0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
По моето скромно мнение петицията е написана перфектно! Разбира се много ясно какъв е проблемът и какви са исканията ви. Както каза Чандра, неразбрали и недочули винаги ще има. То на такива хора както и да им обясняваш, като не искат да разберат, няма да го направят. Покрай проблемите съ стерилитета изобщо, сме се убедили в това многократно!
Очаквам да пуснете петицията и да дадете линк, за да я подшишем с мъжа ми. Ще я разпратя и на познатите си, за да я подкрепят. Искрено се надявам да постигнете, това което искате!
А на Фуси искам да кажа, че искрено й се възхищавам!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Vicy, всички живеещи в чужбина българи, които тепърва ще тръгват по пътя на осиновяването, са случаи като твоя и петицията е за тези случаи, както и за заварените такива, които, ако се обърка нещо при обжалването, стават автоматично случаи като твоя...

В петицията става въпрос за несправедливост в закона, проявена към всички българи, живеещи в чужбина, които желаят да осиновят.  :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Последни уточнения:

1. Наистина важно! Момичета, това, което правя, го правя, като член на УС на сдружение Зачатие. Това не е мое лично дело и това казвам не защото съм излишно скромна (въобще не съм  :wink:). Така че това, което се случва в момента е част от дейността на сдружение Зачатие. Възможността да общуваме във форума, ангажираността на целия УС и останалите членове с проблема, подкрепата, която всяка една от нас е получавала и получава си е заслуга на Зачатие. Петицията е ваша, подкрепата е на сдружение Зачатие, а не моя лична.

2. Помислете, дали да не прекръстим "Петицията" в Отворено Писмо. По-добре ми звучи. Имайте предвид, че ще го разпращаме до медиите и от тази гледна точка е по-добре. В сайта на бг петиции - нека си остане петиция.

3. Адресатите - от моя гледна точка е по-добре да са по-малко. Олеква, когато се адресира до куцо и сакато. В този смисъл, ок нека се адресира до премиера и омбудсмана, но в този смисъл е напълно излишно да се адресира и до председателя на КС и до директори на дирекции в сезираните мече министрества.

4. Как да се изпрати:
- по мейл - мога да поема ангажимента
- по обикновена поще - мога да поема ангажимент
- лично в институциите - няма да мога
В очакване ....
*
Ето последния вариант на текста, четете внимателно  :lol:

ПЕТИЦИЯ (Отворено писмо)ЗА РАВНИ ПРАВА ПРИ ОСИНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ, ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА
На
Гражданска инициатива на Българи живеещи в чужбина за равни права при осиновяването

Подкрепени от
Сдружение Зачатие
Движение на българските майки (непотвърдено)

До

Министъра, отговарящ за българите в чужбина -г-н Божидар Димитров
Министъра на правосъдието - г-жа Маргарита .Попова
Председателя на Народното събрание - г-жа Цецка Цачева
Председателя на агенцията за българите в чужбина - г-жа Райна Манджукова
До Омбудсмана на Република България - г-н Гиньо Ганев

Уважаеми госпожи и господа,

Ние българите живеещи в чужбина, призоваваме отговорните институции, да обърнат внимание на потресаващите дискриминационни разпоредби за осиновяване, приети с  новия Семеен кодекс и последващото вторично законодателство. Новият режим на осиновяване  поставя нас – вашите сънародници, живеещи в чужбина в унизителното положение да се чувстваме чужденци в собствената си страна, отнемайки ни възможността да осиновяваме български деца наравно с българите, живеещи в България

Цивилизованият свят, към чиито ценности се стремим,  отдавна е отворил вратите си за всеки, давайки равни права на всички граждани, а правото да избираш къде да живееш и как да устройваш живота си, отдавна не е предмет на дебат.

На 01.10.2009, с влизането в сила на новия Семеен Кодекс,  бяха въведени промени, които безапелационно изключиха нас – българите, живеещи в чужбина от възможността да осиновяваме деца в България. Новият режим ни задължава, да преминем през процедурите за международно осиновяване, наравно с чуждите граждани .

