0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Поредно погазване на Българското!
« Отговор #40 -: Октомври 24, 2008, 08:09:18 am »
Мале, мале, на къде е тръгнала тая държава? 8O 8O 8O
*
« Отговор #41 -: Октомври 24, 2008, 17:19:02 pm »
Не знам какво да кажа...
Срещала съм хора да казват, че българите в Кърджалийско си имат доста проблеми...
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #42 -: Октомври 24, 2008, 23:48:35 pm »
Не знам какво да кажа...
Срещала съм хора да казват, че българите в Кърджалийско си имат доста проблеми...

Ами ще си имат, като са необразовани и неграмотни политически.

Съгласна съм изцяло с написаното от Фуси.
И смятам, че е наивно да се правят коментарите, като се набляга на етническа принадлежност, а още повече да се използват цинични и расистки епитети.

А, и смятам, че май е крайно време да отмине модата на петициите.
*
« Отговор #43 -: Октомври 25, 2008, 12:43:40 pm »
Не знам какво да кажа...

И смятам, че е наивно да се правят коментарите, като се набляга на етническа принадлежност, а още повече да се използват цинични и расистки епитети.

Браво, Нина! Думи нямам... Всички българи в кърджалийско са необразовани и неграмотни! И точно затова си имат проблеми...
За мен истината е, че ние българите, като етнически  произход, сме отворени към другите етноси, но не умеем да си защитаваме собствената идентичност, няма да продължавам от сорта с уважаване и спазване на законите и реда в собствената ни държава... После тук не съм видяла, може би заради модераторите, не знам, както и не съм чувала от познатите си цинични и расистки епитети, а точно обратното чувала съм го от другите, които си позволяват посред бял ден да обиждат, хулят и псуват българи. И в едно гражданско общество петиции е редно да има. Друг е въпросът, че според мен в нашенско гражданско общество все още няма, а и кой власт имеещ обръща толкова внимание на разни там петиции..., е вярно, правят се някакви опити и от двете страни, но процесът тепърва се заражда дали ще се развие не е ясно...
Да, наистина всяка чута случка трябва да се проверява за достоверността й, но да се проверява версията не само на едната страна, защото видиш ли Европейската общност е чувствителна на тема права на малцинства... затова да си затваряме очите, че знаците на държавата се поругават. Както и да е повече няма да дискутирам тези теми тук, не смятам, че мястото им е тук... Но нека не сме като "коне с капаци" към проблеми, които реално съществуват.
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #44 -: Октомври 25, 2008, 13:47:29 pm »
Да, наистина всяка чута случка трябва да се проверява за достоверността й, но да се проверява версията не само на едната страна, защото видиш ли Европейската общност е чувствителна на тема права на малцинства... затова да си затваряме очите, че знаците на държавата се поругават.
Ами то като лъжливото овчаре. Веднъж направили хората от дадена група золум и им се разминало. Втори път направили и пак им се разминало... Явно като им се размине за хиляден път пак им се е раминало за направената дивотия. Ние не сме ФБР нямаме нито срдсвата, нито възможностите, нито, предполагам, желанието да водим разследване кой крив и кой прав. За мен лично ако едно нещо се държи като свиня, пие като свиня, действа като свиня и грухти като свиня и ражда като такава, то си е свиня. И никой няма да може да ме убеди, че не е така, макар да може да го докаже пред съда.
Не визирам никой конкретно (както може би сте се досетили).

А за случая в Кърджали... не искам да коментирам. Аз съм си наивничка и все ми се струва, че може и без умисъл да са го направили това с балоните. Районът е такъв и танците са такива и децата, които ще играят в тази градина явно такива танци ще учат. Ама това не е противозаконно.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

Nina

• 2643
« Отговор #45 -: Октомври 25, 2008, 14:22:11 pm »
Ognyana, мангал какво е? Не само българите в Кърджали, българите изобщо очевадно са необразовани и неграмотни ПОЛИТИЧЕСКИ!
Чети, преди да ме аплодираш с браво!!!

Без популизъм, моля. Били ни обижадли нас, българите.....Горките ние.

Законите у нас са български, измислили са ги българи и те ги прилагат. Ако не ги прилагат еднакво за всички и са податливи на корупция - това си е техен проблем, Огняна, а не на тоя, който яде баницата.
Панимайш?

