0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Уважеми колеги по съдба, отврям тази тема за улеснение на така многото двойки със стерилитет у нас. За съжаление той се оказва много трудно лечим. В последните години се разкриха голям брой инвитро центрове, без ясна представа какво могат и каква успеваемост имат. Тка се получава едно лутане губене на време и не на последно място на много пари. Така бяхме и ние с няколко неуспешни опита в София, а годините минаваха и неусетно станахме на 38, и успех от първия път във Варна. Вече имаме прекрасна дъщеря. Нека тук в този саит организаторите, модераторите и всички заинтересовани да помогнем да се изнесе една информация за всички инвитро центрове в България с тяхната успеваемост, по брой цикли възраст,време на извършване на ЕТ, родени деца и т.н. подобно на това http://www.advancedfertility.com/ivf-success-rates.htm, или http://apps.nccd.cdc.gov/ART2005/clindata05.asp?Location=124 или http://www.sart.org/find_frm.html#, http://www.advancedfertility.com/blastocystpregnancyrates.htm пък харата сами да преценят къде да отидат и на ког да се доверят.
P.S. Сетих се че ако и медиите се включат ще е още по -добре
« Последна редакция: Септември 07, 2008, 15:44:40 pm от ddnchv »

благодаря Ви д-р Александров
*
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=3198.340;viewResults

да но това е анкета по желание аз говоря за нещо много по официално и издържано

*
Няма официална статистика, освен тази, която всеки център сам изнася на интернет страницата си.
*
Няма официална статистика, освен тази, която всеки център сам изнася на интернет страницата си.
Тогава да се организираме и да направим, или поне да се обобщи това което изнасят центровете или да се поиска повече информация от самите тях. защото съгласете се, че както е написано в някои сайтове бремености толкова, родени толкова бебета http://www.invitro-bg.com/ не е информативно, а само рекламно. Хората трябва да знаят много повече.
« Последна редакция: Септември 07, 2008, 18:01:44 pm от ddnchv »

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Можем да изпратим официални запитвания, както сме правили и предишни години. Досега само една клиника ни е връщала отговор на това запитване.
Ако искаш да помогнеш в процеса, може да оформиш питането текстово, да опишеш параметрите, които да са задължителни за попълване в таблица, а от Сдружението ще се постараем да изпратим запитване до всички клиники и да публикуваме след това отчетите им.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Идеята е много добра, но аз лично имам опасение, че ако се въведат подобни публични отчети на успеваемостта, клиниките, в старанието си да се конкурират, могат да започнат да правят подбор на пациентите и да отказват процедури при сложни и тежки случаи на стерилитет с лоши прогнози.
Много е трудно да се разбие подобен отчет на успеваемостта по диагнози, тъй като често има повече от един проблем.

*
О, виждала съм подробни статистики по чуждестранни сайтове, в зависимост от възраст, причини за стерилитет, от кой опит, с донорски или собствени яйцеклетки. Точно това е според мен нужната ни статистика - не само общ процент, но и подробна разбивка. Но мисля, че е въпрос на добро желание от страна на клиниките.
*
Току що говорих с доктора си и той ми каза, че всяка година подават статистика в БАСРЗ, така че статистика за ин витро центровете се води официална, дори се подава и в организация към ЕС. Трябва да попитаме тях за повече информация, предполагам я обработват и публикуват.
*
не зная каква статистика и отчетност подават в БАСРЗ но на сайта няма нищо, а каде я обобщават и пуликуват БАСРЗ също не е ясно, може би само те си знаят. Като се има предвид кой е председателя, сигурно никога няма да излезе на бял свят.

*
днес ми попадна тази статия http://moreto.net/novini.php?n=27000 - това си е жива самореклама та те от кога правят инвитро - от много скоро - и тази успеваемост за колко време я имат за колко пациенти и колко цикъла изглежда много несериозно?????????????

