0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте момичета, как сте?

Бях пратила е-мейл до един БГ вестник в UK, BG BEN Newspaper - да публикуват петицията.
Получих отговор, в който се казва, че в средата на месеца могат да публикуват и материал по темата - с подробности по някои от законовите положения.
Vicy,ти искаше да правиш предаване по темата. Искаш ли да напишеш нещо?
Алейла, ти беше пуснала първата чернова на петицията, която беше доста подробна.  Имаш ли желание да пуснеш нещо подобно за този вестник?
Ако ли да, ще ви пратя е-мейла на журналиста.
Ако ли не, ще подготвя нещо кратко аз.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Здравейте всички :) …И Честит Никулден на празнуващите!

Еми ме помоли да публикувам тук писмото, което е получила директно от заместник министъра на правосъдието в отговор на нейното заявление.

(Честно казано, четейки го много се ядосах! Тези чиновници повтарят еднакви реплики – като развалени грамофонни плочи,… пишат едно и също като зомбирани… Бясна съм! За първи път съм така отвратена от нашата държава!)

Ще се възползвам от случая да нахвърлям мисли относно проблема.
Както вече споменах, само вдигането на шум и публикуването на петицията са средства, но не и ЦЕЛ.

Относно шума - важно е не само да се дават интервюта, но и участниците да са подготвени, какво точно да говорят. Няма смисъл да се набляга на факта, кой-колко пари похарчил, защото това не ще трогне нито чиновници, нито сънародници. Според мене е по-добре да се акцентира върху следното:

1. Нарушен е чл. 26(1) от Конституцията;
чл. 26 (1) от Конституцията: Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.
2. ХК е била ратифицирана в България още през 2002 г. и закона  още тогава е бил съобразен с нея;
3. ХК дава предимство на националното осиновяване. След като такова не може да се осъществи, следва да се даде предимство на сънародниците в интерес на детето;
4. Изглежда основната промяна в закона е това, че се отнемат правата на живеещите в чужбина българи да кандидатстват за национално осиновяване и се засилва ролята на акредитираните организации.
5.  Всички чиновници говорят за задължително минаване през акредитирани организации, а според НАРЕДБА №13/30.09.2009 г. за определяне на условията и реда за даване на съгласие за международно осиновяване и за воденето на регистрите на международните осиновявания. нещата изглеждат по друг начин:
Чл. 6.(1) Лицето по чл. 5 се вписва в регистъра по чл. 113, ал.1, т.2 от СК на основание молба до Министерството на правосъдието, подадена чрез централния орган на съответната държава или чрез акредитирана организация по чл. 116 от СК.
         (2) Молбата по ал.1 може да се подаде и от централния орган или акредитираната организация по чл.116 от СК.

6. Липсват преходни или заключителни разпоредби, регламентиращи заварените случаи

В закона има много пукнатини – щеше да е хубаво, да се привлекат за каузата способни, начетени юристи, които аргументирано да поставят исканията за промяна.

7. Една от тези пукнатини според мене е избирането на кандидат-осиновители според "принципа на поредноста", а не на базата на други критерии (примерно етност, националност… - които са в полза на детето!)
...
Освен това в статия в "Труд" от 13.09.09 се говори за критерия /основен според тях!/ на поредност при определяне на кандидат-осиновителите. Та ние с каква поредност ще бъдем? Отново на опашката след чужденците, чакащи от 2005???

"А осиновяванията? Сред хитовете там са срокове - до 1 месец от вписването на детето за осиновяване в България да му се намерят подходящи “родители”, до 60 дни - при международните осиновявания (за българчета, непожелани у нас). Сроковете ще се спазят, а наредбата за условията и реда за международни осиновявания вече пътувала към “Държавен вестник” и повтаряла добрите практики, установени при предното правосъдно ръковоство - осиновители да се избират по поредността на вписване. Силна антикорупционна мярка, сложила край на - “произволния” избор на кандидат-осиновители. Виси въпросът как ще се издават разрешителните на посредниците при международните осиновявания. Намеренията са доказаните професионалисти да не бъдат “препитвани” за кой ли от чиновници, а да се засили контролът върху дейността им."

