Еми, Приказка, благодаря ви много за отговорите!
Т.е всички българи, които не са приели второ гражданство не би трябвало да се третират като чужденци и това не значи само предимство пред чужденците, това значи да не се плаща на тези агенции. До кога ще се правим на свръх богати и ларж? Нека сме с предимство, ще си платим.
Този въпрос вече успя да се уреди и по новия закон българските граждани, живеещи в чужбина, могат да кандидатстват и без акредитирана организация, стига в държавата по местоживеене да не се изисква задължително преминаването през такава.
Имаме вече съфорумка, която подаде документи в Министерство на правосъдието лично (не чрез акредитирана организация) и вече е вписана в регистрите...
Онова, което мене действотелно ме изуамява, е липсата на предимство на кандидат-осиновителите, български граждани пред чужденците. По каква причина се случва това, с какъв аргумент? По мое мнение става въпрос единствено за недопустима, абсурдна небрежност от страна на законотвореца.
С какъв мотив не се дава предимство на българските граждани, при положение че това би било в интерес както за детето (потвърждават го социологически и психологически проучвания на темата), така и за държавата (осеновените от българи деца - български граждани не променят гражданството си, запазват го...)... Оставям на страна облекченията, които биха имали кандида-осиновителите... Факт е, че такова предимство дори би било в унисон с ХК...
Както стана дума:
Хагската конвенция изисква при преместване на осиновеното дете от една държава в друга да се извършва процедура по международно осиновяване. Но никъде не забранява да се дава приоритет на кандидат-осиновители с гражданството на детето, напротив!
Какво лошо има в това, законотвореца да се погрижим за нашия интерес - за интереса на България и на
всички български граждани? По каква причина не даваме приоритет на българските граждани?
В Германия, намример, на пазара на работната ръка имат предимство най-напред немските граждани, след това гражданите от ЕС, последвани от т.нар. "приоритетни държави" и накрая - всички останали. И никой не счита такова уреждане на нещата за нередно, дискриминационно и знам ли там какво...
Лошото е, че темата няма голям обществен интерес у нас.
Дори четейки по форумите съм забелязала, че ние често се разделяме на българи в България и българи в чужбина. Не сме дорасли до там да знаем, че всеки има свободата да избира къде да работи, къде да живее и това не променя самоидентичността му... Все още използваме израза "избягал"... Чела съм по форуми във връзка с помените в СК мнения, че е редно който е избрал да отиде в чужбина да си "плаща"... Не ни идва на ум, че това са законите в страната ни, че утре ако не ние, наши близки, приятели, роднини, собствените ни деца ако щете, може да се окажат над 9 месеца в чужбина и да бъдат третирани от закона като чужденци. Темата не е интересна, защото хората трудно реализират, че става въпрос за
нашите български закони, за
нашите общи права, които ще са потъпкани трайно. И ако не се вземат мерки
сега, едва ли след време ще може да се направи нещо, просто ще свикнем...
Разказаната от мене история е реална. Наистина в момента едно детенце сираче е дадено за осиновяване, живее в дом, а в същото време има роднини, които това дете
познава добре (!), при които би се радвало да живее, на които обаче осиновяване не е позволено, тъй като след влизане в сила на новия СК институциите не знаят, как да третират случая... Хората се отчайват постепенно, правят вече планове, по какъв начин биха помогнали на детето поне като навърши 18 години... Но нима е редно това? Писах за случая, защото според мене това е още едно недовиждане в закона, което решава човешки съдби и за което е редно да се помисли...
Но може би тук не беше правилното място за търсене на съвет, може би хората трябва да се обърнат към някоя организация за закрила на детето, вие какво мислите?
Чандра на мен и друго ми хрумва. Замисляме ли се какво става с нашите деца ако нещо се случи с нас, родителите? Ами ако сестрата на съпруга ми поиска да осинови детето ни ако нещо с нас се случи? Тя за международно осиновяване ли ще кандидатства? Или децата отиват в дом и чакат Михаля...
Има ли държави, в които родителят може да посочи евентуален настойник и осиновител на детето? Това може ли също да бъде предложено и към бг страна?
Да, това може би е добра идея... Благодаря ти за нея!
Хубав ден!