0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Интересно, кои документи ще превеждат и легализират?   :dontknow:
Може би следните:  :wink:

- актовете за раждане от България и съответно на български език;
- акта за сключен граждански брак от България и съответно на български език;
- автобиографията на кандидатите;
- документа, доказващ гражданство;
- нотариалните актове на имотите в България или съответно удостоверенията за имотно състояние от данъчните в България… -?

(които, изглежда, трябва най-напред да ги преведем и легализираме на немски, а на посредническите фирми след това ще се наложи, да го направят това на български…  :D)[/size]
...

Според мене определено има някакво недоразумение…  osi_10

Да мила Чандра,

И на мен ми се струва недоразумение... Недоразумение е цялото това творение...
Истината е, че нямам думи...

Консултантски и правни услуги
Литература и нормативни актове
храна, хотел, ток
Приблизителност на разноските, които подлежат на изменение и корекция в зависимост от обективна промяна в страната...

Чудя се...
Кой е решил вместо мен, че нямам приятели, които да ме подслонят дори в град, различен от моя?
Че нямам право на избор кой адвокат да наема, след като процедурата, по която никой бг гражданин живеещ в БГ не наема адвокат, е толкова комплексна, че ме задължават да имам такъв?
Че имам нужда от платени разяснения по нормативните актове?
Че не мога сама да си извадя свидетелство за съдимост или какъвто и да е друг документ?

За момента ще спра до тук...

Zdraveite otnovo
Pak hiliadi izvinenia che pisha na latiniza, ne uspiah da se preboira s Kredor a za da izpolzvam kiriza na moia keyboard mi otnema chas da napisha edno izrechenie tui kato niamam navik da pisha na bulgarski. Shte produlja v opitite si da se sparavia s Kredor no dotogava:
Izchakah izvestno vreme za dapisha otnovo za da moga i az da subera niakakva informazia kakto i mislite si po vuprosa.
Kakto veche spomenah nie jiveem v Anglia i predi okolo 15 meseza zapochnahme prozedurata po osinoviavane spazvaiki vsichki iziskvania purvo v Bulgaria a posle i v Anglia zashtoto tui narechenia 'doklad' iziskvasht se ot bulgarskite vlasti oznachavashe minavane prez pulnata prozedura po osinoviavane v Anglia.
Vupros beshe na moje bi dokraia na godinata nai-kusno da ni vpishat v registrite za osinoviavane v Bulgaria...
A sega izglejda che vsichko e oburnato s krakata nagore.
Mnogo e trudno ot razstoianie i po telefon da subiram parcheta informazia no dotuk izliza slednoto:
Ot Bulgaria (zashtita na deteto v Burgas) nastoiavat da si izteglim sami dokumentite i ottuk natatuk da se zanimavame s Ministerstvo na Pravosudieto. Sozialnata tvurdeshe che shte se zanimavat direktno sus naz a ne chrez posrednichestvo no tova izliza che he e viarno.
Imam suvet v nikakuv sluchai da ne iztegliame molbata a da izchakame otkas a i moje bi iziasniavane na situaziata.
Razbrah che promianata v zakona e deitstvitelno napravena za da se izpulniat iziskvania na Hagskata konvenzia i ne stava vupros za chujdenzi i bulgari a za kandidat-osinoviteli s postoianno mestoprebivavane v Bulgaria ili izvun neia.
Da, no iavno e priburzano glasuvan zakon pri koito nikoi ne e pomislil za pravata na bulgarite v chujbina a i za tezi koito se iaviavat v zavareno polojenie. Pri polojenie che niamalo dopulnenie kum zakona za situaziata na horata v zavareno polojenie izliza che se prilaga zakona kum vsichki i edva li shte ima shans da se napravi neshto i s objalvane.
Nikoi mai ne e pomislil che bulgarite jiveeshti v chujbina imat realno mnogo malki shansove da osinoviat po mestojiveene (v Anglia a kakto razbiram i v Germania sa mnogo malko dezata za osinoviavane poradi silna sozialna politika, obiknoveno sa deza na roditeli na koito sa otneti roditelski prava i obiknoveno sa na po goliama vuzrast, hora nad 35 godini niamat nikakvi shansove da osinoviat malko dete, osven tova v Anglia vinagi se opitvat etnicheski da svurjad dete-roditel koeto za nas oznachava da ni nameriat izostaveno bulgarche - kakuv li e shansa za tova?!)
Na praktika ostavame v napulno zatvoren krug. Pri polojenie che ima tolkova mnogo deza za osinoviavane v Bulgaria!
Razbira se nai golemia dovod e veche spomenat v tozi forum - dezata osinoveni ot nas shte imat vinagi vruzkata s Bulgaria i neinata kultura a koi znae edin den moje pak da jiveiat v Bulgaria ako niakoi ot nas reshat da se vurnat. Ne vijdam nikakva razlika mejdu nas i bulgarite koito tepurva shte otidat da jiveiat v chujbina s rodnite si deza.
Nepremenno triabva da organizirame petizia na koiato da se dade glastnost, az sushto kakto i drugi ot vas se setih che sega ima ministur na bulgarite v chujbina do koito sushto da se pishe.
Mislia che triabva da se nablegne na dve neshta - purvo da ima niakakva oblekchena prozedura za jiveeshtite v chujbina i da ne se nalaga da se izpolzvat agenzii: triabva sushto da se pomisli za horata v zavareno polojenie i v naprednal stadii na prozedurata po osinoviavane. Imam niakava nepotvurdena informazia che stava vupros za okolo 30 semeistva, tova za zakonodatelia moje da sa neznachitelna shepa hora no mislia che ne sme malko da opitame da napravim neshto zaedno.
Az lichno moga da pomogna s tova nashia sluchai da stigne do presata, imam priateli jurnalisti koito mislia che shte pomognat.
Kuraj na vsichki.
Doskoro
*
Хагската Конвенция акцентира на това, че ако ще сменя местопребиваването на детето, трябва да се минава през международно осиновяване. Несправедливо е като се има предвид, че днес БГ граждани могат да осиновят като такива, но утре да заминат за чужбина без проблем
*
Продължавам...нещо проблем с компютъра. Та казвах, че някой може да осинови днес като БГ и после да замине за чужбина без проблем и да смени местопребиваването на детето, а ние, които сме вече навън трябва да минаваме по международния ред...

