0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Представа нямам кой го е пуснал... имам само предположения. Това е крайно непорядъчно и ей сега ще пиша на тия сладури ...
В очакване ....
*
Това вече наистина ме разтрепера.....
Ето какво съм отговорила на този ....... господин във фейсбук

Господин Гаврилов,
изумена съм от нахалството да публикувате петиция в чието изработване нямате никакво участие, а очевидно и нямате хабер какво се случва с нея.
Петицията още не е в окончателен вариант и предварителното й публикуването може да донесе само вреда на хората, които се борят за своята кауза. Наистина ли не  разбирате, че им вредите ... поне поискахте ли съгласието на момичетата сложили подписите си под нея, да я разпространявате в неготовия и вариант. Нямам думи...
Извинение не очаквам, но много моля да я махнете от интернет местата, в които сте си позволили да я сложите.  
Фани давидова
член на УС на Сдружение Зачатие

ето и дискусията http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=40&topic=30008.320
« Последна редакция: Ноември 20, 2009, 15:29:01 pm от Fussii »
В очакване ....
Последна редакция от мен, най- вече правописна.

---------------------------

Отворено писмо
На Гражданска инициатива на българи, живеещи в чужбина, за равни права при осиновяването

Подкрепени от:
Сдружение Зачатие
Движение на българските майки (непотвърдено)

До

Министъра, отговарящ за българите в чужбина, г-н Божидар Димитров
Министъра на правосъдието г-жа Маргарита Попова
Председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева
Председателя на агенцията за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова

До Омбудсмана на Република България г-н Гиньо Ганев

Уважаеми госпожи и господа,

Ние, българите, живеещи в чужбина, призоваваме отговорните институции да обърнат внимание на потресаващите дискриминационни разпоредби за осиновяване, приети в новия Семеен кодекс и последващото вторично законодателство. Новият режим на осиновяване поставя нас, вашите сънародници, живеещи в чужбина, в унизителното положение да се чувстваме чужденци в собствената си страна, отнемайки ни възможността да осиновяваме български деца, наравно с българите, живеещи в България.
Цивилизованият свят, към чиито ценности се стремим, дава равни права на всички граждани, а правото да избираш къде да живееш и как да устройваш живота си отдавна не е предмет на дебати.

На 01.10.2009, с влизането в сила на новия Семеен кодекс  бяха въведени промени, които безапелационно изключиха нас, българите, живеещи в чужбина, от възможността да осиновяваме деца в България. Новият режим ни третира наравно с чуждите граждани и ни задължава да предприемаме процедурите на международното осиновяване.

В прагматичен план за нас това означава:

-  Задължително насочване към акредитирани посреднически агенции за международно осиновяване, които са изключително скъпи.

-  Многократно по- дълъг ред на чакане за вписване в регистър, към момента-  3-4 години.

-  Възможност да осиновим единствено деца, получили вече 3 отказа да бъдат осиновени от български граждани, живеещи в България.

-  Заплащане на драстично по-високи държавни такси при допускане на осиновяване.

В емоционален план за нас това е обидно и унизително. Живеем в чужбина обикновено, за да осигурим по-добър живот за семействата си, а не защото не обичаме родината си или не се чувстваме достатъчно българи. Защо трябва да бъдем наказвани от собствената си държава за  правото ни да живеем свободно и да избираме мястото си на живот и работа? Ние сме български граждани навсякъде по света и имаме право на еднакво третиране от законите на нашата страна. Съгласно Конституцията на Република България - член 26, ал.1, Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция."

Приетите нововъведения в режима на осиновяване започнаха да се прилагат и към  семействата на българи в чужбина, стартирали процедурите си по проучване за осиновяване преди 01.10.2009, в условията на стария Семеен кодекс. Администрацията принуждава нашите сънародници сами да изтеглят документите си за кандидатстване, сами да се откажат от по-благоприятния стар регламент и да започнат отново цялата процедура от самото й начало, според новите дискриминационни разпоредби.

С настоящата петиция се обръщаме към компетентните български институции с молба:

1. Да бъдат преразгледани разпоредбите на новия режим на осиновяване.

2. Да бъде върнат режимът на отменения Семеен кодекс за осиновяване от българи, живеещи в чужбина.