Прагматично, за нас това означава:
-  задължително насочване към акредитирани посреднически агенции за международно осиновяване, които са изключително скъпи
-  многократно по- дълъг ред на чакане за вписване в регистър, към момента 3-4 години.
-  възможност да осиновим единствено деца, получили вече 3 отказа да бъдат осиновени от български граждани, живеещи в България
-  драстично по-високи държавни такси при допускане на осиновяване

Емоционално, за нас това е обидно и унизително. Живеем в чужбина, обикновено за да осигурим по-добър живот за семействата си, а не защото не обичаме родината си или не се чувстваме достатъчно българи. Защо трябва да бъдем наказвани от собствената си държава за  правото ни да живеем свободно и да избираме мястото си на живот и работа. Ние сме български граждани навсякъде по света и имаме право на еднакво третиране от законите на нашата страна. Съгласно Конституцията на Република България - член 26, ал.1, Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция."

Приетите нововъведения в режима на осиновяване, започнаха да се прилагат и към  семействата на българи в чужбина, стартирали процедурите си по проучване за осиновяване преди 01.10.2009р в условията на стария Семеен кодекс. Администрацията принуждава нашите сънародници сами да изтеглят документите си за кандидатстване, сами да се откажат от по-благоприятния стар регламент и да започнат отново цялата процедура от самото й начало, според новите дискриминационни разпоредби.

С настоящата петиция, се обръщаме към компетентните български институции, с молба, да бъдат преразгледани разпоредбите на новия режим на осиновяване. Да бъде върнат режима на отменения Семеен Кодекс за осиновяване от българи живеещи в чужбина. Искрено се надяваме на вашите активни действия към незабана промяна на сегашното законодателство.

Гражданска инициатива на българи живеещи в чужбина за равни права при осиновяването е неформално обединение на нас - българските семейни двойки, живеещи в чужбина, които новият Семеен Кодекс на Република България, превърна в буквален смисъл чужденци за собствената им държава. Запознахме се по между си в интернет пространството на сдружение Зачатие, една от организациите,която ни подкрепя. За контакти с нас, можете да се свържете с:
Аделина Илиева – Великобритания - www.adelina.co.uk
Емилия Кючукова – Гърция - emigr@abv.bg
Деница Кацарова - Германия - denitza72@gmail.com
Виктория Петрунова - Испания - palmichka@yahoo.com

« Последна редакция: Ноември 19, 2009, 12:19:47 pm от Fussii »
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
Аница няма ли да се включи? :) А Вики?
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

Chandra

• *
  • 1567
Както вече стана дума, на този етап аз бих се подписала единствено, ако текста е:

Цитат
Гражданска инициатива на Българи живеещи в чужбина за равни права при осиновяването е неформално обединение на нас - българските семейни двойки, които новият Семеен Кодекс на Република България превърна в буквален смисъл чужденци за собствената им държава. Запознахме се по между си в интернет пространството на сдружение Зачатие, една от организациите,която ни подкрепя. За контакти с нас, можете да се свържете с:
Както и чрез Зачатие - българският портал за профилактика и преодоляване на стерилитета, репродуктивно здраве и семейно планиране, подфорум Осиновяване - http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=11.0

Текста в зелено според мене не е необходим. Сдружение Зачатие така или иначе е цитирано, а подфорума е даден за контакт.

Още едно въпросче. Споменах, че формацията "Гласуване без граници" също подкрепят петицията. Нарочно ли не са споменати (сигурно имаш някакви съображения)?

Според мене петицията спокойно може да се прати и на омбудсмана, защо не я адресираме и до него? (а за президента какво ще кажете? ;))

Иначе в текста има някои механични грешки. Примерно:
Цитат
Приетите нововъведения в режима на осиновяване, започнаха да се прилагат и към  семействата на българи в чужбина, стартирали процедурите си по проучване за осиновяване преди 01.10.2009р в условията на стария Семеен кодекс. Администрацията принуждава нашите сънародници сами да изтеглят документите си за кандидатстване, сами да се откажат от по-благоприятния стар регламент и да започнат отново цялата процедура от самото й начало, според новите дискриминационни разпоредби.