Съгласна съм напълно, че трябва да подготвим петиция до Министерство на правосъдието, Министерство на труда и соц.политика, Нар.събрание, Б.Димитров, Мин.съвет. Но трябва много добре да я обмислим и изпратим сравнително бързо, докато все още не са ни отрязали напълно.
http://bgpetition.com/

Какво да пишем? Аргументът, че тези деца ще са в БГ среда и този род осиновявания би следвало да се поощрява, процедурата да е по-бърза предвид БГ ни гражданство и знания на езика и средата, без участие на акредитирани организации, че предлагането на деца с 3 отказа е дискриминиращо за нас като БГ граждани...Допълвайте с това, което смятате за удачно...
Редактирано от Фуси - изтрих личните ти данни, мисля, че не бива да стоят в нета :)

Momi4eta, az napicax tova zaqvlenie ,i go izpratix dano da obarnat vnimanie.
До Министъра на труда и социалната политика

Копие директора на «Главен инспекторат»
Министерски съвет

Заявление

от Емилия Л К с ЕГН ........... с постоянен адрес на регистрация гр. .........,  ж.к. ............и
Илиян Г Б ЕГН .............. с постоянен адрес на регистрация гр. ........... ул. ........., No ......,

Уважаеми г-н министър,

Женени сме от 2002 г.  През периода 2002-2008 г. независимо от всички опити, в това число естествени и инвитро процедудури се установи, че не може да имаме деца.

В края 2008 г. подадохме заявление  за осиновяване на дете по надлежния ред в Дирекция «Социално подпомагане» гр..............при условията на пълно осиновяване съгласно чл. 57а ал. 4 от Семейния кодекс.

Понастоящем временно пребиваваме и работим в страна членка на Европейския съюз – Гърция.
Както е видно от приложените копия от лични карти ние сме български граждани, освен това нямаме второ гражданство и никога не сме подавали документи за това.
Съгласно процедурата за осиновяването сме представили всички изискуеми доказателства за финансова стабилност, здравословно състояние, препоръки от поръчители, трудови договори, проучване от гръцките власти за способността за отглеждане на дете и др.
На 29 октомври 2009 г. бяхме извикани в Дирекция «Социално подпомагане» гр. Червен бряг да изтеглим документи си и да прекратим процедурата по проучване.
Беше ни изтъкнато, че основание за това е  писмо No  9100/217 от 23.10.2009 г. на Агенцията за социално подпомагане.
В него е въведено определение «обичайно местопребиваване». Съгласно него служителите от Дирекция «Социално подпомагане» гр. Червен бряг третират нашия случай като международно осиновяване.
 Ние не сме съгласни с механичното прилагане на тези указания, защото:

- независимо, че работим извън страната, нашето намерение по никакъв начин не е да променим своето гражданство, да загърбим Родината си и да се установим трайно да живеем в чужбина;
- икономическото състояние на Република България не ни позволява да реализираме нашите професионални знания и умения, което ни кара да работим другаде, но цялото си свободно време ние прекарваме в родината си.
- голяма част от свободните финансови средства ние инвестираме в България, купили сме къща, в която възнамеряваме да отгледаме потомство и да живеем трайно.
- всички задължения – данък МПС, местни данъци и такси плащаме в България.

