0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,

Отдавна не съм чела форума, защото последните две седмици нямах достъп до интернет. Изчетох новините. Вики, страхотно интервю!

По повод на основния аргумент на госпожа Maщева относно изискването на Хагската конвенция местното осиновяване да става на принципа на постоянното местожителство, ето един факт, който го оборва. Канада е подписала Хагската конвенция. Днес прозвъних няколко агенции за осиновяване от Канада и резулата е, че само на квалифицирани имигранти (landed immigrants) и на канадски граждани се позволява да осиновяват. Хората с работни визи или какъвто и да е друг статут, независимо калко дълго пребивават тук нямат право да осиновяват. Изглежда Канада нарушава Хагската конвенциа  :wink: или пък България не я е доразбрала.

Ще се поровя да видя как стои въпроса в други страни по конвенцията, но ако това е в сила и там, българите в чужбина, които не са с имигрантски статут или граждани на практика нямат шанс да осиноваят никъде.
« Последна редакция: Декември 24, 2009, 00:05:24 am от farukh »
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Канада е подписала Хагската конвенция. Днес прозвъних няколко агенции за осиновяване от Канада и резулата е, че само на квалифицирани имигранти (landed immigrants) и на канадски граждани се позволява да осиновяват. Хората с работни визи или какъвто и да е друг статут, независимо калко дълго пребивават тук нямат право да осиновяват. Изглежда Канада нарушава Хагската конвенциа  :wink: или пък България не я е доразбрала.

Това е страхотна информация! :) Farukh, благодаря ти!

Наистина, според мене е много силен контрааргумент факта, че в Канада, а и в Германия, има значение гражданството по отношение на националното осиновяване...

Момичета, някой от вас знае ли, как е уредено това в останалите държави?

Мей Жей и Фуси бяха споменали, че ще опитат да напишат аргументирани искания за поправка в закона... Има ли някакво развитие? Иначе аз мога да попитам познати адвокати, но дори и след като ги помоля за помощ, ще отнеме време да се запознаят със случая...

:flower:
« Последна редакция: Декември 24, 2009, 15:24:05 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Здравейте,
Аница, много ти благодаря за информацията и за телефоните на Мин. на Правосъдието, страхотна си!  :youwoman:Аз имах други и никой не ми вдигаше. Ще опитам на тези след празниците! Наистина е добре да се съсредоточим с въпросите, които имаме за Божидар Димитров, а и не само въпроси, а да дадем конкретни предложения и решения, които ще са в наша полза и в полза, разбира се, на децата.

Тази конкретна информация, която давате, момичета, за други страни, подписали Хагската Конвенция, трябва да използваме в наша полза също. Оказва се , че имаме доста козове! :wink:
За предаването На Кафе с Гала, жалко че е точно на 5 януари, когато пътувам.

Пожелавам на всички вас и вашите семейства една Светла, Благословена Коледа, в която се сбъдват най-съкровените Мечти! mc101 tree2a :balk_22:
*
Чандра, аз през последните дни сондирах малко мнения на познати практитуващи юристи и установих, че никой още не е чувал за нашия проблем /поне сред моите познати/. Чисто процесуално май единствения реален шанс засега ще е на тези, които се опитат да докажат, че са били в БГ повече от 183 дни. Просто с липсата на преходна разпоредба доста ни прецакват!!! Което не значи, че ако представим добри аргументи не можем да спчелим. Затова и аз реших след празниците да сядам сериозно да чета, да търся инфо и да подготвям аргументи!! Щом никой не е в час и щом няма установена практика, това може да ни е шанс за убеждение в полза на нашата кауза и не бива да го изпускаме!! Та да се подготвим за среща с Б.Д. както и да "подпомогнем" правната комисия на НС, където са препратили писмото ни.

farukh, нали вие бяхте вписани в регистъра? Доколкото успях да събера мнения, вас не могат да ви помръднат! В смисъл, че си имате решение за вписване и няма на какво основание да ви спират или, не дай Боже, да ви прекратяват процедурата. Така че, успех!!

Весела Коледа на всички и нека се сбъдне съкровената ни мечта!
Весела Коледа!
Желая много здраве, щастие и енергия на всички!
Весели празници на всички ви!

И от мен много любов, мир в душата и сбъднати молитви!

