0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Благодаря на вси4ки, които се заеха с писането, редактирането и разпращането на петицията, аз не бях от тях, аз само я препратих по ел поща на вси4ките си контакти, сложих си я на стената в фейсбук и скайп,
съжалявам 4е темата така изстина, 4е имаше обидени и засегнати, 4е някои моми4ета се отказаха,
не ми се иска това да се превръща в състезание, кой какво най направил, но явно стана така  :?
За нападките 4е пряко засегнатите не се впрегнали достатъ4но - ако можеха вси4ко сами да направят ( направим- аз съм пряко засегната единствено като гражданин, подлежащ на дискриминация, ако/ когато реша да осиновя, но не съм заварено положение ) то нямаше да има нужда от тема, форум, петиция и т.н. а всеки сам е щял да се оправи.... Моля ви моми4ета, тези, които у4астваха активно, не се отказвайте и не се 4увствайте използвани, ощетени, направеното не е загуба на време, петицията за мен не може да се дели на "ваша" "наша" или каквато и да е, тя засяга вси4ки българи, тя е против дискриминацията и абсурдите в закона.
Ами ето така се 4увствам аз от няколко дена, уж за добро го по4нахме, а пак стигнахме до скандали, моми4етата влизат като гости, не смеят да се лог-нат да не би да бъдат обвинени 4е никовете им са в темата, а не взимат у4астие, темата стана като от4етна, а никой не споделя за коментари по темата, отзиви или приятели, които са отказали да я подпишат (примерно).
За интервюто в Фокус искам да си кажа мнението- говори се за новия закон, но има и възмущение с/у таксите, които българите са принудени да плащат за изготвяне на соц. доклад, но това е от стария закон, който ние се опитваме да върнем  :?
така 4е не става като 4е ли мн ясно какви промени то4но искаме да настъпят.
Бързам да кажа, 4е не искам да обидя никого с поста си, нито да критикувам който за каквото и да било, това са мои размисли и 4увства, ако някой се ядоса пак- ще го изтрия да не се пре4ка тук.
Това е моми4ета, успех!
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*
ОК, спираме със състезанието  :lol:
Аз лично слагах тук къде съм пратила, за да не се повтаряме, ако имаме сходни идеи.

Важното е да можем да продължим напред.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Подписана е и от ХХХХХХ ХХХХХХ - Чандра

Моля модераторите да изтрият цитираното изречение от съответния постинг, в коeто са споменати името и фамилното ми име!!! Не случайно влизаме във форума с прозвища и смятам, че анонимността е наше право! Благодаря Ви предварително!
« Последна редакция: Ноември 23, 2009, 02:02:49 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Мила Макиаки, успокой се, всичко е наред! В поста ти има истина и няма защо да бъде махан!

Всеки прави каквото може за момента, защото засега е най-важното да се наберат повече гласове в петицията. Затова и характерът е отчетен. Важното е да се знае, че се разпраща на практика и да има яснота! Коментарите ви ще дойдат после, когато се премине на следващия етап.

Скандали тук не е имало! Погледни от положителната страна! Създаде се интрига обаче, която привлече вниманието към темата ви на доста хора;това пък акумулира всеобща симпатия към проблема ви.

Доста петиции са били пускани тук и почти не са били забелязвани, а виж вашата колко емоции и шум породи! Това е за добро! Помагат ви и хора, които нямат общо с вашия проблем, какво по-добро от това! Моментът трябва да се използва.

Можеха да се изпишат още 20 безкрайно скучни страници, където всяка дума можеше да бъде разнищена от хиляди възможни аспекти и освен за ангажираните в проблема това за никой нямаше да представлява интерес, защото хората щяха да се чувстват отегчени и незаинтригувани. Стана точно обратното! Това не е академичен форум, за да няма и полезен спам в него!

Теб защо не те беше страх да се логнеш тук?! Нали разбираш колко е несериозно това! С интернета в ръце днес всеки може да направи по нещичко стига да иска. Но може да обикаля отстрани и да си измисля оправдания. Всеки прави своя избор!