Още един път искаме да подчертаем, че ние сме български граждани и не желаем да бъдем дискриминирани от държавните институции.
Не желаем механично да бъдем приобщени към определението «обичайно пребиваващи» в чужбина и от там да бъдем вкарани в процедура за международно осиновяване.
В продължение на една година ние направихме всичко, което се изискваше за спазване на процедурата, изразходвахме време и ресурси на стойност едно малко състояние и когато сме готови, служители на държавната администрация ни определиха като чужденци в собствената ни страна. Само пропуснаха да определят новата ни националност.

Уважаеми г-н министър, моля за Вашето съдействие нашия случай да бъде разгледан в контекста на гореизложеното.

За контакти:

Приложение:

1. Копие от писмо No  9100/217 от 23.10.2009 г. на Агенцията за социално подпомагане.
2. Копие от лични карти

С уважение,

……………………………

……………………………

31 октомври 2009 г.

« Последна редакция: Ноември 04, 2009, 15:33:36 pm от Fussii »
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Еми, страхотно!  :) Благодаря ти, че споделяш това заявление с нас!
:youwoman:

(Вие изтеглихте ли документите си?)

Аз мисля, че всички трябва да напишем по едно подобно писмо...

Мила Алейла, ако според тебе това ще е улеснение, можеш да ми пратиш имейл-адреса си (на лични) и ще ти пусна една фонетична кирилица - инсталационното файлче е много мъничко и става бързо и лесно (като фасул;)), за максимум 5 минутки.
С фонетичната клавиатура не би трябвало да пишеш бавно, защото там:
R = Р; F = Ф; G = Г и т.н. :)
...Е, има някои особености(ч, ш, щ...), но с тях се свиква за отрицателно време...  :wink:

Иначе, ето я по-голямата част от поста ти, с която аз се съгласявам с две ръце...  :)

Здравейте отново

Изчаках известно време за да пиша отново, за да мога и аз да събера някаква информация, както и мислите си по въпроса.
Както вече споменах, ние живеем в Англия и преди около 15 месеца започнахме процедура по осиновяване, спазвайки всички изисквания първо в България, а после и в Англия, защото тъй наречения „доклад”, изискващ се от българските власти, означаваше минаване през пълната процедура по осиновяване в Англия. Въпрос беше на може би до края на годината най-късно да ни впишат в регистрите за осиновяване в България…
А сега изглежда че всичко е обърнато с краката нагоре.
Много е трудно от разстояние и по телефон да събирам информация, но дотук излиза следното:

От България (Защита на детето в Бургас) настояват, да си изтеглим документите сами и от тук нататък да се занимаваме с Министерство на Правосъдието. Социалната твърдеше, че ще се занимават директно с нас а не чрез посредничество, но това излиза че не е вярно.

Имам съвет, в никакъв случай да не изтегляме молбата, а да изчакаме отказ, а може би и изясняване на ситуацията.

Разбрах, че промяната в закона е действително направена за да се изпълнят изискванията на Хагската конвенция и не става въпрос за чужденци и българи, а за кандидат-осиновители с постоянно местопребиваване в България или извън нея.

Да, но явно е прибързано гласуван закон, при който никой не е помислил за правата на българите в чужбина а и на тези, които се явяват в заварено положение. При положение, че нямало допълнение към закона за ситуацията на хора в заварено положение излиза, че се прилага закона към всички и едва ли ще има шанс, да се направи нещо и с обжалване.

Никой май не е помислил, че българите живеещи в чужбина имат реално много малко шансове, да осиновят по местоживеене (в Англия, а и както разбирам и в Германия са много малко децата за осиновяване поради силна социална политика, обикновено са деца на родители, на които са отнети родителски права и обикновено са на по-голяма възраст, хора над 35 години нямат никакви шансове, да осиновят малко дете, освен това в Англия винаги се опитват да свържат етнически дете – родител, което за нас означава, да ни намерят изоставено българче - какъв ли е шанса за това?!)

На практика оставаме в напълно затворен кръг. При положение, че има толкова много деца за осиновяване в България.!

