0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Хиляди благодарности на Vicy!!!

Момичета, тъй като въпреки желанието ми, не успях да чуя предаването, някой би ли разказал с 2-3 изречение основните моменти?
Разбра ли се нещо за това кой е оказал натиск за промените? И кога смятат да мъдруват промени?

Засега намрам само това като инфо в медиите: http://news.ibox.bg/news/id_1641585305

Благодаря ви предварително! А ако може и някъде да се чуе прадаването на запис, ще е супер!

Алейла, аз не смятам, че 200 семейства са завишена бройка, а че онова с 30-те беше малко набързо сложено, за да претупат въпроса като маловажен. Виж тук колко хора се обадиха, че са засегнати, в петицията също има, които го казват, а предполагам, че има и други. При сегашната миграция все не ми се вярваше, че може да има само 30 засегнати. Така че има защо да помислят!

Дано това интервю да е първата бяла лястовичка и Новата Година ни донесе късмет!!!

Благодаря, Vicy! Благодаря, Фуси за всеотдайната помош!!!

*
Много ви благодаря момичета за хубавите думи!
:bighug:
Страшно бях нервна преди да започне предаването, бях си приготвила всичките въпроси на един лист и от тях се водех. Използвах това, което ми писа Аница след моя постинг, а и въпросите, които е пиисала Чандра след отказа на Емилия.
Не успях да задам всичко, защото нямаше повече време. Зам-министърката си повтаряше запаметеното и се измъкваше като мокра риба от въпросите ми. Във всеки случай страшно благодарна съм на Силвия Великова, водещата, която се беше подготвила супер, защото аз още преди месец им писах и ги подготвих за темата. Аз всъщност работя за БНР и затова така стана да се свържат с зам.мин.
Надявам се да съм успяла нещо да постигна, но борбата продължава! :fighting:
Не се обадих на Фуси, защото ми казаха, че ще е конферентен разговор в ефир и нямаше как тя да се включи. За другия път ще стане.
Казаха ми от радиото че до вечерта ще качат предаването на уебсайта: http://bnr.bg/sites/horizont/shows/current/beforeeveryone/Pages/default.aspx
за тези, които не са го чули!
Още веднъж ви благодаря на всички за подкрепата!
Браво Вики,много добре се представи,наистина тя гледаше как да се измъкне ама не.
Току що изслушах интервюто браво.
Ето и линка от интервюто
http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/BeforeEveryone/Society/Pages/%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5.aspx

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Аз благодаря на всички вас за положените усилия!  :D

Вики - беше просто невероятно! Факта, че имаше възможност да си "очи в очи" с г-жа заместник-минисъра и в диалог всеки да сподели възгледите си, дава много надежда!

Ето и линка от интервюто:
http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/BeforeEveryone/Society/Pages/%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5.aspx

Еми, благодаря за линка! :)

Ето я и по-горещата част "на хартия" ;):
[…]

Относно "принципа на поредността"
(от 5 мин.)
Виктория Петрунова: […] Искам да ви попитам, при приравняването на българи живеещи в чужбина с чужденците, взема ли се в предвид факта, че детето, макар и в чужбина, в българско семейство няма да се чувства като чужденец, а ще бъде възпитавано в българска среда, ще посещава България често и не като турист, ще общува с български роднини – баби, дядовци лели, братовчеди, ще бъде близко до българския си корен, което също е в духа на хагската конвенция, която препоръчва детето да бъде отгледано по възможност в среда, близка до неговия произход и да има предимство осиновяването по етнически принцип. Т. е., Хагската конвенция дава предимство на националното осиновяване, както Вие казахте, но ако не е възможно това, следва да се даде предимство на български граждани. Защото принципа на поредността, който в момента съществува при избор на осиновители, не е в полза на детето […]
Точно по този повод нашата петиция е не само в наш интерес, а и в интерес на детето, което в българска среда няма да е по същия начин, както в една чужда среда.