Като се казва, че ЕС са чувствителни на тема малцинства, дали в ЕС ходят и обещяват по избори из разни махали с малцинства безплатен ток, вода и т.н. - май не. Разглезили сме ги нашите, и все предизборно ги глезим, после ни криви.
« Последна редакция: Октомври 25, 2008, 14:25:21 pm от Nina »
« Отговор #46 -: Октомври 25, 2008, 14:41:45 pm »
.... мангал какво е?
Нинка , мангал е железен или керамичен съд,в който се поставят разгорени въглища за
отопление , според тълковния речник. :balk_70:

А за случая в Кърджали... не искам да коментирам. Аз съм си наивничка и все ми се струва, че може и без умисъл да са го направили това с балоните. Районът е такъв и танците са такива и децата, които ще играят в тази градина явно такива танци ще учат. Ама това не е противозаконно.
Аха и аз си мисля ,че е някакъв , екстравагантен опит за показна солидарност на двете държави , не ми се струва да има  умисъл.
« Последна редакция: Октомври 25, 2008, 14:53:46 pm от Eфирче »
*
« Отговор #47 -: Октомври 25, 2008, 15:44:04 pm »
Оги, споко, Разградско е нещо като Кърджалийско, значи и аз спадам към необразованите и неграмотните...
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #48 -: Октомври 25, 2008, 16:16:04 pm »
Оф, не мислех да пиша след като видях публикуваното от Мимка, ама Нинче, разпали ми полемиката...
Аз гледам от друга страна, като някой, който живее в мултинационална държава и в която се прави всичко, точно тези етноси, айде да не се претопят, но поне да се приобщят. Правят се програми, за изучаване на езика, търси им се работа, ноооо има едно условие - ходиш, учиш езика, явяваш се на изпит и тогава аджеба те взимат на работа. А ние какво правим в България - оставяме ги да ни се качат на главата, щото видиш ли тая Европа, същата дето претопява "другите", ще ни размаха пръст и ще ни накаже в ъгъла. Еми не става така, да му се не види. И ако петициите са начина да се почувстваме като българи в родната си България, то лошо няма в тях. За мен цялата тази политика е погрешна и от нас зависи да го променим. Не може да се оставим да ни мачкат и да се подиграват със символите ни. Има правила в държавата и те трябва да се спазват. За жалост, проблема е, че тези, които са измислили правилата, не ги спазват и от тях трябва да се започне най-напред.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

Nina

• 2643
« Отговор #49 -: Октомври 25, 2008, 16:46:43 pm »
Именно, Гане, съгласна съм напълно с теб.
Мимка, като правиш някакви игри на думи и препратки леки, го прави точно, не като Огняна, защото не е хубаво. Написала съм ясно и точно - неграмотни и необразовани ПОЛИТИЧЕСКИ. Лъжа ли е? Макар, че не съм далеч от истината ако кажа, че и голям процент са неграмотни и в истинския смисъл на думата. И не го казвам, за да се подигравам, а защото на политиците, чиито мераци са в тези области им е най-удобно хората /избирателите/ им да са в пълно затъмнение. Въс всяко едно отношение.
*
« Отговор #50 -: Октомври 25, 2008, 19:22:32 pm »
Мимка, като правиш някакви игри на думи и препратки леки, го прави точно, не като Огняна, защото не е хубаво.
Това вече го приемам лично! Не знам за какви препратки говориш? Не си и много ясна. Поне аз не мога да те разбера.

Просто споделих

а ти какво ми отговори:
Не знам какво да кажа...

Човекът от когото съм чула това становище конкретно е с две висшита и преподавател в училище в Кърджали. Не смятам, че е неграмотен и необразован, нито политически, нито въобще. Е и какво от това? Какво от това че там има още шепа такива хора, с български произход, достатъчно и политически грамотни.

И после за нас може да е много наивно да се правят коментари, като се набляга на етническа принадлежност, но именно хората с другата етническа принадлежност няма да се посвенят да използват това "оръжие", за да постигнат целите си.

Да, въпросът е, че "рибата смърди от към главата" , най-точно и ясно го е казала Ганка, да не изпадам излишно в обяснения.

И мангал много добре знам какво е. Само че аз не съм използвала тази дума. Ти защо е използваш, и то нападайки ме, не знам!

И, Нина, то се вижда кой как чете!

