0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Да, но Чандра говори за случай, в който най-вероятно роднините са малко по-далечни от леля и чичо, но са единствените най-близки от семейството и...се намират в чужбина.Въпреки това те явно се стремят да поддържат връзки с детето и са готови да го отгледат в семейни условия.

Т.е. има и по-комплексни случаи и найстина е буквоедство да се оставя такова дете дълготрайно в дом и да му се търсят през месеци и години други осиновители.

Мисля, че ти си може би още по-наясно и от нас, Фуси, за влиянието на престоя в дом, както и за значението на изградените емоционални връзки и доверие между детето и хора от семейството, евентуално близки приятели на родителите и т.н.

Не говоря, че трябва да се кара "през просото" и да не се спазва закона, но житейските сигуации са разнообразни и работата на компетентните институции би трябвало освен всичко друго да е и да вникват в тях.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Благодаря ви за отговорите!  Аница, както винаги много информативна! :)

В случая хората са втори братовчети на детето по документ от ГРАО - т.е., роднинската връзка е 7-ма степен. Но е факт, че са единствени роднини, близки са с детето, грижили са се за него (още преди да почине майката), и сега се срещат с него в дома, носят подаръци... (това сигурно е болезнено донякъде)

След като майката почива (внезапно), детето е дадено в дом, а тези хора кандидатстват за осиновяване. Поради роднинската връзка случаят още тогава е бил прехвърлен от районния съд в софийски някакъв (не съм запозната, не разбрах какъв). Процедурата по осиновяване е започната по старото законодателство. Събрани са всички документи, включително социална проверка по местоживеене и са представени на съответния орган. Но междувременно влиза в сила новия СК. Отговора се бави. През януари получават отказ на базата на това, че кандидатите живеят в чужбина и по новите закони се третират като международно осиновяване, а роднинската връзка - 7-ма степен е твърде далечна...

В момента най-малкото е ограничен шанса на детенцето (6 годишно) да израсте в любяща семейна среда и при необходимост от лечение да получи такова. Кандидат-осиновителите имат две родни деца, те просто искат да помогнат на роднина, да отгледат детенцето, да му дадат всичко... Законът обаче не го позволява.  
« Последна редакция: Май 21, 2010, 11:54:22 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Не знам какво общо има районния съд, Чандра сигурна ли си ...

Според мен трябва да се обадят веднага в АЗД (нищо че не са участници в процедурата, както и да напишат жалба до директора на АСП като изложат случая
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
Фуси, благодаря много за отговора!  

Може би съм се объркала и не става въпрос за съд, а за съответната институция, която провежда процедурата по осиновяване. Пак ще попитам...

Ти имаш ли някаква информация, как се процедира по принцип в подобен случай - ако това са единствени роднини на детето, имат връзка с него, имат желание да го осиновят, но са 7-ма степен родственици?
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Виж, може би простия факт на роднинството не  е достатъчен ... вероятно семейството ще трябва да докаже, че познава добре детето, че го е посещавало редовно, докато е било в дома, че имат изградени отношения и пр.
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
Да, но има ли основание (законово), на базата на което да може да се докажв подобно нещо (връзка с детето, посещения), при положение че след влизане на новия СК в сила хората автоматично получават отказ и се препращат към Министерство на правосъдието?

Забравих да спомена още нещо за кандидат-осиновителите - те живеят в чужбина, но в семейството се говори български език, а при тях е и бабата - майката на съпругата (която също има роднинска връзка с детето)...

*
И на мен ми е интересно как стават нещата на практика:

Детето трябва да е вписано в нац. регистър.
Щом роднините са по-далечни от 3-та степен по съребрена линия, трябва да кандидатстват за осиновяване по общия ред като, разбира се, докажат и подчертаят изградените връзки с детето.
През това време детето може да бъде предлагано за осиновяване на други семейства?
Т.е. това семейство си е в конкуренция с подалите заявления по общ ред.

А ако роднините са в чужбина:
Детето трябва да е вписано в международния регистър. След като е събрало 3 отказа по националния.
Роднинското семейство трябва да кандидатства по реда за международно осинвяване и да се конкурира с чужденците, желаещи да осиновят българче. Отново с доказване на изградени връзки с детето.

Което през това време е в дом...

