0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Много ми е трудно да ти отговоря, особено в момента, защото два дни работя в къщи, а тук ми е трудно да преглеждам нормативната уредба. Мисля обаче, че около година ... за двете инстанции.
В очакване ....
Здравеите момичета ,благодаря ви за подкрепата ,благодаря и на теб Фуси писах ти на личния ,но незнам какво стана изпратих ли го ,не ли нещо не разбрах.Ти ще кажеш,писмото за отказ го е дала социалната на брат ми на ръка.Понеже ние не подписахме тази молба,те са го написали бързо това писмо ,както казвате гледали са да се отерват по бързо от нас.
Днес разговарях по телефона с адвокат - нашия проблем е вече станал известен в юридическите кръгове и има желание хората в заварено положение да се оставят да вървят по стария път. Оказва се че даже и да бяхме стигнали до вписване в регистрите на този етап пак щяха да ни откажат да осиновим по вътрешен ред, така че може би са повече от 30 протестиращите семейства. Съвета беше да се говори със съответните служби (РДСП, Закрила на детето и тнт) да не бързат да издават откази а да говорят преди това със централната служба в София. Предавам буквално разговор проведен преди минути.
Фуси не мога да ти изпрата съобщение,незнам нещо става,разбира се че ще обжалваме ,и те моля за помощ.
Ние бяжме подали документи за осиновяване в началото на ноември миналата година в Червен бряг.От там ни казаха ,че трябва да ни се изготви доклад от страната в която живеем,доклада е готов вече две цедмици стои и чака и незнаем на кои да го изпратат хората от тук.
А това е заповедта:
АГЕНЦИЯ   ЗА   СОЦИАЛНО  ПОДПОМАГАНЕ
ДИРЕКЦИЯ  СОЦИАЛНО  ПОДПОМАГАНЕ-ЧЕРВЕН БРЯГ –ОБЛ.ПЛЕВЕН

ЗАПОВЕД
   Ном.ЗД РД-04-61/02.11.2009г.

Днес 02.11.2009г. в гр.Червен бряг  подписаната  Наталия  Цанкова Лукова  в качеството на директор на Дирекция социално подпомагане –община  Червен бряг,като взех предвид промяната в нормативната уредба и невъзможноста на кандидат –осиновителите Емилия ...........и  Илиан.................да отговарят на условията,регламентирани в Семеиния кодекс деиствсщ от 01.10.2009г. и наредба ном. 4  от 25.11.2003г. за условията и реда за водене и съхранение на регистъра на деца за пълно осиновяване

ОТКАЗВАМ

На Емилия и Илиан............да бъдат впосани в регистъра на осиновяващи за пълно осиновяване,воден от РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ –ГР.ПЛЕВЕН

Настоящия отказ да бъде изпратен с обратна разписка по постоянен адрес на кандидатите.

Заповедта може да бъде обжалвана по реда на АПК в 14 дневен срок от уведомяването,пред директора на Регионална дирекция социално подпомагане-гр.Плевен.

ДИРЕКТОР :  Н.ЛУКОВА
*
Здравейте момичета, много се радвам, че намерих този форум благодарение на Фуси.  :)Моето положение е подобно на вашето. Моят мъж е испанец, живеем в Испания, започнахме процедурата преди 9 месеца, когато по стария закон можех аз, като българска гражданка да подам документи по национално осиновяване. Казаха ни да представим социален доклад от Испания и да го подадем заедно с другите документи в Социалните в София. Но тъкмо като получихме доклада и ни одобриха за осиновители към края на септември - хоп, новина, промяна в Семейния кодекс и вече можем да подаваме само по международната процедура. Не мога да ви опиша колко зле се почувствах, как се отнасят с българите в чужбина, направо бях бясна :x .Но какво да се прави, подготвихме всичко тук, съответно платихме много пари за преводи, легализация, много повече отколкото щяхме да платим в България и  преди няколко дни внесохме цялата папка документи в Социалните тук, които ще ги пратят в България.
По въпроса за писмото към Божидар Димитров, аз му писах преди около месец на личния му имейл, нямам отговор, незнам дали го е получил. А документите, които подадох тук в Социалните в Мадрид миналата седмица, с тях сложих и писмо до министърката на Правосъдието Маргарита Попова, в което изразявам моето и вашето възмущение към дискриминацията към нас, българите в чужбина.
Това, което не знам е какво ще  става отсега нататък, кой води международния регистър , с кого трябва да се свържа и да поддържам контакт? Тези посреднически агенции могат ли да се избегнат?

