0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Инвитро/ICSI - стимулация при ИЯР
« -: Септември 29, 2008, 12:07:34 pm »
Момичета, вече имаше една подобна тема, но тъй като старата стана много дълга и се разводни я пускам отново, за да поразсъждаваме и да обощим някой неща.
Та така....при при мен случаят беше следния: диагноза ИЯР , ИКСИ със съответно много силна стимулация около 3000 единици гонал и 2250 ед. мерионал (10 дни) , декапептил 0.1 от първия ден до 5 ( след това спрян ) . Резултат - прекъсната стимулация, поради образуване на само 1 фоликул, по всяка вероятност кух.
Относно тази стимулация имам някой въпросителни...
1. Месеца преди ИКСИ -то бях на противозачатъчни. Според мен това беше грешка , защото пролетта отново след прием на противозачатъчни ФСХ беше много висок следващия месец Въпрос : Смятате ли че при ИЯР е удачно да се приемат против. цикъла, които е точно преди процедура. При мен следващия цикъл беше много по добър и тогава хормоните ми бяха перфектни.
2. Смятате ли, че при диагноза ИЯР е удачно да се приемат такива дози декапептил ( 0.1 ). чувала съм, че е добре да се намали дозата, тъй като това допълнително блокира яйчниците ? А какво ще стане ако изобщо няма декапептил?
3. Защо е необходимо изобщо да се правят толкова силни стимулации при ИЯР? Много ми е любопитно да разбера успеваемостта при много силна стимулация в сравнение с този при лека или ЕЦ? Дори и да излезнат 1, 2 повече яйцеклетки те обикновенно не са много качествени... :balk_172: :balk_173:

Re: Инвитро/ICSI - стимулация при ИЯР
« Отговор #1 -: Септември 29, 2008, 12:29:08 pm »
от всичко това, което сьм иЗчела досега тук вьв форума (от който страШно поумнях :oops:, За което благодаря на всички вас :D ), както и в немските сайтове, подобни на наШия, стигнах до иЗвода че се препорьчва по скоро леката стимулация. СьЩо така е вярно, че количеството на яйцеклетките обикновено (но не винаги) е За сметка на качеството. Ще погледна сега тука една статия от немския сайт, имаШе една сьс сьвсем прясно иЗследване, и Ще пиШа пак.
*
« Отговор #2 -: Септември 29, 2008, 13:01:01 pm »
Танита, моят опит през пролетта ме навежда и той на такива мисли...
Дълга и силна стимулация - 16 дни на Гонал 300 и Мерионал 300 единици дневно + първите 5 дни диферелин. В резултат на това на първия преглед - нищо, на втория спряхме декапептила и тогава тръгнаха 2 фоликула. Малко по-късно се появи и 3-ти, но док май него го заряза. До края продължихме без блокаж. Двете яйцеклетки излязоха годни за оплождане, иксираха ги и се оплодиха и разделиха правилно. По принцип съм с ИЯР, но със спонтанна и редовна овулация. Всеки месец си имам по 1 фоликулче. Пробвала съм стимулация с клостилбегит и други по-леки - тогава се появяват 2 фоликула. Така достигнах до извода, че при мен е все тая дали ще е силна или слаба стимулацията. Док също се убеди и вече е съгласен с мен, така, че живот и здраве, ако има следващ опит ще е на лимитиран цикъл.
Относно твоите въпроси... Никога не бях пила противозачатъчни. Така щеше да е и преди иксито, но за жалост задържах фоликул, пак за първи път, просто лош късмет. И тогава док ми назначи. На мен не ми повлияха на хормоните. За декапептила - аз щях да бъда първия път с цитротайд, но не стигнах до там. Сега док реши да пробва с диферелин, но в последствие спря и него. Мисля си, че в случаи, като нашите изобщо не е необходим такъв блокаж... Ама все пак си има лекари за това... Ние тук само си споделяме...
« Последна редакция: Септември 29, 2008, 13:03:07 pm от du6ka »

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #3 -: Септември 29, 2008, 13:31:12 pm »
Моето лично мнение е:
1. При ИЯР - без противозачатъчни предходния месец.
2. Стимулацията, ако има такава изобщо трябва да бъде лека.
3. Без Диферилин или Декапептил, само Оргалутран или Цитротид, за контрол на ЛХ.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #4 -: Септември 29, 2008, 13:49:30 pm »
Значи, това което сега прочетох е че:

дьлгият протокол е по скоро контрапродуктивен, ЗаЩото води до силно подтискане на собствената продукция на хормони и това от своя страна пречи на повлияването от самите  медикаменти. по-добре е да се премине на ултракьс или на протокол с антагонисти. препорьчва се сьЩо такa в предхождаЩия цикьл да се вЗемат естрогени, но не и противоЗачатьчни, ЗаЩото те сьЩо имат подтискаЩ ефекt.