Здравейте и от мен Ще изразя моето лично впечътление със което може много да не се съгласите но е време да се говори за нещата открито.Доста се лутах по клиники при едни от най известните имена и всеки път със голямата надежда. При док. Владимиров си изгубих близо година бях тотално разочарована от разтакаване и чакане всеки път едно исъщо чакам цял ден при положение че съм със час уговорен със него и да ме приеме и да каже "след месец пак ела "препълнено със пациенти и всички като на конвейр. Ходих и във Клиниката на Щерев там поне се спазват часовете ама няма донори за инвитро и да има те са за определени двойки със връзки и много пари.И във Селена ходих там наистина обслужването е перфектно и докато бях там се коментираха от пациенти че са със доста добри резолтати при ИКСИ но все още е много нова клиника и за такива като мен за донорски яйцеклетки няма.Във Варна добрите се знаят док.Александров и док.Халачева. За Плевен са с мнго доби резултати док. Емин и док.Бързашки. И истината е една всички лекари кото градят кариера тепърва се сатараят и влагат всички сили и възможности пациента да е доволен но изкачат ли се на връха започват да го карат през пръсти .каквото стане имам чуството понякага че на мен гледат като на "поредното животно  следващото моля "поемат изключително много пациенти от възможното и каквото стане. А ИЗГУБЕНОТО ВРЕМЕ , ИЗГУБЕНИТЕ ПАРИ И НАЙ ВЕЧЕ НАДЕЖДАТА И ТЯ ОГАСВА МАЛКО ПО МАЛКО. ДО КОГА ????
« Последна редакция: Ноември 07, 2008, 22:33:11 pm от kari_13 »
Според мен няма как да се знае успеваемостта, защото клиниките могат да си напишат на сайтовете всякакви проценти и никой не ги контролира. Освен това, като чета по чужди сайтове, има голямо значение не само това, но и много други неща - например колко цикъла изобщо се правят в конкретния център, дали има канселирани цикли и те дали са в общия процент, колко от бременностите са завършили с раждане на здраво дете, а не само да се отчитат положителните тестове, също така с каква възраст на жените работят, отказват ли цикли на възрастни жени и на жени с някакви заболявания, за да имат по-висока успеваемост и разни такива показатели. Доста е сложно, статистически трябва да се обработи, за да могат да се правят сравнения и някакви изводи.
*
Университетски ин витро център - Варна
ул. "Цар Освободител" 150, АГ Болница - Варна
Проф. д-р Иван Козовски - 088 / 72 04 391; 052 / 313 694; 052 / 613 790;
Доц. д-р Веселина Маркова - 052 / 332 000; 052 / 613 803 /280, 207/;
Доц. д-р Матей Андонов - 088 / 95 23 884; 052 / 613 803 /280/;
Д-р Стоилка Чернева - 052 / 613 795; 052 / 617 967;
Д-р Кателия Александров - 088 / 8 325 749; 052 / 884 568; 052 / 613 805; alexandrov_md@abv.bg; http://kozovski.hit.bg -УСПЕЖАЕМОСТА Е 51,4%
:)
*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Университетски ин витро център - Варна
ул. "Цар Освободител" 150, АГ Болница - Варна
Проф. д-р Иван Козовски - 088 / 72 04 391; 052 / 313 694; 052 / 613 790;
Доц. д-р Веселина Маркова - 052 / 332 000; 052 / 613 803 /280, 207/;
Доц. д-р Матей Андонов - 088 / 95 23 884; 052 / 613 803 /280/;
Д-р Стоилка Чернева - 052 / 613 795; 052 / 617 967;
Д-р Кателия Александров - 088 / 8 325 749; 052 / 884 568; 052 / 613 805; alexandrov_md@abv.bg; http://kozovski.hit.bg -УСПЕЖАЕМОСТА Е 51,4%

Нефертити, моля те не публикувай фантастика.
Първо, д-р Чернева вече не е между живите (мир на праха и)
Второ, Маркова, вече не работи в АГ Варна
Трето, професор Козовски също не се занимава с инвитро - това прави сина му д-р Г. Козовски

Мое мнение е, че когато се публикува информация, следва тя да е проверена и актуална.
Двата - трите екипа, които работят в тази болница не дават подобни прогнози.
В една друга тема те попитах откъде черпиш инфо?
Може сега да ми отговориш.
И не се заяждам с теб наистина.

Съжалявам за спама.
*
аз неговоря за несшто което не сам сигурна, в момента правя инвитро то4но при тези вапросни доктори за които ти твардиш 4е не са там- и МАРКОВА И КОЗОВСКИ СЕ НАМИРАТ АГ на ет 7 ВИП отделение ! лека и прьс на доктор  4ернева! грешна ти е информацията!
:)
*

Lisko

• *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Пожелавам ти успех в процедурата:)

ВИП отделението на 7 етаж в АГ варна е само за родилки.Там професор Козовски участва:)

Останалата част от коридора на 7 етаж не е ВИП отделение а само по стерилитет.

Но не за това ставаше въпрос а откъде ти е информацията, че успеваемостта е 51,4 процента?От таблото което е на стената до кабинетите ли?И което отразява успеваемостта от началото на нвитро процедурите до 2006г.?

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Тогава да се организираме и да направим, или поне да се обобщи това което изнасят центровете или да се поиска повече информация от самите тях. защото съгласете се, че както е написано в някои сайтове бремености толкова, родени толкова бебета http://www.invitro-bg.com/ не е информативно, а само рекламно. Хората трябва да знаят много повече.

напълно съм съгласна с това, че хората трябва да са информирани за успеваемостта. ние, като потребители, сами не можем да направил нещо повече от това, което правим в момента - да молим потребителите доброволно да отговорят на анкета и да споделят историята на успеха си.
ако клиниките изнасяха статистика публично, ние, разбира се, бихме я публикували на сайта. но такава статистика никой не изнася. да, една-две клиники слагат на сайта си по една цифричка с процентче, но ние сме достатъчно грамотни за да знаем, че това не изчерпва статистиката. а останалите клиники и това не правят. въпреки, че съм сигурна, дето всички клиники си водят статистика.

както предложи ultra, бихме могли да им пратим запитване, но отговорът е доброволен, а достоверността - под въпрос.

ddnchv, ако имаш желание, наистина - помисли за оформянето на анкета, която да пратим до клиниките с молба за отговор.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Лиско е права за всичко.
И не знам дали правиш ралика между АГ и Майчин дом, защото от пост в друга тема, явно за теб за едно и също, или и двете са с еднаква успиваемост.
Цитат
nefertiti777
    Re: ин витро в майчин дом-варна
« Отговор #28 -: ноември 12, 2008, 05:10:17 »   
В МОМЕНТА ТУК Е НАИ ГОЛЯМА УСПЕЖАЕМОСТА 51,4%  В БГ.АЗ САМ ДОЖОЛНА ОТ! УСПЕХ НА ДАМИТЕ!
Та не знам кой е с вярна и кой с грешна информация :) ;)
*
прочетете това http://www.eshre.com/01/MyDocuments/Good_Clinical_Treatment_ESHRE_position_paper_BULGARIAN(1).pdf
вижда се стр.8, че трябва да има мониторинг на две нива - клиники и национален регистър. така че в БГ пак не се спазват правилата. Изисквайте го!