Бих искала, да помогна с всичко по силите ми, за да излезем срещу този закон…
Лошото е, че трудно можем да дадем примери от чужбина по простата причина, че (както вече стана дума), в останалата част от Европа проблемите са от съвсем друго естество. Примерно, в Германия на едно детенце от регистъра се падат средно по 12 кандидат-осиновители. И съответно немските власти решават демографските си проблеми (а и персоналните на кандидат-осиновителите), като улесняват осиновяването от чужбина. Няма как да открия примери за германци, живеещи на Майорка (да речем
), които осиновяват от Германия. Но намерих случаи на немски граждани, живеещи в Испания, които осиновяват от Румъния. И по този повод се сещам за следния проблем (вече го бях споменавала) – още едно недомислие:
- Ако български гражданин с "обичайно местопребиваване" в чужбина, реши
да осинови от трета държава, е много вероятно, да му бъде изискано удостоверение, че е способен да осиновява по българските правни норми (нали е български гражданин). (Точно за такива случаи беше цитирания немски закон на предната страница.) Интересно ми е, кой в България би могъл да издаде такова удостоверение и на базата на кои правни норми? Къде в закона е упоменат такъв случай? А в коя държава трябва да бъде признато осиновяването?
Оказва се, че ако български граждани, живеещи над 9 месеца в чужбина, искат да не са ощетени в процес на осиновяване, би трябвало или да променят житейските си планове и да се върнат в родината си или да се откажат от българско гражданство и да приемат такова на държавата по местоживеене… И това ако не е дискриминация...
Ние лично така или иначе не бихме осиновявали от друга държава… След като се информирахме много обстойно и в продължение на години, аз и съпругът ми стигнахме до извода, че е много важно, да осиновим дете от нашата националност. (Осиновените дечица често показват силна връзка с родината си и страдат, защото се чувстват като изтръгнати от средата си)…
Да, германците са готови, да осиновят деца от чужбина, защото те действително имат проблем… (те дори директно се насочват към международно осиновяване)… Но
защо, след като в България има толкова деца по институциите, трябва живеещите в чужбина българи да бъдат дискриминирани и да не им се дава предимство пред чужденците?!
(Толкова ли е голям приръста ни, че искаме да се отървем от малките си български граждани?) А и… Нали целта била, да се действа в посока доброто на децата… Всеки социолог или психолог би потвърдил, че
за едно дете е най-добре, да отрасне в семейство от същата националност… Нашето законодателство обаче улесни чужденците, да осиновяват от България, а приравни българите в чужбина с чужденци.
Като разказвам на приятели тука, винаги чувам едно и също:
"Е как? Ама ти нали си българка? Нали си с български паспорт?…"
Другите граждани чужбина също нямали предимство... Аз не виждам, как някой германец ще иска да има предимство, да осиновява от Германия;))), след като там няма шанс... На всички ни е известно, по каква причина беше възможно (и изобщо, актуално) криминалното посредничество и търговията с деца в съседните нам държави и изобщо...
Както и да е…
Нашият проблем обаче е малко по-усукан и е следния:
Аз живея в България. За целта напуснах работа преди време, по тази причина и осигуровките ми вече са в България и т.н… Съпругът ми преди една година сключи трудов договор и работи в Германия. Сега обаче решиха, че трябва да осиновяваме международно,
защото съпругът ми пребивавал над 9 месеца в чужбина - ?!?!Питам се, как ако в България не са готови, да ни изготвят социален доклад, понеже съпругът ми живеел в чужбина (но е български гражданин, с български паспорт, плаща данъци за имоти и т.н. в България, семейството му, съпругата му са в България, актове за раждане, за брак – всичко е българско)… Как тогава немските институции да се съгласят, да изготвят доклад на нашето семейство, при положение, че аз живея в България (български гражданин съм), в България имаме доходи, имоти… Защо те да не кажат, че аз пребивавам над 9 месеца в чужбина?!
Изглежда в такава ситуация българин може да осинови само, ако се разведе...
Защото
излиза, че самотен родител е подходящ, но не и семейство с работещ в чужбина... Знам, че изписах много... Благодаря ви много за вниманието!
Жалко, че в тази темичка се включват предимно жени, които по един или друг начин са пряко засегнати от проблема...
Щеше да ми е интересно, да чуя трезвата оценка на хора, които не са в тази ситуация... Пък и просто подкрепата им...
Много прегръдки и лека нощ!