Само да вмъкна едно въпросче, надявам се някой да може да ми отговори:
Законосъобразно ли е към заварените случаи да се приложи един нов закон, който поставя адресатите в по-неблагоприятно положение? Не следва ли да се приложи /в най-лошия случай/ новия закон спрямо новите заявления, а спрямо заварените да се приложи по-благоприятната норма?
Ако аз съм извършила престъпление, и влезе в сила нов закон, който утежнява наказанието, или превръща деяние, което не е било престъплентие в такова, моето действие ще бъде разглеждано по по-благоприятния закон. Защо след като не съм извършила престъпление, а просто искам да осиновя, администрацията стоварва върху ми негативните последици на закон, в който не е предвидено какво аджиба ще правят със заварените случаи?
И след като новия СК не предвижда преходна или заключителна разпоредба, която да уреди тези случаи, не произтича ли от принципите на правото задължението да се приложи по-благоприятния режим, и след като администрацията не се съобразява с принципите на правото, то съдът не би ли следвало да отмени евентуалния отказ на социалните на това основание?
Бях написала няколко реда, преди да прочета много точното изказване на
Суерте и сега малко се повтарям... но ще си ги пусна и тях
Еми, огромни благодарности за Указателното писмо!
Честно казано, доста ме изуми!...
Аnitza много точно го е казала – връщат кандидат-осиновителите от нулата и ги принуждават, да плащат на посредническа фирма за онова, за което ВЕЧЕ са изразходили - достатъчно средства и време за: пътувания до България, оформяне на документи, подаване на такива в съответствие със законите и т.н...
Много лесен начин за решаване на заварените случаи
– просто обясняваш на кандидатите най-учтиво, че те не са "заварени" такива, а просто изобщо не са случаи и съответно могат да избират между следните две опции:
(1) да изтеглят доброволно молбите си;
(2) да не ги изтеглят, а да изчакат отказа, който се базира на това, че по време на подаване на документите може и да са отговаряли на условията, може и да са вървели дълго време в тази посока, съобразявайки се с всички изисквания на закона... но междувременно, най-внезапно този закон се сменя и просто са имали лош късмет и вече не отговарят на новите изисквания… (Е, загубили са някоя и друга годинка от живота си без вина, но какво от това – техен си проблем, да са кандидатствали в по-благоприятни времена…)
Важното е, пред Европа да изглеждаме европейци, да създаваме закони гледали – недогледали, да демонстрираме дейност… Според мене е много неправилно, да се копират чужди закони, без да са съобразени по никакъв начин с месните условия…
Извинете ме за ироничния тон, но… наистина много се ядосах
...
Сега, като си излях гнева, да карам по същество...
Според мене петициите не трябва задължително да са в сух правистки стил… Те по-скоро трябва да описват синтезирано и точно проблема, да изразяват ясни искания и (също много важно!) да достигат до сърцата (т.е.,
трябва да са професионално написани, но и лесни за четене)
Но ми се струва, че правим грешка, като обсъждаме този въпрос тук. Сигурно има друго интернет-пространство, където можем да работим върху един "проект". Например, вече копирах някои от текстчетата на една интернет-страница, където можем да виждаме и редактираме документи, които са достъпни до всички поканени... (има и прозорец за чат)... Трябва само да ми дадете имейл-адресите си, за да ви поканя...
Иначе ето това е линка към евентуалния проект:
http://www.showdocument.com/39854