0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Благодаря за новините при вас, Емилия. Мисля, ме както нещата са мътни, е добре да споделяме кой каквото разбере, въпреки че сигурно ще има много противоречия.
Съгласна съм,че трябва да атакуваме и всеки по отделно, и може би и групово да мислим как може да се акакува този закон, защото е много несправедлив за заварените положения. Всички знаем колко време сме изхабили и в БГ и в чужбина и сега всъщност искат да ни накарат да започваме от нула нова процедура, много то-тежка, дълга и скъпа. Както вече писах тука, сега в Министерство на правосъдието разглеждат преписки на чужденци, започнати през 2005! Та представете си кога ще дойде нашия ред?!! И освен това ще трябва да плащаме на акредитирана организащия да ни движи нещата...Така че трябва да не си трайкаме, че иначе сме яко прекарани!!!
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Аз също (а и съпругът ми ;)) горещо подкрепяме мнението, че (независимо, как ще се развият нещата при нас - дай Боже добър изход!), трябва да се предприеме нещо срещу този закон!

Тipin , много благодаря за подкрепата!  :)  :flower:

♦ Този закон, както вече много пъти стана дума, е дискриминиращ и (според мои познати) е в разрив с Европейската Конвенция за Защита Правата на Човека и Основните Свободи.
(чл. 14 Упражняването на правата и свободите, предвидени в тази конвенция, следва да бъде осигурено без всякаква дискриминация, основана по-специално на пол, раса, цвят на кожата, език, религия, политически и други убеждения, национален или социален произход, принадлежност към национално малцинство, имущество, рождение или друг някакъв признак.)

Ние всички сме български граждани, имаме български паспорти, ЕГН-та, плащаме данъци... но ако решим да осиновяваме дете, става видно, че тези от нас, които живеят в чужбина, биват ощетени и дискриминирани заради местопребиваване и вид на доходите.  Как е възможно закона да приравнява пребиваващите над 9 месеца извън страната българи с чужденците?!  
♦ Българите не са с равни права!

Ако българите, живеещи (работещи, учещи) извън граница са принудени да подават документи за осиновяване в чужбина, те там като чужди граждани са ощетени...  В родината си на практика също се приемат като чужденци и не са равнопоставени със сънародниците си. С кого, тогава, имат равни права?!  
2bg

Не може едно законодателство да не е предвидило някакво по-разумно решение за българите, пребиваващи в чужбина, което да не ги ощетава. Защото, както вече писах, те са поставени в следната незавидна ситуация:
(1) принудени са, да чакат много по-дълго време;
(2) принудени са, да заплащат много повече пари;
(3) избора е ограничен само до 3 пъти отказано дете на вътрешно осиновяване, което на практика означава, че:
     - българите, живеещи в чужбина, ще могат да осиновяват от България само ромчета или дечица със здравословни проблеми (това ми го потвърди и директорката он нашата РДСП);
     - невъзможно е, да се осинови малко бебе, защото все пак тези 3 отказа изискват време;
     - може да се осинови само детенце, което най-вероятно е травмирано от трите отказа.

♦ Освен това според мене не може едно законодателство да не е предвидило най-напред, как ще се процедира при заварените случаи. Струва ми се нередно, някой да е започнал процедура, да е похарчил едно малко състояние, да е потрошил  време и нерви, да е организирал времето си така, че да може да се осъществят социални проверки в България… и накрая да го молят най-учтиво, да си изтегли документите.

♦ Хм… а говореха за улесняване на процедурата… Ако заварените случаи са 30, това са минимум 30 деца, чието осиновяване в момента се ограничава и евентуално няма изобщо да се осъществи.

♦ Знаете ли, какво ме изуми наскоро? Чиновничките от нашата дирекция направиха изказване, че след като не сме поставили ограничение за етнос, това показвало че живеем в чужбина, защото живеещите в България имали проблеми… Как може това да го казват социални работнички и ръководни кадри?!.. Що за аргументи са това - някакви спорни предположения?!... Нямам думи...