Искрено се надяваме на вашите активни действия към незабавна промяна на сегашното законодателство.

"Гражданска инициатива за равни права при осиновяването на българи, живеещи в чужбина" е неформално обединение на български семейни двойки, живеещи в чужбина, които новият Семеен кодекс на Република България превърна в буквален смисъл в чужденци за собствената им държава.

За контакти:

Аделина Илиева, Великобритания, www.adelina.co.uk
Емилия Кючукова,  Гърция, emigr@abv.bg
Виктория Петрунова, Испания, palmichka@yahoo.com
Радостина Николаева Колева, koleva.radostina@gmail.com
Ясен Атанасов Димитров, yassen.dimitrov@gmail.com
Мери Тодорова, Швейцария, anitza13@gmail.com
Росица Лазарова, Германия, tsuyuko@hotmail.com

----

*
Да, така си и мислех... Подписана е и от Чандра още вчера
Групата Гласуване без граници са хора, които тя горещо препоръчваше в тази тема - предин яколко страници

http://www.facebook.com/group.php?gid=212803200303&ref=search&sid=696805348.2021299982..1#/group.php?v=wall&ref=search&gid=212803200303

Аз лично нямам думи...
« Последна редакция: Ноември 23, 2009, 14:46:46 pm от jam »
В очакване ....
*
Добре...

Тъй като инфото вече е пуснато и е късно да спрем лавината... пускам петицията във вида, в който е сега, редактирана от МейДжей.... другото с разпращането ще оставим за понеделник.

Мислете дали някой няма да се ангажира лично. Аз на този етап категорично се отказвам.
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Извинявам се за неудобството, тъй като до голяма степен аз съм отговорна за "крайно непорядъчното начинание" да се публикува този текст… Но Фани, ти толкова често повтаряше, че "петицията е наша" …  Аз съм ви държала през цялото време в течение с действията си.

Форума за дискусия  на страницата на "Гласуване без граници" отворих лично аз и съм ви уведомила за това още на 4.11.2009  ето тук:

...така 4е нека популяризираме нещата, проблемът е в това 4е моят израз е по скоро лакони4ен, и в никакъв слу4ай не бих могла да се справя с написването, но ако някой го напише...

И аз не съм много добра в писането на петиции (просто досега само съм подписвала такива   :wink:)… и не знам, как става…

Но вчера скалъпих набързо (притисната от времето  :oops:) едно текстче и го пуснах ето тук (във фейсбук, на страницата  на "Гласуване без граници").  

Желанието ми е било само да помогна. Фуси, ти беше информирана за този мой контакт, както и за желанието на групировката, да подкрепи петицията (Изпратих ти съобщение специално по този повод)... Трябваше още тогава да ми кажеш, че е нежелателно.

Ето цялата кореспонденция с господин Любомир Гаврилов, обърнете внимание на моите отзиви, преди да пишете такива гневни писма до когото и да било! Г-н Гаврилов не е виновен, че нашата координация (и изобщо, комуникация) куца!

Това беше последния ми пост тук.
Следва кореспонденцията ми с г-н Гаврилов, както и отзив от още един член на групата.

Lubomir Gavrilov 17. November um 11:12
Здравейте,
Съгласно Конституцията на Р България:

член 26 (1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.

Следователно Семейния Кодекс, в частта си в в която българите в чужбина се приравняват към хора без българско гражданство не е конституционна. Това което може да се направи е
1) да се търси съдействие на парламентарна група за сезиране на Конституционния съд
2) да се обърнете директно към Омбудсмана на България (по email) с писмо, който след това може да се обърне към Конституционния съд, ако не се намери междувременно решение по взаимно съгласие.

Мисля че нашата група (glasuvane bez granici) би се подписала под такова писмо.
поздрави, Любо

D.K. 18. November um 18:37
Здравейте Любо!
Много Ви благодаря за подкрепата! :) Тя действително беше много ценна за нас!

Ние вече написахме петицията и исках да Ви попитам, дали можем да причислим вашата организация към подкрепящите ни. Изпращам Ви текста на петицията. Отворени сме за всякакви предложения и поправки.