Даниела Машева: Разбира се, че се дава винаги предимство и се счита, че това дете ще бъде в една много по-добра обстановка, ако неговите родители са български граждани, макар и в чужбина… но все пак… и винаги се следи, въпреки спазване принципа на поредността при определяне на осиновяващи в процедурата по международно осиновяване, разбира се, че винаги и преди всичко водещ е интереса на детето.
Само бих искала да вмъкна, че (така) определянето на осиновяването не по принципа на гражданство, а именно с критерия за обичайно местопребиваване на лицата, все пак за тези лица, които са български граждани в чужбина, има и един друг приоритет – те биха могли да участват в съответната държава, да бъдат кандидат-осиновители по процедура по национално осиновяване в тази държава.

Виктория Петрунова: Да, но в държавите, в които има предимно българска емиграция знаете, че е доста малък купуса на националното осиновяване, което е почти невъзможно…

Силвия Великова: Г-жо Машева, като преценява тук комисията, която определя, кое дете - къде да отиде и кои са най-добрите родители за него, има ли в предвид все пак, дали кандидатстващите родители – временно живеещи в чужбина или постоянно живеещи в чужбина - няма значение, са българи или да кажем испанци, (понеже Виктория […] живее в Испания)?

Даниела Машева:  Съобразно законодателството понастоящем не може да правим преценка на този признак.

Силвия Великова: Не можем да въведем такъв допълнителен признак, който все пак да извежда тези хора по-напред, така ли?

Даниела Машева:  Трябва да се направи законодателна промяна.

Силвия Великова: Възможно ли е да мислим в посока на такава законодателна промяна сега, след като алармираха тези хора за този проблем?

Даниела Машева:  Трябва да се обсъди въпроса и то много внимателно както ви казах, защото именно тази промяна, която е предизвикана, е била в следствие на необходимостта да се съобрази националното законодателство с международното.

Виктория Петрунова: Г-жо Мащева, Хагската конвенция е приета в България през 2003 година, което е направило промените в СК тогава, сега се приемат още нови промени. Какво е наложило тази промяна, след като 2003 г. е в действие ХК в България?
[…]

Даниела Машева:…Това, което знам аз всъщност е, че както вече споменах, в този период многократно България е била упреквана, че по този начин, по този ред, чрез даваща възможност на български граждани, живеещи в чужбина да осиновяват по реда на националното законодателство, България прикрива международно осиновяване

[…]

За заварените случаи и преходния период:
Даниела Машева: Наистина новият СК не е предвидил преходни и заключителни разпоредби, в които да уреди висящите случаи и висящите процедури и по този повод ние направихме среща с представители на Министерство на труда и социалната политика и съвсем скоро ще инициираме една законодателна промяна, като статистиката която беше направена показа, че са около 200 и няколко молби, които са входирани в регистрите като национални осиновявания именно да се даде възможност, тази процедура, вече започнала, да продължи по стария ред, т.е. като национални осиновявания…

(от 10:32 мин)
Силвия Великова: Сега, аз не искам тук от ефира на Хоризонт да говорим за заобикаляне на закона, но има ли възможност тези хора, които искат да осиновят деца българчета и са български граждани, временно да придобият правата на национални осиновители, като се върнат за малко в България, кандидатстват като такива и после вече да продължат, когато приключи процедурата да живеят с децата си зад граница, където са се настанили  …

Даниела Машева: Да, не става въпрос за заобикаляне на закона – ако те се върнат, ако те подготвят цялата документация, която се изисква в процедурата по национално осиновяване, няма никаква пречка, да осиновят по реда на тази процедура…

Виктория Петрунова: […] Не мисля, че това заобикаляне ще е в интерес на децата и по-добре да се помисли глобално и цялостно за доброто на децата и за българите в чужбина, които желаят да осиновят българско дете, които желаят да дадат дом и семейство, което е най-добро за тези деца…  Също така искам да ви попитам, защото не е ясен въпроса относно акредитираните агенции – възможно ли е, те да се избегнат, тъй като те до голяма степен не са необходими за българите в чужбина и също знаете, че това са много големи разходи, които също биха могли да се избегнат?