в друга статия (от 17.09.08) се цитира иЗследване на италиански екип, според което опитите на естествен цикьл в случаите на сьвсем слаба реакция (1-2 фоликула сьс стимулация) водят до горе долу сьЩите реЗултати, както и стимулираните - в крайна сметка се опложда една яйцеклетка.

аЗ предполагам (и се надявам), че при теб не е чак толкова слаб отговора, така че си струва да опитаШ на кьс протокол. това което пиШе du6ka сьЩо потвьрждава тоЗи ред на мисли. особено е важно струва ми се да се иЗбягва дьлгото приемане на блокираЩите хормони (като например synarela), както е при дьлгите протоколи.

поЗдрави
*
« Отговор #5 -: Септември 29, 2008, 14:10:50 pm »
Момичета аз не съм с ИЯР но след два месеца ставам на 40г.,темата ме вълнува защото аз принципно не съм привърженик на силните стимулации а пък и ви следя и стискам силно палци за всяка една от вас.При моето стимулирано икси(стимулацията си беше сериозна)ситуацията беше следната: 12 яйцеклетки от ,които 2кухи,2презрели,2две недоозрели-абе имах си от всички видове :)и накрая трансфер на три ембриона на трети ден,както и да е ,след разговора с доктора се оказа ,че тази стимулация е била грешка (това той ми го каза),яйцеклетките според него са били силно повлияни от голямата доза медикаменти т.е.некачествени.за следващия опит предложи различна стимулация, която не сме обсъждали защото нямах достатъчно пари и преминахме направо на спонтанен цикъл.та мисълта ми е, че силната стимулация при по-големите момичета явно прави бройка но не и качество,сериозен майсторлък се иска да улучиш дозата.Аз бях стимулирана 12 дена  с 350 гонал и 250 мирионал,като гледам няма голяма разлика между Съх.ЯР)и момичетата с ИЯР.
А какво е лимитирания цикъл,конкретня стимулация или пак зависи от случая? 
*
« Отговор #6 -: Септември 29, 2008, 14:54:06 pm »
Момичета , значи сме стигнали до едни и същи изводи - страхотно сте - Обичам ви!
Лошото е, че грешките са на наш гръб и за наша сметка, но какво да се прави!
*
« Отговор #7 -: Септември 29, 2008, 17:36:41 pm »

Tanita7 ще се опитам да ти отговоря на въпросите като опиша втория ми опит ИКСИ,който за моя радост беше успешен.
 1 За противозачатъчните: При мен се получи същия ефект-повишаване на ФСХ и се наложи да отложим опита докато ФСХ не падна под 12.И моите съмнения бяха същите.
 2 За декапептил: Мисля че си напълно права.При втория ми опит бях на Лупрон 0.01/сутрин и вечер/Беше ми обяснено че в случаи като нашия са нужни по малки дози.
 3 За стимулациите: Независимо каква стимулация правех давах същия рзултат.

« Отговор #8 -: Септември 29, 2008, 22:31:39 pm »
Момичета, чета ви с интерес. Mоята диагноза е също ИЯР. Предстои ми ICSI на ЕЦ следващият месец. Ще съм с лека стимулация както разбрах в последствие. Спермограмата ни е по-скоро добра според докторката ми, но препорача ICSI заради очакваният малък брой яйцеклетки. Тези дни си взех и протокола по които ще съм.
Значи тъй като съм със скъсен цикъл средно 25 дни, ще започнем от седми ден с ехограф и определяне на дозата.
Лекарствата ще са:
- gonadotrophines (REPRONEX): вечер
- antagoniste (ORGALUTRAN): сутрин
- HCG (GONADOTROPINE CHORIONIQUE HUMAINE)
- таблетки INDOCID: сутрин, обед и вечер

За мен това ще е първи опит. Ще ви държа в течение за резултатите от което.