Цитат
С настоящата петиция, се обръщаме към компетентните български институции, с молба, да бъдат преразгледани разпоредбите на новия режим на осиновяване. Да бъде върнат режима на отменения Семеен Кодекс за осиновяване от българи живеещи в чужбина. Искрено се надяваме на вашите активни действия към незвабана промяна на сегашното законодателство

*

Chandra

• *
  • 1567
още една механична грешчица:

Цитат
Гражданска инициатива на Българи живеещи в чужбина за равни права при осиновяването е неформално обединение на нас - българските семейни двойки, които новият Семеен Кодекс на Република България превърна в буквален смисъл в чужденци за собствената им държава.

(Освет това (изпуснатото "в"),...  "българи" не се ли пише с малка буква?)
« Последна редакция: Ноември 19, 2009, 12:12:36 pm от Chandra »

*
Ето ме и мен. :hello: Чандра, благодаря ти за уточнението. Просто исках да съм сигурна, че в петицията става въпрос и за случаи като моя. Разбира се, че ще подпиша. Изпратих на лични на Фуси моите данни, имейл и т.н. за да ме включи. Разбира се, че можете да разчитате на мен. osi_9
Фуси, нали получи в лични моето съобщение? :ask:
*
Добавени  :lol:

А и още нещо важно Движение на Българските майки още не са ми потвърдили. Ако ще я пускате веднага, моля ви ги махнете засега.
Писала съм и на БАОО, обаче и от там още нямам отговор.
« Последна редакция: Ноември 19, 2009, 12:24:24 pm от Fussii »
В очакване ....
*
Ето последния вариант на текста, четете внимателно  :lol:

ПЕТИЦИЯ (Отворено писмо)ЗА РАВНИ ПРАВА ПРИ ОСИНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ, ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА
На
Гражданска инициатива на Българи живеещи в чужбина за равни права при осиновяването

Подкрепени от
Сдружение Зачатие
Движение на българските майки (непотвърдено)

До

Министъра, отговарящ за българите в чужбина -г-н Божидар Димитров
Министъра на правосъдието - г-жа Маргарита .Попова
Председателя на Народното събрание - г-жа Цецка Цачева
Председателя на агенцията за българите в чужбина - г-жа Райна Манджукова
До Омбудсмана на Република България - г-н Гиньо Ганев

Уважаеми госпожи и господа,

Ние, българите, живеещи в чужбина, призоваваме отговорните институции, да обърнат внимание на потресаващите дискриминационни разпоредби за осиновяване, приети в новия Семеен кодекс и последващото вторично законодателство. Новият режим на осиновяване  поставя нас, вашите сънародници, живеещи в чужбина, в унизителното положение да се чувстваме чужденци в собствената си страна, отнемайки ни възможността да осиновяваме български деца наравно с българите, живеещи в България

Цивилизованият свят, към чиито ценности се стремим, дава равни права на всички граждани, а правото да избираш къде да живееш и как да устройваш живота си отдавна не е предмет на дебат.

На 01.10.2009 с влизането в сила на новия Семеен Кодекс  бяха въведени промени, които безапелационно изключиха нас, българите, живеещи в чужбина, от възможността да осиновяваме деца в България. Новият режим ни третира наравно с чуждите граждани и ни задължава да предприемаме процедурите на международното осиновяване.

В прагматичен план за нас това означава:
- Задължително насочване към акредитирани посреднически агенции за международно осиновяване, които са изключително скъпи.
-  Многократно по- дълъг ред на чакане за вписване в регистър, към момента 3-4 години.
-  Възможност да осиновим единствено деца, получили вече 3 отказа да бъдат осиновени от български граждани, живеещи в България.
-  Заплащане на драстично по-високи държавни такси при допускане на осиновяване.