Относно акредитираните агенции:
Даниела Машева: Да, всъщност ние така също мислим в тази посока и вероятно ще направим някаква законодателна промяна, а именно да има един по-облекчен режим при тези осиновявания и може би пак да бъдат ползвани акредитираните организации, но таксите за услугите да бъдат доста по-ниски и всъщност не толкова формални.

Силвия Великова: Аз много се надявам, този разговор да има ефект, защото няма нищо по-хубаво от това, което правят тези наши сънародници, да искат да имат българско дете и да му помогнат да живее не в институциите, а в техните домове. Надявам се, г-жо Машева, че Вие като родител и жена,  по същия емоционален начин се отнасяте към това тяхно желание и тази петиция.

Даниела Машева: Разбира се, това е едно от най-благородните неща и…

Силвия Великова: Ами дано законът да може да бъде адаптиран към тази емоция и това желание.

Даниела Машева: Ще положим усилия и ще направим всичко възможно наистина да го адаптираме така, че да спазим и международните изисквания и желанията на тези българи, живеещи в чужбина, да осиновят български деца.  

Виктория Петрунова: Благодаря ви г-жо Машева, надяваме се на вашето мъдро управление и на подходящите промени в закона, които ще бъдат в полза на всички нас.

[…]

Извинете, ако има грешки...  :oops:
« Последна редакция: Декември 14, 2009, 22:26:48 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Браво, Vicy! Наистина си се справила супер!!
Току що изслушах интервюто и аз. И даже си водих записки! :wink:

- И направих някои проучвания. Кодексът за международното частно право и приет през 2005г. и в него има малък раздел Осиновяване, в който се казва:
"Чл.84,
4) Когато осиновяваното лице е български гражданин, осиновяващият - български или чужд гражданин, който има обичайно местопребиваване в друга държава, трябва да отговаря и на условията за осиновяване по правото на тази държава."

Сега с новия Сем.Кодекс са премахнали фразата "български или чужд гражданин". Това е.
Та аргументът с този Кодекс ми се струва доста слаб. Защото и преди новия Сем.Кодекс БГ в чужбина са отговаряли на условията за осиновяване по правото на съответната си държава по местопребиваване, тъй като соц.доклад се изготвяше от соц. служби на тази държава и според нейното право.
Така че дрън-дрън... :lol:

- Това, което Зам.министърката казва, че няма критерий за преимущество на БГ в чужбина - ами ако не греша ХК не го пък забранява. Говори се за най-подходящи осиновители, а общия език, среда, култура, би следвало да повишават подходяшността. Страх ги е да не объркат нещо с международните изисквания, ама май изобщо не са мислили от национална гледна точка.

- За акредитираните организации - че ще мислят за по-малки такси - не, не ни трябват никакви такси! :wink: Както вече обсъждахме тук, няма пряко изискване на ХК. Ако някой иска да ползва организация с цел улеснение, нека да има възможността, но да ни задължават - не!

- А за заобикалянето на закона се разсмях с глас!!  :lol:
Зам.министърката като пазител на закона казва, че да си дойдеш и минеш по нац.ред и после си заминеш с детенце не е заобикаляне! Vicy като потърпевша, която има интерес от тая "вратичка" й казва, че е!!
Докъде я докарахме! Ние да защитаваме ценности, ред и закон, а съответните институции да разправят, че няма проблем!!! No comment!
Момичета, ако ще минавате по нац.ред и някой ви прави спънки, запишете си това интервю и им го пускайте!  :wink:
Госпожата, според мен не беше подготвена за този въпрос. Защото е елементарно - досега БГ в чужбина минаваха през чужбински соц.доклад и съответната държава беше наясно, че осиновяват. А ако се върнат за малко, осиновят по нац.ред и си заминат с детето, съответната държава въобще няма да е в час, че е имало осиновяване. И точно тогава се прави заобикаляне на международното осиновяване! Ама нали още никой отвън не ги е натиснал по този въпрос!!! Те явно реагират само на външен натиск, не на вътрешна мисъл.