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Здравей Вики! :)
Съжалявам, че е трябвало да минете през всичко това! Ти може би си една от първите български  граждани, пребиваващи извън страната, които вече са подали документи според новия закон, в Министерство на правосъдието. Затова предполагам, че трудно някой може да ти даде отговор на толкова логично поставените въпросчета. Аз не знам, дали и чиновниците знаят, какво следва в случаи като твоя ;)
Но според мене е най-добре, да се обадиш в Министерството и да попиташ. Нямам представа, кой отговаря за тези неща, но виж в този пост:

...Днес говорих с една госпожа от Министерство на правосъдието казва се Милена Първанова тел.и е 02/9237332,обясни ми наи учтиво че наистина така стоят нещата,щом като не сме вписани в регистъра за осиновяване влизаме в новия закон.И ме предопреди ,че трябва сериозно да си помислим дали ще осиновяваме по процедурата на международно осиновяване,тъи като децата за международно осиновяване са деца с голяма възраст,със здравословни проблеми,и са циган4ета...

Между другото, искаше ми се да те попитам, какво ти е отношението към предупреждението на госпожата от министерството относно децата от международния регистър (края на поста на Ема)?

Хубава вечер и лека нощ!  :) :flower:
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Здравейте, разбира се, че всеки ще си обжалва чрез адвокат и т.н. Но наистина е дорбе да споделяме информацията, най-малкото защото нещата се объркани и няма установена практика. Така че даже и това, което ще се случи в съдебните процедури може също да се окаже различно в различните градове. Добре е да го знаем, поне доколкото касае общия ни проблем. Така бихме могли да ползваме взаимно опита си. Ние не сме конкуренция! Напротив!

Вики, телефонът на Министерство на правосъдието наистина е този и доколкото аз разговарях преди десетина дни вече, според тях трябва да минаваме през пълната процедура на международно осиновяване и чрез акредитирани организации. Ако не се организираме да се променят нещата, ще трябва да се минава през тях! Изказала съм си вече мнението за необходимостта им!!

Емилия и Фуси, тъй като виждам копиран отказа, виждам, че са писали, че не отговаряте на изискванията на Наредба 4 за международните регистри. А тя вече е отменена. Това беше старата наредба и вие сте отговаряли по нея, за да ви приемат документите. Та ако може да се използва някакси и този аргумент??

Лека вечер и дано имаме повод за усмивки!
*
Еми, пиша ти и тук, моля те брат ти да се свърже колкото се може по-бързо с мен, за да видя документите, че няма никакво време

жалбата ще постна в този форум, когато я напиша
В очакване ....
Здравейте
Написах нещо което аз виждам като начало за петиция или изложение на каузата. Мисля че трябва бързо да се оформи и разпространи за да увеличи шансовете ни за успех:

'Петиция за възвръщане на статута на българските кандидат-осиновители живеещи в чужбина

С приемането на новия Семеен Кодекс на 01.10.2009 бяха въведени промени които онеправдават българските граждани кандидат-осиновители живеещи в чужбина.

Спрямо новите процедури българските граждани живеещи в чужбина ще кандидатствуват наравно с чужденците проявяващи интерес за осиновяване на българско дете. Това означава автоматично насочване към акредитирани (скъпо платени) агенции работещи с чужденци и дълъг ред на чакане за вписване в регистър, в момента 3-4 години.
Не се предвижда и нищо което да защити семействата, които вече са поели този толкова дълъг, сложен и емоционален път по предишната система спазвайки осиновителен ред и закони не на една а две държави. Всички те спрямо новия закон трябва да почнат всичко отново при непосилни условия.