До
Министъра, отговарящ за българите в чужбина -г-н Божидар Димитров
Министъра на правосъдието - г-жа Маргарита Попова
Председателя на Народното събрание - г-жа Цецка Цачева
Председателя на агенцията за българите в чужбина - г-жа Райна Манджукова

ПЕТИЦИЯ ЗА РАВНИ ПРАВА ПРИ ОСИНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ, ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА
от Гражданска инициатива за равни права при осиновяването,
подкрепено от ...... (имената на НПО-тата)

… [текста на петицията]
Благодаря Ви много за отделеното време и за съветите!
Поздрави, Д.

Lubomir Gavrilov 18. November um 22:27
Здравейте,
Много се радвам че придвижвате нещата. Да, нашата група ще подкрепи петицията, можете да ни цитирате така
Фейсбук Група "Гласуване без граници"

Аз ще информирам останалите членове и ще поствам вашата петиция на форума за дискусия. Не съм убеден че депутатите ще се трогнат (срам ме е да кажа, но "Атака" като че ли са най отзивчиви към нашите проблеми в момента). Отделно от петицията, оплакване до Омбудсмана за нарушаване на права остава да е актуално.
поздрави, Любо

Lubomir Gavrilov  []18. November um 22:38 Antworten
Фейсбук група "Гласуване без Граници" подкрепя

ПЕТИЦИЯ ЗА РАВНИ ПРАВА ПРИ ОСИНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ, ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА
от Гражданска инициатива за равни права при осиновяването

Пълният текст е публикуван на съответния форум за дискусии и е следния

Atanas Tchobanov 19. November um 23:39 Melden
Д., здравейте. Искате ли да публикувам петицията на podpiski.org?
Поздрави
Атанас

« Последна редакция: Ноември 23, 2009, 15:18:03 pm от jam »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Петицията е ваша, не твоя...
Изобщо не съм и предполагала, че постваш текста в публичното пространсто. Мислех, че водите лична кореспонденция. Поведението ти е крайно непорядъчно

На всичкото отгоре, ти многострадално се отказа... в момента ти и ангажимент към нея нямаш...камо ли право да публикуваш каквото и да е.

Публикуването предварително ВРЕДИ , толкова ли ти е трудно да разбереш. Отдолу стоят чужди подписи. Пак казвам ... думи нямам
« Последна редакция: Ноември 20, 2009, 15:59:28 pm от Fussii »
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Само да добавя, че въпросното качване на петицията в интернет-пространството (не знам, от кого!!!) е направено преди запитването от страна на г-н Атанас Чобанов, дали да качи петицията в podpiski.org ... Да не стане пак някое разминаване и недоразумение...

Ето, линковете са били дадени и тук:

И аз съм на мнение, че няма какво повече да умуваме, а трябва да действаме. Пускаме го където трябва за да се разгласи. :balk_122: :balk_121:
Вижте какво намерих вече на две места в интернет:

http://aig-humanus.blogspot.com/2009/11/blog-post_19.html
http://www.facebook.com//profile.php?v=feed&story_fbid=198643073342&id=553849627#/topic.php?uid=212803200303&topic=11896

Явно вече започва да се разгласява, макар и само в медийното пространство, което е супер!  :balk_46:

Желанието ми беше само да помогна. Не съм правила и една стъпка, без да ви информирам... И освен това мислех, че колкото повече организации ни подкрепят, толкова по-добре... Намирам, че дискусионния форум, започнат от мене на 2.11.09г. на страницата на "Гласуване без граници" не е от вреда, а напротив. Пример за това ще дам, като цитирам част от коментарите:

19. November 2009/ 04:24
"...Пиша всичко това първо за информация и второ, за да бъдат привлечени компетентни в областта на международните осиновявания юристи, които да аргументират исканията ни за промяна на съществуващите правни документи. Защото от опит ще ви кажа, че предполагаемият отговор на държавните институции ще бъде, че това, което предлагаме е невъзможно, защото България вече е ратифицирала Международен документ (Хагската конвенция). Затова предлагам текста на Петицията да се види от юристи.