Може ли да се запише това интервю? Че поне това й "обещание" за заварените случаи да го имаме за доказателство!

Да си пожелаем победа!

P.S. Възползвам се от възможността за редакция да благодаря на Chandra за текста! Веднага ще го запазя. Не се знае... :wink:
« Последна редакция: Декември 14, 2009, 22:33:21 pm от anitza »
*

Chandra

• *
  • 1567
Аница, хареса ми коментара ти!  :)  osi_9

Може ли да се запише това интервю? Че поне това й "обещание" за заварените случаи да го имаме за доказателство!

Да си пожелаем победа!

P.S. Възползвам се от възможността за редакция да благодаря на Chandra за текста! Веднага ще го запазя. Не се знае... :wink:

А, аз вече записах интервюто (аудио - варианта;)... Така, че няма страшно... ;) Ако някой изяви желание, може да пробвам да ви го пратя чрез имейл или скайп...  :)
« Последна редакция: Декември 14, 2009, 23:08:44 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Chandra, можеш ли да ми "метнеш" интервюто на лични или ти трябва адрес и-мейл?
Благодаря предварително!
*
И още нещо от думите на Зам.министърката ме кара да се замисля...
Тя казва, че промените са направени, защото някои държави не са признавали рещенията на БГ съдилища по осиновянания на БГ в чужбина, тъй като са били минавали по нац.ред.
Обаче нали и досега соц. доклад се изпращаше през съответното Министерство в държавата, в която се намираме? Нали и при вас е така, момичета?
Т.е. тази държава е напълно в течение на осиновяването. Как тогава няма да признае решението на БГ съд??
Абе нещо тия министерски аргументи...!!  :wink:

Лека вечер.
*
акредитираните организации са частни лица, как ще ги задължат да взимат по-ниски такси...
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
Аница, в Гермния до промените в СК социален доклад не се извършваше. :? Точно там ни беше проблема… Мога само да предполагам, че Германия е една от страните, които са упражнили натиск.

Ето и някои мои бележки по интервюто :):

Относно "принципа на поредността"
Цитат
Даниела Машева: Разбира се, че се дава винаги предимство и се счита, че това дете ще бъде в една много по-добра обстановка, ако неговите родители са български граждани, макар и в чужбина… но все пак… и винаги се следи, въпреки спазване принципа на поредността при определяне на осиновяващи в процедурата по международно осиновяване, разбира се, че винаги и преди всичко водещ е интереса на детето.

Самата зам. министър казва в ефир, че за едно дете е по-добре да бъде осиновено от родители от неговата националност. В такъв случай по какъв начин това се взема в предвид, след като, по нейни думи, водещ е интереса на детето? Защото е ясно, че единствения принцип за избиране на осиновители, за който сме чували - "принципа на поредността", едва ли е в интерес на детето… А министър Машева по-късно в интервюто отговаря на въпрос на водещата, че съобразно законодателството осиновителите не могат да бъдат избирани по признак националниост.

Цитат
Даниела Машева: Само бих искала да вмъкна, че (така) определянето на осиновяването не по принципа на гражданство, а именно с критерия за обичайно местопребиваване на лицата, все пак за тези лица, които са български граждани в чужбина, има и един друг приоритет – те биха могли да участват в съответната държава, да бъдат кандидат-осиновители по процедура по национално осиновяване в тази държава.

Защо веднага, след като г-жа Машева казва, че се предпочитат родители от същата националност, говори за "приоритета", да осиновяваме по местоживеене - т.е., дете от друга националност? В духа на конвенцията това би трябвало да е краен вариант и да се преминава към него едва, след като е изчерпана възможността  родители и деца а се напаснат по националност и етнос… В другите европейски държави е почти невъзможно осиновяването на дете от същата националност… те имат други проблеми… но нека да помислим според нашите условия, кое ще е най-добре за нашите деца.