Разбира се, най-големия довод е вече споменат в този форум – децата, осиновени от нас, ще имат връзката с България и нейната култура а кой знае, един ден може пък и да живеят в България, ако някои от нас решат да се върнат. Не виждам никаква разлика между нас и българите, които тепърва ще отидат да живеят в чужбина с родните си деца.  

Непременно трябва да организираме петиция, на която да и се даде гласност, аз също, както и други от вас, се сетих, че сега има министър на българите в чужбина, до който също да се пише.

Мисля, че трябва да се наблегне на 2 неща: да има някаква облекчена процедура за живеещите в чужбина и да не се налага, да се използват агенции; трябва също да се помисли за хората в заварено положение и в напреднал стадий на процедура по осиновяване.

Имам някаква непотвърдена информация, че става въпрос за около 30 семейства, това за законодателя може да са незначителна шепа хора, но мисля, че не сме малко, да опитаме, да направим нещо заедно.

Аз лично мога да помогна с това, нашия случай да стигне до пресата, имам приятели журналисти, които мисля ще помогнат.

Кураж на всички.
До скоро.
« Последна редакция: Ноември 03, 2009, 00:19:33 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Браво, Емилия, че сте започнали конкретни действия. И аз имам същия въпрос като Чандра - изтеглихте ли документите? Според мен ви карат да ги изтеглте, защото това ги улеснява да не пишат откази.
Можеш ли да кажеш какво точно пише в това писмо No  9100/217 от 23.10.2009 г. на Агенцията за социално подпомагане? И на мен ми говориха за него социалните, че на тая база ще прекратят всички преписки, но не съм го виждала. А може би трябва да го атакуваме и него, защото сме пряко засегнати.
УСПЕХ!!!
Ами ние не подадохме молба да се прекрати проучването.Те казаха че слузебно цте прекаснат относението ни с нас.Днес е внесена залбата с вход.номера и сте чакаме.
*
Моми4ета, супер сте, според мен оба4е, трябва да се атакуват виновниците за тази дискриминация, а именно политиците и некадърниците, които са измислили тези абсурдни закони,
защото социалните ще си натискат парцалите до последно, освен ако не стане голям скандал, примерно медиен, или За4атие да направи нещо, да викнем Господари на ефира и т.н.
(да се измислят ленти4ки и да си ги сложим в подписите и т.н.)
Ако в некво си едини4но писмо, или ако щете 30 писма се полу4ат - никой няама да им обърне внимание, така си мисля...т.е. не ви казвам- не пишете, но нека да се помисли и за нещо по мащабно, защото тези, които са измислили тоя малоумен закон едва ли са си дали сметка ква простотия са сътворили, но ако всеки по4не да говори за това, може да се сапикясат малко и да променят нещо  :?
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
По междо другото сте написа и едно писмо до Слави Трифонов,нали тои повдигна темата за парите за инвитрото.
Сигурна сам че няма да остави така нестата.
*

Chandra

• *
  • 1567
Бих искала, да помогна с всичко по силите ми, за да излезем срещу този закон…

Лошото е, че трудно можем да дадем примери от чужбина по простата причина, че (както вече стана дума), в останалата част от Европа проблемите са от съвсем друго естество. Примерно, в Германия на едно детенце от регистъра се падат средно по 12 кандидат-осиновители. И съответно немските власти решават демографските си проблеми (а и персоналните на кандидат-осиновителите), като улесняват осиновяването от чужбина. Няма как да открия примери за германци, живеещи на Майорка (да речем ;)), които осиновяват от Германия. Но намерих случаи на немски граждани, живеещи в Испания, които осиновяват от Румъния. И по този повод се сещам за следния проблем (вече го бях споменавала) – още едно недомислие:

- Ако български гражданин с "обичайно местопребиваване" в чужбина, реши да осинови от трета държава, е много вероятно, да му бъде изискано удостоверение, че е способен да осиновява по българските правни норми (нали е български гражданин). (Точно за такива случаи беше цитирания немски закон на предната страница.) Интересно ми е, кой в България би могъл да издаде такова удостоверение и на базата на кои правни норми? Къде в закона е упоменат такъв случай? А в коя държава трябва да бъде признато осиновяването?

Оказва се, че ако български граждани, живеещи над 9 месеца в чужбина, искат да не са ощетени в процес на осиновяване, би трябвало или да променят житейските си планове и да се върнат в родината си или да се откажат от българско гражданство и да приемат такова на държавата по местоживеене… И това ако не е дискриминация...

