
какво да правим ние ли? аз съм намерила досега само един начин - подлагам всичко предписано и казано на проверка от поне още 1 лекар, чета за всичко в Интернет, мисля и се съмнявам. не твърдя, че съм права, просто вътрешното ми усещане е да действам така.

Бърди е натрупал доста косвени впечатления от работата на българските педиатри, особено алерголозите. като потвърждение на неговите думи мога да разкажа и аз за беглия си опит с д-р Мустаков-син - сегашното светило на детската алергология.
водила съм сина си 3 пъти при него като бебе, заради набедената диагноза АБКМ. при втория преглед, Мустаков му светна с фенерчето в нослето, отсече "алергично променена лигавица на носа" и предписа 1 месец курс на лечение с капки за нос Кузихром. а детето дотогава не беше имало изобщо никаква хрема! единодушно решихме с мъжа ми да не даваме това лекарство на детето...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #907 -: Февруари 05, 2009, 00:49:37 am »
*Друг трик е провеждането на "емпирични" лечения без добра обосновка-например модата навсякъде да се слага "Фризопеп". Без тестуване или без добра клинична обосновка. Защо? защото ако тестовете са (-) тези хора не могат да предложат изход БЕЗ "Фризопеп". Не го знаят просто.

Не просто мода, докторе, а и доходоносен бизнес :x
Чудя се така ли е и в нормалните страни - сноват представители на фармацевтични гиганти из поликлиниките, разпознаваш ги по куфарчетата, шмугват се преди тебе - майка с бебе - уж само за малко, а лекарят ги посреща с широоока усмивка. Това между другото и не съвсем извън темата.
Конкретно за "Фризопепа", фамозен както съм чела че го наричате вие, едно небеизвестно светило с титла на доцент наскоро беше поставила диагнозата АБКМ на мое близко детенце /поводът е кожен обрив/- дете на година и половина в момента на прегледа, отдавна захранено с всички млечни продукти, все още кърмено, и разбира се обяснила на майката как кърмата няма никаква стойност и как детето трябва да набавя нужния калций от Фризопеп, с АБКМ е все пак. Обществена тайна е, че тази дама /лично или по "съребрена линия"/ е, да кажем, в добри отношения с фирмата вносител на въпросния продукт.Диагнозата впрочем се оказа погрешна, зверската диета резбира се не доведе до нищо добро, нито при майката, нито при детето. Дивя се на тази алчност и невежество ведно!

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*

Birdie

• 11040
« Отговор #908 -: Февруари 05, 2009, 01:41:04 am »
Интересното е че Доц.Маринова когато ходи по конгреси и навън е примерна защитничка на ортодоксалната линия. Защото друго би я направило за смях там?
Те са хора с два морални облика, на две лица, на два принципа.

Ние в Бг с медицината Франкенщайн си отгледахме.
Тук е същото... не мислете че е по-добре-тукашните са и по-алчни.
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #909 -: Февруари 05, 2009, 09:28:02 am »
какво да правим ние ли? аз съм намерила досега само един начин - подлагам всичко предписано и казано на проверка от поне още 1 лекар, чета за всичко в Интернет, мисля и се съмнявам. не твърдя, че съм права, просто вътрешното ми усещане е да действам така.

Да Джам, аз правя същото, но така се налага аз да взимам решение за лечение, което не е правилно. А когато са на различни мнения всички лекари, на кой да се доверя на 2-рия лекар, на Интернет, на майчински усет, на кой? Повярвай ми не можеш да гледаш детето ти да страда, просто неможеш. За съжаление в България, колкото лекари, толкова мнения.
За сега реших да провеждам лечение при един, като се консултирам и с друг, но изпълнявам предписанията на първия. Ако има нещо притеснително според мен питам, ако има кой да ми отговори де, не това е медицината според мен, но няма как.

За въпросният д-р Мустаков и ние бяхме упътени на там, за тестуване. Е спестих си го, малък е още за алергични тестове, по всяка вероятност резултатите няма да са достоверни.