♦ Бях се отчаяла. Сега съм ядосана!  :oops: На нас ни правят проблем от това, че съпругът ми изкарва заплатата си в чужбина...
Но ако получим отказ, няма да оставим нещата така. Ако всичко е загубено, ще се прибера в България и ще подам документи сама. Но ще го направим публично. Нека се види, колко е улеснен новия закон. Защото се оказва, че ако някой от семейството работи над 9 месеца в чужбина, трябва това семейство да се разведе, за да може да осинови. :married: Ще се разведем със съпруга ми, щом се налага.  :) ...Но ще извикаме и телевизии и всичко останало. :) Ще си стъкнем празник… Ще хапнем, ще пийнем… Ще има сватбарски подвиквания, но не като на сватба, а:
"Таз година без булка, догодина люлка"  :D  :D  :D
:wave:
...Дано това накара хората, да се замислят малко…

Въпросът е, че тази перспектива също би отнела много време... (ние вървим по този път вече 3-та година) и затова не бих искала, да се стига дотам... Уф...

♦ Но смятам, че наистина трябва да се предприеме нещо срещу новия закон и че трябва да го направим всички заедно... ... (Не знам, какво мисли Зачатие по въпроса...)

Малко е сложно, защото българите в чужбина физически са затруднени, да реагират на нещо, случващо се в България, и да защитят правата си... (те също работят, имат ангажименти)... Но можем, примерно, да напишем едно писмо до Божидар Димитров - нали отговаря за българите в чужбина... ;)

Хубав ден!  :flower:

П.П. Suerte, разбирам, че се притесняваш... нормално си е ;) ... но аз си мисля, че при вас няма какво лошо да се случи. :) От сърце се радвам, че се организирахте и подаде документите навреме и че имахте късмет със социалната работничка. Сега остава само да се похвалиш, че са ви извикали за среща!  :) С нетърпение очаквам тази новина... И стискам много палци, всичко да мине гледко и безпроблемно!

Стискам палци на всички!  :) yahoo_17 :crossfingers: yahoo_17 :crossfingers: yahoo_17
« Последна редакция: Октомври 30, 2009, 11:51:11 am от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Проблемът е много сериозен. Вариянтите, които виждам са два:

Бърз вариант -
Хващаме се за определението Българи, живеещи в чужбина. И всеки конкретен случай се борим да доказваме че не сме такива. Затова и по-горе копирах извадките от сътоветните закони, за да ви ориентирам.

Бавен вариант
Повдигаме въпроса пред комисията по дискриминацията. За жалбата можете да разчитате на мен. Искаме промяна в закона...
Тука може да се търси и по-широка подкрепа... тук също мога да опитам да помогна
Имайте предвид, че ще е сложно и бавно!!! А дори и да се спечели делото, следват промени в СК, което не е лесна работа.
Мога да се заема с подобна кауза едва след две седмици, за да съм честна и коректна към вас.
В очакване ....
*

Chandra

• *
  • 1567
Аз предлагам, да се възползваме от бързия вариант  (а и от всички възможни бързи решения) за да се справим с нашите частни случаи  :)... но да не се отказваме и от бавния вариант за промяна в закона…  
Фуси, благодаря ти много за ангажираността и съпричастността!  :hug2:

...
Закон за гражданската регистрация
Чл. 93. (В сила от 1.01.2000 г. - ДВ, бр. 67 от 1999 г.) (1) Постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистрите на населението.
(2) Постоянният адрес е винаги на територията на Република България.
(3) Всяко лице може да има само един постоянен адрес.
(4) Български граждани, живеещи предимно в чужбина, които не са вписани в регистрите на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистрите на населението на район "Средец" на град София.

ЗЗО
Чл. 40а. (Нов - ДВ, бр. 111 от 2004 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г.) Българските граждани, включително тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите.

Закон за българското гражданство
2. "Лице, постоянно живеещо в чужбина" е лице, което живее извън Република България повече от девет месеца през всяка календарна година, освен ако пребиваването в чужбина е в изпълнение на държавна служба от лицето или съпруга му или е свързано само с обучение.
...

Хич не му разбирам, ама…
- Дали "постоянен адрес" и "обичайно местопребиваване в Република България" (както е дефинирано в наредбата, чл.14.) не са различни понятия?

(Между другото, в тази НАРЕДБА № РД-07-01 ОТ 29 СЕПТЕМВРИ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВОДЕНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА РЕГИСТРИТЕ ЗА ПЪЛНО ОСИНОВЯВАНЕ, Издадена от Министерството на труда и социалната политика Обн. ДВ. бр.81 от 13 Октомври 2009г., изобщо не са упоменати българските граждани, живеещи в чужбина… Как е възможно?...)