Ние лично така или иначе не бихме осиновявали от друга държава…  След като се информирахме много обстойно и в продължение на години, аз и съпругът ми стигнахме до извода, че е много важно, да осиновим дете от нашата националност. (Осиновените дечица често показват силна връзка с родината си и страдат, защото се чувстват като изтръгнати от средата си)…

Да, германците са готови, да осиновят деца от чужбина, защото те действително имат проблем… (те дори директно се насочват към международно осиновяване)… Но защо, след като в България има толкова деца по институциите, трябва живеещите в чужбина българи да бъдат дискриминирани и да  не им се дава предимство пред чужденците?! (Толкова ли е голям приръста ни, че искаме да се отървем от малките си български граждани?) :wink:

А и… Нали целта била, да се действа в посока доброто на децата… Всеки социолог или психолог би потвърдил, че за едно дете е най-добре, да отрасне в семейство от същата националност… Нашето законодателство обаче улесни чужденците, да осиновяват от България, а приравни българите в чужбина с чужденци.

Като разказвам на приятели тука, винаги чувам едно и също:
"Е как? Ама ти нали си българка? Нали си с български паспорт?…"

Другите граждани чужбина също нямали предимство... Аз не виждам, как някой германец ще иска да има предимство, да осиновява от Германия;))), след като там няма шанс...  На всички ни е известно, по каква причина беше възможно (и изобщо, актуално) криминалното посредничество и търговията с деца в съседните нам държави и изобщо...

Както и да е…
Нашият проблем обаче е малко по-усукан и е следния:

Аз живея в България. За целта напуснах работа преди време, по тази причина и осигуровките ми вече са в България и т.н… Съпругът ми преди една година сключи трудов договор и работи в Германия. Сега обаче решиха, че трябва да осиновяваме международно, защото съпругът ми пребивавал над 9 месеца в чужбина - ?!?!

Питам се, как ако в България не са готови, да ни изготвят социален доклад, понеже съпругът ми живеел в чужбина (но е български гражданин, с български паспорт, плаща данъци за имоти и т.н. в България, семейството му, съпругата му са в България, актове за раждане, за брак – всичко е българско)… Как тогава немските институции да се съгласят, да изготвят доклад на нашето семейство, при положение, че аз живея в България (български гражданин съм), в България имаме доходи, имоти… Защо те да не кажат, че аз пребивавам над 9 месеца в чужбина?!
Изглежда в такава ситуация българин може да осинови само, ако се разведе...  :? Защото излиза, че самотен родител е подходящ, но не и семейство с работещ в чужбина...

Знам, че изписах много... Благодаря ви много за вниманието!  :D

Жалко, че в тази темичка се включват предимно жени, които по един или друг начин са пряко засегнати от проблема...
Щеше да ми е интересно, да чуя трезвата оценка на хора, които не са в тази ситуация... Пък и просто подкрепата им...

Много прегръдки и лека нощ!
« Последна редакция: Ноември 03, 2009, 00:58:09 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
И аз това си мислех, Чандра. Че другите европейски страни приравняват чужденци и техни граждани в чужбина, но при тях няма много случаи на осиновяване на деца в собствената им страна и още по-малко от техни граждани в чужбина. А ние имаме деца за осиновяване и доколкото знам, сума ти сами жени от Франция и т.н. се натискат да осиновяват българчета, защото у нас е прието осиновяване от сам човек. Та ние по логиката на новия закон ще се наредим след тях едва ли не!!!
Трябва да спретнем петиция и да повдигнем проблема пред медиите! Ако не друго, облекчена процедура да се предвиди за БГ от чужбина...
Лека нощ и от мен и да се пожелаем да изгрее слънце и на нашата улица!!!
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Жалко, че в тази темичка се включват предимно жени, които по един или друг начин са пряко засегнати от проблема...
Щеше да ми е интересно, да чуя трезвата оценка на хора, които не са в тази ситуация... Пък и просто подкрепата им...
Чандра, следя темата постоянно. Аз не съм във вашето положение, но напълно и безрезервно споделям възмущението ви! Този закон е абсолютна глупост и пълна безсмислица. Дискриминиращ е, не само спрямо вас - кандидат-осиновителите, а и спрямо дечицата. Наистина е безумно, че при положение, че тъпата държава постоянно реве колко много деца стояли по домовете и тя не можела да ги издържа, в следващия момент да ги лишава тези дечица от шанса да имат семейство. Просто нямам думи. Открай време в България процедурата по осиновяване е ненужно тежка и тромава и си мислех, че най-накрая с новия закон ще оправят нещата. А какво стана - още повече осраха /извинете за израза/ положението. Простоооооо, не съм предполагала, че някога ще го кажа, но - срам ме е, че съм българка, срам ме е, болно ми е. Защото българинът се оказа без родина. Независимо дали живее в България или извън нея. И не само по отношение на осиновяването. По отношение на всичко. Това е просто ужасно.
Много още мога да кажа по темата, но в момента нямам време да си развия теориите :wink:
Обещавам, че пак ще се включа, за да дам гледната си точка.
Имате моята подкрепа, а и сигурна съм, на всеки разумен човек в тази държава. Абсолютно сте прави в исканията си и недоволството си. Казвам го съвсем обективно и безпристрастно. Ако мога с нещо да ви помогна, насреща съм!
Пожелавам ви успех, прекрасни Жени!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Мили момичета,аз също следя отдавна темата.Искрено съжалявам,за трудностите,пред които сте изправени и се възхищавам на вашата борбеност.От всичко,което прочетох до тук в темата става ясно,че в нашата страна е много лесно да си изоставиш детето.Всичко става много лесно-само срещу един подпис и най-важното не ти се търси никаква отговорност.За да осиновиш обаче трябва да имаш железни нерви и много,много пари.И това ако не е поредния абсурд в нашата мила родина-здраве му кажи.Подкрепям ви напълно във вашите искания!!!
Еми,много те обичам и много ми е жал за всичко,което се случва.Горе главата,не се отчайвай,всичко ще се нареди.Ти си едно много борбено и добро момиче и добрината ти няма как да не бъде възнаградена!Сигурна съм,че управниците ни ще обърнат внимание на вашите искания и ще разберат глупостите,които са сътворили.
УСПЕХ!!!
*
Бих искала, да помогна с всичко по силите ми, за да излезем срещу този закон…

