Д-р Бърди, ще ми помогнете ли със съвет - трябва да дадем стерилна урина за изследване на дъщеря ми (1г и 7мес). Правили сме го не малко пъти, но когато беше по-малка, беше и по-лесно, а сега вече н-ти ден се оказва напълно невъзможно. С идеята да бъда максимално прецизна и да дам първа сутрешна урина (доколкото е възможно това при малко дете) правя следното - измивам я старателно преди лягане, в 06ч махам памперса, отново измивам и залепям найлоново колекторче - до към 10ч няма никакво уриниране, детето вече започва да се върти, иска да става - колкото и прецизно да е залепено, колекторчето явно при движение се поразмества и така първата ни урина изобщо не отива в него.
Два варианта ми хрумват - да продължавам със залепянето на стерилните колекторчета и през деня (след предварително измиване) до получаване на резултат, но ме притеснява изискването урината да е първата за деня, или да започна цялата процедура няколко часа по-рано - примерно не в 06, а в 03ч, но в този случай ме притеснява вероятността детето да уринира твърде рано и да се получи период от 3-4часа, докато занесем урината в лабораторията.
Не мога да преценя как би било по-малко вероятно да се получат некоректни резултати.