Новите въведения са направени за да се спази Хагската конвенция според която при международно осиновяване се прилага закон по постоянното местопребиваване на кандидат осиновителите.
Не е взет под внимание факта че живеещите в чужбина българи са най често в държави в които е почти невъзможно да се осинови дете поради силна социална политика към майки и деца, деца рядко се изоставят. В някои държави като Великобритания социалните служби се опитват винаги да свържат етнически децата с кандидат осиновителите за благото на детето, което не трябва да се изкоренява от етническите и културните си корени – правейки напрактика невъзможно за тях осиновяването на дете в държавата на местопребиваване. Или с две думи – чужд сред чужди, чужд сред свои.

В България за съжаление не се мисли за това а за и за факта че има многобройни деца за осиновяване които ще бъдат лишени от добър български дом макар и в чужда държава.
По какъв начин тези български семейства се отличават от семействата които тепърва ще отидат да живят извън България със собствените се деца?
Новоприетите закони ще принудят поелите този път (и вече похарчили много време, нерви а и малко състояние) да се откажат заради неравноправните условия и много от тях може принудително да останат без деца. Тези които сега поемат този път най вероятно ще се откажат или ще потърсят решение заобикалящо законите.
Решението на всички тези семейства да осиновят дете от България е не само породено от изстраданото желание да отгледат дете но и от решението да потвърдят културната си връзка с родната държава, то е и проява и на патриотизъм.

Приетите набързо нововъведения в кодекса в момента се изпълняват с голяма скорост спрямо семействата в заварено положение. Те биват заставени сами да подадат молби за изтегляне на подадените досега документи и при нежелание за това им бива връчен служебен отказ (най-често на техните роднини тъй като кандидат-осиновителите са разбира се в чужбина) който трябва да се обжалва в 14 дневен срок без да има никакви инструкции как точно.
Повтаря се една и съща история – досега приятелски настроената социална служителка изведнъж се превръща в механичен враждебно настроен бюрократ.
Проявено е изключителна дискриминация към хора които не само не заслужават отрицателно отношение но имат нужда от подкрепа и доброжелание.

С това изложение умоляваме да бъдат преразгледатни новите наредбите и да се възстанови равноправието на българските граждани кандидат-осиновители живеещи в чужбина. Отдавна отминаха времената на тези хора да се гледа като на ‘анти-българи’ – става въпрос за хора които чрез установяването си по една или друга причина в друга държава само спомагат за доброто име на България и с нищо не са заслужили такова третиране.'

Мисля че може да я публикуваме тука като един начин на разпространение:
http://bgpetition.com/

*
Здравейте момичета, благодаря ви за отговорите.Според мен няма смисъл да се обаждам на тази Милена Първанова, защото Аница и някои от вас са говорили с нея и тя ще ми каже същото, което и на вас. Чандра, на твоя въпрос какво мисля по повод на това какво казва тази госпожа, много ми е странен отговора и, като че ли иска да ни откаже от процедурата на осиновяването с доводите, че е трудно, че дават деца болни или циганчета, имам чувството, че на тях им е изгодно Домовете да са пълни с деца и да не ги осиновяват, започвам да си мисля, че има някакъв бизнес зад всичко това и че държавните бюрократи работят за този бизнес, а не за доброто на децата, както твърдят, цялата тази работа и тези приказки, че уж ще поправят закона, за да могат по-бързо децата да намират семейства, ми се струват фалшиви и празни приказки. osi_11
Алейла, много ми хареса петицията, която си направила, написана е в добър стил, интелигентно стегната е и точно си формулирала нашите проблеми и желания. Както ви казах, аз писах на Божидар ДИМИТРОВ, но досега ни вест, ни кост.
Имам една идея. Тези от вас, които смятат да си идват в България по Коледа, нека да се съберем и заедно да отидем до Министерство на Правосъдието и където трябва другаде, колкото повече сме, повече ефект ще има. Аз пътувам за София на 10 декември и ще си бъда там до 5 януари. Така че които от вас могат, нека направим лично посещение, което според мен ще има по-силно въздействие. И петицията ще пратим разбира се където трябва. Трябва да натискаме, докато получим това, което искаме. Струва ми се, че откакто сме в Европейския Съюз, за нас българите в чужбина става все по-зле и по-трудно с тъпанарските им закони. :x

