0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Чандра, да, проучват и съпруга, независимо че само аз ще осиновявам, и първата му среща със социалната беше през декември. Водили много интелектуален разговор(!?), никакви разговори за предпочитания на етноси и подобни....
Не знам защо на вас са ви отказали да продължат процедурата, без да ви предложат този втори вариант, при положение че вашият случай е подобен. При нас, накратко, в началото също ни отказаха, и подтикнаха да изтеглим документите си, после казаха " чакайте, пуснахме писмено запитване до Агенцията", и накрая, не знам какъв е бил отговорът, но предложиха този втори вариант, като първият отпадна въобще.

Аница, на нас в Германия не ни отказаха да правят социален доклад, дори заплашиха, че не може така сами да си осиновяваме в БГ, и ако решим да ги прескочим, ще имаме "Grosse probleme". Изобщо тази тук така ни изплаши, че всъщност осиновяването не е за всеки, добре да си помислим и други подобни. А и като разбрах, че продължавало от 6 месеца до 1 година, като трябвало да си подготвим родословното дърво ( звучи много по немски, нали?), албуми от детството, срещи след срещи, изискващи цял работен ден, допитване до съседи и други подобни страхотии, а и прибавяйки немалките суми, ние просто решихме, че това не е за нас.
В интерес на истината не ни задължиха да минаваме през акредитирани организации, но ни дадоха адресите им, в случай, че решим все пак да се възползуваме от услугите им. В крайна сметка, работата с акредитираните организации е бизнес, и по-бързото и качествено обслужване е гарантирано, сравнено с услугите, които те биха ни направили. В подробности  не сме навлизали, но мисля, че стана дума за служебно изпращане на доклада им в БГ. Всичко това беше през юни 2009.
През ноември 2009 подадохме документи в БГ.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Мей Жей, благодаря за информацията! Има ли как да научиш повече за отговора на запитването? Това би помогнало на много кандидат-осиновители, при които единия от семейството работи в чужбина...

Нашия социален доклад вече беше изготвен и оставаше само да го прочетем, когато настъпиха промените в закона и ни издадоха отказ.

Аница, ние кандидатствахме преди промените в СК. За съжаление научихме, че в Германия не се извършват социални доклади, не "от извора", а от РДСП в България. Онова, което ни казаха там беше, че съществувало нормативно противоречие – от една страна е необходима социална проверка на кандидат-осиновителите по местоживеене, а от друга германските институции не били ратифицирани да изготвят такава (каквото и да значи това).
За доказателство ни представиха отказа за вписване в регистрите на наши съграждани - професор и съпругата му, които работели в немски университет, като наблегнаха на това, че за този отказ хората са чакали около година... Показаха ни отказа от немска страна (беше текст около една страница А4) и съответно отказа от българска страна, който се базираше на невъзможността да се извърши проверка по местоживеене за годността на кандидатите да осиновят дете при условията на пълно осиновяване... Съжалявам, че не мога да дам по-точна информация...

П.П. Мей Жей, сетих се да те попитам още нещо - Като подавш документи за осиновяване сама, не трябва ли да представиш доказателство за доходи?

П.П.П.
В интерес на истината не ни задължиха да минаваме през акредитирани организации, но ни дадоха адресите им, в случай, че решим все пак да се възползуваме от услугите им. В крайна сметка, работата с акредитираните организации е бизнес, и по-бързото и качествено обслужване е гарантирано, сравнено с услугите, които те биха ни направили. В подробности  не сме навлизали, но мисля, че стана дума за служебно изпращане на доклада им в БГ. Всичко това беше през юни 2009.

Това е интересно!!! ...

Лично за мене ако не ни задължават да преминаваме през акредитирани организации и доклада в Германия струва към 1200 евро, проблем остава само факта, че живеещите в чужбина българи могат да кандидатстват само за осиновяване на деца от регистъра за международно осиновяване...

В немския закон пише, че е задължително преминаването през " авторизирана (упълномощена) посредническа служба" ("аutorisierte Vermittlungsstelle")... Но може би в това число влизат и държавните дирекции?  :?