Добре е, че зам. министър Машева казва:
Цитат
Трябва да се направи законодателна промяна.
Дано това не останат голи обещания! :)

По повод на постоянното повтаряне, че е трябвало да променим законодателството си според ХК и под натиск от другите европейски държави:
Цитат
Даниела Машева:  Трябва да се обсъди въпроса и то много внимателно както ви казах, защото именно тази промяна, която е предизвикана, е била в следствие на необходимостта да се съобрази националното законодателство с международното.

1. Бих искала да знам, кои са тези  конкретни държави, колко са на брой и по какъв начин са оказали този натиск?

2. Ще ви припомня нещо, което писах преди време:
Ще цитирам част от ДОКЛАДА за резултатите от извършения одит на дейността на Дирекция “Международна правна закрила на детето и международни осиновявания” към Министерството на правосъдието  за периода от 08.2003 г. до 30.06.2007 г. (стр. 3) (Забележете - доклад от 2007 г.!):

"В действащото законодателство в областта на осиновяването са въведени принципите за зачитане върховенството на интереса на осиновяваното дете и на субсидиарното прилагане  на международното осиновяване  по отношение  на националното осиновяване, установени в Конвенцията на ООН за правата на детето от 1989 г. и в Хагската конвенция от 1993 г."

В съшия доклад последната страница (13) е отредена на препоръки. Изброени са три препоръки, които са по-скоро от практичен характер и не се споменава за българи с обичайно местопребиваване в чужбина... ;)

За заварените случаи и преходния период:
Цитат
Даниела Машева: Наистина новият СК не е предвидил преходни и заключителни разпоредби, в които да уреди висящите случаи и висящите процедури и по този повод ние направихме среща с представители на Министерство на труда и социалната политика и съвсем скоро ще инициираме една законодателна промяна, като статистиката която беше направена показа, че са около 200 и няколко молби, които са входирани в регистрите като национални осиновявания именно да се даде възможност, тази процедура, вече започнала, да продължи по стария ред, т.е. като национални осиновявания…

-> Какво мисли г-жа Машева за Указателното писмо на Министерство на труда и социалната политика, Агенция за социално подпомагане,от 23.10.2009, в което се нарежда следното:

"В тази връзка [промените в процедурата по осиновяване]е необходимо кандидат-осиновителите да подадат молба за прекратяване процедурата по проучване и да изтеглят подадените документи, като бъдат насочени към съответните акредитирани организации. Ако осиновяващите не желаят да подадат молба за прекратяване на осиновителната процедура, следва да им бъде даден отказ за вписване в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване."

-> Защо тогава трябваше да се издадат толкова много откази и сега да се харчат пари – лични и на държавата за съдебни дела?!  :?

-> A kакво ще каже г-жа Машева за отговора на заявлението на Емилия, което е подписала лично? (Четвъртия пост тука: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=30008.440)

Цитат
Даниела Машева: Да, не става въпрос за заобикаляне на закона – ако те се върнат, ако те подготвят цялата документация, която се изисква в процедурата по национално осиновяване, няма никаква пречка, да осиновят по реда на тази процедура…
Ей това изказване направи деня ми вчера прекрасен! :)

Относно акредитираните агенции:

Според мене ние всъщност трябва да се борим за това, да можем да осиновяваме деца от националния регистър, пък нека ни се предлагат деца, за които не са намерени живеещи в България български осиновители...

Момичета, аз мисля, че би било най-добре да се сформира една работна група, да се изгладят исканията и да се отиде директно в Министерството, където лично да се представят тези искания… Вие какво ще кажете?

Хубав ден! :)
« Последна редакция: Декември 15, 2009, 12:45:53 pm от Chandra »

