0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
И още нещо - БГ дете осиновено от българи ще запази не само БГ гражданство, БГ език и чести пътувания до България /които да кажем могат да правят и чужденци/, но и БГ среда като баби, дядовци, лели, братовчеди и т.н. Т.е. по-добре ще разбира произхода си и няма да се чувства толкова различно от останалите, когато има и родител БГ.

Фуси, скорошно оздравяване на Нико и здраве на цялото семейство!!!  :bighug:  :ballons:

Само като идея, защото ми е страшно натоварено, а не знам какво предвижда Хагската спогодба по този въпрос. Не е предвиден срок на валидност на вписването , т.е. – вписването в нац. регистър, на базата на завършено със социалния доклад проучване има 2 годишен срок. Да, но повечето европейски страни, вземайки пред вид именно много по-дългите срокове на проучване, този срок е по-дълъг. Например в Испания, така нареченото “Certificado de idoneidad”, има 3 годишен срок. Което значи, че независимо от вложените средства и време, третата година от валидността е неизползваема. Не мога да подновя в чужбина документ, чиято валидност още не е изтекла. Как ще процедира държавата в този случай?  Освен това, в испанското законодателсво е предвиден ред за подновяване на вписването. Такъв не е предвиден от новия СК по отношение на международното осиновяване. Не е предвидено и кога ще се прави подновяването – при изтичане срока на основния документ или при изтичането на установения за вътрешния регистър 2 годишен срок. Или във всеки от двата случаи??? След като се въвежда специален режим, следва той да е детайлно уреден, а не да се прилагат правни норми по аналогия.

В този смисъл стария режим, по отношение на българите е по-благоприятен без това да нарушава поетите ангажименти по ХС. Ако държавата остане без деца в домовете, да въведат по-строга процедура, но при тези условия не...

Надявам се да не съм се разпиляла и да съм била ясна...

Момичета, благодаря на всички за активното участие  :balk_46: :balk_50:

на мен до Коледа ще ми е много трудно да съм по-активна, проекта по който работя завършва тогава и всичко е срокове и изисквания...

Днес по ББТ

Здравейте,

пиша Ви, за да Ви информирам, че днес излъчваме материала за проблемите с осиновяването на деца от българите в чужбина. Проблемът върви като първа новина в емисията на ВВТ в 17ч. и в 19.30. Изпращам Ви текста на репортажа, за да имате по-пълна представа. Надявам се, че сме успели поне малко да повдигнем дебат по темата.

Поздрави,
Вера Стоянова

ТЕЖКИ УСЛОВИЯ ЗА ОСИНОВЯВАНЕ НА ДЕЦА ОТ БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

Новият Семеен кодекс поставя неравни условия за осиновяване на деца и възпрепятства българите в чужбина да се сдобият с дете от домовете у нас. Това твърдят семейства с български паспорти зад граница. Според документът българите зад граница могат да осиновяват деца само по реда, по който го правят чуждите граждани, независимо, че притежават български паспорти.

Новият семеен кодекс поставя нови тежки условия за осиновяване на деца от българи в чужбина. Въпреки че са запазили българските си паспорти, сънародниците ни отвъд граница вече нямат право да осиновят дете по реда, по който го правят хората, живеещи в България. Емилия и съпругът й работят в Гърция и искат да отгледат дете от български дом. Подават документи миналата година и плащат 1000 евро за изготвянето на доклад от гръцки експерти, който удостоверява тяхната надеждност като родители. През октомври обаче ги очаква изненада. Според новият семеен кодекс, те трябва да изтеглят документите си и да започнат процедурата отново - този път като осиновители от чужбина. Това означава, че могат да вземат само дете, което е получило откази за осиновяване от жителите на България. Документът им за надеждност вече не важи, а трябва да се сдобият с нова акредитация, която излиза в пъти по-скъпо.

Емилия Кючукова: Защо ще ни третират нас като чужденци, защо трябва да плащаме толкова високи такси и защо трябва да минаваме през тези акредитационни агенции като те са за чужденци, а ние сме български граждани ? Съботи, недели, когато имаме възможност, винаги си отиваме до България и си седим в нашата къща. Плащаме данъци и такси, автомобилът ни е с българска регистрация, защо трябва да бъдем третирани като чужденци.

Емилия не знае докога ще остане в Гърция, но споделя, че е заминала зад граница в търсене на по-спокоен живот.

Емилия Кючукова: Всеки един българин, който е заминал да работи в чужбина, не е заминал, за да остави страната си. А пък и в края на краищата аз съм дошла тук за по-добър живот и това дете, което искам да осиновя, искам по-добър живот да му дам.