В емоционален план за нас това е обидно и унизително. Живеем в чужбина обикновено, за да осигурим по-добър живот за семействата си, а не защото не обичаме родината си или не се чувстваме достатъчно българи. Защо трябва да бъдем наказвани от собствената си държава за  правото ни да живеем свободно и да избираме мястото си на живот и работа?! Ние сме български граждани навсякъде по света и имаме право на еднакво третиране от законите на нашата страна. Съгласно Конституцията на Република България - член 26, ал.1, Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция."

Приетите нововъведения в режима на осиновяване, започнаха да се прилагат и към  семействата на българи в чужбина, стартирали процедурите си по проучване за осиновяване преди 01.10.2009 в условията на стария Семеен кодекс. Администрацията принуждава нашите сънародници сами да изтеглят документите си за кандидатстване, сами да се откажат от по-благоприятния стар регламент и да започнат отново цялата процедура от самото й начало, според новите дискриминационни разпоредби.

С настоящата петиция се обръщаме към компетентните български институции с молба:
1. Да бъдат преразгледани разпоредбите на новия режим на осиновяване.
2. Да бъде върнат режимът на отменения Семеен Кодекс за осиновяване от българи, живеещи в чужбина.
 Искрено се надяваме на вашите активни действия към незабана промяна на сегашното законодателство.

"Гражданска инициатива за равни права при осиновяването на българи, живеещи в чужбина" е неформално обединение на
български семейни двойки, живеещи в чужбина, които новият Семеен Кодекс на Република България превърна в буквален смисъл чужденци за собствената им държава.

Една от организациите, които ни подкрепят, е сдружение "Зачатие".

За контакти:
Виктория Петрунова - Испания - palmichka@yahoo.com

Фуси, и аз схванах за какво става въпрос! Текстът е добър, но си позволих да пооправя някои пунктуационни нещица, смислови неточности, подредба, че и махнах туй-онуй. Изписаното в червено е новият вариант на промененото. Има и думи, които са си добре, но са подчертани в червено, което означава, че след тях съм махнала пунктуационен знак. Ако не се разбира нещо, питай!

Дано да нямаш нищо против тази малка намеса!  :D

Ако не ви харесват поправките, се направете, че не сте ги видели! :D

Дано не съм пробляла още нещо...

Момичета, успех на вас! Дано има отзив!
« Последна редакция: Ноември 19, 2009, 12:59:21 pm от DivaRoza »
Моето лично мнение е да изчакаме поне до утре, струва ми се важно да получим повече подкрепа. А и ми се струва стратегически по-добре да се публикува, когато следващият ден е работен, за да може да се търсят реакции.

Охх, и аз в началото се чудих за думите  “живеещи в чужбина”, за да няма негативен момент за случаи като нашия например :oops:  :oops:   :oops: Виждам обаче, че няма как по друг начин да аргументираме същността на този конкретен проблем. В противен случай,ако е написано общо, следва да се противопоставим на толкова дискриминационни разпоредби или липсата на уредба, като например правото на майчинство при осиновители на деца над 2 години, нормативна уредба за достъп до произхода на осиновените деца... че би се разводнило искането ни, тъй като всяка от тези теми е изключително важна.

Показах текста на петицията – за хората, с които разговарях е ясна, разбираема и са готови да я подкрепят. Всеки от нас може да я разпространи сред приятелите и познатите си, но ми се струва важно е да знаем как може да се изрази тази подкрепа – на страницата на bg petition ли или има и друг начин?  :ask:

Относно името – струва ми се, че отворено писмо наистина е по-добре, а в страницата на bg petition да си остане с името петиция.

Относно адресатите: предлагам да допълним само с премиера, ако държите и омбудсмана, макар че поради липса на традиции този орган няма същата тежест, каквато има в Европа. Важното е, кой в настоящия момент би поел инициатива и в чия компетентност влиза, и наистина да не прекаляваме, да оставим на посочените министерства да информират сами въпросните дирекции – така или иначе та са вътре в тяхната структура. Мисля че емайл е добър вариант за изпращане на искането ни, на страницата на всяко министерство има емайл, а и имат отдел връзки с обществеността.