По същество: Колкото и да не ми харесват форми като Фейсбук и т.н. формати на общуване, защото утрепаха истинския епистоларен жанр, то с мъка ще си призная, че се регистрирах вчера и там, вследствие на което трябваше да каня сума ти народ за приятели и след тази предълга процедура им изпратих и на тях петицията. Последваха плахи поздравления в пощата ми за това, че сме се решили да осиновим детенце и масово стискане на палци всичко да завърши благополучно. Не сметнах за нужно да се обяснявам за истината!

Виждаш, че всеки ви помага с каквото може! Какво повече искате?!

Понякога обаче егото ни е по-голямо от уважението ни към него!

Лек ден!
*
Фуси ме помоли да ви напиша, че по всяка вероятност до края на седмицата няма да има достъп до интернет.
Вестник '24 часа', 4 стр, 23 ноември, има малка статия за нашето отворено писмо
Има един израз на руски " Хорошо сидим...", който много точно описва ситуацията сега във форума. Имам чувството, че всички сме седнали на една маса и в един момент настъпва неловко мълчание.

Вярно е,че с решението да се отправи петиция към компетентните органи се стигна до някаква кулминация, която малко или много изконсумира доста от форума откъм смисъл, но аз мисля, че темата е далеч от изчерпана.

Всъщност, зависи какво цели да постигне този форум: да ни обедини в една обща кауза, да доведе до реални действия, които искаме да дадат някакъв резултат, да даде пространство за обмяна на ценна информация или да се упражняваме в красноречие.
Аз мисля, че всичко това.

И така, нека не се поддаваме на малодушието си, а да гледаме позитивно и напред. Всеки има своите причини да действа не така, а иначе, и не може да го виним за това. На нас, останалите, винаги ще ни липсва някаква информация, за да дадем точна оценка на случилото се. Затова по-добре да не се опитваме.

Важното е обаче, сега когато вече е стартирана една инициатива, да не я изоставяме, а да координараме по-нататъшните си действия.
Както разбирам, през текущата седмица Фуси няма да е около нас, а и с отказа на Чандра да продължи поне за да вдъхва жизненост на форума, съвсем се чувствам безгръбначна. Не знам как е с вас....

Най-добре би било ако някое от момичетата, които са активни от самото начало на темата, да поеме водачеството в смисъл не да върши цялата работа, ами поне да разпределя ролите.
Аз бих се заела с нещо, но някак си не отива на новак като мен, какъвто съм в този форум, да нахлуе изведнъж и да почне да се разпорежда.
Иначе, би било жалко да го изчерпим толкова бързо.
*

Аз бих се заела с нещо, но някак си не отива на новак като мен, какъвто съм в този форум, да нахлуе изведнъж и да почне да се разпорежда.

Много даже ти отива!!! Лидерството не се дава, а се взема!!! И истинският лидер винаги поставя общите цели пред своите настроения и съображения!

Без компромиси обаче нищо не става!

Виж колко хубаво и уравновесено пишеш! Не знам защо обаче гледаш малко скептично.

Направи план за действие с отделните етапи и нека всеки да си каже в какво ще участва, за да има конкретни ангажирани хора!

Петицията е първият етап, но и дайте малко време, но пък не много, за да не я забравят хората! Вторият е да се разпечати и да се разпрати, съберете повече адреси за целта.
Третият е да видите какви отзиви ще има.
И т.н., т.н.

Идеална си за тази цел и не бива да се стесняваш! Знаеш вече кой е участвал досега, свържи се с тези хора и направете Action Plan, пусни го после тук за одобрение и т.н стъпка по стъпка.

Но колебанията от рода на какво, ако, и то в минало време, само ще демотивират хората да участват!

Не се притеснявайте, повече няма да пиша в тази тема!

Успех!

