Предстои онлайн дискусия на 31 май 2010 г. от 14 часа през сайта на агенция
КРОСС по проблемите на осиновяването на деца от България от наши съграждани зад
граница http://www.cross-bg.net/sotzialni-deinosti
Иска ми се вече да има раздвижване
Приказка, аз лично не успях да отворя линка и да прочета подробности, затова просто ще споделя информацията, която имам за тази среща (не е пълна):
Онлайн - дискусията е организирана от ПП "Другата България" съвместно с информационна агенция КРОСС и ще се състои на 31 май 2010 г. от 14 часа. Целта е да се фокусира вниманието на обществото и на политиците върху проблемите в процедурата по осиновяване на деца - български граждани от живеещи в чужбина българи и да се дадат конкретни предложения за промени в законодателството. В тази връзка ще е добре, в онлайн дискусията да се включат повече заинтересовани , за да се споделят и обсъдят конкретните случаи и спънки, с които хората са се сблъсквали.
Технически дискусията ще се проведе под формата на чат. Подробности за това, как да се влезе в чата, ще бъдат поместени на страницата на КРОСС.
Поканени са Краси Кънев от БХК или негов представител, Антония Калаулска, която е била директор на дирекция по международни осиновявания в Министерството на правосъдието, Велика Андонова - адвокат, работил в областта на международните осиновявания. Евентуално ще бъдат поканени и депутати от правната комисия в НС, представители на други неправителствени организации и представители на български медии зад граница.
В дискусията ще участваме и Вики, аз, Аница... Но наистина ще е хубаво да се включат повече хора!
Пишете, кой иска да участва! Ето един материал, писан от
Вики, който е публикуван от агенция КРОСС:
Осиновяването от българи в чужбина - мисията невъзможна. Моля те кажи кога се е уредило това [отпадане на задължителното подаване на документите за осиновяване чрез акредитирани организации] понеже това беше най-сериозният проблем пред нас и направо не ми се вярва...
Разбира се има още много ...
Ден след проведената (на 16.02.10) в Националния пресклуб
София прес среща-дискусия, на която присъства и Омбудсмана Гиньо Ганев, Министерство на правосъдието помести на интернет-страницата си информация за процедурата по международно осиновяване на дете с обичайно местопребиваване в Р. България.
Аница вече е постнала файла
(на стр. 32 - една страничка преди тази, в поста си от 17.02.10)Информацията за международното осиновяване е на следната интернет страницата на Министерство на правосъдието:http://www.justice.government.bg/new/Pages/Adoptions/Default.aspxВ текста пише:
стр.1
"Съгласно действащите нормативни актове, за да бъде поставено началото на осиновителната процедура, лице с обичайно местопребиваване в чужбина, което желае да осинови дете с обичайно местопребиваване в България, трябва да подаде молба с приложени към нея документи до Министерство на правосъдието. Молбата се подава чрез Централния орган на съответната държава или чрез акредитирана организация, получила разрешение за посредничество при международно осиновяване от министъра на правосъдието. Молбата може да бъде подадена и от централния орган или от акредитираната организация."Напълно убедена съм, че НЕ Е необходимо преминаването през посредническа агенция, тъй като, както стана дума, една съфорумка, кандидатствапо новата процедура, вече от няколко месеца е в списъка, а подаде документи директно...
Ето за съжаление, какво друго се казва в текста:
стр.4:
"По реда, цитиран по-горе [имат предвид деца над 7г. или със сериозен здравословен проблем] е реализирана най-кратката административна процедура по осиновяване на дете – 6 месеца. За осиновяване на дете по общия ред обикновено е необходимо много повече време, като периода не се влияе от гражданството на осиновяващите, а от характеристиките на детето, което желаят да осиновят."Ей това за мене е много смущаващо и по-големия проблем...