Имам въпрос към всички - някой знае ли дали социалните служби имат наложен срок в които да ни откажат в случай че сами не си изтеглим документите - в уведомителното писмо не се споменава такъв.
Вчера се обадих на нашата социална с молбата ако може да задържи издаването на отказ докато се поизясни обърканата ситуация. Разбира се получих категоричен отказ за съдействие, тогава я запитах дали са й наложили срок - отговора бе 30 дни от издаването на заповедта, но имам всякакви причини да не й вярвам.
Как може да се провери това?
Браво Алеила аз те подкрепям за петицията ,направо да я побликуваш.Много добре си я написала.Нас на 29.10 ни уведомиха от социалните за новия закон ,и на 03.11 изпратиха заповедта.Ваобще не се бавят ,деистват много светкавично за да се отърват от нас,ако е да се напише доклад ще чакаш месеци ,защото много работа имат ,и са много натоварени.Какво да кажа незнам вече,толкова съм объркана,не съм очаквала такова отношение,незнам ,нямам думи. :balk_159:
*
Алейла,браво за петицията, много добро изложение на ситуацията. Ако трябва да добавя нещо, то би било единствено да се формулира накрая точно какво искаме - да се преразгледат новоприетите разпоредби; да се предвиди завърщване на вече започнатите процедури по стария ред; да се предвиди процедура за българите в чужбина без задължително минаване през скъпите и безсмеслени в голяма степен акредитирани организации; тъй като се касае за семейства, които биха отглеждали даденото дете в българска среда, да се предвиди облекчена процедура за тях.

Ако изведем това в параграф накрая, може би ще е по-лесно на хората, които биха ни подкрепили?

Алейла,ако намираш за добре, може да прередактираш, според твоя стил.
Напълно съм съгласна да го качим на bgèetition и да започнем да подписваме. Както и да разпространим информацията, че такава петиция съществува, сред възможно най-много хора! В други форуми и кой където може...
Да си пожелаем успех!!!
*

Chandra

• *
  • 1567
Мила Алейла, благодаря ти, че седна и го написа това чудо!  :flower: Страхотна си! На мене текста също много ми харесва. Подкрепям мнението, че исканията трябва да са по-ясно изложени... Но...:oops: ще споделя и някои забележки. :oops:

'Петиция за възвръщане на статута на българските кандидат-осиновители живеещи в чужбина
…[...] мисля, че като начало трябва да имаме едно максимално искане – например вето на новия закон и връщане към предишните правила, които важаха досега на хуманитарна основа – вимето на децата, които ще осиновиме.
А като компромис да се мисли да приемем исканията, които Чандра е изложила, и ако може този компромис да ни се предложи, а да не го формулираме в самото начало. Нещо като преговори…

-> Според мене не е много реално, да искаме възвръщане на предишните разпоредби.   Много хора са радостни, да научат за промени в закона, тъй като не беше тайна, че и стария не се славеше със "съвършенство"… :?
Затова мисля, че ще е по-добре, да искаме промени в новия закон, които отреждат място (съответно, текстове) и на българските граждани, живеещи в чужбина и не ги приравняват безпрекословно към чужденците. В момента осиновителната процедура е улеснена за чужденците, но напълно затруднена за българите, живеещи в чужбина...
Освен това трябва да се искат адекватни решения за заварените случаи...
Аз бих променила заглавието на петицията примерно така:

До Президента на Република България
До Министър-председателя на Република България
До Председателя на Народното събрание на Република България
До Парламентарно представените партии в Република България
... (знам ли, до кого…  :wink: Кажете... )

Във връзка с процедурата по осиновяване, регламентирана в:
- Новия СЕМЕЕН КОДЕКС, влязъл в сила от 01.10.2009 г. Обн. ДВ. бр. 47 от 23 Юни 2009г.;
- НАРЕДБА № РД-07-01 ОТ 29 СЕПТЕМВРИ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВОДЕНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА РЕГИСТРИТЕ ЗА ПЪЛНО ОСИНОВЯВАНЕ, Издадена от Министерството на труда и социалната политика, Обн. ДВ. бр.81 от 13 Октомври 2009г.,

Петиция за адекватни промени в закона, които да спрат дискриминацията на живеещите в чужбина български граждани, желаещи да осиновят дете (и улеснят техния път в процедура по осиновяване).

...Нека заедно измислим най-доброто заглавие за подобна петиция. Вие какво мислите?