А затова:
Цитат
Без популизъм, моля. Били ни обижадли нас, българите.....Горките ние
Отговорът ми е следният:
http://www.dnes.bg/article.php?id=52654
http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=737011
Еми, горките сме!

*

Nina

• 2643
« Отговор #51 -: Октомври 25, 2008, 19:50:19 pm »
Не те нападам изобщо. И нямам нишо лично към теб. Думата мангал я приведох като пример, в отговор на това, че според теб в темата не са използвани подобни обидни квалификации.

Моето мнение е такова, това е положението.

Цитирам те:
"И после за нас може да е много наивно да се правят коментари, като се набляга на етническа принадлежност, но именно хората с другата етническа принадлежност няма да се посвенят да използват това "оръжие", за да постигнат целите си."

Това не е вярно и е много относително, да не говорим колко е обобщително.
Не сме на едно мнение, но не се тревожи.

Друго ако имаш да ми казваш - на лични! Няма да ползвам темата.

*
« Отговор #52 -: Октомври 25, 2008, 20:10:29 pm »
Тъжната истина е, че в т. нар. "обикновени" хора, и то от всички етноси (българи, роми (или както искате ги наричайте), български турци, турски турци и един куп други) се насъбра за последните години толкова много агресия, яд и злоба от безсилието, в което ги е оставила  държавата да се справят сами и да оцеляват сами, че всичко това неминуемо се насочва разрушително към тях самите или към другия до нас. Хората просто следват модела на поведение на идиотите политици - не спазват законите и се саморазправят. Щом в дома на Висш политик се намери "самоубил се" негов висш служител и никой не смее да призове Висшия политик на разпит по случая - какво има още да се мисли за морала на управляващата класа?! Освен че са убийци и мафиоти, които прилагат закона избирателно, и то напълно съзнателно. А обикновените хора са оскотели от скотския начин на живот, който са принудени да водят, и агресията е водеща в поведението им. Как да ги виниш?! Щом за Висшия политик може, защо да не може и за тях! В абсурдна държава абсурдът е навсякъде и във всичко.

А петициите не че помагат с нещо реално, защото социалната чувствителност не е характерна за управляващите, но поне са начинът, чрез който хората могат да изпуснат парата от насъбралото се напрежение от абсурдите, които виждат.

А, да, и няма какво да се засягате лично на "необразованост"! Нека да видим с отворени очи каква е картинката в селата по отношение на културния и образователния живот в тях. Такива животни там отдавна няма. Може и някъде да има все още някакви остатъци от старите читалища, но доколко функционират, доколко хората ги посещават, доколко имат нови попълнения селските библиотеки, доколко има образователни курсове там?! И нека да сме честни, четенето на книги никога не е била най-желаната и силна дейност по тези места. На вестници (и жълти), списания, гледане на кабеларките - това да! Но това не развива и култивира ума, което пък от своя страна ще те кара да си малко по-въздържан и култивиран в поведението си, а и самоконтролът ще има място в такава глава. Ето какво постигнаха напълно съзнателно управляващите ни - хората от всички етноси са загрижени единствено и само за физическото си оцеляване. Само не ме убеждавайте сега, че това не е така и че във всяко БГ село се провеждат кръжоци по колективно четене на поезия и проза, каквито всъщност трябва да има в читалищата. Някои то нас още помним дейността на читалищата през социализма. Тъжно, много тъжно! И няма значение от кой етнос си, защото българите са насъбрали на ромите, ромите на българите, а турците вероятно на всички останали. А онези горе седят, гледат сеира и злорадстват, че са успели!
*

Nina

• 2643
« Отговор #53 -: Октомври 25, 2008, 20:14:30 pm »
И аз това имах предвид, Дива Роза, с "необразовани", ама ней се.
И още нещо. Скоро гледах док. филм...българи с турско самосъзнание в БЪЛГАРИЯ си правят читалища, учат песни, танци, ходят по фестивали, имат библиотеки с турски книги и имена. Кауза, множе да не ми харесва, но те правят нещо. Обикновеният българин напоследък само мрънка и нищо друго. А "необикновеният" иска да маха "Аз съм българче" от читанките?!? Е, кво да говорим?!
« Последна редакция: Октомври 25, 2008, 22:08:05 pm от Nina »
« Отговор #54 -: Октомври 26, 2008, 00:27:13 am »
Роза , не съм съгласна , че българското население е ниско или необразовано.
От 6 млн , които останаха - 2 млн са в София , други 2 - 3 млн  в големите градове и една шеста са по селата , основно възрастни хора(това по груби сметки).
В селата вече няма живот , камо ли социален и образователен такъв!