Лошото е, че трудно можем да дадем примери от чужбина по простата причина, че (както вече стана дума), в останалата част от Европа проблемите са от съвсем друго естество.

Според мен няма смисъл да търсим примери за неуредици в други държави и да викаме: "вижте, там е било така, но са го променили"
Въпросът е 4е при нас е "така" и трябва да се промени, защото е дискриминиращо.
Мисля, 4е докато всяка се бори за "собствения си 4астен слу4ай" общественото мнение трябва да се насо4и в/у абсурдността на "общия" закон,
така 4е, нека напишем едно писмо, обясняващо общия проблем - ЗАКОНЪТ, като може би това да подпомогне да се наклони везната в наша полза, аз съм сигурна 4е малцина знаят какво пише в закона, а тези които знаят, го намират за лудост, така 4е нека популяризираме нещата, проблемът е в това 4е моят израз е по скоро лакони4ен, и в никакъв слу4ай не бих могла да се справя с написването, но ако някой го напише...ще го разпратя навсякъде, ако някой измисли ленти4ки за подписи, може да си сложим, така и пишещите в други подфоруми ще могат да нау4ат за проблема и да ни подкрепят....
Поздрави и целувки
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*

Chandra

• *
  • 1567
Sixsens, Mерилин, благодаря ви за подкрепата!  Толкова сте мили и така ви се радвам!
 :bighug: :bighug:

Според мене е важно, да знаем, какво е отношението към този проблем и на хората, които не са непосредствено засегнати от промените в закона…
« Последна редакция: Ноември 04, 2009, 11:25:33 am от Chandra »

*

Chandra

• *
  • 1567
...така 4е нека популяризираме нещата, проблемът е в това 4е моят израз е по скоро лакони4ен, и в никакъв слу4ай не бих могла да се справя с написването, но ако някой го напише...

И аз не съм много добра в писането на петиции (просто досега само съм подписвала такива   :wink:)… и не знам, как става…

Но вчера скалъпих набързо (притисната от времето  :oops:) едно текстче и го пуснах ето тук (във фейсбук, на страницата  на "Гласуване без граници").

Можем да го вземем за основа, да го преработим (защото там има някои неточности и непълноти :wink:), да си добавим исканията и ни е готова петицията :) ...Може би ще е хубаво, да използваме и писмото на Емилия до Министъра на труда и социалната политика…
Вие какво мислите?

Синтезирано искането ни е, закона да предвиди адекватни текстове, отнасящи се до българите, живеещи в чужбина (каквито в момента липсват). Конкретните искания са:
1. българите, пребиваващи в чужбина, да имат право да подават документи за осиновяване в България сами, без задължителното преминаване през посреднически организации;
2. в процедурата по осиновяване българите, живеещи в чужбина, да са с предимство пред чужденците;
3. като български граждани те да могат да осиновяват деца от регистъра за вътрешно осиновяване;
4. в законовата уредба да бъде предвидена и възможността на българите живеещи в чужбина, да осиновяват от трета държава;
5. спешно да се  предложи адекватно решение за заварените случаи, съобразяващо се с това, че някои от кандидат-осиновителите са подали документи през 2007г.
...