-> Струва ми се, че някои части от текста разделят изкуствено българските граждани, живеещи в чужбина от тези, които са в България (а нали се борим за равноправие ;))...Затова според мене тази част трябва да се преработи:
... Решението на всички тези семейства да осиновят дете от България е не само породено от изстраданото желание да отгледат дете но и от решението да потвърдят културната си връзка с родната държава, то е и проява и на патриотизъм.
(Аз лично бих искала да осиновим най-вече водена от желанието, да отгледам дете и определено не проявявам патриотизъм, искайки най-естественото нещо – да осиновим дете от нашата националност.  :?)

Освен това много от българите, живеещи в чужбина, спекулират с идеята, да се приберат… Има и такива, които са временно извън страната – за една-две-три години… и те изобщо не могат да започнат процедура по осиновяване…

Между другото, законодателя се е изложил в много отношения и в петицията това може да бъде използвано някак…  Ето тук, в БГ мама има една темичка, в която също четем за несъвършенства. Примерно:

Цитат на Светкавица:
Цитат
…За самата Наредба- прави ми впечатление, че като че ли се възпроизвежда старата организация на водене на регистри по съответните РДСП/ чл. 23 от Наредбата/ за осиновяващи.А същевременно съгласно чл. 85 от СК се води Национелен регистър  на осиновяващите.Или аз нещо не преценявам???

За СК. лично мнение, нарочно не го споделих веднага, за да  не реагирам прекалено емоционално.Отново- един начин да вкараш в "релси" толкова важен процес и отново триста начини да заобиколиш закона.Припознаването не само не е преуредено/ с оглед заобикаляне на осиновителните процедури/, ами и облекчено- не се предвижда в новия СК оспорване на припознаване нито от РДСП, нито от прокурор.Обаче е предвидено да се оспорва от деца, след навършване на пълнолетие. Залог за отложени във времето драми.Както и другите начини за заобикаляне на закона.Ами о.к. и римляните са го казали, лош закон, но закон.

Цитат на Фуси:
Цитат
…а за заобикалянето на закона - докато осиновителите не започнат да носят наказателна отговорност за подобно заобикаляне на закона - няма да престане търговията с бебета.

докато не изчистят въпроса с припознаването, а то не е лесна работа, защото не може да поставиш изискване единствено биологичните бащи да припознават децата - така ще е... може би варианта е да добавят втора разпоредба, в която да се забрани имотната облага в такива казуси, но ... сложна работа.

има едно единствено съдебно решение, поне аз знам за едно, по такова дело. Обаче то е по чл.313 он НК и според мен на втора инстанция е отменено.

Най-чистия вариант за мен е да узаконят отвореното осиновяване, като така ще легализират бизнеса с бебета, но пък той ще може да бъде наблюдаван, контролиран, прозрачен и да му събират данъци - това е. Ще секне и корупцията по болниците ... но дълга тема

В тази статия: "Новият семеен кодекс ще узакони трафика на бебета" става въпрос за същото.

-> Затова си мислех... Бихме могли, споменавайки самия закон в петицията, да използваме примерно следното:
..."Този СК беше приет с цената на много компромиси – срещу него застанаха всякакви организации по всякакви поводи и накрая беше гласуван много набързо – в последния работен ден на стария Парламент. Може би по тази причина не стигна време, да се преборим с всички текстове…"...

И дори можем, да започнем петицията така:
[...]
На 1.10. 2009 влезе в сила новия СК, който беше приет с цената на много компромиси – срещу него застанаха всякакви организации по всякакви поводи и накрая беше гласуван много набързо – в последния работен ден на стария Парламент. […]
С приемането на новия Семеен Кодекс на 01.10.2009 бяха въведени промени които онеправдават българските граждани, живеещи в чужбина, желаещи да осиновят дете. […]