:green_dust_1: :green_dust_1:
*

Chandra

• *
  • 1567
Чандра, аз през последните дни сондирах малко мнения на познати практитуващи юристи и установих, че никой още не е чувал за нашия проблем /поне сред моите познати/. Чисто процесуално май единствения реален шанс засега ще е на тези, които се опитат да докажат, че са били в БГ повече от 183 дни. Просто с липсата на преходна разпоредба доста ни прецакват!!!...  

Мила Аница, ние винаги сме имали в предвид "План Б" и в крайна сметка ще действаме по него;)  ...Всеки може да намери начини да се справи някак самостоятелно...
Но,... момичета, нека не се отказваме!… В случая не става въпрос само за нас, а за всички бъдещи български осиновители и за децата, които ще са засегнатите от този недомислен и абсурден закон... Нека продължим да действаме и не се отчайваме...

Аз не мисля, че не се чува нищо по нашия проблем.
- Нашата адвокатка ни споделяше слухове за корекции в закона по отношение на заварените случаи още, преди да чуем интервюто по радио Хоризонт.  
- Адвокатът на Еми е споменал същото, като дори е казал, че промените се очакват в началото на януари.
- По повод на заварените случаи самата г-жа Машева сподели в интервюто си пред Хоризонт, че е организирана среща с представители на Министерство на труда и социалната политика и "съвсем скоро ще инициираме една законодателна промяна,… именно да се даде възможност, тази процедура, вече започнала, да продължи по стария ред, т.е. като национални осиновявания..."
- Мей Жей е получила писмо от Началник кабинет  на председателя на НС Евгения Илиева, в което уведомява, че отвореното писмо "е предоставено на народните представители от комисията по правни въпроси в 41 НС."
Изглежда, че това не са само слухове, ами и действително се случва нещо...

Но... Мислех си... Трябва действително да вземем много сериозно написаното в последно цитираното изречение:
"Отвореното писмо е предоставено на народните представители от комисията по правни въпроси в 41 НС."

Явно е необходимо, в кратки срокове специалисти да поставят исканията юридически обосновано! (Жалко, че това не се случи още в самата петиция – сега щеше да ни е по-лесно… Защото само "настояване за промени в СК, с които да се уеднаквят правата при осиновяване на българите, живеещи в чужбина с тези на живеещите в страната" - както е цитирано в писмото до Мей Жей, е малко наивно и няма да ни изведе до никъде… Ако в парламента се разисква случая само на отвореното писмо и няма и лоби, което да ни защити... ще е трудно...)  Без участието на адвокати трудно ще постигнем нещо. Затова според мене, на този етап трябва да се концентрираме в търсене на тези специалисти.

Фуси беше споменала, че ще се заеме с писането…  

Аз също бих могла да помоля и позната адвокатка (не тази, която движи нашия случай), но не съм сигурна, дали ще се съгласи... а и трябва да бъде въведена в проблематиката... Затова,  пишете по-скоро, дали да го сторя?

Отделно можем да проверим, по какъв ред кандидатстваме (като чужди граждани) за вътрешно осиновяване в държавите, в които пребиваваме. Вече стана ясно, че в тази връзка в Канада и в Германия има значение гражданството. В Германия и в Канада въпреки обичайно местопребиваване, български граждани със сигурност не могат да осиновяват като местни… Аз ще разпитам по по-подробно веднага след празниците (може би на 4.01.10).

Писала съм ги вече, но пак ще спомена моите възгледи на "простосмъртен" по проблема.  Според мене трябва да се настоява за:
1. Адекватни решения за заварените случаи.
2. Съобразяване със спецификите в страната ни. А именно:
   (а) голям брой деца по институциите, за които е най-добре да отраснат в близка до родната културна среда.
Чл. 16 (1) от ХК: В случай че централният орган на държавата по произход прецени, че детето може да бъде осиновено, той:
b) взема надлежно предвид условията, в които е било възпитавано детето, както и неговия етнически, религиозен и културен произход;

* "Принципа на поредността" е в ущърб на децата.
* В духа на Конвенцията е, в интерес на децата да се даде предимство на българските граждани.
* Никъде в Конвенцията не се забранява даването на такова предимство на съгражданите!  
   (б) голям брой на българите в чужбина, които ако кандидатстват чрез акредитирана организация за осиновители в страната си, те са принудени да плащат абсурдни такси за преводачески услуги, хотели и прочее;  
   (в) Съществува дискриминация спрямо българите в чужбина: Ако те не могат да осиновяват по националния ред в държавите по местоживеене и трябва в родината си да кандидатстват само за дете, което е било отказвано три пъти на национално осиновяване, то те навсякъде са ощетени. Ние сме българи и би трябвало да кандидатстваме за деца от националния регистър или поне да имаме предимство пред чужденците в интерес на децата!