И има вероятност при осиновяване от други хора да загуби връзки и с единствените роднини, които са се интересували от него досега...Т.е. още една травма...
*
Чандра, може би лошо съм обяснила. Извинявай!

Имам предвид следното: според мен за да претендира семейството предимство пред останалите осиновители (но това си е мое мнение и може изобщо да не съм права), ако:
Майката умира
детето е настанено в дом
познатите ти са реагирали веднага щом са узнали за смъртта - обаждали са се в дома, посещавали са го, интересували са се от него. Познават детето и то ги познава

Но дори и горното да не се е случило, според мен имат основание като роднини поне да подадат жалба и да опитат лично да се свържат с:
- директора на съответното РДСП, където е настанено детето
- Агенция за закрила на детето
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
Имам предвид следното: според мен за да претендира семейството предимство пред останалите осиновители (но това си е мое мнение и може изобщо да не съм права), ако:
Майката умира
детето е настанено в дом
познатите ти са реагирали веднага щом са узнали за смъртта - обаждали са се в дома, посещавали са го, интересували са се от него. Познават детето и то ги познава

Фуси, ситуацията е била точно, както я описваш. И въпреки това хората са препратени към Министерство на правосъдието. (Законът така изисквал...)

А ако роднините са в чужбина:
Детето трябва да е вписано в международния регистър. След като е събрало 3 отказа по националния.
Роднинското семейство трябва да кандидатства по реда за международно осиновяване и да се конкурира с чужденците, желаещи да осиновят българче. Отново с доказване на изградени връзки с детето.

А как едно 6-годишно дете (в момента е на 6, но то расте) може на практика да получи трите отказа, при положение че повечето кандидат-осиновители в България поставят ограничение за бебе най-често: "до две години"? На кого да бъде предложено то? Е да де, нали всъщност се избират родители за децата... Но защо в този случай да се търсят за детето непознати хора, при положение че роднини имат желание да го осиновят? Това дете не е малко, то има вече опит, мнение...

Но дори и горното да не се е случило, според мен имат основание като роднини поне да подадат жалба и да опитат лично да се свържат с:
- директора на съответното РДСП, където е настанено детето
- Агенция за закрила на детето

Хехе... Без да съм врачка, почти ми е пред очите реакцията на директора на РДСП. Не са ни непознати думи от рода на:
"Разбирам Ви напълно за желанието Ви и като човек съм на Ваша страна, но законът ми вързва ръцете, нямам на какво да стъпя, няма какво да направя"...

И пак стигаме до безсилието, което човек изпитва изправен пред недомислиците в закона...

*
Затова задължително се пише писмена жалба - до директора на РДСП с копие директора на АСП с молба за проверка

също задължително АЗД
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
Ще опитат. :) Благодаря!

Предстои онлайн дискусия на 31 май 2010 г. от 14 часа през сайта на агенция
КРОСС по проблемите на осиновяването на деца от България от наши съграждани зад
граница http://www.cross-bg.net/sotzialni-deinosti

Иска ми се вече да има раздвижване  8)
Горното написах преди да видя какво е казала Чандра, а именно

Този въпрос вече успя да се уреди и по новия закон българските граждани, живеещи в чужбина, могат да кандидатстват и без акредитирана организация, стига в държавата по местоживеене да не се изисква задължително преминаването през такава.
Имаме вече съфорумка, която подаде документи в Министерство на правосъдието лично (не чрез акредитирана организация) и вече е вписана в регистрите...
[/color]
Ако е така много от нас ще са облекчени, понеже не ми се вярва да се чакат 4 год за голямо дете.Моля те кажи кога се е уредило това понеже това беше най-сериозният проблем пред нас и направо не ми се вярва...
Разбира се има още много ...

« Последна редакция: Май 26, 2010, 17:04:40 pm от Fussii »
*

Chandra

• *
  • 1567
Предстои онлайн дискусия на 31 май 2010 г. от 14 часа през сайта на агенция
КРОСС по проблемите на осиновяването на деца от България от наши съграждани зад
граница http://www.cross-bg.net/sotzialni-deinosti

Иска ми се вече да има раздвижване  8)

Приказка, аз лично не успях да отворя линка и да прочета подробности, затова просто ще споделя информацията, която имам за тази среща (не е пълна):

Онлайн - дискусията е организирана от ПП "Другата България" съвместно с информационна агенция КРОСС и ще се състои на 31 май 2010 г. от 14 часа. Целта е да се фокусира вниманието на обществото и на политиците върху проблемите в процедурата по осиновяване на деца - български граждани от живеещи в чужбина българи и да се дадат конкретни предложения за промени в законодателството. В тази връзка ще е добре, в онлайн дискусията да се включат повече заинтересовани , за да се споделят и обсъдят конкретните случаи и спънки, с които хората са се сблъсквали. Технически дискусията ще се проведе под формата на чат. Подробности за това, как да се влезе в чата, ще бъдат поместени на страницата на КРОСС.