Нашият екип потърси обяснение на проблема от Министерството на правосъдието, което се занимава с международните осиновявания. В писмен отговор от ведомството казват, че условията за осиновяване се определят спрямо местоживеенето на осиновителите, а не спрямо тяхното гражданство. Разпоредбата е координирана с Хагската конвенция за защита на децата и цели да защити правата и интересите на най-малките. Никой документ обаче не може да гарантира или да защити правата на всички деца в неравностойно положение. Ето защо остава отворен въпросът дали интересите на малчуганите без родители са по-добре защитени в домовете за деца или в българско семейство, макар и в чужбина.

*
моми4ета, супер сте,
набързо само,
Вики, бих се срещнала и дала интервю за всяка бг медия, която има кореспондент в 4ужбина- Лондон по то4но, нали съм 4ужденка, нека да дойдат да ме търсят и вземат от мен интервю, в страната ми по местопребиваване!!!!!! Ина4е наистина ще ги направя на пух и прах  osi_7
Не съм така добра в 4етенето и запомнянето на закони и конвенции, не съм и пряко потърпевша- от тези с отказите, така 4е едва ли някоя медия ще командирова 4уждестранен кореспондент заради мен, моята засегнатост идва от там 4е, за какво изобщо ми е това бг гражданство, като то няма никва полза от него- в редките слу4аи, в които искаш да се обърнеш към държавата си за помощ- те ти викат, аа ти си 4ужденец, иди там и питай в твояата държава как да си решиш проблема, тая ти държава де- по местопребиваване!!!
Емилия, интервюто е супер, иска ми се като 4е ли по-4ести4ко да се споменава думи4ката "временно местопребиваване", т.е. може и другия месец да се върнем/те в бг, да знаят 4е не сме толкоз страшни ( зарезва4и на татковини ) и 4е ако проблема се решава с това- елате си, поживейте в бг няколко месеца, осиновете и си заминете,
то зна4и вси4ко е една игра на котка и мишка, ако толкоз искат да са сигурни за детето, защо не са написали, осиновителите нчмат право да изнасчт детето в 4ужбина в следващите 5 години след осиновяването- така поне биха били сигурни 4е 4ужденци не биха се сдобили с "временно бг местопребиваване" с цел осиновяване по вътрешния рег.

Пак се олях в празни приказки, айде следя темата и 4акам развитие :))
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!

Само да ви кажа, че за утре е организиран семинар във Варна по повод новия СК, ще присъства новоизбраната съдия в Конституционния съд проф. Цанкова, която е специалист по семейно и наследствено право. Мой много близък ще е там, една от темите ще е за бг граждани в чужбина.  yahoo_33  osi_9

*
проф Цанкова е СТРАХОТЕН СПЕЦИАЛИСТ.
Суерте, да рапортуваш после  :wink:

В очакване ....
Открих Фейсбук страница на Божидар Димитров, смятам да го атакувам и оттам

http://www.facebook.com/home.php#/profile.php?id=100000189898228
Фуси, по повод на контрааргументите,  след като прехвърлих няколко обяснителни доклада към Хагската конвенция, дойдох до извода, че много, ако не всичко, зависи от местното законодателство. Така че проблемът е много интерпретативен и има някои места в тези доклади, където можем да се захапем и доразвием в подробности. Ще ми трябва малко време, поне до понеделник, да попрочета някои материали, да преведа параграфите, които имат отношение към нашия проблем, и да нахвърля някои идеи за контрааргументи на ХК.
И все ми се струва, че не е добре да ги определяме като “контрааргументи”, а например “аргументи, които не противоречат на ХК, и които са в пълно съответствие с бг законодателство”, или нещо от сорта, защото всеки отрицателен знак пред международна спогодба като ХК, сложен ОЩЕ в заглавието, ще накара някои праволинейни бюрократи въобще да не четат какво е написано по-надолу.