Според Конституцията на България, член 26 (1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.

Факт е, че въпреки приоритета на "обичайното местопребиваване", в повечето държави, подписали ХК, сънародниците имат предимство пред чужденците!

Най-важното е, юристи да помогнат в аргументирането...
« Последна редакция: Декември 25, 2009, 15:06:31 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Една държава като Индия, където смятам, има много деца за осиновяване и която е ратифицирала ХК, е предвидила предимство за своите граждани в чужбина:

Are Non-Resident Indians given any preference in inter-country adoption?
Yes. As per the Revised Guidelines, the order of preference for adoption of Indian children is :-

1.Indian citizens living in India

2.Indian citizens living abroad

3.Both Parents of Indian origin abroad

4.One parent of Indian origin abroad

5.Foreign families

(The above order of preference may undergo a change in the near future as a proposal to include PIO/OCI is under consideration)
http://www.adoptionindia.nic.in/faqs.htm
*

Chandra

• *
  • 1567
Аница, това е много полезна информация, благодаря ти! :)

По повод ХК, немските официални сайтове ме препращат на следната (изглежда официална) интернет страница:
http://hcch.e-vision.nl/index_en.php?act=home.splash

Но тя е на английски, който за съжаление не е силната ми страна. ;) Ако някой има желание, може да хвърли едно око и да погледне, дали там пише нещо интересно...

Хубав ден от мен! :)

*
Чандра,това, което писах по-рано съвсем не бе в духа да се отказваме от общата борба, а напротив!

Просто от последните ми проучвания разбрах, че шансовете ни са 1. да се борим да доказваме повече от 183 дни и 2. да искаме поправка в закона за бъдещите случаи и преходна разпоредба. Без преходна разпоредба тези, които не са вписани в регистрите нямат много шансове ако не докажат 183 дни...Въпреки че това е Съд и никой не знае къде може да има пробив.

Като казвах, че никой не е в час имах предвид, че даже между Мин. на правосъдието и Мин. на соц. политика няма много комуникация и едните не знаят какво правят другите. Малко юристи са запознати с проблема в глобалния му пран, не само да пуснат жалба по конкретния ни случай, а да могат да дадат съвет как да се пребори общата ситуация. Затова и ние трябва да си помогнем.

Засега има слухове, че се готви промяна в СК, но не се знае дали изобщо нашия въпрос стои на дневен ред. Зам.министърката отби топката, говорейки за промяна и това наистина трябва да им го припомняме нон-стоп!!! Но едва ли си е мръднала пръста досега да направи нешо повече. Най-положителното според мен е че писмото ни е пратено в правната комисия на НС. Но мисля, че трябва да им помогнем като пратим аргументирани искания. Защото нали се сещаш, че като са го получили, за доста от тях това е напълно непознат проблем /СК бе работен и приет от предното НС/, не ги вълнува лично, няма имуществен интерес /освен този на акредитираните организации, които активно работят да могат да „прилапат” и нашите случаи та да пада хонорар, имам сведения/, няма и парлементарна група, която да седи зад гърба ни и да ги ръчка...така че нали знаете защо на вълка вратът му е дебел... :wink:

Много би било добре, ако се подготвим и можем да осъществим срещата с Б.Д.!

Искате ли да пищем и до омбудсмана? http://www.ombudsman.bg/faq/232

Който може да привлече практикуваши юристи за нашата кауза /не тези от или работещи с акред.организации/, добре дошло!

Весели празници!!!

*

Chandra

• *
  • 1567
Най-положителното според мен е че писмото ни е пратено в правната комисия на НС. Но мисля, че трябва да им помогнем като пратим аргументирани искания.

Напълно съм съгласна с тебе... :) Ето, какво бях писала:

...само "настояване за промени в СК, с които да се уеднаквят правата при осиновяване на българите, живеещи в чужбина с тези на живеещите в страната" - както е цитирано в писмото до Мей Жей, е малко наивно и няма да ни изведе до никъде… Ако в парламента се разисква случая само на база отвореното писмо и няма и лоби, което да ни защити... ще е трудно...

