*Друг трик е провеждането на "емпирични" лечения без добра обосновка-например модата навсякъде да се слага "Фризопеп". Без тестуване или без добра клинична обосновка. Защо? защото ако тестовете са (-) тези хора не могат да предложат изход БЕЗ "Фризопеп". Не го знаят просто.
Действително, докторе, сякаш педиатрите тук са влюбени в този Фризопеп, имат го за панацея.
Ето, например, на нас за какво ни го бяха препоръчали:
Детето ми беше само на кърма. Изхождаше се веднъж на 4-5 дни, но пък мноого обилно. Бях се консултирала с Вас и вие ме успокоихте, че това не е обезпокоително при изключително кърмено дете и не е запек. Но преди да се допитам до Вас, се мъчех да преборя този "запек" повече от месец. Педиатърката ми препоръча Фризопеп, тъй като той подпомагал изхождането; овесена вода; свещички Ефералган анално; и най-вече термометъра в ануса; сапун в ануса, защото всеки ден "задължително трябвало да има изхождане".
Аз - наивната патица - изпробвах всичко, в това число взех от едно детско отделение няколко дози Фризопеп, пробвах да го давам на детето в рамките на два дни и спрях. След две седмици педиатърката ме пита какъв е ефектът от Фризопепа и дали има по-чести изхождания. Отговорих и, че не го давам, защото искам да кърмя. Тя меко казано, се учуди
на моето непослушание към нея. След Вашия отговор на моя тогавашен въпрос, започнах да казвам пред педиатърката, че детето има изхождания през ден, за да бъде доволна докторката,
а те в действителност бяха веднъж на 4-5 дни.
Така че, явно са обсебени от този Фризопеп, щом и за това го предписват.
Друга глупост беше, че в първите дни след изписването ме накараха да купя Алфаре, защото то било за недоносени и било най-доброто АМ на пазара и с това е хранено детето ми в болницата. Неонатоложката ме караше да смесвам 30мл кърма с 1 мерителна лъжица Алфаре и с това да си храня бебето, докато станело 2100г.
По-късно научих, че Алфаре не е за недоносени, а за деца с АБКМ.
Излиза, че напразно се доверявам тук на местните величия, а после се упреквам, че съм направила грешка по отношение на бебето си.
Друга щуротия: когато се наложи вече да дохранвам с АМ, детето ми беше на 6 месеца и педиатърката ми препоръча ХА АМ, защото "да не рискуваме с обикновено, все пак до сега е била само на кърма".
И тогава
не взех ХА АМ.
Това е д-р Бърди, нямам въпрос към вас, исках само да споделя с Вас, че и аз съм изумена, че наистина на сляпо препоръчват лечебни млека.
Друг бисер: назначават желязо на 3-месечно бебе (не е моето, а друго), което е изключително кърмено, без
никакво кръвно изследване, защото след 3-ия месец в кърмата вече нямало желязо... и това е педиатър...