Ето какво бях писала преди време:
"Bei der Adoption aus einem Vertragsstaat ist die Beteiligung von autorisierten Vermittlungsstellen obligatorisch. Autorisierte Stellen im Heimat- und Aufnahmestaat prüfen in eigener Zuständigkeit jeweils die Adoptionsbedürftigkeit bzw. die Elterneignung. Das Adoptionsverfahren darf nur fortgesetzt werden, wenn die entsprechenden Stellen beider Staaten dem zugestimmt haben (Art. 17c HAÜ).
Eine Adoption ohne Einschaltung einer autorisierten Vermittlungsstelle ist also nicht erlaubt."  (  Internationale Adoption, Herausgegeben von der Bundeszentralstelle für Auslandsadoption, S. 15f)

"При осиновяването на дете от страна, подписала ХК участието на авторизирани (акредитирани) посреднически агенции е задължително. Акредитираните организации в страната по произход на детето и в страната – приемник проверяват автономно необходимостта от осиновяване на детето и съответно годността за родители на кандидат-осиновителите. Процеса на осиновяване може да бъде продължено само, ако съответните институции и на двете държави са издали своето разрешение. (член 17с от ХК).
Осиновяване без намесата на упълномощена посредническа агенция не се допуска." (стр. 15)
« Последна редакция: Януари 11, 2010, 15:00:18 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Знам, че единствено в Германия не беше възможно извършване на социален доклад, което водеше след себе си големи трудности, тъй като българския закон изискваше такъв доклад по местожиявеене... Но във всички останали държави - Испания, Англия, Гърция и т.н... се извършваха социални доклади.

Исках да споделя мисли по повод думите на Фуси.
За социалните доклади по местоживеене се заплащаха високи такси (като дадения пример с Англия - 5000 паунда) и преди промените в СК. Ако наблягаме на този факт не изглежда ли, сякаш сме против старите разпоредби?
Това, което всъщност не е редно не са докладите а факта, че живеещите в чужбина българи се третират от закона като чужденци. Проблем са таксите НЕ за социалните доклади, а много по-високите такси за акредитираните организации, от които ние като българи изобщо нямаме нужда…
Спомена, че изготвянето на социален доклад по местоживеене продължава между 2 и 5 години. Всъщност обикновено този срок е много по-кратък, но и 5 години да траеше, какви претенции бихме могли да имаме в този случай към нашето правителство? Проблемът е, че подавайки документи като чужденци в Министерство на правосъдието, българите живеещи в чужбина трябва да се наредят на опашка наравно с чужденците и да чакат с години (при вече готови социални доклади по местоживеене)…

Хубав ден! :)