« Отговор #9 -: Септември 29, 2008, 22:42:04 pm »
Пропуснах да кажа също,че си "поисках" и hatching, като я попитах какво мисли по въпроса и ми каза че да при ИЯР може да се сметне за препоръчително.
*
« Отговор #10 -: Септември 29, 2008, 23:16:31 pm »
Момичета, аз имам едно икси на зверско стимулиран и едно на леко стимулиран. Резултатът беше един  и същ, като при втория вариант/ леко стимулиран/ резултата беше къде-къде по-добър, тъй като имах трансфер на 1 ембрион. Противозачатъчните ги изписват преди процедурата, мисля за да няма някой задържан форикул. Аз също съм с диягноза ИЯР и препоръки за доволска яйцеклетка, но съм се заяла и ще опитам още поне един път на леко стимулиран цикъл и господ да ми е на помощ. Стимулацията ми беше -2 гонала + 1 цитротайд на ден от ден 9 до ден 12. Иначе по принцип и без стимулация си вадя по 1 или 2 фоликула. В случая със зверската стимулация имах само един и той се спука в деня на пункцията. Не съм специалист, но смятам, че силната стимулация блокира яйчниците при диагноза ИЯР. Аз влизам в процедура след 1 месец. Успех на всички.
*
« Отговор #11 -: Септември 30, 2008, 08:50:05 am »
Patilable, стискам ти силно палци!Дано да ти е успешна процедурата! И аз смятам, че зверската стимулация блокира яйчниците при диагноза ИЯР.
Chantal, успех ти желая от сърце и на теб!
Би ли споделила къде ще правиш опита и какво е това hatching?
*
« Отговор #12 -: Септември 30, 2008, 13:38:58 pm »
Искам да споделя и моя опит и да дам кураж  :D. Общо три опита - при първия нищо не се оплоди (вината изцяло беше наша) опита беше във Варна много дълъг протокол много дълга и скъпа стимулация в крайна сметка само 3 яйцеклетки; втори опит д-р Владимиров къс протокол противозачатъчни предходния цикъл, Диферелин 0.1, Гонал и Мерионал тръгнаха фоликули но в крайна сметка регресираха и остана само един с док решихме да прекъснем стимулацията; трети опит ршихме да бъде на ЕЦ след два цикъла без противозачатъчни, док ме извика на 5-ти ден от цикъла имах 5 добре оформени фоликула и тогава док реши да стимулираме, за да разчитаме на повече яйцеклетки и започнахме само с Гонал обаче и на следващия преглед имах 7 фоликула вече. Накрая включихме и Цитротайд. В крайна сметка тръгнахме на ЕЦ и завършихме със стимулация и успех.Всъщност този протокол мисля, че се води ултракъс. Аз за себе си установих, че Декапептил (Диферелин) не ми влияят никак добре. За противозачатъчните не знам .....
Лек ден от мен  :)
"Всеки от нас се ражда, защото преди това Бог го е обикнал, оценил, видял е смисъл в това и той да стане част от мирозданието"

Митрополит Антоний Сурожки
« Отговор #13 -: Септември 30, 2008, 15:59:06 pm »
Танита7,
ще правя опита в Mонреал, а "hatching" означава "излюпване".
Аз незнам до колко това е необходимо да се прави, но така или иначе попитах, на ли все ни се иска да увеличим шансовете въпреки честно казано да не сам много запозната с плюсовете и минусите  :?
Mен също ме бяха писали за стандартно стимулирано ин витро и щях да го направя, но в последствие смених клиниката по определени причини. В тази клиника между другото нямаха ин вирто на ЕЦ до скоро. После в другата клиника в която съм в момента решихме да направим на ЕЦ. Така, че за сега нямам опит да споделя и да съм ви полезна с нещо конкретно. Но ще ви даржа в течение.
Успех на всички.
*
« Отговор #14 -: Септември 30, 2008, 16:40:32 pm »
Graco, благодаря за информацията, много е ценна!
Chantal, успех ти желая от сърце! Дано да ни зарадваш с добри новини;-)
*

kiara

• 1449
  • Това, което не ни убива, ни прави по-силни!!!
« Отговор #15 -: Септември 30, 2008, 17:00:57 pm »
 Танче, нека и аз споделя своя опит!!! Аз също съм с ИЯР!!! Имам вече четири стимулации, като всяка  с различни дози и протоколи!!! Първият път бях по дълъг протокол, много високи дози и резултатът беше една яйцеклетка!!! Вторият по къс протокол от първи ден, пак много лекарства, резултатът две яйцеклетки!!! Третият, който единствено до сега е бил успешен, макар и за малко беше с най-малко лекарства от 5-ти ден на цикъла и резултатът беше три яйцеклетки!!! Четвъртият, от който чакам резултат в момента също къс протокол от трети ден, пак с много лекарства, резултат две яйцеклетки!!! Само преди четвъртият опит съм пила три месеца противозачатъчни, заради високо ФСХ, което в крайна сметка беше се понижило, но не в рамките на нормалните граници!!!
 Желая ти от сърце успех, както и на всички момичета с тази коварна диагноза!!!Моята е вследствие на ендометриоза!!!

« Отговор #16 -: Септември 30, 2008, 17:21:24 pm »
Kiara, стискам ти палци този път да е твоят.
Успех!
*
« Отговор #17 -: Септември 30, 2008, 17:27:54 pm »
Киара, успех и от мен! Стискам палци за  :bfp:!

*

kiara

• 1449
  • Това, което не ни убива, ни прави по-силни!!!
« Отговор #18 -: Септември 30, 2008, 17:57:41 pm »
 Благодаря ви, момичета!!! :bighug: Трябва да успеем, само не знам кога ще стане, но ще стане!!! Моля се на Бог!!!

*
« Отговор #19 -: Септември 30, 2008, 18:06:22 pm »
Теди, успех миличка, дано и двете да станат чудесни ембриончета....пожелавам ти го от сърце! :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: