0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Днес е дискусията "Осиновяването - ходене по мъките"        

31 май 2010 09:32 

София /КРОСС/ Тромава ли е процедурата по осиновяванията в България? Мисия невъзможна ли е осиновяването на деца от българи родители, живеещи в чужбина? Има ли необходимост от поправки в закона в тази посока ? Трябва ли да бъдат обезверени родителите, които искат да осиновяват изоставени деца ?
Всички тези въпроси бяха поставени от читатели на Информационна Агенция КРОСС, което предизвика и онлайн дискусията „Осиновяването - ходене по мъките", която ще се състои днес с начален час 14.00 часа (българско време) на страницата на Информационна агенция КРОСС - www.cross-bg.net.

Информационна агенция КРОСС бе заинтригувана и от петицията от началото на тази година на ПП „Другата България", която бе предоставена и на омбудсмана на Република България г-н Гиньо Ганев във връзка с искането за незабавна промяна на чл. 110 от Семейния кодекс* (гласящ - /Дете с обичайно местопребиваване в Република България може да бъде осиновено от лице с обичайно местопребиваване в чужбина, когато са изчерпани възможностите за осиновяването му в страната/).

Процедурата  за осиновяване на деца в България е тромава. На това мнение са 67,8% от читателите на Информационна агенция КРОСС, които гласуваха в нашата анкета, отговаряйки на въпроса  „Тромава ли е процедурата на осиновяване на деца в България?”.
На противното мнение са едва 1,1% от гласувалите.
18,9% не могат да преценят, а според 12,2% от анкетираните са необходими законови промени.

В дискусията са поканени да участват представители на Министерство на правосъдието, Министерство на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, Държавната агенция за българите в чужбина, представител на кабинета на омбудсмана Гиньо Ганев, депутати от различни политически сили, неправителствени организации, читатели, българи, живеещи в чужбина.

Аница благодаря ти за достойното представяне на нашите проблеми.

Момичета ето една кратка статия в която ми намирисва на обратен ефкт. В нея се твърди че 1. Вече има облекчения за осиновявания от чужбина т.е не се твърди, че ще има и още такива.
          2. Предвижда се нов закон и някаква мега агенця. Това е достатъчно да ми се изправи косата понеже по пътя на логиката някой трябва да храни новите бюрократи и си блъскам главата кой ли... ето линк http://www.cross-bg.net/politika/12-institutzii/1133843-totyu-mladenov-protzedurite-za-osinovyavane-sa-oblekcheni-maksimalno
*
Благодаря, prikazka.
Имаше още една съфорумка, която активно участва в дискусията и направи супер добри изказвания. А може би е имало и други...
Опитахме се да кажем нашата позиция и привлечем вниманието към основните проблеми, пред които сме поставени от недомислията при приемане на новия Сем.Кодекс.

Благодаря и за препратката към статията.
Не забравяй, че това е Министърът на труда и соц.политика, в чийто ресор са нац.осиновявания,а не международните (които са пред Мин. на правосъдието). Аз от понатрупания опит съм стигнала до извода, че  едното министерство не е в много в час какво прави другото и обратното. Така че този Министър си говори за нац.осиновявания, а фразата за международните изглежда малко проформа.

Предполагам, че и мега-агенцията му не предвижда Мин. на правосъдието...

По-неприятното е становището на Министерство на правосъдието, което си стои на старите позиции и явно не е готово на диалог засега...Единственото добро е евентуално за вписаните в регистрите кандидат-осиновители БГ граждани, но и това е в бъдеще време...
Прикачам файл със становището.
*
Оказва се, че има 200 БГ осиновители, живеещи в чужбина, които са били вписани в нац.регистър по стария СК. Някои са били вече в съдебна фаза по осиновяване на конкретн дете. И всички процедури са спрени и замразени, поради влизане на новия СК, т.е. от октомври 2009г.
Огромна грижа и защита на най-добрия интерес на децата, няма що!!!

Статия в "Политика": "Не пускат 200 сираци при новите им майки
Българка от чужбина трета година води война да осинови 4-годишната Виктория"
http://www.politika.bg/article?id=17698

Прикачам я и като файл.
Калинка и семейството й не са "наши" - Тя вече може да вземе дете, от което са се отказали поне три наши семейства.Има наши българи и други. Без коментар.А и не съм съгласна дори само заварените да успеят. Ние другите дето още не сме тръгнали по този път май сме чужденци наистина...
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
...А и не съм съгласна дори само заварените да успеят. Ние другите дето още не сме тръгнали по този път май сме чужденци наистина...

Много си права...  :?
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Последни вести от Министерство на правосъдието. Подготвили са поправка в СК, която ще позволи н 200 семейства, вписани в националния регистър по стария СК, да си довършат процедурата в срок до 01.10.2012г. Това е. По отношение на останалите БГ от чужбина, за тях си остава международното осиновяване наравно с чужденците.
Дори започналите процедура по стария СК, но невписани в националния регистър ще трябва да започнат от нула по международна процедура, след години напразни административни процедури.
Прикачам като файлове проекта за промени в СК и мотивите към него.

Затова ми е чудно, че в пресата излизат статии като:

"Емигрантите ще осиновяват по-лесно деца у нас"
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/06/22/921336_emigrantite_shte_osinoviavat_po-lesno_deca_u_nas/?p=0#comments

"Българи в чужбина ще могат по-лесно да осиновяват деца у нас"
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/06/22/921209_bulgari_v_chujbina_shte_mogat_po-lesno_da_osinoviavat/?p=0#comments

"Наши емигранти ще осиновяват по-лесно сираци от България"
http://www.novinar.net/news/nashi-emigranti-shte-osinoviavat-po-lesno-siratci-ot-balgariia_MzMwMTs2OA==.html

Много "правдиво" отразяване на действителността!!
Благодаря ти Аница,винаги си бърза и точна,възхищавам ти се на куража и желанието да пишеш и търсиш неща свързани с болната ни тема.Въпреки ,че при нас нещата се оправиха ,в процес на чакане сме ,аз лично се уморих сякаш загубих кураж.А пък много се нервирам на такива писания по вестниците,коѝ чул недочул написал нещо.
*

Chandra

• *
  • 1567
Затова ми е чудно, че в пресата излизат статии като:

"Емигрантите ще осиновяват по-лесно деца у нас"
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/06/22/921336_emigrantite_shte_osinoviavat_po-lesno_deca_u_nas/?p=0#comments

Да, наистина много подвеждащи заглавия! В материалите изобщо не става дума за улеснена процедура, чудя се как са го допуснали...

Цитат
„Другата България" категорично се противопоставя на тиражираната информация в медиите, че българите в чужбина ще имат улеснения при осиновяването на деца от България.

За това можете да прочетете на следната страница:
http://www.cross-bg.net/balgariya/88-novini-i-sabitiya/1138501-ot-qdrugata-balgariyaq-obezpokoeni-za-podgotvenite-promeni-v-semeiniya-kodeks
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
§ 12. Българските граждани, с обичайно местопребиваване в чужбина, които са вписани в регистъра по чл. 57б, ал.1 от Семейния кодекс (отм.) участват в осиновителната процедура по реда на Семейния кодекс (отм.), без да се прилага чл. 84, ал.3 от Кодекса на международното частно право. Осиновяващите, които не са осиновили дете до 1.10.2012 г. могат да кандидатстват за вписване в регистъра по чл.113, ал.1, т.2 от Семейния кодекс.

§ 13. Започналите съдебни производства по чл. 53д, ал.1 от Семейния кодекс (отм.) се довършват по досегашния ред, като след влизане в сила на съдебното решение по чл. 53д, ал.4 от Семейния кодекс (отм.) детето се вписва в регистъра по чл. 83, ал.2 от Семейния кодекс.

§ 14. В Кодекса на международното частно право (Обн., ДВ, бр. 42 от 2005 г., изм., бр. 59 от 2007 г. и бр. 47 от 2009 г.) чл.76, ал.1 думите „по чл.12, ал.2 от Семейния кодекс” се заменят с „по чл.6, ал.2 от Семейния кодекс”.

§ 15. Този закон влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник” с изключение на § 12 и 13, които влизат в сила от 1 октомври 2009 г.”

Източник:

http://www.justice.government.bg/new/Pages/Bills/Default.aspx
В очакване ....
*
Простичко казано:

Решава се въпроса със заварените случаи. За бъдещите нищо не е направено...
Ама това е в бръсненщ полет  :oops:, много бързах в преглеждането
В очакване ....
*
Ако под заварени случаи се разбират само 200 семейства, които са вписаи в нац.регисгър или те са били вече започнали съд.процедура по осиновяване на конкретно дете. На какво основание биха отменили решенията им за вписване в нац.регистър??

Никой не е броил колко БГ, живеещи иработещи в чужбина повече ог 183 дни/година са започнали процедура по стария СК, имали са направени социални доклади в държавата по местоживеени или са били в процес на изготвянето им. Почти сигурно техният брой ще е над 200. И всеки от тях е минал през средно 2 години борократични процедури - у нас и в чужбина, отказ за продължаване на процедурата поради влизане в сила на новия СК и указание да започнат нова процедура от нула, но като международно осиновяване пред Мин.на правосъдието.
Чудесен "пример" за бързина, процесуална,административна и финансова икономия, както и за грижа за интересите на децата в домовете.
*
Който се интересува все още от темата, може да погледне какво се е дискутирало при Омбудсмана: http://www.ombudsman.bg/news/706

както и тази вечер, а може би и утре сутрин да гледа видеото от 30.06 от предаването "По женски" по ББТ : http://www.bbt.tv/video

Но не се касае за промени от това, което сме писали и от последните поправки в СК, които се предвиждат.
Здравейте на всички!Имам няколко въпроса към вас...Днес случайно реших да прегледам вестниците в България и попаднах на статия във вестник Монитор за международното осиновяване,където пишеше че българите живеещи в чужбина който са подали документи,когато влезе новият закон,ще ги третират като български граждани и отпускат гратисен период.Моят случай е следния-миналата година подадохме документи точно когато влезе новият закон и имахме отказ.От министеррство на правосъдието ми казаха,че трябва да подам документи в страната където пребивавам в момента.Това и направих,но днес разбирам че има възможност в България.Аз както имам отказ дали ще ми зачетат документите...Честно да ви кажа,направо ми се плаче вече!Що за идиотщина е това!Утре ще звъня в министерство на правосъдието,но ако някой може да ми даде съвет,ще съм ви много благодарна!   Вили
*
Вили, за съжаление мисля, че това е само неточно журналистическо представяне на ситуацията. Неволно или нарочно създаване на погрешно мнение в общественото мнение с цел всички да мислят, че "благородните" законотворци са направили жест към българите в чужбина!! Много съм ядосана на това криво и превратно представяне на нещата!!И аз в началото кат прочетох статиите, си казах, че може би се касаят и за нас....Но смятам, че не...
Фуси е цитирала по-горе частта от проектозакона за поправка в Сем.кодекс, която засяга започнатите осиновявания от БГ в чужбина. Както виждаш, касае се за вписаните в регистрите и започнатите съдебни процедури по осиновяване на конкретно дете.
Аз лично съм в твоята ситуация, други момичета също. От това, което сме проучили и чули, нас промените няма да ни засягат. В предаването "По женски", цитирано в предното ми съобщение Зам.министъра на правосъдието Д.Машева изрично посочи, че щом сме чакали толкова време и сме направили толкова стъпки, ще направим и още, подавайки документи пред МП като процедурата според нея щяла да бъде кратка!! На никой не му пука колко време, средства и нерви сме употребили, нито загубеното време и средства на администрацията и най-вече на децата, които не са осиновени и стоят в институция.. Но щом деца с определени вече осиновители стоят година в повече в институция заради пълно недомислие в закона, мисля че най-добрият интерес на детето, който се тръби от отговорните органи, е само лозунг!!
Съжалявам, че не мога да ти дам по-положителни вести, но смятам, че няма такива засега.
Ако искаш, можеш да се обадиш на Г-жа Милена Първанова от Дирекция "Международни осиновявания" на МП и да я питаш директно:
http://www.justice.government.bg/new/Pages/Adoptions/Default.aspx?evntid=SK5O1lunRPk%3d

Винаги можеш да ми пишеш и на лични.
Желая ти сили, на теб и на всички нас...
*

Chandra

• *
  • 1567
П.П. Видях, че докато съм писала е пуснато ново мнение и се извинявам, ако има препокриване.  :)
П.П.П. Ох, наистина много еднакви неща сме писали...  :P

Здравей Вили,

за съжаление информацията, която четеш по вестниците, е леко объркваща. Явно от Министерство на правосъдието (МП) от известно време на сам се опитват да покажат, колко много работа са свършили, какъв "благороден жест" спрямо живеещите в чужбина българи са направили и колко се стараят да защитят "интереса на детето" (без никъде да става дума, какво конкретно представлява този интерес и има ли критерии, които го определят)...