Здравейте моми4ета, знам, 4е вашите проблеми са много по-големи от моите, и 4е в тази тема се пише и набляга главно на ситуацията с новия закон и отказите, но моите постове в темата за осиновяване сдатират и са свързани с предишния закон, според който българите влизаха в местния регистър но се проу4ваха по местоживеене, който според мен също е толкова абсурден, колкото и новият му вариант.
4анда, мила, моите претенции са именно към социалните доклади и ако ще се сформира група за дискусии и ако ще се променя закона, аз настоявам и се моля и умолявам да се вземе в предвид и проблема с социалния доклад.
Моите притеснения относно стария закон, който вие искате да върнете, а аз искам да  се "подобри" ( освен ако не искам твърде много ) са следните:
1. 4андра, ти каза 4е само в Германия не можело да се издава доклад на 4ужденци- ами какво ще стане ако след години и в другите страни спрат да издават- тогава пак ли ще променяме бг закона- мисля ако се променя сега, да се предвиди и избор на българите да се проу4ват по националност.
- така те ще могат да бъдат проу4вани на май4иния си език и проу4ването ще трае толкова дълго, колкото и при гражданите живеещи в БГ, а не ако в БГ те проу4ват на 3 срещи, в ЮК това да става в продължение на 2 години.
-ако единият от съпрузите или и двамата не знаят достатъ4но от местния език, това би затруднило проу4ването- никой не може да нау4и японски ( не 4е не може, но защо да е длъжен) за да бъде проу4ен по местоживеене в Япония примерно.
-ако семейството се е усттроило в 4ужбина и работи на постоянна работа- според предишния закон, варянтите бяха два- или се проу4ва по местоживеене ( а във варианта на 4андра това беше невъзможно, или напуска работа за да живее в бг докато осинови- именно това е тъпо- семейството е разделено, работата е напусната, ами това добра среда ли е за детето, което се мъ4им да осиновим, защо трябва да се прави компромис със семейството и работата????
Според мен средата трябва да е максимално близка до това, което ще е когато детето дойде в къщи, съпрузите да живеят заедно, да работят и да имат стабилност!!!
-ако единият от съпрузите е в 4ужбина, а другия в БГ защото е решил 4е компромиса си заслужаваи 4е детето е по важно от семейния уют и удобство и работа и вси4ко... Какво правим, ако на единият от двамата съпрузи му се наложи да влезе в болница или по някаква при4ина- депресия примерно, му се наложи упората и подкрепата и помощта на другия съпруг??? тогава по стария закон, осиновяването се спира, защото усложието- единия да е в 4ужбина, а другия в бг се нарушава?? а защо да е така????
Моето предложение е4 да се помисли за компромисен вариант и промяна в закона, която да дава ИЗБОР на живеещите в 4ужбина, да преценят, как искат да бъдат проу4вани, дали им е по-удобно и дали владеят достатъ4но местния език, за да бъдат проу4вани по местоживеене, или ако решат, да могат да се върнат в бг за пру4ването
дотолкова, доколкото е необходимо, а не да трябва да симулират местоживеене от 183 дни в БГ. Примерно, съпрузите да осигурят вси4ки документи от прихода и заплатите им в 4ужбина- преведени и легализирани на българси, за пред цосиалните, свидетелства за съдимост от 4ужбина и БГ, свидетелства за данъци и задължения от 4ужбина и бг, официален доклад ( в англия се казва survey ) от 4ужбина, който описва жилището, прилага снимки и с две думи дава яснота за това къде ище живее детето в 4ужбина. Ние изготвяхме подобен доклад за пред посолството, когато кандидатствахме за виза преди години, защото мъжът ми трябваше да докаже пред посолството 4е жилището е достатъ4но голямо и добро, за да може и аз да се присъединя към съпруга си и да живеем в жилището заедно.
За срещите и разговорите с социалните, семейството да може да се прибере в БГ или да плати разходите на социалния и срещата да се извърши в 4ужбина.
Ако пък е по добре- да се назна4ат по един социален на работа към посолството в 4ужбина и така, хем  соц доклад ще е изготвен от бг соц работник на български, хем ще е в 4ужбина, примерно, този соц работник може и да не е назна4ен постоянно, а да се командирова всеки път, когато семейство от 4ужбина има нужда да бъде проу4вано- такасемейството ще плати примерно такса за това 4е ще е проу4ван и 4е ще трябва да се камандирова бг соц работник, но това ми се вижда по добър вариант, отколкото 5 000 паунда такса и пак не си проу4ван по български :(
Ами това е от мен, моми4ета, извинявайте за спам-а, дано да имате време и интерес да про4етете този пост, при все 4е не се отнася и по никакъв на4ин не помага на вашите проблеми, пишете ми все пак какво мислите
Поздрави и хубав ден :)
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Момичета, благодаря за отговорите за това как са се развили процедурите на всяка от нас в съответната й държава на пребиваване. Явно е, че всяка държава си е създала свои изисквания, но доколкото схващам проблемът е бил /там, където го е имало/, че се изисква соц. доклад от чужбина за пред вътрешната БГ процедура. Затова някъда социалните са се представили за неакредитирани, неоторизирани или както там е формулирано. Според мен тях не ги бърка дали ще осиновяваме като БГ граждани, с предимство пред чужденците, след 0, 1, 3 или 5 отказа, а дали докладът минава през Мин. на праводъдието, което е Централен орган за БГ.

Чандра, тъй като ми пратика Коментара на новия СК, по въпроса, който поставяш на Мей Джей за осиновяването сама, копирах една страница от него и ще пробвам да я прикача тук. Дано успея! :D Съжалявам за нескопосания скан, но го правих в хипербързина сутринта!!! :D :D
Мей Жей, благодаря за информацията! Има ли как да научиш повече за отговора на запитването? Това би помогнало на много кандидат-осиновители, при които единия от семейството работи в чужбина...

Чандра, за мен беше съвършено очевидно, че отговорът на Агенцията е бил отрицателен. Иначе, нямаше да ходим на вариант 2.

П.П. Мей Жей, сетих се да те попитам още нещо - Като подавш документи за осиновяване сама, не трябва ли да представиш доказателство за доходи?

Доходите са представени като семейни такива ( в случая, документ за доходи на мъжа ми от постоянната му работа), а не като персонални. Те знаят, че аз съм семейна и че мъжът ми работи в чужбина постоянно. Никой не ми е искал нищо повече от това.

си казала, че си пребиваваща в България 50% от времето, което е под 9 месеца…
Явно в София не държат толкова строго на тези неща…

Според мен 50% (6 месеца) са по-малко от 75% (9 месеца), значи имам аванс от още 25 % ( по -точно 24,99%), т.е. ако съм в чужбина 8 м. 29 дена, ще се водя, че "обичайно пребивавам" в БГ. Ако обаче съм 9 м. и 1 ден, значи се водя в чужбина. Не е ли така?

*

Chandra

• *
  • 1567
Мей Жей, след като казваш че е така, значи така ще да е. ;)
Благодаря за отговорите!
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Момичета, днес пуснах запитване в  European Citizens signpost, като се позовах на дискриминация по отношение на възможността да осиновяваме деца от Националния регистър, така както осиновяват българите в България, и че тази дискриминация е само по признак местопребиваване.
По процедура трябва да ми отговорят до 1 седмица. Обикновено правят проучване дали имам право да изисквам такова нещо. Нека малко се потрудят за нас.

http://ec.europa.eu/citizensrights/front_end/eligibility/subjects_en.htm
*

Chandra

• *
  • 1567
Браво, Мей Жей, добра идея!
Стискаме палци и чакаме отговор... Дано да донесе нещо положително...

Приятна вечер и лека нощ!  :)

*
Ето нещо интересно от Бойко Борисов :

"Измененията и допълненията в Семейния кодекс, които ще внесем, са свързани с правилата при националното и международното осиновяване"

http://www.focus-news.net/?id=f13874
« Последна редакция: Януари 15, 2010, 14:56:50 pm от anitza »
*
Статия във в-к "Монитор" във връзка с осиновяването:

http://www.monitor.bg/article?id=228990

Здравейте на всички които пишете в този форум и искрено желая на всичкиви прогрес за в бъдище. С голяма болка обаче разбирам каква всъщнос е истината и много се надявам някой от вас да ми помогне защото признавам не изчетах всички побликации.Ето и моя случай мои приятели българи живеещ в Испания правят от години опити за инвитро последния беше точно преди коледа и отново не се получи нищо :( тръгнаха по испански институции за осиновяване на дете катигорично им отказаха с мотива че едно испанско семейсто чака за дете предлизително 7или8 години в тяхния случай ще чакат двойно защото са чужденци което прави осиновяването невъзможно защото те са по на 40 години. За това ги пращат в България да си осиновят от там тък като са български граждани. Те задействат родителите си от Бг. които отиват в закрила на детето от където получават отговор че това е невъзможно защото живеят в чужбина при това от 10 години. Първоначално не можахме да повярваме на отговора и започнах да търся по интернет информация така се натъкнах и на този фором от което прочетах че можеби има нещо вярно. ИСКРЕНО ВИ МОЛЯ ДА МИ ДАДЕТЕ НЯКАКВА ИНФОРМАЦИЯ КАК ОТ КЪДЕ ЗАПОЧВА ЦЯЛАТА ПРОЦЕДУРА КАКВО Е ДОБРЕ ТЯ ДА КАЖЕ В ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ТЪЙ КАТО ПРОЧЕТАХ ЧЕ Е МНОГО ПО ДОБРЕ ДА СЕ КАЖЕ ЧЕ ЕДИНИЯ ЖИВЕЕ В БГ. И ВИ БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО УСПЕХИ НА ВСИЧКИ!!!
*
Ето едно величаене на акредитирана организация. И къде е интересът на Министъра...
http://www.focus-news.net/?id=n1332884

eskrasi, от активно пишещите тук Vicy е в Испания и предполагам би могла да ви упъти в процедурата.Защо не пробваш да й пишеш на лични?

А твоите приятели може би ще искат да подкрепят нашата петиция и дейност?
http://bgpetition.com/osinoviavane-bulgari_v_chujbina/index.html

Аница супер си. osi_9
*
Ето отново информация, че се предвижда да се готвят промени в СК:

За първото полугодие министърът на финансите Симеон Дянков трябва да подготви девет законодателни предложения, сред които са промени в законите за финансовото управление и контрол в публичния сектор, за вътрешния одит в публичния сектор, за публично предлагане на ценни книжа, за кредитните институции, както и в Кодекса за застраховането. Министерството на правосъдието ще работи по проектите на Семейния кодекс, Административно-процесуалния кодекс и Гражданско-процесуалния кодекс, както и на законите за адвокатирата, за отговорността на държавата и общините за вреди и за съдебната власт. Ще бъде предложен за обсъждане и нов закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Целта му е да се повиши ефективността на комисията "Кушлев".