Какво ще кажете?
Нека напишем най-накрая нещичко… Вземете горе цитираното текстче, поправяйте, дращете, трийте…  :lol: Много ще се радвам, ако успеем бързо…

Аз хич нямам опит с такива неща и може би ще е най-добре, Фуси  да си каже мнението за петицията (която ще сътворим) и дали има смисъл от нея…
А иначе тя спомена, че след две седмици би могла да помогне за жалба в Комислията по дискриминация…
[...] Повдигаме въпроса пред комисията по дискриминацията. За жалбата можете да разчитате на мен. Искаме промяна в закона...
Тука може да се търси и по-широка подкрепа... тук също мога да опитам да помогна
Имайте предвид, че ще е сложно и бавно!!! А дори и да се спечели делото, следват промени в СК, което не е лесна работа.
Мога да се заема с подобна кауза едва след две седмици, за да съм честна и коректна към вас.

Още едно въпросче...
...
Приложение:

1. Копие от писмо No  9100/217 от 23.10.2009 г. на Агенцията за социално подпомагане.
2. Копие от лични карти

Еми, потърсих това писмо в интернет, но го няма… Има ли вариант, да го сканираш и да ни го пратиш някак – примерно, по имейл?

Поздрави и прегръдки на всички и хубав ден!  :)
« Последна редакция: Ноември 04, 2009, 11:50:34 am от Chandra »

Здравейте момичета

:bighug:

Sixsens, Mерилин, благодаря ви за топлите думи, съпричастността и подкрепата! Хубаво е да знаем, че дори хора, които не са лично засегнати ни подкрепят. Благодаря ви от сърце!  :balk_5:

Chandra, съгласна съм с основните моменти, които си изброила. Мисля също, че един от основните аргументи на администрацията да се “измъкне” е че промяната е съобразена с Хагската спогодба, която БГ е подписала и следва да прилага и съобрази законодателството си с нея. В тоя ред на мисли, не зная до колко би било удачно да се включи нещо в смисъл, че международното осиновяване е начинът, по който развитите страни от ЕС улесняват своите граждани, за които националното осиновяване е почти невъзможно или поне силно ограничено поради липсата на изоставени деца (само като пример, в автономната област Мадрид, която е около 7 млн. жители се изоставят годишно по официални данни не повече от 20 деца) докато чрез новия закон бг държава не само че не улеснява, но де факто лишава своите собствени граждани от възможността да осиновяват като такива, приравнявайки ги на чужденци и поставяйки ги по този начин в неравностойно положение както спрямо бг, така и спрямо чуждите граждани.

Май се разводних, може би не му е мястото в една петиция. Разбрах обаче, че делата, които се гледат по реда на международното осиновяване са за вписани в регистъра през 2005 г. тъй че май е по-важно да наблегнем на възможността за включване в нац. регистър на всички бг граждани, независимо къде живеят и на изброеното по-горе от Чандра.

:ask: :ask: Дали законотвореца си дава сметка, че един закон не следва да се приема на сляпо, така както е в други страни, а следва да бъде съобразен с нашата действителност и да реши нашите проблеми – на българските граждани,  и на българските деца.

Другото би било празни приказки, на които сме се наслушали от години...

Еми, късмет и кураж, дано държавата не остане безразлична към проблемите на едно българско семейство, което представя проблема на много други български семейства!!!
На мен също би ми било интересно да видя прословутото писмо!

Makiyaki, Aniza, Aleila, Chandra - прегръдки и дано скоро имаме по-добри новини! Можем да направим между нас първоначален вариант и после да го предложим на някой с опит да го поогледа. Може по-късно и Фуси да се включи!

Искрено се надявам държавата ни да заслужава жените си!!!

:bighug:
Здравейте момичета! Аз не съм засегната от конкретния закон , но съм безкрайно възмутена. Чудя се до кога ли законите в БГ ще се пишат на килограм , преписвайки текстове от европейските закони , без да се замислим приложимо ли е това у нас. Постоянно се говори, че домовете са пълни с изоставени деца , че ще се улесни осиновяването , а на практика системата е толкова тромава... че няма повече накъде.
Според БГ законите всяко лице , което пребивава повече от 183 дни за 12 месеца извън страната не е местно лице и това е основното . Ще вмъкна извадка от ЗДДФЛ цитирам :

Местни физически лица

Чл. 4. (1) Местно физическо лице, без оглед на гражданството, е лице:
1. което има постоянен адрес в България, или

2. което пребивава на територията на България повече от 183 дни през всеки 12-месечен период, или

3. което е изпратено в чужбина от българската държава, от нейни органи и/или организации, от български предприятия, и членовете на неговото семейство, или

4. чийто център на жизнени интереси се намира в България.