И още нещо – мислех си просто така… – в Германия кандидат-осиновителите  заплащат на акредитирана агенция 18 000 Евро. Чудех се, какво толкова се заплаща с тези пари? На мене направо ми прилича на  продаване на деца. Я си представете, за какви суми става дума – от всяко семейство кандидат-осиновител да се вземат подобни такси… Доста печеливш бизнес се оказва…

Ето и обещаното писмо на Еми:

P.S. Пробвах да копирам снимките с еднакъв размер, но не успях. Извинявайте!
Текста от първата снимка е следния:

"   Във връзка с Ваше заявление до „Дирекция главен инспекторат” в Министерски съвет, препратено по компетентност в Министерство на правосъдието, Ви уведомявам за следното:
   Съгласно чл.111. ал.1 от Семейния Кодекс (обн., ДВ, брой 47/2009 г. – в сила от 1.10.2009 г.) лице с обичайно пребиваване в чужбина може да осинови лице с обичайно местопребиваване в България, ако е вписан в регистъра по чл. 113 ал.1 т.2, воден от Министерство на правосъдието. Реда и условията за вписване в регистъра и даване на съгласие за международно осиновяване са регламентирани в Наредба №13/30.09.2009 (обн., ДВ, брой 80/2009 г.) на Министъра на правосъдието.
   По този ред след 1.10.2009 г. могат да кандидатстват за осиновяване на дете с обичайно местопребиваване в България всички лица с обичайно местопребиваване в чужбина, в това число и българските граждани."

(следва втора страница)
...
Отново нищо за заварените случаи?! ...  :?

Хубава вечер! :)

« Последна редакция: Декември 06, 2009, 18:22:40 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
С две думи: хубавата новина от аница е последвана от пост на 4андра, показващ 4е въпреки интервютата, абсурдът продължава :( Дано следващата седмица донесе добри новини  :)
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Здравейте,

Имам лоши новини за БГ граждани осиновяващи от чужбина, които вече са вписани в регистрите. Аз и съпруга ми сме с двойно гражданство, постоянно живеещи в чужбина. Вписани сме в регистрите на всички регионални дирекции от началото на август. Първоначалната информация беше, че ние няма да бъдем засегнати от промяната. Оказа се, че не е така. Тази седмица научихме от социална работничка, че всички случаи като нашия са замразени. Нашата кандидатура е отделена настрана, не ни предлагат за потенциални осиновители. Това решение ще остане в сила до излизане на разпоредби, обясняващи как да се разглеждат случаи като нашия. Suerte, мисля, че и вие сте в подобна ситуация. Говорили ли сте с вашата социална работничка?

Чандра, напълно споделям мнението ти, че медийна кампания може да е само част от цялостната стратегия за атакуване на проблема, но сама по себе си не е достатъчна. Може би ви звучи песимистично, но аз не очаквам да привлечем широка обществена подкрепа. За много хора в БГ ние сме невъзвращенци, които искат да имат най-доброто и от двата свята.За осиновяващите от БГ новият закон означава по малко конкуренция, за агенциите и държавата, по високи приходи. Общо взето единствените потърпевши сме ние, БГ осиновители от чужбина, една доста малка група от хора. Мисля, че при тези обстоятелства предложението на Чандра да се потърси помощта на юрист, който да разтълкува закона и Хагската конвенция и да предложи начини  промяната да бъде атакувана в съда, е добра.

*

Chandra

• *
  • 1567
С две думи: хубавата новина от аница е последвана от пост на 4андра, показващ 4е въпреки интервютата, абсурдът продължава :( Дано следващата седмица донесе добри новини  :)

Фактът, че Божидар Димитров е изказал мнение (и то какво:) по нашия проблем, е много положителен!... Лошото е, че и той изглеждаше не съвсем подготвен... Дано има добри съветници... :?