Мила Алейла, надявам се, че не се обиждаш от вмешателството ми. :oops:  Това са само предложения и споделено мнение… Както ти бях споменала, аз също мислех днес да скалъпя някакво текстче за петиция…  Оказва се, че няма да успея – след малко отивам на работа и ще се прибера чак в 21часа. Ще мога едва утре да помисля…  Исках да те попитам, съгласна ли си, да взема твоя вариант и да допиша или преработя текста или ще е по-добре, да напиша нов такъв, пък после като прочетем и двата текста, всички да решим, какво ще правим?
Още веднъж ти благодаря за петицията – намирам я за страхотна!  osi_9 Направените допълнения са единствено за да сме сигурни, че сме обмислили всичко от всички страни… (няколко глави мислят по-добре от една)...Ще е страхотно, ако и други си споделят мнението…

Поздрави на всички и хубав ден! :)

П.П. Вижте, на какво попаднах:
Румъния прилага закон, ограничаващ осиновяванията от чужденци (Не съм го чела още... ;))

П.П.П. :) Уф,... той този материал бил старичък...

« Последна редакция: Ноември 12, 2009, 12:44:42 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Мили Вики, Аница, Емилия и Чандра
Благодаря много че се отзовахте - всичко което пишете има много смисъл.
Идеята на това мое писание е просто един старт за да направим заедно петицията.
Най слабите моменти са името на петицията (пак написах нещо за старт), формулирането на въведените промени и наи вече ясни искания (най слабия момент на моите писания).
Също може би и литературния ми български език не е на ниво, тнт... Ако имаше нужда от  визуално представяне щеше да ми е 1000 пъти по лесно...
Това което имах предвид като максимално искане е не да се отмени целия нов кодекс но ако може да се остави старата система при която българите живеещи в чужбина кандидатстват редом с всички живеещи постоянно в България, представяйки доклад от държавата на постоянно жителство - това което Аница и Чандра са написали звучи много добре.
Това което написах все пак е от личните ми преживявания - всеки случай е различен.
Чандра, ако искаш използвай написаното от мене и го редактирай както ти го виждаш - от кореспонденцията ни досега мисля че имаме пълно единомислие а и виждам че написаното от тебе звучи много по професионално. (Права си за споменаването на патриотизъм... малко е в повече и на мене не ми прозвуча много точно като го прочетох отново)
Също, мисля като е готов текста като тест да го прочете човек който за първи път чува за проблема - дали става ясно и има ли въздействие.
Мисля че и адвокат трябва да го погледне - за да сме сигурни че изложението на промените в закона е точно - моето изложение със сигурност не е.
Успех и дано скоро сме готови защото с такъв един текст ще е много по лесно да се действа.

*
Здравейте момичета,
Напълно подкрепям написаното и от Алейла и от Чандра. И тъй като Чандра е започнала разсъждения по закона и т.н., аз пък си мисля от известно време следното: процедурата за осиновяване от чужденци изисква за даденото дете да има 3 отказа от БГ граждани, защото /според мен, не знам дали това е бил доводът наистина/ се цели децата да останат в БГ и бъдат отглеждани в БГ среда. Пък и все пак предимство за БГ граждани, не е лошо. Но в нашия случай какво се цели с тия 3 отказа?!
ОК, дългата процедура пред Министерство на правосъдието има за цел да предотврати трафика на деца и да се подсигури, че тия деца с 3-те отказа отиват при свестни хора. Тази процедура на приравняване на БГ в чужбина и чужденци имала за идея да защити интереса на детето, защото смяната на държава било травмираща. Обаче, за дете, което ще отиде при БГ, дори и в чужбина, би трябвало адаптацията да е по-лесна - все пак език, обичаи и т.н.
Та защо да няма предимство на БГ в чужбина на този принцип??
Според мен, ако са решили да се минава през Министерството -ок. Тъй и тъй и досега соц. доклад се правеше в чужбина, да минава през тях, ако искат.
Но да ни приравняват съвсем и да ни карат да минаваме през акредитирани организащии с около 7500 евро хонорар /не са дори парите най-важни, но е безсмислено да се дават за ала-бала истории, които всеки си е вършел и може да върши, освен ако не иска сам да мине през някоя организация/, просто не виждам защо!!
И то при положение, че БГ е държава, която има доста деца за осиновяване и ги предлага на други страни. Мисля, че винаги БГ гражданин би следвало да има предимство пред чужденец, най-малко заради споделеното вече от Алейла, че в други европейски държави се стремят да свържат осиновен и осиновител на етнически принцип, за да улеснят адаптацията на детето.
Предполагам, че всъщност никой от писалите закона не се е замислил по тия въпроси!
Та не може ли да вземем аргумент и от тия ситуации?? Не знам дали съм много ясна, че просто нахвърлих разпокъсани мисли...
Чандра, Алейла, както и другите момичета, ще се радвам да прочета какво мислите...
Чандра, ако се вдъхновиш от някоя от невчесаните ми мисли, давай смело в редактирането...
*
Момичета, извинявайте, че се намесвам, но има нужда да се оправят запетайките в бъдещата петиция!