*
Мей,абцилютно си права...
аз до понеделник също няма да мога много да се включвам, така че ще го бистрим другата седмица...
Айде идвай си в бг-то да се видим и на живо съвсем ще е ползотворно :D
В очакване ....
Ох каква конфузия с Божидар Димитров от Фейсбук - съвсем различен човек - сори.
Vicy би ли ми пратила мейла му, искам също лично да му пиша?
*
Алейла, и аз се очудих, като видях във фейсбук, линка който си пратила е на друг човек. :oops: Нищо, аз там също му писах, във фейсбук, но на страницата на негови почитатели http://www.facebook.com/pages/Bozhidar-Dimitrov/88398814292, но и там не ми отговори. Колкото и да го атакувам, не отговаря, явно не го е грижа. :balk_154:
Ако искаш пиши му и ти на имейла: bojidar.dimitrov@government.bg да видим дали ще се задейства!
Това за семинара по повод новия СК е добре, щом се има адвокати и вещи лица, може да се очаква нещо конструктивно в наша полза. И в медиите е добре, че върви и се разглася. Петицията, гледам не върви много, само 469 гласа засега :(
Макияки, струва ми се, че никоя медия няма да прати кореспондент само за да говори с теб или с мен или с който и да било от нас, проблемът не е толкова злободневен, и явно не интересува толкова много хора  :balk_136:  Обаче ти, ако искаш можеш да се свържеш с Асоциация Семейство за всяко дете по Скайп за дебата който подготвят. Имейла е guerasimov1953@abv.bg ако някой друг също иска, да им пише.
Vicy, благодаря ти за мейла на БД. Бях нещо съвсем изтъпяла да се объркам така със страницата на фейсбук.
Искам да му пиша лично и да пробвам да използвам локалния му патриотизъм (бургазката връзка, баща ми го е познавал в миналото), но както обикновенно сигурно проявявам пълен наивизъм.
Преди 2 дни маийка ми е получила официалния отказ и почваме обжалване. Отказът е обснован не само на промяната в СК но и на факта че все още не са получили доклад от Англия, все едно ние нищо не сме направили по въпроса досега. Докладът е в тукашното министерство занимаващо се с международни осиновявания и е на етапен и дълъг ред да стигне до България. В краткото време за обжалване трябва да покажа и документи че такова проучване и доклад съществуват, да ги пратя по DHL в БГ за превод и за представяне в съда... Кафка нищо не знае...
Аз също съм в кореспонденция с Богомил Герасимов, изложих подробно и драматично в писмо нашия случай и предложих да разговарям с него по телефона, но засега нямам психическа нагласа да участвам в предавания макар и само глас по ефира, прекалено уязвима се чувствам.
Наистина, много бавно напредва с гласове петицията, и аз я следя непрекъснато
И аз постоянно следа петицията ,но :(.
Нашия случаи не е толкова вкусен за медиите.
Алеила и ние взехме такъв докумен от тукашните власти,че ни се е изготвил доклад ,кога е приключил ,кога е преведен и кога е изпратен за БГ.трябва наистина да го имате за да го приложите в документите си в съда.
Успех на всички.

:bighug: :bighug:
*
А колко по лесно щеше да е, ако доклада се изготвяше в бг, примерно семейството си идва за срещите с социалните 3-4 пъти, и плаща на социалната самолетните билети и разходите, за да може тя да ги посети в 4ужбина ( примерно 2 пъти ) хем да види къде ще живее временно детето, докато сем реши да се прибере завинаги в бг :lol:
( и по евтино би излезнал този вариант от плащането на соц. доклад в 4ужбина )
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
Абсолютно съгласна с makiyaki!! Революционни предложения! :lol:

Момичета, намерих, че се е отворена за подписване и Европейска Конвенция за осиновяването на деца /Съвет на Европа/ - European Convention on the Adoption of Children (Revised), Strasbourg, 27.XI.2008.
В нея не се говори за междунар. осиновяване, но пък се апелира към държавите да улесняването на даване на гражданство на осиновеното дете. Говори се и за пробационен период преди да се признае осиновяването. ХК също говори за пробационен период /чл.20/. В някои приемащи държави осиновяването наистина не се признава веднага, а след 1 година примерно. И през това време детето няма гражданството на осиновителите си, статутът му е доста висящ!

Та мисълта ми е, че в нашия случай на БГ с осиновено БГ дете, детето винаги ще има националността на осиновителя си. Което улеснява доста неща както знаете. И дава по-голяма сигурност на детето. По-лесно може да се прави и мониторинг след осиновяването, ако се касае за БГ гражданин с постоянен адрес в БГ, който се знае от БГ соц. служби.

Абе, докарах от 9 кладенеца вода, ама пък те така ни поставят в ситуация да им търсим ние аргументи, че трябва да имаме предимство, сякаш то не се вижда с просто око!!!

Но да видим какво ще ни каже Suerte, че е важно взели ли са да мислят конструктивно по въпроса!
*
Алейла, и аз като писах на Б. Димитров използвах бургаската си жилка /майка ми е бургазлийка и на мен си ми е като роден град/, но явно и това не го трогна. Може с теб да се окажем и роднини! :lol: Но ти му пиши, нека да има повече натиск.
Макияки, имаш страхотни идеи, защо не се кандидатираш за някоя политическа групировка, всички ще гласуваме за теб! :balk_50:
Напоследък следя предавания по ТВ, за да се ориентирам накъде да атакувам. Ръцете ме сърбят да направя материал по нашите проблеми, освен този, който ще направя за БНР, вече действам по въпроса. В някое публицистично предаване може също. Имате ли идея, аз ще го направя, само ако ми дадете идея къде? osi_10
*
Момичета, следите ли петицията - че немалко хора още се оказват в нашето положение?
Така че едва ли се касае за 30 семейства!! И това е важно. Не да се изкарва, че това е маловажен проблем на шепа хора!