*
Напълно добре разбирам как се чувстваш Макиаки, наистина всеки прави каквото може и това не е никакво състезание, а както казва Аница, споделяме медиите в които сме пратили петицията, за да не се повтаряме, а да дадем гласност, а не отчет.

Чандра, права си, че нямаме винаги добра комуникация и че има нужда от професионалисти. Но борбата не е безсмислена и аз не бих я изоставила само заради това, още повече, че щом веднъж съм започнала нещо обикновено го довеждам до края, докато не постигна някакъв резултат или се убедя, че положителен резултат никога не мога да получа. Затова продължаваме напред, защото продължаваме да имаме ЦЕЛ, СРЕДСТВА, а също и ПЛАН и Концепция, които се променят, но това е нормално, трябва да сме гъвкави според ситуацията. Всички имаме различни идеи, но важното е да ни обединява ОБЩОТО, а не да ни разединява индивидуалното.

Доста петиции са били пускани тук и почти не са били забелязвани, а виж вашата колко емоции и шум породи! Това е за добро! Помагат ви и хора, които нямат общо с вашия проблем, какво по-добро от това! Моментът трябва да се използва.

Права си Дива Роза, нека използваме това. За водачеството, за което говори Мей Джей, незнам кой е най-подходящ, наистина е добре да бъде този, който се чувства така.
Някой знае ли дали Фуси е изпратила по пощата петицията по държавните инстанции?

Здравеите момичета,някои от вас да е получавал заповед за прекратяване на проучването.Дали сме само ние единствените?
Предварително благодаря.
Обаждаха ми се от ББТ,изкаха да им нахвърлям на кратко за нашия случаи,и ми казаха че ще направим Скаип връзка.Ще се проведе в 19,30.А също така и от Асоциацоя"Семеиство за всяко дете",ако не сте получили писмото мога да ви го пусна да го прочетете.
*
Емилия,аз лично до вчера не съм получила отказ на БГ адреса ми /за днес не знам/. Но твърдо ми бяха казали, че ще ми пуснат.

Vicy,не знам дали петицията е разпратена по инстанциите. Затова предложих, ако искате да изчакаме да съберем подписи докато първата от нас се върне в БГ. Ако се не лъжа, May Jeyбеше казала, че ще си ходи най-рано. И тогава да се разпечата и изпрати петицията, заедно със събраните подписи. Какво мислите?

Това е само идея, според възможностите на всяка от нас - да не излезе, че препращам топката в градината на съседа, за да не върша работа  :lol:
*
И аз също получих имейл от Асоциация Семейство за всяко дете. Ще им отговоря, ще е добре да си сътрудничем с тях, техните интереси са подобни на нашите.
Аница, попитах дали някой знае дали петицията е разпратена по пощата, защото последно Фуси обеща че ще прати писмата, но тъй като няма да я има тази седмица, незнам какво е направила.
А иначе това е добра идея, :cool: която казваш да принтираме петицията с подписите и да я разпратим по пощата. Аз ще съм в БГ от 10 декември. 2bg
*
Ето един форум, където се обсъжда нашата тема и където има не само положителни мнения:
http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/2516981/Main/2516963