А за омбудсмана хортувам много отдавна!   :wink:
Самият омбудсман е юрист!

« Последна редакция: Декември 26, 2009, 13:27:57 pm от Chandra »

*
Добре, разбрахме се! :wink:

Остава да действаме активно след празниците!

Да си пожелаем успешна 2010!
*

Chandra

• *
  • 1567
Обадих се по телефона в съответната служба в Хамбург, отговаряща за вътрешни осиновявания
(Adoptionsvermittlungsstelle Hamburg).

Попитах, как мога да осиновя дете от Германия, при положение, че съм с чуждо гражданство. Жената, с която разговарях, беше изключително любезна и мила. Преди да ми даде по-нататъшна информация, първо попита (бавничко, явно си записваше):

- дали живеем в Хамбург,
- от колко време сме женени,
- на колко години съм аз,
- на колко години е съпругът ми.

Явно това са определящи въпроси и чак, след като се увери, че отговаряме на необходимите условия, записа адреса ни, на който ще ни изпрати покана за информационна вечер в края на януари.

Спомена, че ако се намираме в ин-витро процедура, ще е добре да кандидатстваме, след като сме приключили с опитите.

С две думи загатна, че децата за осиновяване в Хамбург са малко (явно тук се предлагат деца само по райони) и попита, дали се интересуваме от международно осиновяване или от приемна грижа, за да ми даде координатите на отговарящите за това служби.. Но ми направи много добро впечатление, че не се опита да ме разубеждава за вътрешното осиновяване или да ме плаши, че е невъзможно или че ще стане бавно... (може би за това ще говорят на информационната вечер ;))

Та така... С две думи - не е сигурно, че като чужденци не можем да осиновяваме в Германия... Сега трябва всъщност да намерим критериите, по които се предлагат осиновители за децата. И дали е вярно следното:
...Do realise though that the child is first and foremost up for adoption to German Nationals, then Germans living abroad and finally, foreign nationals (whether citizens of Germany or not) living in Germany......
Дали има някаква класация, както в Индия...
« Последна редакция: Декември 28, 2009, 14:09:48 pm от Chandra »

Честита Коледа.Весело изкарване на Нова Година.
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
имаме покана от предаването "На кафе" с Гала за 05 януари 2010 г. Това е второто подред инициирано от "Другата българия" и по повод на това, че в Зачатие за първи път се повдигна сериозно този въпрос и е на тема "Осиновяването на деца от български семейства, живеещи в чужбина".
Аз да повдигна пак темата, защото ми звънят от предаването и питат ще има ли участници.
Телефон за връзка с екипа на предаването: 0885910206

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

Chandra

• *
  • 1567
Ултра, приятелите, които помолихме да участват от наше име в предаването сметнаха, че няма да е удачно да вземат думата те вместо нас, с което напълно се съгласи и екипа на предаването "На кафе с Гала".  

Днес се обадих по телефона и разговарях с Гала. Разбрахме се, че ще потърси вариант за скайп или телефонна връзка и че ще ми пише  допълнително в началото на Новата година.
Много ще се радвам, ако се отзоват и други момичета…

Жалко, че няма как да отиде някой от името и на засегнатите дечица, които също са ощетени от недомислията в новия закон, който не дава предимство на български осиновители и не търси вариант да намери за децата най-наред семейна и културна среда, близка до родната... както е в други държави и каквато е идеята и на ХК...

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Здравейте, получих много съобщения на лични - извинявам се, че сега се включвам, но нямах възможност по-рано.

От предаването обещаха, че ще има и телефонна и скайп връзка.
За да се включите или да изпратите допълнителни материали до предаването, моля пишете на мейл: vania_dikova@mail.bg

Успешна Нова година!

Щастлива Нова година на всички, нека бъде здрава и успешна и ни дари с този тъй дълго чакан дар - децата ни!

:bighug:

Прегръдки и успешна 2010 година!!!
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Гледайте На кафе на 5 януари
« Отговор #558 -: Януари 05, 2010, 00:29:24 am »
Гледайте На кафе на 5 януари
Тема "Осиновяването на деца от български семейства, живеещи в чужбина".

Само напомням :)

*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Прекрасно предаване жалко, че доста гости не са успяли да отидат.

Фуси радвам се, че не си пострадала.