Освен това в статия в "Труд" от 13.09.09 се говори за критерия /основен според тях!/ на поредност при определяне на кандидат-осиновителите. Та ние с каква поредност ще бъдем? Отново на опашката след чужденците, чакащи от 2005???

"А осиновяванията? Сред хитовете там са срокове - до 1 месец от вписването на детето за осиновяване в България да му се намерят подходящи “родители”, до 60 дни - при международните осиновявания (за българчета, непожелани у нас). Сроковете ще се спазят, а наредбата за условията и реда за международни осиновявания вече пътувала към “Държавен вестник” и повтаряла добрите практики, установени при предното правосъдно ръковоство - осиновители да се избират по поредността на вписване. Силна антикорупционна мярка, сложила край на - “произволния” избор на кандидат-осиновители. Виси въпросът как ще се издават разрешителните на посредниците при международните осиновявания. Намеренията са доказаните професионалисти да не бъдат “препитвани” за кой ли от чиновници, а да се засили контролът върху дейността им."
*
Момичета, видели ли сте това?

Божидар Димитров: Само в петък 600 станаха българи
25 Ноември 2009
Сънародниците зад граница ще имат равни права при осиновяване, заявява министърът в интервю за в. „24 часа”

Г-н Димитров, ще подкрепите ли искането на българи зад граница да се премахнат текстовете от Семейния кодекс, които ги приравняват с чужденци при осиновявания у нас?

Разговарях с юристи и смятам, че подобни текстове са антиконституционни. Мястото на живеене не ограничава правата на българските граждани. Божидар Димитров, живеещ в София, трябва да има същите права като българин на Антарктида. Затова смятам, че тези текстове в Семейния кодекс трябва да се коригират.

Как? Мотивът за създаването им от предишното правителство е бил по-голям контрол чрез използване на международни агенции за осиновяване.

Ако трябва да говоря честно, за да не смятате, че се слагам на външните българи, аз съм против осиновяването въобще в чужбина по една проста причина. Страната е в демографска криза - минус 34 хил. годишно. И само това остава - да си раздаваме част и от малкото бебета. Но конституцията трябва да се спазва, а тя казва, че всеки български гражданин има равни права с останалите независимо къде живее.

Ще поставите ли искането на българите зад граница за равни права при осиновяване пред правителството?

Да, ще внесем промени в Семейния кодекс заедно с други колеги министри, тъй като разбрах, че и правосъдното министерство има сходни виждания. Петицията с исканията на българите зад граница да се отменят дискриминиращите ги текстове е една възможност да коригираме някои от несъвършените закони, приемани от предишното правителство.

.....
http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0214&n=223&g=

Ха дано да има развитие !! Ще го черпим ако!!! :lol:
Благодаря Аница!
Чудесна новина! Дано това само да е началото на тази седмица!
Аница, страхотна новина!!!  osi_9
Значи трябва да продължим, за да не ни забравят!!!

Във връзка със семинара във Варна - в крайна сметка, от голямата организация не е станало нищо. Проф. Цанкова не е дошла, а на нейно място са изпратили председателя на брачна колегия и зам. председател на Районен съд, също от местно ниво са присъствали варненски съдии. Имало е коментари на новите моменти в СК, но темата осиновяване, изобщо не се е третирала, директно е оставена "за евентуален следващ коментар"   
 :oops:  :oops:

Повечето от участниците масово са се изнесли, а лекторите бързали са за самолета...
За съжаление нищо обнадеждаващо от там. Съжалявам, аз също имах надежди, че някой юрист на високо институционално ниво ще изрази позицията си, поне юристите могат да тълкуват законите в тяхната цялост и връзка, и бихме могли да разчитаме на подкрепа. Доста разочарована съм...

Фуси, може би не е свързано директно с темата, но не можем ли да използваме момента и да работим за цялостна промяна в концепцията за осиновяване, има доста неща за оправяне и за българите, живеещи в България. Тук например, макар че срока на майчинството е доста кратък в сравнение с БГ, но на него имат право и осиновителите на деца до 6 години. Има и регистър, в който се съхраняват данни за произхода на осиновените и достъпа до него. Съжалявам че не намерих по-подходяща тема, знам че не е напълно свързана с тази, но понеже говорим за неравноправеност, та тя я има не само към нас – българите, живеещи в чужбина, а и към българите, живеещи в България.

Успешна седмица на всички!  :D  :bighug: