Според теб какво означава това? Лекарят каза, че ще трябва да повторя изследванията, защото ако ТСХ е високо, ФТ4 е ниско и обратно.
Аз ще го повторя, но ако резултата остане същия, какво означава това?
И аз искам да ви питам нещо-може ли ТСХ да е в норма, а FT4 да е под долна граница?
Това означава, че сте хванали проблема преди да е станал проблем
Ще трябва да се направи и ехография на щитовидната.
Слушай лекаря си! Ще е необходимо да следиш тези хормони профилактично.
...Можеш ли да ми обясниш малко по-подробно за какви влияния в развитието на плода говориш?
Изследвания за инсулин и глюкоза не съм правила. Дебелея само на корем. Без дупе, "паласки" и бедра И да цикъла ми е редовен.
А за това, че трябва да си намеря разтуха някъде...ходя на фитнес. Но не ми помага особено на състоянията. Изглежда седемте години си казват думата.[/color]
На този цитат ще отговаря отзад-напред.
Да, седемте години със сигурност си оказват влияние, като при мен четирите и аз съм същата ревла, от време на време се хващам в страхотни емоционални амплитуди... и си мисля за латино танци напоследък...
Натали, непременно говори с д-р Тодорова за това напълняване. От нейната компетенция е, и сигурна съм ще ти помогне, нека потърси причината.
На въпроса ти за влиянието на тиреодните хормони при бременността ще отговоря доколкото мога, материята все пак е сложничка. С това ще отговоря и на vili_nik, която ще посъветвам друг път да слуша по-внимателно лекаря си...
Едно необходимо въведение -
Взаимовръзката между тиреоидните хормони FT3, FT4 и тиреоидно стимулиращия хормон TSH (на български можете да го срещнете като ТТХ)е обратна. Когато има проблем свързан с функционирането на щитовидната жлеза, FT3 и/или FT4 намаляват. Тогава хипофизата (която контролира дейността на щитовидната жлеза) стимулира щитовидната жлеза да отделя повече щитовидни хормони като повишава TSH. Когато жлезата е все още здрава, това повишаване на ТСХ води до нормализиране на ФТ3 и/или ФТ4. Когато пък ФТ3 и/или ФТ4 се нормализират, хипофизата спира стимулирането, т.е. ТСХ-то се връща в нормалните стойности.
Когато обаче има проблем с щитовидната жлеза, това не се получава, ФТ3 и/или ФТ4 остават ниски въпреки повишеното ТСХ, т.е. има хипофункция на щитовидната жлеза и се налага прием на хормонално заместително лекарство, л-тироксин или еутирокс.
Има го и обратният случай, когато поради заболяване щитовидната жлеза произвежда тиреоидните FT3 и FT4 хормони над нормата, това е хиперфункция. При хиперфункцията ТСХ е ниско, защото е подтиснато.
Така че тук е важно да се обърне внимание кой точно хормон е висок и кой - нисък, за да се определят рисковете при бременност.
Тиреодните хормони са необходими за развитието на централната нервна система на плода, органогенезата му, оказват влияние върху умственото му развитие, психо-моториката му. Влияят върху костното развитие на плода, растежа му.
По време на бременност ниското ниво на FT3 и/или FT4, и съответно високото над норма на ТСХ , води до лошите неща от горния абзац.
По време на бременност високото ниво на FT3 и/или FT4 и съответно ниското под нормата ниво на ТСХ е състояние високорисково за бременната жена (заради състояния като умора, сърцебиене, тремор). То може да доведе до намаляване темпа на растеж, по-ниско тегло на плода, преждевременно раждане.
Лошото е, че по време на бременност за първи път може да се прояви и хипофункцията и хиперфункцията, затова е желателно щитовидните хормони да се изследват.
Има случаи, при които е възможно да се премине от хипофункция към хиперфункция (типично за Хашимото напр.). Среща се при жени, които са имали проблем с намалената активност на щитовидната жлеза преди бременността.
Има терапия и при хиперфункция на щитовидната по време на бременност.
За повече, този линк –
http://www.zachatie.org/index.php?Itemid=37&id=807&option=com_content&task=viewИ приложения файл.