Здравейте
Прекарах една много натоварена седмица в България - бях там по семейни причини но общо-вълнуващите ни проблеми надделяха над всичко.
Имах изключително неприятна среща с нашата социална - мислех че ако се срещна с нея на живо мога да въздействам да се спре отказа - но те явно са под голяма преса да се 'отървават' от нас.
Нашия отказ е задействан и трябва да стигне до адреса на родителите ми до края на седмицата. Оставих пълномощно на адвокат да почне обжалване. фуси ми помогна със формата на пълномощното и с текст за обжалване, този който е приготвила за Емилия. нашия адвокат също имаше идеи за обжалването но наистина зависи какво точно ще пише в писмото. надявам се да е също така нескопосано като това което са получили Емилия и съпруга й.
Социалната повтаряше че даже и да не стояха така нещата пак е трябвало да ни издаде отказ тъй като нашите документи били подадени преди повече от година - сякаш не знаеше че минаваме през дълги процедури за одобрение в Англия (нашето разрешително за осиновяване от Английските власти е по минстерствата в момента)
така че няма да се очудя ако в отказа има нещо и за пресрочване на 3-те месеца за които социалните служби в българия трябва да издадат разрешително или отказ.
Ще ви държа в течение ако мога да помогна някак с информация по развитието на нашия отказ.
Намерих online статията в 24 часа за която споменах:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=287948
Форума който Аница споменава е на мой близък който пусна линк - наистина е интересно да се чуят и други мнения, не само на подкрепа. Знам че всъщност много от хората в този форум са подписали петицията.
Аз днес ще я пусна до разширения си кръг на познати тъй като адресите са в домашния ми компютър и нямах достъп до тях.
относно идеята да се срещнем в софия през декември - аз нямам тази възможност но сестра ми която живее в София ще дойде на мое място.
Мисля че може би ние които сме 'лицето' на петицията трябва да наемем адвокат който да ни представлява - какво мислите?
Здравеите момичета,визте какво пише една госпожа в петицията,дли това е в наш минус.
Е, тук вече НЕ СЪМ СЪГЛАСНА с петиционерите. Българските граждани, живеещи постоянно в чужбина, са приравнени към местните граждани. Няма никаква дискриминация, а може би искате да сте по-равни от постоянно живеещите в съответната държава по признак гражданство. Няма как да стане. При осиновяване предимство имат интересите на детето, а не на осиновителите, където и да живеят те. Има международно приет стандарт по този въпрос, наречен Конвенция за сътрудничество и защита на децата при осиновяване, приета през 1993 г. от Хагската конференция по МЧП. Ако някой не разбира за какво става въпрос - да се обърне към квалифициран юрист. Няма абсурд,просто България е длъжна, като държава членка на ЕС, да прилага този стандарт, ако не ви харесва - моля, пишете аргументирани жалби до Хага.
*
Емилия, извинявам се, че пак се намесвам, но ми е присърце вашата история и затова.

Виж, преди да разпечатите петицията, попитайте някой светнат компютърджия дали това мнение може да се заличи. Не ви трябват такива негативни мнения.

Защо не питаш beast--а в подфорума за въпроси, той поддържа този сайт и е много добър, та може да знае.
Аз също мисля,че трябва да се заличи.Тя хем не е съгласна с вас,хем се подписва в подкрепа на петицията.Нека да се разписват само хора,които я подкрепят.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
И аз се извинявам, че се намесвам в темата, но…

Според мене не заличаването на едно мнение (от петицията) ще реши проблема. По мое мнение подобен подход изобщо не е правилния, тъй като различни мнения ще има много и те трябва да се оборват с аргументи, а не да се трият.

Аз напълно се придържам към съвета на г-жа Елена Дянкова от БАМО, че за изчистените и  юридически обосновани искания трябва да се привлече към каузата юрист, занимаващ се с международно осиновяване.

Иначе по този повод писах, но никой не реагира… На подобни мнения може да се отговаря, цитирайки идеята на г-н Гаврилов от "Гласуване без граници", а тя е:

-  Хагската конвенция иска в интерес на детето, да се дава предимство на националното осиновяване, НО
->  ако не може да се осъществи национално осиновяване, в духа на конвенцията е, да се даде предимство на осиновяване от сънародници.
->  Никъде в конвенцията не пише, че се забранява даването на такова предимство.
->  Според член 26 (1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция. Закон няма как да отмени българската конституция, по-скоро е обратното.
->  Не може да се ратифицира договор в противоречие с конституцията.
-> "В същност истината е, че няма никакво противоречие, просто нашия законодател е проявил престъпна небрежност и е действал не само против диаспората, но и против интереса на малките българчета."

Поздрав!
« Последна редакция: Ноември 24, 2009, 18:47:08 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

А сега- конструктивно, не се карайте.