От тук насетне можем да предприемем всичко, което е по силите ни, за да се запознае обществото с този проблем – преса, телевизия, радио... Аз преди няколко дни разговарях с мой много близък, който е адвокат и вече е уредил среща в края на месеца с една от новоназначените конституционни съдии по този повод, тя била експерт в семейното право, да видим дали ще има реакция. Ще говоря и с една позната, която работеше навремето във в. Капитал да видя какво може да предложи, макар че тя в момента е на специализация в Щатите и не знам до колко бързо би могла да съдейства от там. Всяка друга връзка с тв или преса би била полезна. yahoo_33 osi_9
*
Писах, писах, къде го затрих...

ДиваРоза, много благодаря!!! То аз вече абсолютно давам заето (не заради петицията!)  :lol: :lol:, така че всяка помощ е от полза. Подкрепата на Зачатие в посл. изр., не е необходимо, защото вече е казано в самото начало. Моето предложение беше в смисъл - да е ясно откъде се познавате и как сте се обединили...

Вие сте.... :)
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
Има български семейства, засегнати от промените в закона, защото само единия от тях работи в чужбина. Моля ви, нека вземем и тези случаи в предвид, давайки определение на инициативата ни!

П.П.
Цитат
"Гражданска инициатива за равни права при осиновяването на българи, живеещи в чужбина" е неформално обединение на български семейни двойки, живеещи в чужбина, които новият Семеен Кодекс на Република България превърна в буквален смисъл в чужденци за собствената им държава.
(защо трябва да се натъртва на това, че тези българо живеят в чужбина? Нали това и без това си е в името на инициативата?)

Не може ли да е нещо от рода на:
"Гражданска инициатива за равни права при осиновяването на българи, живеещи в чужбина" е неформално обединение на български семейни двойки, засегнати от новия Семеен Кодекс на Република България, който ги превъръща в буквален смисъл в чужденци за собствената им държава.

Ето, на Мей Жей също са отказали вписване в националния регистър, понеже съпругът и работи в Германия... Но тъй като тя живее в България, как тогава в Германия да направят тази социална проверка, след като бъдещата майка не живее там?...  :?
Никой не може да я принуди, да отиде да живее в чужбина заради социалната проверка - много Българи не искат и да чуват за чужбина и просто някой от двойката е направил компромис и е отишал да работи там, за да осигури финансова стабилност...
« Последна редакция: Ноември 19, 2009, 13:29:29 pm от Chandra »

*
Абе, втори пост ми изчезва маааааааму ... :x
Аз се чудя защо не ми отговаряте....

Момичета, от сърце ви моля за следното:
Петицията е ваша. Зачатие ви подкрепя и помага с каквото може, но петицията е ваша.
Както искате - така ще изглежда. На когото искате - на него ще я пратите. Когато намерите за добре - тогава ще я пратите. Не бих искала да се налагам на никого!!!

Моля ви, не очаквайте от мен, аз да нанасям всяко ваше предложение. Нека една от вас, поеме нещата и да оформи окончателния вариант. Изпратете я както намерите за добре. Аз написах с какво още мога да ви помогна. Който от вас поеме нещата, ще му изпратя подробен списък с пълните ви контакти, изпратени до мен.

За това казвам - вие сте...
В очакване ....
*
Аз се извинявам, че пак се намесвам, но ето още нещо.

Чандра, не може да се наблъска в един все пак кратък текст всичко. Нека това да има някакъв отзив. Още повече, че една петиция не води директно до промяна в закона, а и даже да доведе (пожелавам го!), то този текст няма да бъде използван директно и конкретно (като копи и пейст) за промените.

Понятието "българи, живеещи в чужбина" според мен включва  и твоето притеснение, т.е. става въпрос за цели семейства, където единият поне работи навън.