(2) За целите на ал. 1, т. 2 лицето се смята за местно за годината, през която пребиваването надхвърли 183 дни. Денят на излизане и денят на влизане в страната се смятат поотделно за дни на пребиваване в страната.

(3) За целите на ал. 1, т. 2 периодът на престой в България единствено с цел обучение или медицинско лечение не се смята за пребиваване в България.

(4) За целите на ал. 1, т. 4 центърът на жизнените интереси се намира в България, когато интересите на лицето са тясно свързани със страната. При тяхното определяне могат да се вземат предвид семейството, собствеността, мястото, от което лицето осъществява трудова, професионална или стопанска дейност, и мястото, от което управлява собствеността си.

(5) Не е местно физическо лице лицето, което има постоянен адрес в България, но центърът на жизнените му интереси не се намира в страната.

Чуждестранни физически лица
Чл. 5. Чуждестранни физически лица са лицата, които не са местни лица по смисъла на чл. 4.

Идеята ми тук е за този център на жизнените интереси. Най-вероятно ще трябва юрист да се заеме с това , но в случая с Chandra например тя се води местно лице , а съпругът и не . Къде ли е центърът на жизнените му интереси?

Ще продължавам да следя темата и ако мога да помогна с нещо насреща съм.
Успех на всички борещи се с бюрокрацията в БГ.

« Последна редакция: Ноември 04, 2009, 16:38:36 pm от Angelina »

Zdraveite

Absoluitno podkrepiam iniziativata na Chandra i Suerte i vsichko koeto ste napisali, tova sa i moite misli.
No naistina imame nujda ot niakakuv expert - jurnalist/advokat da go napishe profesionalno, razbira se s nasha pomosht i sus sistematizirane na vsichki validni i taka bolezneni dovodi spodeleni dotuk. Napisanoto triabva da e iasno i da ima vuzdeistvie vurhu tezi koito go chetat (i se izumiavat) za purvi put.
Mislia che izlojenieto triabva da e v 3 chasti:

1. Izlojenie na novovuvedeniata v zakona - obiasneno ot advokat za da moje za da e profesionalno

2. Iziasniavane na posledstviata za bulgarskite grajdani v tova polojenie (i osobeno tezi v zavareno polojenie) - tova koeto pishe Suerte v poslednoto si pismo.
(Samo da dobavia che hubavo che se spazvat mejdunarodni zakoni no triabva da se imat v predvid osobenostite na vsiaka durjava. Razminavane se poluchava tui kato se prilaga za durjava (Bulgaria) v koiato ima mnogo deza za osinoviavane a kasae bulgari kandidat osinoviteli jiveeshti v durjavi kudeto e pochi nevuzmojno da se osinovi dete)

3. Nashite iskania - tova koeto e napisala Chandra i koeto e nai zdrav razum. No mislia che kato nachalo triabva da imame niakavo maximalno iskane - naprimer veto na novia zakon i vrushtane kum predishnite pravila koito vajaha dosega na humanitarna osnova - v imeto na dezata koito shte osinovime.
A kato komprmis da se misli da priemem iskaniata koito Chandra e izlojila, i ako moje tozi kompromis da ni se predloji a da ne go formulirame v samoto nachalo. Neshto kato pregovori.

Oshte neshto iskam da dopulnia kum kazanoto dosega. Nie koito sme trugnali po tozi tolkova dulug i truden put dosega go pravime uvajavaiki vsichki pravila i zakoni na dvete durjavi (Bulgaria + stranata v koiato jiveeme). Tozi zakon shte prinudi hora da tursiat razreshenie izvun zakona, otvariat se novi vrati za korupzia i tnt... A problem nomer 1 (i 2) na Bulgaria pred evropeiskia suiuz e bezzakonieto i korupziata!

Az veche govorih s priateli jurnalisti i vednuj imame li organisazia i petizia dosta lesno shte stignem do presa, televisia, etc.

Sushto, kak moje da izdirim oshte hora v nasheto polojenie - znaete li za drugi forumi i drugi nachini da dostignem do srodni dushi?

Doskoro