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/26/848374_77_proekta_vkljuchva_zakonodatelnata_programa_na/
*
Министерство на правосъдието заето с нов вид международни осиновявания :

http://www.monitor.bg/article?id=231621

Хората сигурно си мислят, че след месец ще си имат хаитянче в къщи...Че ще са изпълнили благородния си дълг и че всичко нататък ще бъде по мед и масло...Май има още много ограмотяване да се прави относно международните осиновявания...и относно осиновяването изобщо...
« Последна редакция: Февруари 06, 2010, 12:28:19 pm от anitza »
*
На 16 февруари 2010 г. (вторник), 11:00 часа в Национален пресклуб София прес - ул. „Славянска” ще се проведе среща-дискусия на тема "Петиция за равни права при осиновяване на българите, живеещи в чужбина" организирана от Партия "Другата България" и Български хелзинкски комитет.
На събитието са поканени да присъстват: Г- н Красимир Кънев – председател на Български хелзинкски комитет, Г- н Гиньо Ганев - Омбудсман на Р България, проф. Божидар Димитров – Министър, неправителствени организации, между които и Сдружение "Зачатие" и всички парламентарно представени политически сили.
*
там съм
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
Ех, жалко че ще го изпусна...
Ние ще се прибираме към България в четвъртък или петък (на 18.02. или 19.02.)...

Но ще стискам мнооого палци!
Фуси, най-вероятно ще ти изпратим на лични материали, които имаме по темата.

Поздрави и прегръдки!

*
Кратка статия в медиите за срещата утре:

Новият Семеен кодекс дискриминира българите, живеещи в чужбина, според български емигранти 

15 февруари 2010 | 21:08 | Агенция "Фокус" 

София. Разпоредбите за процедурите по осиновяване в новия Семеен кодекс дискриминират българите, живеещи в чужбина. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на партията на българските емигранти „Другата България” Божидар Томалевски. Според него с влизането в сила на новия Семеен кодекс през октомври миналата година са въведени промени, които на практика лишават българите, живеещи в чужбина от възможността да осиновяват деца от България. Новият режим ги третира наравно с чуждите граждани и ги задължава да предприемат процедурите на международното осиновяване. По думите на Томалевски с промените в новия Семеен Кодекс се нарушава чл. 26 от Конституцията, съгласно който всички българи имат равни права без значение от тяхното местоживеене. Според промените в Семейния кодекс българите в България осиновяват по реда за осиновяване в България, а българите, които пребивават в чужбина осиновяват по реда за чужденци. „Най-малкото това е дискриминационно”, каза Томалевски. Според него промените са в разрез с идеята на Хагската конвенция - да се осиновяват деца от етнически близки до тях хора. С въвеждането на новия текст българите губят предимството като етнически сходни до детето, което ще бъде осиновено. „При случай на един българин и един чужденец, които пребивават в чужбина, и двамата кандидатстват като осиновители по реда на чл. 113 – като лица с обичайно пребиваване в чужбина, ако чужденецът е подал документите си преди българина, българинът не ползва предимството си като такъв. Това е в нарушение с чл. 26 от Конституцията”, обясни Томалевски. По думите му процедурите за международно осиновяване за чужденци отнемат между 3-4 години, а таксата е от 10 хил. евро нагоре. В същото време процедурите за осиновяване от местни лица – българи трае между 9 месеца и 1 година и таксата е 1500 лв.
От партията на българските емигранти „Другата България” настояват да бъде въведен текст в Семейния кодекс, в който българите да се разглеждат като такива без значение тяхното местопребиваване. Утре от партията ще разпространят протестна петиция за равни права при осиновяването на българите, живеещи в чужбина и ще потърсят подкрепата на омбудсмана на страната Гиньо Ганев.
Ако компетентните български институции не преразгледат разпоредбите на новия режим на осиновяване, емигрантите ще потърсят правата си на европейско ниво. „Трябва да се знае, че България не се намира на Луната, а е в Европейския съюз. Ще сезираме европейския омбудсман, Европейския съд по правата на човека и Европарламента”, заяви Томалевски.
Весела БАРЪМОВА
http://www.focus-news.net/?id=n1349558