За кърмата по принцип са отговорни два хормона пролактин и окситоцин. Пролактинът е за образуването на кърмата, а окситоцинът е отговорен за това кърмаъта да "слезе" надолу по каналчетата. Окситоцинът обаче служи за контрахирането на матката след раждането. Т.е. този хормон е част от възстановяването на матката. Може би затова се препоръчва да не се спира рязко веднага след раждането.
При нормалното раждане, при изгонването на плода матката се контрахира и се отделя окситоцин. При секцио, особено при планово, окситоцин се слага със система. Явно заради това и при секциото кърмата слиза по-късно. Тези които са кърмили знаят, че в началото когато започнеш да кърмиш/цедиш имаш чувството, че детето те изсмуква от петите чак. Болката е ужасна и това е именно от матката. При отделянето на окситоцин започва да се контрахира матката.
И така както съм започнала, окситоцин понякога слагат за да се отпушат каналчетата. Или поне така ще кажат сестрите. А те не са запушени. Когато недостига окситоцин кърмата не може да слезе. Затова като го сложат и изведнъж се "отпушват".
Имаше и още един хормон, който спира образуването на кърмата, когато гърдите са пълни, ама за него не знам много. Той започва да се отделя, за да се спре образуването на допълнително мляко. И не се отделя след изцеждане.
Фреши, аз общо взето това съм попрочитвала за кърмата. Ако може да ти послужи нещо... за да си обясниш действията на лекарите. А иначе няма какво да го мислишот сега, все едно ще направиш каквото ти кажат. Иначе по аптеките има и доста по-евтини помпи. Има едни като фуния с гумена топка отзад и едни като спринцова с фуния отпред. Виж дали имат такива в аптеката на МД и няма нужда да я купуваш предварително. Мъжът ти ще ти я донсе. Все едно до третия ден едва ли ще имаш кърма за да цедиш. А след това тази кърма ще я хвърляш, така че няма да има нужда да е стерилна помпата. То дори и да си я стерилизираш тя ще е стерилна максимум до първото цедене.