« Отговор #910 -: Февруари 05, 2009, 10:30:13 am »
Сменям темата :D, с доста по тривиална, но според мен - важна! Доктор Бърди, кога според вас е добре детето да тръгне на детска градина, предвид БГ-ите детски градини... Моята Виктория не е дете с особено силен имунитет, вие какво бихте ме посъветвали, а дали е по добре да е частна или държавна? Какво ви е мнението за така наречената социализация на детето, която е основния аргумент детето задължително да се дава на градина, дори родителят или баба(на пример) да могат да го гледат? С уважение
*

Birdie

• 11040
« Отговор #911 -: Февруари 05, 2009, 10:41:40 am »
Зависи от възможностите да държите детето у дома.
Няма по добра социализация от това детето до определена възраст (4-5г)да расте в домашна атмосфера.
Sir Alec Guinness
« Отговор #912 -: Февруари 05, 2009, 11:02:35 am »
Интересното е че Доц.Маринова...

Как познахте, че е тя :wink:

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
*

Birdie

• 11040
« Отговор #913 -: Февруари 05, 2009, 11:27:30 am »
Хм... аз "бродя" из форумите от 2005... всичките ги зная.
Може би се създава впечатление че пиша повече, но аз чета повече отколкото в действителност пиша.
Sir Alec Guinness
« Отговор #914 -: Февруари 05, 2009, 11:36:10 am »

Действително, докторе, сякаш педиатрите тук са влюбени в този Фризопеп, имат го за панацея.

Ето, например, на нас за какво ни го бяха препоръчали:
Детето ми беше само на кърма. Изхождаше се веднъж на 4-5 дни, но пък мноого обилно. Бях се консултирала с Вас и вие ме успокоихте, че това не е обезпокоително при изключително кърмено дете и не е запек. Но преди да се допитам до Вас, се мъчех да преборя този "запек" повече от месец. Педиатърката ми препоръча Фризопеп, тъй като той подпомагал изхождането; овесена вода; свещички Ефералган анално; и най-вече термометъра в ануса; сапун в ануса, защото всеки ден "задължително трябвало да има изхождане".
Аз - наивната патица - изпробвах всичко, в това число взех от едно детско отделение няколко дози Фризопеп, пробвах да го давам на детето в рамките на два дни и спрях. След две седмици педиатърката ме пита какъв е ефектът от Фризопепа и дали има по-чести изхождания. Отговорих и, че не го давам, защото искам да кърмя. Тя меко казано, се учуди 8O на моето непослушание към нея. След Вашия отговор на моя тогавашен въпрос, започнах да казвам пред педиатърката, че детето има изхождания през ден, за да бъде доволна докторката, :wink: а те в действителност бяха веднъж на 4-5 дни.

Така че, явно са обсебени от този Фризопеп, щом и за това го предписват. :x

Друга глупост беше, че в първите дни след изписването ме накараха да купя Алфаре, защото то било за недоносени и било най-доброто АМ на пазара и с това е хранено детето ми в болницата. Неонатоложката ме караше да смесвам 30мл кърма с 1 мерителна лъжица Алфаре и с това да си храня бебето, докато станело 2100г.
По-късно научих, че Алфаре не е за недоносени, а за деца с АБКМ.

Излиза, че напразно се доверявам тук на местните величия, а после се упреквам, че съм направила грешка по отношение на бебето си.

Друга щуротия: когато се наложи вече да дохранвам с АМ, детето ми беше на 6 месеца и педиатърката ми препоръча ХА АМ, защото "да не рискуваме с обикновено, все пак до сега е била само на кърма".  
И тогава не взех ХА АМ.

Това е д-р Бърди, нямам въпрос към вас, исках само да споделя с Вас, че и аз съм изумена, че наистина на сляпо препоръчват лечебни млека.

Друг бисер: назначават желязо на 3-месечно бебе (не е моето, а друго), което е изключително кърмено, без никакво кръвно изследване, защото след 3-ия месец в кърмата вече нямало желязо... и това е педиатър...
« Последна редакция: Февруари 05, 2009, 11:40:07 am от Милена Б »

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
« Отговор #915 -: Февруари 05, 2009, 11:50:31 am »
За въпросният д-р Мустаков и ние бяхме упътени на там, за тестуване. Е спестих си го, малък е още за алергични тестове, по всяка вероятност резултатите няма да са достоверни.
Аз бях посъветвана да заведа детето за тестуване, когато беше на 7 месеца  :wink:

Не знам дали съм казвала, но в посоката в която се разви темата е интересна случка.
Водя Боян при гастроентероложка, която се води и алерголожка заради проблем, който не е свързан по никакъв начин с алергия.
Тя забелязва по време на прегледа зачервени участъци по тялото и казва - АД.
Аз казвам - знам.
Тя казва - диета, ХА мляко, зиртек 1 година и отлагане на всички ваксини докато не навърши година.
Аз казвам - ама защо това е АД
Тя казва - госпожо като се приберете отворете интернета и прочетете за АД
Аз казвам - госпожо направила съм го. В по-голяма част от случаите АД не е свързан с алергии
Тя ме прекъсва и казва - аз ли съм лекаря или вие?

За съжаление Д-р Бърди тогава отсъстваше и детето до сега е на ХА мляко. Не давах зиртек, не отложих ваксинациите, но за другото не посмях  :?

Така лекуват лекарите тук. И освен всичко друго не приемат мнение различно от тяхното.

П.П. Между другото Докторе, съненият баща на Боян тази сутрин по грешка му е направил дозата АМ от новото мляко, а не от ХА. За сега няма проблем  :?
« Последна редакция: Февруари 05, 2009, 11:54:30 am от коки »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #916 -: Февруари 05, 2009, 12:27:51 pm »
Мога само да пиша... и да обяснявам.
Само това... и да критикувам.

Чарлз Чаплин писа за майка си:

"...бях по средата на снимките (на "Цирка")когато ми съобщиха че тя е починала. Свалих набързо грима и отидох в болницата...
(следва описание на тежкия и бедният им живот в Лондон)
...но каквито и Раблесовски изрази да използваше, те винаги бяха оправдани от дидактическа гледна точка."

Така и с моите критики... .
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #917 -: Февруари 05, 2009, 12:35:12 pm »
Докторе да Ви питам пак нещо.
Хипотетично  :wink:

Ако ваш пациент на година и малко изведнъж вдигне Т, от прегледа няма нищо - само леко зачервено гърло, нито хрема, нито кашлица, нито уши, и оставите нещата така, само наблюдавате и след ден температурата падне и няма нищо притеснително.
Та, ако същия този пациент след 12-13 дни отново вдигне висока Т, но този път с хрема, гърди и уши - отново ок, ще търсите ли връзка с предното неразположение?
На какво би трябвало да се обърне внимание?
Чисто хипотетично.
« Отговор #918 -: Февруари 05, 2009, 13:01:53 pm »
Зависи от възможностите да държите детето у дома.
Няма по добра социализация от това детето до определена възраст (4-5г)да расте в домашна атмосфера.
А ако общува почти само с майка си? Не губи ли? Особено ако еи в чужда езикова среда, както е при нас.
Точно в момента се чудя дали да запиша малката на ясли за по 4 часа на ден. Ще е на 2 години. Може да я пускам 2-3 пъти седмично, но да общува с деца, да учи езика и неща, които не бих се сетила да покажа. Да боледува по-рядко или да се развива по-добре? Между двете не мога да избера...
*
« Отговор #919 -: Февруари 05, 2009, 13:17:08 pm »
Това с посещението на детска градина/ясла е една от болните ми теми. До сега януари, февруари винаги съм я спирала от градина, както и август /големите жеги/. За това търпя доста критики, че спирам социалното и развитие и пр. Така, че Докторе и аз бих се радвала да чуя Вашето мнение.