Елена Дянкова
Фондация "Българо-американски мостове за общение" (БАМО)"

"Здравейте,
Въпросната Хагска конвенция от 1993 може да се прочете тук
http://www.hcch.net/index_en.php?act=conventions.text&cid=69

Нейната цел е да защити правата на детето при осиновяване.
Предимство според конвенцията се дава на "национално решение", т.е. осиновяване в страната където живее детето. Не е трудно да разберем защо. В същия дух, можем да предположим, че ако детето не може да се осинови в България, предимство трябва да се даде на осиновяване от негови сънародници. Това не го пише, но е в духа на конвенцията (но и противното не го пише). Също конвенцията няма как да отмени българската Конституция, по скоро обратното е вярно. Не може да се ратифицира договор в противоречие с конституцията. В същност истината е, че няма никакво противоречие, просто нашия законодател е проявил престъпна небрежност и е действал не само против диаспората, но и против интереса на малките българчета.

Семейния Кодекс следва да се атакува пред Конституционния съд."
Любомир Гаврилов

Според мене мненията са конструктивни...

Нямам какво да добавя.
« Последна редакция: Ноември 20, 2009, 17:45:30 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Готово поне за сайта.

Петицията е качена тук  http://bgpetition.com/osinoviavane-bulgari_v_chujbina/index.html

В момента правя мейлинг лист на медиите
В очакване ....
ОК, аз ще постна линка в на кафето и в бг мама, само да измисля някакво текстче.

*
Мерси миличка
В очакване ....
Фуси, в   bgpetition.com   си пост-нала стария вариант, без правописната ми редакция. При разпечатката моля те да поправиш дребните грешчици.

След като публикуваш мейлинг листа на медиите, ще погледна къде и как мога да се включа аз.

*
ах мама му стара.... съжалявам много!!!
Ето и лист медиите, на които съм го изпратила БЕЗ правописните грешки този път  :lol:

ТЕЛЕВИЗИИ

бтв - tazi_sutrin@btv.bg и новините им
Нова Телевизия - kalendar@ntv.bg
Про бг - новини - news@probg.bg
ББТ - новини - novini@bbt.tv
ReTV - kflrkr - news@retv.bg

АГЕНЦИИ
БТА - bhamalski@bta.bg, minf@bta.bg, kn@bta.bg
Фокус -  focus@focus-news.net

РАДИЯ
БНР програма хоризонт - horizont@bnr.bg
Дарик -  ekip@darik.net

ВЕСТНИЦИ
24 часа - 24politika@24chasa.bg, mnenia@24chasa.bg
Труд - npetrov@trud.bg
Дневник -  dnevnik@dnevnik.bg,
Капитал -  pisma@capital.bg

В очакване ....
Постнах го в бг мама и в на кафето.

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=448062.new#new
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=40275.0

Фуси, мога да се опитам да предложа конкретни текстове за промяна, само ми сподели идеята ти, за да зная в каква насока да мисля
*
Хайде да го оставим за понеделник мила, че яко го закъсах с работата покрай таз история.
Моля те само още едно нещо - пусни го и в проблемното на бг мамата  :bighug:

Суерте, мила...вие сте вписани нали?
Нека се активизират момичетата с реален проблем - тогава ние ще помогнем. Иначе аз лично категорично съм дотук.
В очакване ....
Да, Фуси, вписани сме, чакам скорошно обаждане с добра новина  yahoo_33

То и аз едва смогвам с работа и постове, така че наистина е по-добре да го оставим за понеделник, но съм готова да се включа.

Сега ще го постна и в проблемното и в родители в чужбина.

:bighug:
*
Дадено интервю за агенция Фокус  :lol:
В очакване ....

:D  Колко са бързи!!!

Отивам да работя, че лошо ми се пише иначе...
Имаме вече 17 подписа!
Браво за покрепата на Българските майки - тяхното предложение за допълване на текста с предложение за работна група ми звучи конструктивно, аз съм за, но не разбирам нищо (и все по малко) от законодателство.
За съжалене не мога да помогна с пращането на писмата, в БГ съм до краяа на седмицата, да се надяваме че ще се появи доброволец. Проблем е че пряко засегнатите са разбира се в чужбина. Но нека не забравяме че с общи усилия стигнахме дотук, а и тепърва към нас ще се обръщат тъй като нашите имена и имейли са на петицията - това всъщност леко взе да ме тревожи да не вземат да ни пращат недобронамерени писма, но в момента съм в дупка и може би мисля негативно.
Успех!
*
Турнах я и при чужбинските мами
В очакване ....