По коя дефиниция се определя "обичайното местопребиваване" на кандидат-осиновителите?

- Ако се приеме, че лице, пребиваващо в страната по-малко от 183 дни, може да кандидатства за вътрешно осиновяване, как се доказва това пребиваване?! Аз отдавна нямам никакви печати в паспорта си. Ако пътуваме с кола през Румъния за Германия (и обратно), не минавам никаква граница. Апо пътуваме през Сърбия, имаме само печати от сръбските гранични пунктове, че сме влезли и излезли от страната. Никакви други... (Нали уж сме Европа и имаме право на свободно движение (пък даже и на свободен пазар на труда;))) )...

От Закон за българското гражданство:
"...освен ако пребиваването в чужбина е в изпълнение на държавна служба от лицето или съпруга му или е свързано само с обучение."

- Какво означава "само" обучение? Как се определя това "само"? (Човек не може да прелети директно до училището/университета… Нали трябва и да се храни, да се издържа…)

Между другото, разбрах, че и в Закона за пътищата (или Закон за движение по пътищата) също има дефиниция за пребиваването, но не успях да я открия...
« Последна редакция: Октомври 30, 2009, 12:50:27 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

ЗАКОН за движението по пътищата

46. (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) "Обичайно пребиваване в Република България" е когато дадено лице живее в Република България повече от 185 дни през всяка календарна година.

Благодаря ти Чандра - ей това ни трябва, защото поне тук термините са идентични. Имам предвид СК и ЗДП
В очакване ....
Vie cte cyper fusi chandra,az cam za vci4ko koeto namerete za dobre.Kazete kakvo trqbva da ce napravi ,i kakvoto zavici ot men cte go naprava.
ycpex na vci4ki ni. :bighug:
*
Благодаря на Фуси и Чандра за информациите! Наистина може би най-добрият вариант е да обжалваме по отделно, но и да атакуваме закона!!!

Обаче...от моите чужбински социални знам, че БГ е била една от малкото страни по Хагската конвенция, която е оставяла вратичка за собствените си граждани да минават по нациовалния /вътрешен ред/, т.е. наравно със живеещите в БГ. И сега тая вратичка ни я затварят... Явно трябва да покрият критерии по Хагската конвенция...Но гледат да се оттърват и от заварените положения...

Та, момичета, може би не е зле и да видим как са уредени нещата за гражданите в държавите, където живеем, но които живеят зад граница. Да сравним като в нашия нов Семеен Кодекс ли е или има облекчения за местните, които живеят в чужбина. Ще ни бъде аргумент ако другаде има облекчения. Още повече, че в БГ има деца за осиновяване и нещата не са както в старите Европейски страни.

Фуси, а идеята на Чандра за Б.Димитров? Не ми беше идвало на ум, пропускам го нещо този, но би ли могло да атакуваме и чрез неговата агенция? Да не се занимава само с македонски въпроси, ами да види, че има и други важни проблеми...Децата, осиновени от БГ дори и в чужбина имат повече шанс да бъдат възпитани като българи, да научат български и да познават отблизо България, отколкото ако се осиновят от чужденци!!!
*

Chandra

• *
  • 1567
...
Обаче...от моите чужбински социални знам, че БГ е била една от малкото страни по Хагската конвенция, която е оставяла вратичка за собствените си граждани да минават по нациовалния /вътрешен ред/, т.е. наравно със живеещите в БГ. И сега тая вратичка ни я затварят... Явно трябва да покрият критерии по Хагската конвенция...Но гледат да се оттърват и от заварените положения...

Ох, не звучи никак добре...

Аз ще потърся по-подробно, какъв е закона в Германия... Но засега ми е доста трудно, да открия нещо в интернет, защото все излизат само материалчета за осиновени деца от чужбина, но не и за немски кандидат-осиновители в чужбина, които осиновяват от Германия...