Аз продължавам да мисля, че би било добре, омбудсмана да вземе отношение по въпроса – той може да се обърне и към Парламента и към Конституционен съд...
Също така съм на мнение, че няма да е зле и премиера да е запознат. (Направи ми силно впечатление, колко бързо се взеха мерки относно скандала с бюджетния излишък на НЗОК за лечение на деца...)
...

Би било интересно да се научи, при приемането на закона кои партии и организации са гласували, респ. са били против... (и евентуално, от какви съображения...)

...Общо взето единствените потърпевши сме ние, БГ осиновители от чужбина, една доста малка група от хора...
И децата са потърпевши. Аз продължавам да се чудя на този "принцип на поредноста"! Нали всичко се прави в интерес на децата? Мислех, че осиновителите за определено дете се избират и по други критерии - националност, етнос, възраст, социално положение... ако щете и образование... Явно съм била доста наивна...
Но е факт, че промените в закона изглеждат, като да са направени само за да облагодетелстват акредитираните организации...

Farukh, съжалявам за лошата новина! :(
Вие как научихте, че случая ви е замразен – вие ли се интересувахте или те ви уведомиха? Споменаха ли срокове – до кога ще се знае нещо?...
« Последна редакция: Декември 06, 2009, 23:29:17 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Наистина неприятно ако дори и вписаните в регистрите ще бъдат принуждавани да започват наново! Дано да има здрав разсъдък у някого от отговорните лица!!
Съгласна съм с Чандра, че ХК е приета от 2002 и СК би следвало да съответства на нея още оттогава. По тяхната логика би следвало да се преразгледат всички осиновявания от БГ граждани от 2002 насам като несъответстващи на ХК! :wink:

Може би наистина не е лоша идея да пратим писмото и на омбудсмана и премиера. Логично е те да знаят за петицията от вестниците, но нали не са преки адресати досега...

Относно акредитираните организации и поредността, може да погледнете дискусията в bg-mamma, където една от участничките, предполагам работеща или работила в областта на осиновяването споделя някои неща от "кухнята": http://forum.bg-mamma.com/index.php?PHPSESSID=be0cdf8c084ed01ee9d73f9695cf4d72&topic=431182.30
*
...имах предвид всички осиновявания от БГ граждани в чужбина от 2002 насам... :wink:
*

Chandra

• *
  • 1567
От 2002 г. насам социалните проверки се извършваха от институциите по обичайно местопребиваване - съобразено с ратифицирането на ХК у нас.

Разликата е, че тогава българските кандидат-осиновители можеха да кандидатстват за деца от националния регистър, а след промените в закона дори нямат предимство пред чужденците в международния регистър.

Друга основна разлика е задължителното преминаване през акредитирани организации (уж за по-добър контрол, но от цитираната от тебе статия във в. Труд става ясно, че критериите за даване на разрешение на фирмите-посредници са някак размити)

П.П. Аница, благодаря за линка! :)
« Последна редакция: Декември 06, 2009, 23:50:01 pm от Chandra »

*
Да, Чандра, така е, но сега излиза, че Сем. кодекс не е бил напълно приведен в съответствие н ХК и затова са предвидени новите промени. Е, тогава от 2002г. насам това, които се е правело, не е било в съответствие с ХК и е било в разрез с интересите на децата! Иронизирам, за да покажа нелогичността на позицията в новия закон!!
*

Chandra

• *
  • 1567
Всички чиновници - от социалния работник до министъра, повтарят като хипнотизирани едно и също: Хагска конвенция, обичайно местопребиваване...

При такова еднообразие може би би било още по-лесно за един способен юрист, да аргументира позиция...   :wink:

Ще се повторя, но:
Би било интересно да се научи, при приемането на закона кои партии и организации са гласували, респ. са били против... (и евентуално, от какви съображения...)