Поканени са Краси Кънев от БХК или негов представител, Антония Калаулска, която е била директор на дирекция по международни осиновявания в Министерството на правосъдието, Велика Андонова - адвокат, работил в областта на международните осиновявания. Евентуално ще бъдат поканени и депутати от правната комисия в НС, представители на други неправителствени организации и представители на български медии зад граница.

В дискусията ще участваме и Вики, аз, Аница... Но наистина ще е хубаво да се включат повече хора! Пишете, кой иска да участва!

Ето един материал, писан от Вики, който е публикуван от агенция КРОСС:
Осиновяването от българи в чужбина - мисията невъзможна.  

Моля те кажи кога се е уредило това [отпадане на задължителното подаване на документите за осиновяване чрез акредитирани организации] понеже това беше най-сериозният проблем пред нас и направо не ми се вярва...
Разбира се има още много ...

Ден след проведената (на 16.02.10) в Националния пресклуб София прес среща-дискусия, на която присъства и Омбудсмана Гиньо Ганев, Министерство на правосъдието помести на интернет-страницата си информация за процедурата по международно осиновяване на дете с обичайно местопребиваване в Р. България.  Аница вече е постнала файла (на стр. 32 - една страничка преди тази, в поста си от 17.02.10)

Информацията за международното осиновяване е на следната интернет страницата на Министерство на правосъдието:
http://www.justice.government.bg/new/Pages/Adoptions/Default.aspx

В текста пише:
стр.1
"Съгласно действащите нормативни актове, за да бъде поставено началото на осиновителната процедура, лице с обичайно местопребиваване в чужбина, което желае да осинови дете с обичайно местопребиваване в България, трябва да подаде молба с приложени към нея документи до Министерство на правосъдието. Молбата се подава чрез Централния орган на съответната държава или чрез акредитирана организация, получила разрешение за посредничество при международно осиновяване от министъра на правосъдието. Молбата може да бъде подадена и от централния орган или от акредитираната организация."

Напълно убедена съм, че НЕ Е необходимо преминаването през посредническа агенция, тъй като, както стана дума, една съфорумка, кандидатствапо новата процедура, вече от няколко месеца е в списъка, а подаде документи директно...

Ето за съжаление, какво друго се казва в текста:
стр.4:
"По реда, цитиран по-горе [имат предвид деца над 7г. или със сериозен здравословен проблем] е реализирана най-кратката административна процедура по осиновяване на дете – 6 месеца. За осиновяване на дете по общия ред обикновено е необходимо много повече време, като периода не се влияе от гражданството на осиновяващите, а от характеристиките на  детето, което  желаят да осиновят."

Ей това за мене е много смущаващо и по-големия проблем...
« Последна редакция: Май 26, 2010, 19:36:14 pm от Chandra »

Чандра много си бърза.  :) Аз също успях днес да намеря цялата тази инфо, но ти се ме изпреварила и публикувала тук, което е много важно и полезно според мен, тъй като до днес аз самата незнаех, че има промяна, а сигурно има и други. Бих искала и аз да участвам в чата, но едва ли ще съм много активна - тепърва започвам да се ровя и да се запознавам по подробно с нещата.

Относно по-дългия период, той не би ли трябвало да е колкото и за останалите български граждани?

Моля ако тук има мама от Германия, която е осиновила би ли ми дала линк или писала на лични какви са първите стъпки тук в страната за задействане на процедурата и разбира се всичко, което може да ми послужи. Благодаря ви страшно, страшно много.

