Чандра, аз през последните дни сондирах малко мнения на познати практитуващи юристи и установих, че никой още не е чувал за нашия проблем /поне сред моите познати/. Чисто процесуално май единствения реален шанс засега ще е на тези, които се опитат да докажат, че са били в БГ повече от 183 дни. Просто с липсата на преходна разпоредба доста ни прецакват!!!...
Мила
Аница, ние винаги сме имали в предвид
"План Б" и в крайна сметка ще действаме по него;) ...Всеки може да намери начини да се справи някак самостоятелно...
Но,... момичета, нека не се отказваме!… В случая не става въпрос само за нас, а за всички бъдещи български осиновители и за децата, които ще са засегнатите от този недомислен и абсурден закон... Нека продължим да действаме и не се отчайваме...
Аз не мисля, че не се чува нищо по нашия проблем.
- Нашата адвокатка ни споделяше слухове за корекции в закона по отношение на заварените случаи още, преди да чуем интервюто по радио Хоризонт.
- Адвокатът на
Еми е споменал същото, като дори е казал, че промените се очакват в началото на януари.
- По повод на заварените случаи самата г-жа Машева сподели в интервюто си пред Хоризонт, че е организирана среща с представители на Министерство на труда и социалната политика и
"съвсем скоро ще инициираме една законодателна промяна,… именно да се даде възможност, тази процедура, вече започнала, да продължи по стария ред, т.е. като национални осиновявания..."- Мей Жей е получила писмо от Началник кабинет на председателя на НС Евгения Илиева, в което уведомява, че отвореното писмо
"е предоставено на народните представители от комисията по правни въпроси в 41 НС."Изглежда, че това не са само слухове, ами и действително се случва нещо...
Но... Мислех си... Трябва действително да вземем много сериозно написаното в последно цитираното изречение:
"Отвореното писмо е предоставено на народните представители от
комисията по правни въпроси в 41 НС."
Явно е необходимо, в кратки срокове специалисти да поставят исканията юридически обосновано! (Жалко, че това не се случи още в самата петиция – сега щеше да ни е по-лесно… Защото само
"настояване за промени в СК, с които да се уеднаквят правата при осиновяване на българите, живеещи в чужбина с тези на живеещите в страната" - както е цитирано в писмото до Мей Жей, е малко наивно и няма да ни изведе до никъде… Ако в парламента се разисква случая само на отвореното писмо и няма и лоби, което да ни защити... ще е трудно...) Без участието на адвокати трудно ще постигнем нещо. Затова според мене, на този етап трябва да се концентрираме в търсене на тези специалисти.
Фуси беше споменала, че ще се заеме с писането…
Аз също бих могла да помоля и позната адвокатка (не тази, която движи нашия случай), но не съм сигурна, дали ще се съгласи... а и трябва да бъде въведена в проблематиката... Затова, пишете по-скоро, дали да го сторя?
Отделно можем да проверим, по какъв ред кандидатстваме (като чужди граждани) за вътрешно осиновяване в държавите, в които пребиваваме. Вече стана ясно, че в тази връзка
в Канада и в Германия има значение гражданството. В Германия и в Канада въпреки обичайно местопребиваване, български граждани със сигурност не могат да осиновяват като местни… Аз ще разпитам по по-подробно веднага след празниците (може би на 4.01.10).
Писала съм ги вече, но пак ще спомена моите възгледи на "простосмъртен" по проблема. Според мене трябва да се настоява за:
1. Адекватни решения за заварените случаи.
2. Съобразяване със спецификите в страната ни. А именно:
(а) голям брой деца по институциите, за които е най-добре
да отраснат в близка до родната културна среда.
Чл. 16 (1) от ХК: В случай че централният орган на държавата по произход прецени, че детето може да бъде осиновено, той:
b) взема надлежно предвид условията, в които е било възпитавано детето, както и неговия етнически, религиозен и културен произход; * "Принципа на поредността" е в ущърб на децата.
* В духа на Конвенцията е, в интерес на децата да се даде предимство на българските граждани.
* Никъде в Конвенцията не се забранява даването на такова предимство на съгражданите!
(б) голям брой на българите в чужбина, които ако кандидатстват чрез акредитирана организация за осиновители в страната си, те са принудени да плащат абсурдни такси за преводачески услуги, хотели и прочее;
(в) Съществува дискриминация спрямо българите в чужбина: Ако те не могат да осиновяват по националния ред в държавите по местоживеене и трябва в родината си да кандидатстват само за дете, което е било отказвано три пъти на национално осиновяване, то те навсякъде са ощетени. Ние сме българи и би трябвало да кандидатстваме за деца от националния регистър или поне да имаме предимство пред чужденците в интерес на децата!
Според Конституцията на България, член 26 (1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.
Факт е, че въпреки приоритета на "обичайното местопребиваване", в повечето държави, подписали ХК, сънародниците имат предимство пред чужденците!
Най-важното е, юристи да помогнат в аргументирането...