Лека вечер!  :)
« Последна редакция: Декември 06, 2009, 23:57:49 pm от Chandra »

*
Новият Сем.Кодекс е приет на 12 юни 2009, законопроектът е внесен от Мин. съвет на Станишев, предполагам БСП са гласували плътно, както може би и другите от тройната коалиция. Но не знам кой точно как  :lol:

Име на законопроекта:  Проект на Семеен кодекс
Вносител: Министерски съвет
Дата на постъпване: 01 април 2008
Сигнатура: 802-01-37
Водеща комисия: Комисия по правни въпроси
Текст(pdf формат): Изтегли  PDF формат (422 kb) 
Текст(rtf формат): Изтегли  RTF формат (814 kb) 
Сесия: Осма сесия 
Състояние:  приет
Първо четене:
 2.10.08
Дата на приемане: 12 юни 2009
Обнародване в ДВ бр./година:
 47/2009 г.
http://www.parliament.bg/?page=app&lng=bg&aid=4&action=show&lid=2133
*

Chandra

• *
  • 1567
Благодаря, Аница... - светкавично бърза!  :D

Идеята ми беше, че ще е хубаво да се знае, кои партии са гласували "против" и кои организации са възроптали срещу промените в СК... защото те са евентуалните поддръжници на идеята и сред тях може да се намерят и споменатите юристи.

*
Малко инфо за обстановката в момента на приемането:

http://bnt.bg/bg/news/view/10150/parlamentyt_prodyljava_glasuvaneto_na_novija_semeen_kodeks

http://news.ibox.bg/news/id_1314810621

Поне аз дотук във всичко, което изчетох - мотиви към Сем.Кодекс, протоколи, вестници, никъде не видях обсъждане на проблема за преминаване към принципа на местопребиваване и по отношение на БГ в чужбина и какво е наложило това, имало ли е международен натиск, оплаквания и от кого, защо след приемане на ХК БГ в чужбина са осиновявали по нац.ред и как това е съответствало на ХК, а сега изведнаж вече не съответства.
*

Chandra

• *
  • 1567
Четива за лека нощ. :D ;)

В един материал на в-к Труд попаднах на следния виц:
/Из: Нашенци осиновяват сираци от чужбина/

"…Новото [в Наредба №13/30.09.2009] е, че право на международно осиновяване на българчета ще имат не само чужди граждани, но и наши сънародници с “обичайно пребиваване в друга страна".

:lol:  :lol:  :lol: ...Въпрос на гледна точка...  :?

Всъщност разглеждах пресата, търсейки статия, цитирана от една съфорумка на линка към бгмама (който е постнала Аница. Дискусията там наистина е интересна.) Не е съвсем по темата, но ето още любопитни факти:
Спешен ремонт на новия Семеен кодекс.
И помилван, Шийлдс е виновен!

А в следната статия е споменат изключително любопитния за мене факт, че Гърция не е ратифицирала Хагската конвенция:
Задържаха адвокати за трафик на деца.

Лека нощ! :)
« Последна редакция: Декември 07, 2009, 01:39:46 am от Chandra »