Аз също не мога да разбера какво точно се има предвид че сега е адаптиран закона за да се спазват международните изисквания при осиновяването.
Нали затова се изискваше социален доклад от държавата по местопребиваване?
За приемната държава това е международно осиновяване затова се минава през съответните процедури в държавата на местопребиваване.
Лично при нас, не знам как е в други държави, на базата на изготвения доклад ни се издаде от Великобритания лиценз/разрешение за международно осиновяване на дете конкретно от България. Даже минахме (задължителен, платен и безполезен) 3 дневен курс по международно осиновяване. Всички документи вървят по етапен ред чрез министерства, посолства на двете държави и пр - какво по-международно от това?
Това че в България осиновяването ставаше директно чрез националния регистър си беше специфичност на държавата. Тукашните социални не само нямаха проблем с това, даже го смятаха за похвално.
Някой знае ли какви точно са били тези проблеми, какви конкретни правни прецеденти са създадени та да наложат промени? Може би това е въпрос при евентуално следващо интервю с високопоставено лице като Машева.
В малката статия в Хоризонт към която е прикачено аудио интервюто на Вики (линка който Еми пусна) пише следното:
'Имало е и случаи, когато чужди съдилища не са признавали решенията на българския съд за осиновяване именно поради тази причина.'
Някой знае ли конкретно за такива случаи? Дали не става въпрос за случаи при които дете е осиновено национално но без никакви контакти и социален доклад от приемна държава?
Какъв точно е проблема?

Вики се притесняваше че може да е неподготвена за интервюто, оказа се точно обратното - зам-министърката беше неподготвена. Но цялата им работа е толкова нелогична че е много трудно да я защитат аргументирано - така че нашите шансове за успех са много силни. Освен това оказва се че не сме само 30 а над 200 семейства - това си е една малка армия. Това беше много важна информация която трябва да използваме. Става въпрос не само за съдбите на 200 семейства но и за 200 деца на които в момента им се отрича нов дом.
И на мене много ми хареса как министърката се обърна на 180 градуса в края на предаването и посочи пътя за заобикаляне на закона, като 10мин преди това твърдеше че промените са направени за да не се прикриват международни осиновявания!!! Това си беше чиста издънка!
Права е Аница, като казва, че сега, когато ни поощряват да заобикаляме закона, именно поради безсилието им да се справят с вътрешното  законодателство, а също и с международния натиск, ще стане една мътна и кървава, защото приемащата държава няма да има и идея, че сме си осиновили дете.
На нас в Германия не ни отказаха да правят доклад, но казаха, че ще имаме "GROSSE PROBLEME, GROSSE PROBLEME" osi_2 , ако тръгнем да си осиновяваме самостоятелно в БГ (...)

*

Chandra

• *
  • 1567
На нас в Германия не ни отказаха да правят доклад, но казаха, че ще имаме "GROSSE PROBLEME, GROSSE PROBLEME" osi_2 , ако тръгнем да си осиновяваме самостоятелно в БГ (...)

Мей Жей, вие сте кандидатствали (респективно, питали в съответния Jugendamt, където са ви предупредили за евентуални трудности) след 1.10.2009 г. Немските институции обаче не издаваха социални доклади ПРЕДИ влизането в сила на новия СК в България...
Нали въпросът беше, какво е наложило промените в законодателството…  :?
« Последна редакция: Декември 15, 2009, 19:58:13 pm от Chandra »

Фуси, по коя програма и по кое време ще бъде излъчено твоето интервю?
Re: Осиновяване на дете от български граждан&
« Отговор #514 -: Декември 15, 2009, 22:30:39 pm »
И така, в петък ще има две предвания по темата- едното по ББТ  в предаването " 15 минути", за което Фуси е дала интервю, и второто по БНТ в предаването "Денят започва", за което утре (сряда) ще интервюират мъжа ми.  Остана да разберем в колко часа ще бъдат излъчени.
« Последна редакция: Декември 15, 2009, 22:32:12 pm от May Jey »
*
Момичета, по въпроса за евентуално предпочитене на БГ в чужбина пред чужденци, нашите умни законотворци би следвало да почетат малко истории от международното осиновяване. Не знам попадали ли сте на такива, но аз в последно време изчетох доста. За деца от други държави, осиновени в Европейските страни и техните проблеми после. Как се чувстват чужденци, различни, напълно откъснати от средата си, което прави отношенията им с осиновителите доста трудни. Как търсят корените си. Е, това са донякъде са проблеми на всички осиновени деца, но най-вече на африканчета, азиатчета и други чужденчета, осиновени в Европа. Да, БГ деца, дори и да са ромчета, няма толкова да "бият на очи" като африканчетата, но все пак ако детето има родител от неговата родина, това ще го кара да се чувства по-малко различно, с други корени, с много неразрешени въпроси относно средата, в която е родено. Така биха се избегнали доста травми, които биха се появили в случай на истинско международно осиновяване/от чужденци/.
Мисля, че това би могло да ни бъде силен аргумент за законодателна промяна, даваща преимущество на БГ в чужбина.
Още повече, че БГ, за разлика от повечето европейски страни е страна, която има и предлага деца за международно осиновяване. Та законотворците би следвало да мислят от тази позиция, а не само да гледат да отбият топката на международния натиск.