Желая ви успех!  yahoo_17

*

Chandra

• *
  • 1567
Опа  :D Здравейте!
Написах някакъв текст, който трудно мога да го нарека "петиция", тъй като стана прекалено обстоен, но се надявам, да послужи за нещо...

Опитах се, да взема в предвид всичко, написано дотук (идеи, съвети  :)), но сигурно съм изпуснала нещо.

Очаквам с нетърпение коментарите ви, които да са различни от "Много добре си го написала"  :lol: ...Как да съкратим текста?... (- кое да вземем, кое да оставим, кое да добавим...?) Дайте по-добър вариант на исканията...

Ще пусна текста в нов пост, да си е отделно ;)
До след малко.  :)

*

Chandra

• *
  • 1567
На 1.10. 2009 влезе в сила новия СК, който беше приет с цената на много компромиси – срещу него застанаха всякакви организации по всякакви поводи и накрая беше гласуван много набързо – в последния работен ден на стария Парламент. Това безспорно оказа негативно влияние върху различни аспекти и доведе до много недомислия. Един от проблемите, с които се сблъскваме е, че въведените в Семейния кодекс  промени онеправдават живеещите в чужбина български граждани, които желаят да осиновят дете.  

Ситуация на живеещите извън страната български граждани, които желаят да осиновят дете:

Според новия семеен кодекс всеки, който живее извън страната или има намерение, да се установи в чужбина,  трябва да осиновява по правилата за международно осиновяване. Закона не е предвидил никакви текстове, касаещи българските кандидат-осиновители, живеещи в чужбина, и с това ги приравнява безпрекословно с чужденците. По този начин българските граждани, живеещи в чужбина, са поставени в следното неравноправно положение:

->  Пребиваващите в чужбина български граждани нямат право, лично да подават документи за осиновяване  и са принудени, да използват скъпоструващи акредитирани посреднически агенции, ненужно заплащайки високи такси, вкл. за хотели в България, командировъчни, преводачи, консултации и преводи (включително на законите).

->  Те могат да осиновяват само деца, включени в регистъра за международно осиновяване. Това на практика означава, че: (1) сроковете за осиновяване са много по-дълги (в момента се разглеждат молби на чуждестранни граждани от 2005г.) (2) възможностите са много по-ограничени (децата, включени в регистъра за международно осиновяване, са три пъти отказвани по вътрешна процедура).

->  Българите, пребиваващи временно в чужбина (примерно, за 1-2 години), нямат възможност, да се конкурират с чуждестранните кандидат-осиновители и с това са ощетени, тъй  като факта, че са български граждани и осиновяват в родината си, не им носи никакво предимство пред чужденците.

(- Като цяло българските граждани, живеещи в чужбина трудно се конкурират с месните граждани, с което са поставени в неравностойна ситуация.)

->  И не на последно място! Закона не е предвидил временни или заключителни разпоредби, касаещи заварените случаи. На 20.10.2009г. Агенция социално подпомагане към Министерство на труда и социалната политика  издава указателно писмо, с което нарежда на всички РДСП, да пренасочат заварените си случаи към съответните акредитирани организации и указват, ако кандидат-осиновителите не са съгласни, да подадат молби за изтегляне на документите си, да им се издава служебен отказ. Трябва да отбележим, че някои от кандидат-осиновителите са започнали процедурата през 2007г. На тях им се предоставя избор между следните две възможности: (1) да си изтеглят документите доброволно, (2) да получат отказ. Според нас всичко това е незаконосъобразно, тъй като не е редно с указателно писмо да се дават нормативни разпоредби.

->  Оказва се, че дори и живеещите в чужбина български граждани, които вече са влезли в регистрите за осиновители, няма да могат да осиновят дете по старите разпоредби и ще им се наложи, да започнат всичко отначало.