Не знам, дали става въпрос за медийна кампания от страна на МП, но трябва да спрат да пишат объркваща и невярна информация. Както в предишните статии:
Дневник: "Емигрантите ще осиновяват по-лесно деца у нас"
Дневник: "Българи в чужбина ще могат по-лесно да осиновяват деца у нас"
Новинар: "Наши емигранти ще осиновяват по-лесно сираци от България"

Сега, във вестник Монитор, от една страна пише:
"Българи, живеещи в чужбина и заявили желанието си за осиновяване на дете, ще получат гратисен период до 1 октомври 2012 г."
- което за мене означава "българи, подали заявление, без значение дали са вписани в регистъра",
от друга страна се казва:
"По данни на Министерството на труда и социалната политика в регистрите за осиновители са вписани  около 200 български граждани"

Истината е, че промяната засяга само тези 200 случая, вписани вече в регистрите, чиито дела бяха замразени за цели 9 месеца (засега).  Говори се за "гратисен период" до 1.10.2011г. сякаш се прави услуга, а замразяването на тези случаи е незаконно и осиновителите не получават поне компенсация за "изядените" девет месеца от тяхното време! Има и случаи на започнати процедури по осиновяване на конкретно дете, които са били замразени за тези 9 месеца и сега ще могат да се завършат. Представяте ли си, как е защитен интереса на едно малко дете (примерно, 2-годишно), което продължава живота си в институцията още 9 месеца, при положение че е намерило семейство...

С две думи, Вили, законът за съжаление не е предвидил нищо за заварените случаи като твоя. В едно предаване по ББТ дори компетентните служителки изявиха мнение, че кандидатите, подали заявление, но все още невписани в регистъра, нямат започната административна процедура...  :?
Ето на тази страница в дясно има видеоклип на цялото предаване (второто от горе надолу, "По женски", ББТ, 30.06.10)
http://drugatabulgaria.org/index.php/promenisemeenkodeks.html

Закона за изменение и допълнение на СК е на следната страница (от 22.06.2010):
http://www.mjeli.government.bg/new/Pages/Bills/default.aspx, а Фуси е копирала няколко поста по-нагоре частта, която засяга живеещите в чужбина българи...
« Последна редакция: Юли 09, 2010, 10:06:19 am от Chandra »

*

Chandra

• *
  • 1567
Като отговор на разпространената в медиите новина, че ще има облекчения в осиновителната процедура за българи, живеещи в чужбина, беше публикуван един материал, написан от наша много дейна съфорумка, на която свалям шапка за борбеността и всичко, което прави! :flower:

Ще осиновяват ли наистина по-лесно деца у нас българите, живеещи в чужбина?

Не се притеснявайте да коментирате и под статията :) - така мнението ви надявам се ще се прочете и от служители на отговорните институции...

Поздрави!

*

Chandra

• *
  • 1567
Още един линк, който представя проведената вчера среща-дискусия по проблемите на осиновяването между г-н Томалевски от ПП Другата България и Зам.мин. Машева.

Срещата беше назначена за 15ч., но се отмени за 16ч., след което обаче г-жа Д.Машева я отложи за 17:30ч. В крайна сметка се състоя и ето резултата:

Божидар Томалевски и зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева обсъдиха промените в Семейния кодекс

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Здравейте, виждам, че в темата не е писано отдавна...
Имате ли информация, дали е настъпила промяна в положението?

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Поправките в СК минаха на първо четене в Нар.събрание. Предложението е на кандидат-осиновителите, вписани в нац.регистър пред влизане в сила на СК (през октомври 2009г) да се предостави възможност да довършат процедурите си до октомври 2011г.
Има и съдебни процедури по осиновяване на конкретни деца, започвати преди влизане в сила на СК (значи преди октомври 2009г), които са спрени, защото няма ред, по който да продължат. За тях също се предвижда в поправките на СК възможност да продължат по стария ред. Но значи повече от година при определени осинвовители, има деца, които продължават да стоят в дом, защото законотворците ни са пропуснали да предвидят как да продължат заварените процедури!
За тези, започнали процедура по осиновяване преди влизане в сила на СК, но които не бяха вписани в регистъра (трябваше социален доклад от чужбина, а това отнема доста време), нищо не се предвижда.
За жалост не се предвижда и НИКАКВО предимство за БГ граждани ва в бъдеще, дори при междунароните осиновявания.
С 2 думи, в момента БГ в чужбина трябва да кандидатстват за международно осиновяване и нямат никакво предимство пред чужденците.
Опитваме се да се борим до последно и отново сме изпратили писма до МС и НС.
Второто четене на поправките започва...
Ето текста на поправките в СК: http://www.parliament.bg/bills/41/002-01-62.pdf
Ще се радваме да получим подкрепа и от други наши сънародници. Никой не знае, дали някога няма да се окаже в нашата ситуация - той, негови близки или негови деца един ден...
Надявам се, че внасям малко яснота за настоящото състояние на ситуацията, която не е много помръднала на практика... :)