Фуси, може би за акред.организации Зам.министърката смята, че ще могат да отпаднат някои от услугите им когато се касае за БГ в чужбина. Не че някоя от услугите им е належаща, де  :wink:
Момичета,
Ready for action?
Мога да уредя среща с министър Божидар Димитров. Искаме ли я? И кога е възможно да я осъществим?
Според приятеля на мъжа ми, който обеща да съдейства за тази среща, готови ли сме да сформираме експертна група, която да работи заедно с експертите в парламента, за да могат да се направят именно онези поправки в закона, които са ни нужни. Ако успеем да привлечем Б.Д. към нашата кауза, той можел да инициира среща с премиера, и оттам да се почне със законодателната инициатива в парламента.

За целта:
1. Да се сформира експертната група.   
    Предлагам Фуси да е една от групата.  Пишете кой още може да участва.
    Ако е след средата на януари, аз се подключвам. Но е добре да говорим за декември.

2. Да се напише какво искаме,
   какви точно поправки в закона да се направят.

3. Да се определи дата на срещата с Божидар Димитров, а после и възможността за срещи в парламента
    Според връзката на мъжа ми, добре е срещата с Б.Д. да стане преди Нова година, за да се внесат поправките, които искаме, и да се гласуват на първата сесия на Нар. събрание след празниците през януари. Той е на мнение, че законът не може да се измени, но поправките се гласували за 15 мин в нар. събрание.

Чакам конкретни предложения по горните точки, за да звъним на Б.Д.

По повод на предаването в петък по БНТ, объркала съм се, няма да е този петък. Кога, не знам, ще ми пишат.
За предаването на ББТ, за което Фуси е дала интервю, аз лично не можах да го намеря в интернет, не знам дали Фуси не знае нещо по въпроса...

*
ами още не е излъчено  :wink:
Май ще бъде в петък - предаването се казва "15 минути"

За БД нека да помисля
В очакване ....
*
Момичета, днес бях в БНР и се запознах със водещата Силвия Великова, много готина ще ни съдейства и за други интервюта, ако искаме.
Нейното мнение е, че министърката не е била с готови отговори и я било страх да дава обещания.
Във връзка с акредитираните агенции искам да ви кажа нещо, дано да е вярно. Като говорих по телефона с адвокатката от Фондация Шанс за всяко дете, тя ми потвърди, че НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ да използваме такава, само ако искаме. Каза, че бихме могли да се договориме с агенция да плащаме само това, от което имаме нужда, а ако искаме въобще сами можем да си движим нещата. Аз съм склонна да и вярвам, тя се занимава точно с това.
Мей Джей, аз съм готова да се виждам с Божидар Димитров и с който трябва, ако ще и с президента, готова съм за подвизи. :wink: и без това първата ми седмица в София започна силно, на високо ниво и дано да е успешно. Използвайте докато съм тук мога да действам. :D
Добре, Вики, вписваме те в групата, която ще се среща с Б.Д.
Фуси, теб те вписваме направо, нали?
Мисля, че Емилия щеше да е в БГ следващата седмица, нали Еми?
Нека всеки даде идея кой може да го представлява в БГ, ако не самият той/тя.

Аз сядам да мисля по т.2 , т.е. какви точно поправки искаме в закона. Вие също мислете.
Фуси, мерси, ти си основната сила, що се отнася до юридическото оформление.