п.с за осиновяване в нашето семейство говорим още преди да се роди нашия син и бяхме отложили за далечното бъдеще. Случи се, така че както си бях здрава така  направих три последователни аборта за твърде кратко време. Господ е знаел какво ще преживеем и ни е дал това желание в сърцето за осиновяване явно...Но предстои.Година, две. Ще се случи вярвам го за всички тук.  :D
*

Chandra

• *
  • 1567
Моля ако тук има мама от Германия, която е осиновила би ли ми дала линк или писала на лични какви са първите стъпки тук в страната [в Германия] за задействане на процедурата и разбира се всичко, което може да ми послужи.

Аз все още не съм мама и не съм осиновила от Германия, но имам първоначална информация.

Осиновяване от Германия

→ Най-напред трябва да се обърнеш към Adoptionsvermittlungsstelle по район. Тези посреднически служби са към Jugendamt.

→ Обикновенно първият разговор може да е и по телефона. Ще запишат данните ви и ще ви поканят на информационна вечер. Още по телефона правят първа преценка, дали можете да кандидатствате за осиновители и ви записват в някаква база данни.

→ В рамките на тази информационна вечер ще ви запознаят с процедурата - какво представлява и как протича социалната проверка, как се процедира по-нататък, какви документи ще са ви необходими...

Първоначално необходими документи:
1. Обстойна автобиография и мотивация за осиновяване на дете;
2. Снимки - може както общи семейни, така и по отделно;
3. Фотокопия на свидетелството за брак, свидетелствата за раждане (вкл. на децата ако има такива), на решение за развод (ако има такова);
4. Доказателство за доходи;
5. актуално свидетелство за съдимост - обикновено се заявява в Einwohnermeldeamt

→ Социалната проверка  (die Eignungsprüfung) се извършва чрез Jugendamt и обикновено отнема между 6 и 12 месеца.

→ по принцип би трябвало след като ви е готов социалния доклад (който мисля че струва някъде към 1000 евро, но не съм сигурна), документите ви да бъдат изпратени в Министерство на правосъдието в България. От там нататък можете и сами да поддържате комуникация с Министерството...

На следните интернет-страници има доста разбираема информация:
Adoption: Vermittlung von Adoptionen in Deutschland
Ein Kind adoptieren
Adoption.pdf

http://www.adoption.de/information.htm
http://www.adoptionsinfo.de/haeufigeFragen.htm

П.П. Приказка, ще се радвам да участваш в чата. Ще ти пиша повече на лични...

Относно по-дългия период, той не би ли трябвало да е колкото и за останалите български граждани?
Не разбрах много въпроса...  :dontknow: Нищо не е като при останалите български граждани... При международната процедура се чака наравно с чужденците... И се кандидатства за деца, отказани три пъти на вътрешно осиновяване от останалите български граждани...  
« Последна редакция: Май 26, 2010, 21:50:45 pm от Chandra »

*
Чандра, просто от любопитство да попитам - трябва ли двойката да е сключила брак, за да може да осинови?

*

Chandra

• *
  • 1567
Мила Блу Скай, в Германия, точно както в България, за да може една двойка да осинови е необходимо да е сключен граждански брак между партньорите. Обаче осиновяването е възможно и от самотен родител, съответно без да е сключен граждански брак.

Това е една синтезирана информацийка относно осиновяването в Германия:
Kein leichtes Unterfangen

Забравих да постна, а може и да е важно - ето това линк със списък с адресите на всичките Landesjugendämter:
http://www.bmfsfj.de/bmfsfj/generator/BMFSFJ/kinder-und-jugend,did=16640.html

Хубава вечер и лека нощ!  :)

Не разбрах много въпроса...  :dontknow: Нищо не е като при останалите български граждани... При международната процедура се чака наравно с чужденците... И се кандидатства за деца, отказани три пъти на вътрешно осиновяване от останалите български граждани...  

[/quote]

Значи промяната е само в заобикаляне на ненужното свръхзаплащане на акредитираните агенции? Това означава, че българите продължават да се третират като чужденци, за което трябва да си търсим правата.
Аз като сметнах сега ако си подадем за социална оценка тук да кажем догодина август - това ще продължи година. И се очертава детето ни да дойде при нас минимум след 2 год / ние ще искаме по голямо дете/. За тези, които чакат за мъничета срока не ми се мисли колко ще бъде.../с получили трикратно отказ/.
Пиши ми на лични моля те в неделя искам да съм в чата. МНого голямо благодаря за изчерпателната информация за Германия. Даде ми кураж.

Тази статия може с нещо да ви бъде полезна

http://www.monitor.bg/article?id=192245