Ефекта от промените в закона:

Новите въведения в СК са съобразени с Хагската конвенция, според която международните осиновявания се извършват съобразно законите, действащи по местоживеене. Но нашия законодател не е съобразил месните условия и проблеми. Докато в повечето европейски държави извършените осиновяванията са предимно международни, тъй като социалната политика е много добра и съответно няма деца за осиновяване, в България проблемите са от съвсем друго естество и би било добре, творейки закони да се вземат под внимание специфичните условия в страната ни.

Повечето европейски държави се справят с демографските си проблеми, улеснявайки международното осиновяване, а българското законодателство затруднява живеещите в чужбина българи, като ги поставя в неравностойно положение както спрямо чужденците, така и спрямо останалите българи.

Основен фокус на Хагската конвенция е, да се  защитят интересите на децата. В интерес на децата е, осиновителите им да са по възможност от тяхната националност.  Нашето законодателство не взема под внимание този факт и не дава никакъв приоритет на пребиваващите в чужбина български граждани пред чужденците, с което пренебрегва интересите  на всички, участващи в този процес – деца, осиновители, държава.

Една от конкретните цели на Хагската конвенцията е, да се вземат мерки срещу незаконния трафик на деца.  Промените в нашия Семеен кодекс не са предвидили по-стриктна процедура и изобщо, оспорване на припознаването, с което не само не предотвратяват търговията с деца, но и облекчават такава.

Затруднявайки живеещите в чужбина българи да осиновяват деца (все едно, от родината си или от трета държава), закона създава допълнителни условия за заобикалянето му и дори косвено го поощрява.

"[...] за съжаление въпреки промените към опростяване осиновяването продължава да е доста сложна процедура и припознаването остава вариант за нейното заобикаляне"
Прокурор Нели Христозова от Градската прокуратура,
пред Сега
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=3804&sectionid=2&id=0000501

В момента български семейства, живеещи в чужбина, нямат възможност да започнат процедура по осиновяване в България  заради скъпо струващата, дълго траеща процедура в която на тях им е почти невъзможно, да се конкурират с чужденците.

...

Искания:

1. Спешно да се предложи адекватно решение за заварените случаи в процедурата по осиновяване.
2. Да се преразгледат новоприетите разпоредби, като се вземат в предвид следните аспекти, поставящи живеещите в чужбина българи в по-равноправна позиция:
- българите, пребиваващи в чужбина, да имат право да подават документи за осиновяване в България лично, без задължителното преминаване през посреднически организации;
- българите, живеещи в чужбина, да са с предимство пред чужденците в процедурата по осиновяване;
- като български граждани те да могат да осиновяват деца от регистъра за вътрешно осиновяване;
- в законовата уредба да бъде предвидена и възможността на българите живеещи в чужбина, да осиновяват от трета държава;
3. Законодателството да вземе под внимание факта, че живеещите в чужбина български граждани, желаещи да осиновят в родината, ще дадат на едно осиновено дете български дом и ще възпитат един български гражданин.
« Последна редакция: Ноември 13, 2009, 18:26:59 pm от Chandra »

Zdraveite,nova sam i ne znam kak da izpolzvam kredora.Ironiqta v moqta istoria e 4e az samata sam osinovena a i do skoro rabotex v sos detski seli6ta sas izostaveni ili vzeti roditelski prava bebeta .Jiveq v ispaniq ot 13 godini ve4e opitaxme invitro i ni6to a za drugo plateno ne mojem da si pomislim v toq moment.Sajalqvam za otkazite vi v sledstvie na noviq zakon i sam na mnenie 4e trqbva da se objalvat  no na nas ni e nujna promqna v zakona zasqga6ta na6ite slu4ai.Ne vqrvam da sme 6epa xora mislq 4e sme mnogo a da ne zabravqme na6ite blizki i priqteli koito 6te ni podkrepqt vav vsi4ko.Az teparva zapo4vam da varvq po toq pat zatova blagodarq na vsi4ki vas za spodelenata informacia.Imam vapros ima li vazrastova granica za kandidat osinovitelite=az sam na 36 a sapruga mi 37.