*
Като гледам отговора на Мин. на правосъдието, пратен до Емилия, там се казва : "По този ред след 1.10.2009 г. могат да кандидатстват за осиновяване на дете с обичайно местопребиваване в България всички лица с обичайно местопребиваване в чужбина". Е, да, ама Емилия, както и някои от нас, е кандидатствала преди 1.10.2009, т.е. по предходния ред! И ХК предвижда от 2002 международно осиновяване когато детето след осиновяване преминава в друга държава. Но БГ държава е смятала, че отговаря на ХК от 2002 до 1.10.2009, въпреки че БГ граждани в чужбина са осиновявали по нац.ред.
Права си, Чандра, че никой не говори за заварени положения! Те явно не съществуват!?? :o
Здравеите и от мен момичета,Чандра благодаря ти че публикува писмото ми.
Явно е че,нищо няма да стане,само си губим времето.Според мен ,ако имате възможност да деистваме по план Б както казва Фуси за доказване на 183 дена в БГ,и да подаваме документи като български граждани.Та ние от 3 месеца изчетохме всички закони,научихме ги на изуст,изчетохме всички вестници,всички интервюта,е вече ми писна. :oops:
Ние започваме план Б,ще видим какво ще стане с обжалването,но според мен да чакаме и да си губим времето няма смисъл.
Лек ден на всички.
И лека седмица.
Здравейте, новините от farukh са направо потресаващи. Ако сега замразяват случаи на семейства записани в регистрите - какъв е шанса да се промени нещо? Законодатели/чиновници и прочие явно ни за момент не се замислят че засягат човешки съдби. Третирани сме като хора престъпили закона (престъпници?) а истината е че тези промени касаят семайства които са тръгнали по такъв дълъг път спазвайки сложните закони на не една а две държави. Искаме да осиновиме деца изоставени от български родители, деца за които българската държава изнемогва да се грижи адекватно.
Общественото мнение и емоции са (правилно) насочени към децата нуждаещи се от осиновяване, но мисля има слаба подкрепа за осиновители - най-често единствено най-близки приятели и роднини. А групата осиновители живеещи в чужбина е още по-малка и аз съм съгласна с farukh не може да очакваме широка обществена подкрепа, още повече че всички сме разпиляни по света.
Дали не е добра идея (мисля че писах нещо подобно преди) да ангажираме адвокат или говорител (spokesperson) който да ни представлява, да участва в интервюта по телевизия. Някой който да ни организира и представлява и който може да изложи фактите юридически и ясно и без да изглежда афектиран и уязвим (както аз например бих била).
Може би и други от вас са получили мейли от Богомил Герасимов, дружество 'семейство за всяко дете'. Аз кореспондирах с него и разговарях с неговата съпруга, Елиана, която е журналист. Тя има идеята да се направи предаване по БТВ с водещ Ани Цонева. Елиана искаше да се заеме лично с нашия случай но това не е по вкуса ми - предложих да направят по обстоен матриал, с участие на юристи и изложение на различни лични истории. Какво мислите? Как може да се организира?
Еми е дала интервю по телевизията (браво!), което опредено е имало въздействие.
Попаднах случайно на следния уебсайт - http://www.aba.government.bg/ - дали някой е запознат с функцията на тази (явно държавна)организация и как може да ни е полезна?
*
Който успее да докаже 183 дни - наистина добре! Особено ако не сте прекъснали здравноосигурителни права, предполагам имате добри шансове. Сигурно ако успеете да докажете дните, ще трябва да ви изготвят соц. доклад в БГ, т.е. ще трябва да се върнете за тоя период.

Май положението става: ако БГ в чужбина иска да осинови БГ дете, ще трябва да се върне и стои около година в БГ, докато се изготви соц.доклад и минат процедурите.
Който не може да си позволи подобен престой - няма да осинови БГ дете или ще осинови на опашката след чужденците.

Както май Чандра беше писала тук още преди време - законовите разпоредби подтикват директно към заобикалянето им. Явно честността не се цени особено...
Момичета не е необходимо да стоим 1 година в БГ ,ако имате някои познати или приятели с частен бизнес да ви водят на работа от 01.01,да ви плащат осигоровките,и само когато ще е проучването да си стоите в БГ.Значи някъде юли или август подаваме документи пак.Мисля че този варянт е наи добър,да си чакаме решенията от обжалванията,но да деистваме и по другия план,просто да не си губим времето.
*
Здравейте,
Не се очудвам на писмото, което е получила Емилия, ясно е че нашето е жестока борба, и с много кръв и пот трябва да постигаме всичко. Врагът няма лесно да се предаде без бой! :balk_198:
Това, което е решила Емилия е добре, всеки, който има възможност може да го направи. Но както вече казахме, пак трябва да заобикаляме закона и да измисляме всякакви вратички за да се спасим индивидуално. Карат ни да лъжем, да манипулираме, да се забъркваме в истории, които никак не са ни по вкуса, но дават ли ни избор? Никой не ни смята за хора! :balk_153: Права е Чандра, че само чрез медиен шум няма да стане, както казва Алейла хубаво е да има адвокат или говорител, който да ни представлява, който добре разбира темата и ще ни защитава, но кой? :ask:
Аница, нямам нищо против да напиша материал за този вестник, дай ми координатите им.