А що се касае до политическа образованост , де го този университет да ни научат ?
Но политическа култура ,морал и възпитание ако щете имаме си ги , не съм чула дори и възрастни хора живеещи в мизерия да продадат гласа си (има естествено изключения но те са само за да потвърдят правилото).
А че "всички са маскари" , че масово избирателя е разочарован , че вота на кебапчетата гради властта и нейния морал, това вече и на уличните кучета е ясно.
Виновни сме за това ,че търпим , с това съм съгласна , но го няма Месията  , поне аз никъде не го виждам!

Относно петициите.
Днес получих ето това на мейла си:

Пишем ви с благодарност, че подкрепихте подписката за спиране на незаконното строителство в Рила. Нашата обща солидарност доведе до голям успех и Европа ни чу! На 30.10.2008 г. в София ще заседава мисия на Комитета по петициите на Европейския парламент, за да изясни фактите, свързани с унищожаването на българската природа и бездействието на българските власти в разрез с европейското законодателство.

А току що прочетох ,нещо , което ме кара да вярвам , че гражданско общество у нас има.
Военна прокуратура-Сливен отказа да образува наказателно производство срещу бургаския граничар Михаил Цонков.
http://dnes.dir.bg/2008/10/25/news3517924.html
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #55 -: Октомври 26, 2008, 02:04:28 am »
Ефи, мога само да аплодирам решението на съда в Сливен и да се надявам, че има някакви закони в България!
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
« Отговор #56 -: Октомври 26, 2008, 09:11:59 am »
Момичета, мога само да се радвам,че ви има и, че не ви е безразлично!
Мисля, права съм, че тези по-новите поколения са по-будни и има надежда...
Че ще трябва да превъзпитаме политиците си, ще трябва, ще трябва да са наясно, че не могат да продължават така както я карат.
Мимка, благодаря за темата.
Ефирче, пускай връзка към някоя и друга петиция, очевидно си по-активна!

*

Nina

• 2643
« Отговор #57 -: Октомври 26, 2008, 10:43:26 am »
Ефирче, българското население, което не включва само София е все по-ниско образовано.
А политически неграмотен не означава само да продадеш гласа си.

Радвам се да прочета, че от хилядите петиции, поне две са успели. С нетърпение чакам да успее още една, в която се включих и аз.

« Отговор #58 -: Октомври 26, 2008, 11:30:35 am »
Ефирче, българското население, което не включва само София е все по-ниско образовано.
Да , защото има етноси , които упорито упражняват професията-безработен , самотна и многодетна майка , без да могат да кажат българската азбука дори.
Да ,защото са удобни на на дадена политическа фракция.
Но как да ги нарека българско население , като у тях липсва такова самосъзнание?
Това са потребители на българската държава и по-конкретно на измислена социална политика.
И за да не си помислите ,че проповядвам шовинизъм ще кажа ,че  в нашата фирма съм назначила двама човека от ромски произход , като условието ми беше -да могат да си напишат молбата сами и да знаят таблицата за умножение!
Е , работят си хората и повярвайте ми ,не се чувстват никак дискриминирани.

А политически неграмотен не означава само да продадеш гласа си.

Нинка , аз наистина не разбирам какво влагаш по дефиниция в израза -политически необразован и неграмотен?
Нито едно население по света не е завършило политология до последния човек!
Политически се ограмотяваме от медии ,изградени ценности ,каузи като родолюбие ,алтруизъм , любов към природата и пр.
Все неща , които ги носи родовата памет и самоосъзнаването към определена национална принадлежност.
С изключение на главните модулатори- медиите , другото е работа на семейството , средата , училището.
Ако , смяташ ,че разсъжденията са ми правилни , тогава къде я видя тази политическа необразованост?

п.п. Успех на петицията , в която си се включила!
« Последна редакция: Октомври 26, 2008, 12:24:14 pm от Eфирче »
*
« Отговор #59 -: Ноември 24, 2008, 12:37:45 pm »
Повдигам темата, защото има развитие по нея:
http://news.ibox.bg/news/id_1964161362

Полицая е оправдан.