Не бива да се издребнява прекалено амбициозно! Текстът е добър и носи послание! Но от него до конкретната промяна има огромен път, по който могат да се случат много неща.
Освен това във всеки случай има конкретни детайли, които го правят различен от останалите случаи.  Важното е обаче да се хване общия проблем и да се тръгне отнякъде,а и да се направи нещо поне.

Аз лично разбирам притесненията на Чандра, защото тя го изживява лично всичко това, но, Чандра, мисли и реалистично, колкото и да е болезнено.

Не е възможно (що за текст ще е това, нещо като коледна елха) да се окичи текста на петицията с две страници реални изключения и подвидове на съществуващия проблем. Никой няма да го прочете това!

Нещо такова...с извинение, че се намесвам, но виждам, че прекаленото вълнение може и да ви попречи да действате.
*

Chandra

• *
  • 1567
Фуси, твоя пост можеш да коригираш само ти, а личните данни (за контакт) са изпратени на тебе... Затова ще е добре, тази част с контактите да я поправящ ти.

Крайните корекции ще направя, няма проблем... (Между другото, и за запетайките си мислех, но знаех, че това е техническа подробност, за която не е необходима дискусия и че просто ще ги оправим, преди да пуснем петицията)...

А какво ви е мнението за написаното по-горе (от мене?) (Включително и твоето, Фуси   :wink::)... Какво да направим, като ти си ни единствената професионалистка... )

*

Chandra

• *
  • 1567
Дива Роза, напълно съм съгласна с тебе.

Просто си мислех следното:
Цитат
(защо трябва да се натъртва на това, че тези българо живеят в чужбина? Нали това и без това си е в името на инициативата?)

Не може ли да е нещо от рода на:
"Гражданска инициатива за равни права при осиновяването на българи, живеещи в чужбина" е неформално обединение на български семейни двойки, засегнати от новия Семеен Кодекс на Република България, който ги превъръща в буквален смисъл в чужденци за собствената им държава.

Историйката разказах само за дискусия между нас...

*
не може да се наблъска в един все пак кратък текст всичко. Нека това да има някакъв отзив. Още повече, че една петиция не води директно до промяна в закона, а и даже да доведе (пожелавам го!), то този текст няма да бъде използван директно и конкретно (като копи и пейст) за промените.

Понятието "българи, живеещи в чужбина" според мен включва  и твоето притеснение, т.е. става въпрос за цели семейства, където единият поне работи навън.

Не бива да се издребнява прекалено амбициозно! Аз лично разбирам притесненията на Чандра, защото тя го изживява лично всичко това, но, Чандра, мисли и реалистично, колкото и да е болезнено.

Нещо такова...с извинение, че се намесвам, но виждам, че прекаленото вълнение може и да ви попречи да действате.
Абсолютно съм съгласна - знам какво е, напълно ви разбирам за огорчението, за безнадеждността, но имайте предвид, че ако медиите се заинтересууват, а това сигурна съм ще стане - ще имате възможност за много по-подробни изложения
В очакване ....
*
На мен ми харесва!! Сега ти пращам файловете с текста и контактите  :lol:
Сега ви оставям за малко, ще се видим по-късно след обяд  :lol:
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
Аз също съм напълно съгласна с написаното :)

Но моят проблем е, че ние все още не сме получили отказ и в момента около нашия случай се спори за това, дали сме с обичайно пребиваване в България или в чужбина. Разберете ме, не искам сама да съм казала: "Аз, която живея в чужбина"... (съпругът ми в момента живее в чужбина, не аз) Просто си мислех - нали си го има това в наименованието на инициативата (от там не трябва да се премахва)...- "Гражданска инициатива на Българи живеещи в чужбина за равни права при осиновяването" ... Защо тогава не напишем моя вариант на последния абзац - това е...  :?

« Последна редакция: Ноември 19, 2009, 13:50:39 pm от Chandra »