Емилия, ние получихме отказ само по телефона. Казаха ни да подадем молба до директора за оттегляне на документите. Но този "устен" все още отказ бе направен в самото начало на разглеждане на документите ни. Ние не сме от "заварените" случаи.

По повод на "заварените случаи" намерих интересно четиво в американска страница:

http://www.gopetition.com/petitions/adoption-for-all.html

С две думи:
Когато миналата година в Щатите влиза в сила Хагската конвенция, на много семейства, вече подали документите си за международно осиновяване, им е отказана по-нататъшна обработка. Карат ги да подават нови документи, съобразени с новия закон, което зачертава няколкото години чакане. Там обаче нещата стоят малко по-различно, в смисъл, че законодателството защитава заварените случаи, но на практика то не се прилага от оторизираните за целта органи.
Все пак, общото е за чувствително удължената процедура, чакащите деца в сиропиталищата, лишени от навременно лечение при растежа, ефекта на удвоеното чакане в страната на пребиваване на детето, и не на последно място няколкото хиляди долари, които не всеки може да си позволи.

Права е   макияки, като казва, че в статията на Фокус се споменават онези 2000 евро или 5000 британски лири, които си бяха по стария регламент. В петицията е доста добре упоменато за изключително скъпите посреднически услуги. Само че на хората не им е ясно, че става въпрос не за две или три хиляди евро, а за значително по големи суми:  не знам как е във вашите страни, но в Германия цените на тези услуги се движат от 12000 до 18000 евро. (Може би на самата журналистка и 2000 евро са й звучали много.)
Разбира се, в страницата на М-вото на правосъдието пише, че освен акредитираните институции, може да се кандидатства и чрез Централния орган на съответната държава. Да, но на практика това не става, защото именно този Централен орган ни насочва към своите акредитирани институции. На тях просто не им се занимава с международно осиновяване. Защото последното води до куп работа, включително контакти с чужди институции ( в случая с БГ институции) и осъществяване на контрол след осиновяване на детето. Докато чрез акредитираните агенции контролът се осъществява много по лесно. Нали най-важната цел  (за бюрократите) е да се елиминара възможността за трафик и търговия с деца. А това, че все повече деца ще остават без собствен дом и семейство, никой не го е еня.

И така, най-общата рамка за по-нататъшни действия е:

1. Да се подпише петицията от колкото може повече хора

2. Да се създаде по-голяма осведоменост в публичното пространство.

2.1. Да се напише обяснение към петицията.
           Предпоставки, причини и повод за пускането на такава петиция;
     2.2. Да се постави въпросът директно в парламента: чрез предствителите на съответните райони, чрез парламентарни групи и партии;
     2.3. Да се разпространи в медиите- възможно най-много информационни агенции, вестници и списания, радио и телевизия, както и в някои международни страници за петиции;
     2.4. Да се разпространи чрез приятели, колеги, познати- и-мейл, уеб страници, блогове, фейсбук, просто телефонно обаждане и пр.
------

По т. 2.3. и 2.4. вече немалко е направено. Трябва да се поработи по т.2.1 и т.2.2.

Аз лично мисля да направя "тест по демокрация": да се обадя на депутата, който ме представлява в парламента. (Сигурно ще ви прозвучи смешно... Между другото, на мен също...)
Горните точки трябва да се разбият на множество подточки. Момичета, очаквам предложения. Ще пиша пак.

Някой знае ли дали Фуси е изпратила по пощата петицията по държавните инстанции?

Вики,  няма основание да мислим,че Фуси не ги е пуснала. Щом е обещала, значи ги е пуснала. Значи приемаме това за факт.
Да се надяваме само, че е добавила поправките от БГ мама по отношение на предложенията как точно да се измени законодателството.

Иначе, не аз, а мъжът ми ще бъде в БГ от 10-ти до 17-ти декември. Поне така е по план. Ако до тогава имаме ясни цели и задачи, спокойно мога да му дам да свърши някоя от тях.