Пък и... разбирам, че в Германия със осиновяването са свързани следните закони (доста на брой :wink:):
- Haager Konvention,
- Adoptionsvermittlungsgesetz,
- Adoptionswirkungsgesetz,
- Adoptionsübereinkommens-Ausführungsgesetz,
- Rechte und Pflichten der leiblichen Eltern, der Adoptivkinder und der Adoptiveltern,
- Adoption durch Lesben und Schwule,
- Adoption eines Erwachsenen,
- Konvention der Rechte des Kindes,
- Adoptionen im Ausland,
- Aufhebung einer Adoption,
- § 61 Personenstandgesetz - Einsicht in die Bücher und Erteilung von Personenstandsurkunden,
- Leihmutterschaft,
- Embryonenschutzgesetz,
- Urteile,
- Gericht ersetzt Zustimmung des nichtehelichen Vaters,
- Adoption und Erbrecht in Österreich,
- Gesetz über das Abkommen über die Einrichtung einer Gemeinsamen Zentralen Adoptionsstelle (GZA) zwischen den Ländern Freie Hansestadt Bremen, Freie und Hansestadt Hamburg, Niedersachsen und Schleswig-Holstein
« Последна редакция: Октомври 30, 2009, 16:12:28 pm от Chandra »

Здравейте момичета,

Ще пиша много скоростно, защото като всеки петък ми е напечено в работата.

Анитца, това което пишеш е много важно, защото поне в Испания нешата са така от 2007 г, когато е приет Закон за международните осиновявания. Преди няколко дни си изпринтих Хагската Спогодба, но още не съм стигнала до нея, още съм в пълен захлас от закона. Нека ви преведа  няколко разпоредби /превода няма да на супер ниво, че съм под пара/, които правят желанието ни да осиновим съвсем трудно... :oops:  :oops:  :oops:

Чл. 14. Съдебна компетентност в случаи на международно осиновяване
1.   Испанските съдилища ще бъдат комптетентни за допускане на осиновяването във всички случаи и при следните условия:
a.   Когато осиновяваният е испански гражданин или с обичайно местоживеене  в Испания.
b.   Когато осиновяващият е испански гражданин или с обичайно местоживеене в Испания.
2.   Испанското гражданство и обичайното местоживеене в Испания ще бъдат преценени към момента на подаване на искането за осиновяване пред компетентния административен орган.

Чл. 15. Съдебна компетентност за изменение, проверка, обявяване на недействителността или обявяване на непълното осиновяване в пълно.
1.   Испанските съдилища са компетентни да обявят недействителността на осиновяване в следните случаи>
a.   Когато осиновяваният е испански гражданин или с обичайно местоживеене  в Испания в момента на депозитиране на молбата за осиновяване.
b.   Когато осиновяващият е испански гражданин или с обичайно местоживеене в Испания в момента на депозитиране на молбата за осиновяване.
c.   Когато осиновяването е допуснато от испанската администрация.
2.   Ако приложимият закон предвижда непълно осиновяване, испанските съдилиаща са компетентни да обявят превръщането на непълното осиновяване в пълно.
3.   Испанските съдилища ще бъдат компентентни за изменението или проверката на осиновяването в случаите по т. 1 и също така в случаите на осиновяване допуснато от чуждестранен компетентен орган, ако това осиновяване е признато в Испания.
4.   ....

чл. 18. Приложим закон при допускане на осиновяването.
1.   Осиновяването, допуснато от компетентния чуждестранен орган ще се регулира съгласно испанския материален закон в следните случаи:
a.   Когато осиновяващият е с обичайно местоживеене  в Испания, в момента на допускане на осиновяването.
b.   Когато осиновяващият е с обичайно местоживеене в Испания или ще премести своето местоживеене  в Испания с цел да установи тук своето обичайно местоживеене.

Ох, ще спра до тук защото ми се струпа много работа, пък трябва да я и свърша...

Положението никак не е розово....Главата ми кипи от въпроси и съмнения... :oops:  :oops:  :oops:

Дори не знам,ако успеem да осиновим дете от БГ по стария ред ще признае ли исп. администрация осиновяването...

Твърде вероятно е правната уредба и в другите страни подписали Хагската спогодба да е сходна...

П.С. в самия закон няма определение какво е обичайно местоживеене, но за целите на данъчното законодателство е лице, което пребивава в Исп. повече от 183 дни в годината. И в други закони го има, но сега нямам време да търся.

Кураж момичета  :bighug: :bighug:  :bighug:

Прегръдки на всички и хубав уикенд
*
Благодаря, Суерте, за превода и детайлната информация! Ами не е розово положението, но по-добре да си го знаем и да се опитваме да действаме, отколкото да чакаме с празни надежди, защото времето си лети, а вече сме загубили сума ти месеци и години...Виж, вашият закон е сравнително "пресен" и те сигурно сащо са имали заварени положения. Интересно е как са ги решили. Не знам дали от закона може да стане ясно /най-накрая трябва да е може би/, но виж социалните там сигурно ще знаят как е било през 2007. Аз също ще се опитам да поровя...Важно е, защото нашите социални май в момента се чудят точно какво да измислят за заварените положения...А законът ни нищо не казва за тях!!!

Поздрави на всички и дано намерим начин да се измъкнем от тая патова ситуация!!

Споделяйте, момичета, ако имате други идеи или инфо...
*

Chandra

• *
  • 1567
Suerte, според мене след като осиновявате като български граждани, живеещи в България, не би трябвало да се налага признаване на осиновяването от испанските институции.

Когато, дай Боже:) се харесате с детенце и минете съдебното дело, вие ще получите акт за раждане. Него няма кой да го оспорва... Детенцето ще е като родно... Поне аз така си мисля...
А и да се налага някакво признаване, нямат причина, да не го сторят...

Поздрави :)
« Последна редакция: Октомври 30, 2009, 16:31:35 pm от Chandra »

Momi4eta,pica edna zalba vav vrazka c tozi zakon,cte q izprata do Izpalnitelniq direktor na agencia socialno podpomagane-sofia.Ako moze i znaete kade da q izprata i po drygi inctitycii,molq napicete mi.Miclq 4e ako q izprata v po golqm krag,moze bi da ce obarne po golqmo vnimanie ili vce pak da ni ce dade otgovor po barzo.
*

Chandra

• *
  • 1567
Еми, според мене ще е най-добрe ако нямаш адвокат под ръка, да изпратиш текстчето на Фуси на лични, за да го прочете и да си каже мнението… Не знам, дали тя ще има време за това… Но ако е ангажирана, можеш да ми го пуснеш и на мене – аз в момента съм в Германия, но бих могла да попитам приятелки юристи и чрез и-мейлче;) ...

Иначе нямам идея, къде още би могла да се изпрати жалбата… Обикновено се подава в съд, прокуратура… но това може да се направи само, ако са ти издали отказ… Но,... дано не се стига до там!!!
« Последна редакция: Октомври 30, 2009, 17:44:00 pm от Chandra »

Chandra,no v4era socialnite mi kazaxa 4e dori i da ne podadem molba za otkaz ,te clyzebno cte ni priklu4at docieto,zactoto po novia CK,trqbva da ci podadem dokymentite v minicterctvo na pravocadieto ili 4rez akredetirani organizacii.
i poradi tova da napicem tazi zalba za da moze da ce prerazgleda cly4aq,tai kato defakto,nie ne cme poctiqnno prebivavacti v garcia ,a imame poctoqnen adrec v Bg.
Kakto cte i vci4ki vie c poctoqnen adrec v Bg.
*

Chandra

• *
  • 1567
Ох, нали казахте, да прегледаме чуждото законодателство... Ето засега;) какво открих от Германия.

Направих кратко преводче на следната страница:
Hinweise zur Antragstellung nach § 7 Abs. 4 des Adoptionsvermittlungsgesetzes

Федералната централна служба за външно осиновяване

Указания за подаването на заявление  съгласно § 7 ал. 4 от Закона за посредничество при осиновяване (Adoptionsvermittlungsgesetz - AdVermiG)

§ 7 Abs. 4Adoptionsvermittlungsgesetz – AdVermiG:
"Auf Antrag bescheinigt die Bundeszentralstelle für Auslandsadoption deutschen Adoptionsbewerbern mit gewöhnlichem Aufenthalt im Ausland, ob diese nach den deutschen Sachvorschriften die rechtliche Befähigung zur Annahme eines Kindes besitzen. Die Bescheinigung erstreckt sich weder auf die Gesundheit der Adoptionsbewerber noch auf deren sonstige Eignung zur Annahme eines Kindes; …"

§ 7 ал 4 § 7 ал. 4 от Закона за посредничество при осиновяване (AdVermiG):

"След подаване на заявление, Федералната централна служба [Федералното централно управление?]  удостоверява годността на немските  кандидат- осиновители с обичайно местопребиваване в чужбина, да осиновят дете  в съответствие с немските правни разпоредби. Това удостоверение не се отнася нито до здравето на кандидат-осиновителите, нито до друга тяхна способност за осиновяване;…"

§ 7 ал 4 § 7 ал. 4 от Закона за посредничество при осиновяване отразява състоянието на немските граждани, живеещи в чужбина [води регистри -?] за които оценката за годност се поема от специализиран орган в страната по местопребиваване. Нерядко в подобни случаи чуждестранния орган изисква от немските кандидати удостоверение, че са налице предпоставките за осиновяване на дете според немското законодателство.

Заявлението може да се подава от брачни партньори само съвместно, както и от неженени. При семейства заявлението трябва да бъде подписано от двамата съпрузи.

Под обичайно местопребиваване се разбира мястото, където е фокусиран живота на кандидат-осиновителя -  това ще рече, че там са съсредоточени основните обвързаности както в семеен, така и професионален план.  В тази връзка се представят доказателства, като например: удостоверение за  отписване от немското местожителство, доказателство за престой в чужбина – договор за наем, трудов договор и др.  

За да кандидатствате за издаване на  сертификат за годност за осиновяване по § 7 ал. 4 на Закона за посредничество при осиновяване  (AdVermiG), моля попълнете приложения формуляр и го изпратете на Федерална служба на правосъдиеto, Федерална Централна Служба за Чуждестранни Осиновявания.
Към Заявлението се прилагат следните документи:
1. Декларация за семейно положение, при съпрузи - заверено копие на удостоверение за сключен граждански брак;
2. Доказателство за постоянно пребиваване в чужбина;
2. Заверено копие на доказателство за немско гражданство, ако такова не се разбира от адресната регистрация (Например заверено копие на личната карта или международния паспорт.  
При получаване на заявлението ще Ви бъде изпратена сметка за разходите, в размер на 83,00?.  В сметката са взети под внимание  обичайно необходимите заверки от местните служби за издаване на удостоверението.  

По правило в чужбина обикновено е необходима и легализация на удостоверението, която може да се заяви още в самия формуляр. Ако такава не необходима, цената се намаля с 13.00?. Обработката на заявлението се извършва в съответствие с § 7, ал. 2 от Съдебния административен ред за авансово плащане на разходите.

В някои държави се изисква поставянето на апостил на легализирания документ от Федералната административна служба в Кьолн. Ако съответно с цел поставянето на такъв апостил е желано изпращането на удостоверението във Федералната административна служба в Кьолн, това също може да бъде заявено във формуляра.  В този случай трябва да бъде упомената държавата, за която ще се използва апостила.  Тогава направените разходи от 13,00? ще бъдат получени директно от Федералната административна служба.

(следва формуляра)

Не знам, дали имахте търпение, да прочетете цялото материалче...  :wink: Не е документа, който ни трябва... но аз като лаик си направих следните изводи от офанзивата:
1. Намирам първична информация за определена ситуация в интернет, без да ми се налага, да ходя по институции, да плащам на адвокати, да слушам противоречиви мнения (или вдигане на рамене);
2. Знам най-малкото, какво трябва да направи един германец, живеещ в чужбина, ако иска да осинови…;
3. Разбирам, че немските граждани могат да свършат тази работа без посредническа фирма
4. Бивам информирана дори и за размера на таксите.
5. Става ми що-годе ясно, как мога да докажа обичайното си местопребиваване… …

Прегръдки!

P.S. Освен това разбрах вече, къде да отида и да получа консултация по всякакви въпроси на тема осиновяване в Германия... и в понеделник съм там  :)

(Тук статистиките наистина са смразяващи и перспективите - ужасни... Но това май се отнася за всички германци и няма дискриминирани... Току що прочетох, че примерно в Кьолн се осиновяват само 8 германчета годишно - ?!?! Търкам очи и не вярвам... )
« Последна редакция: Октомври 30, 2009, 21:14:06 pm от Chandra »

*
Чандра, никой не си дава детето за осиновяване в Германия. Знаеш сама, че дори и тези, които не се грижат особено за тях, не ги дават, защото живеят от детските. Иначе знам, че дават деца за отглеждане (Pflegekinder), но там е друга история. Предполагам, че си запозната. Немците осиновяват най-вече деца от чужбина.

*

Chandra

• *
  • 1567
Ох,...
Това, което разбирам е, че немските институции създават закони, които да улеснят гражданите им, да осиновят деца от чужбина, а българите създават закони, които да улеснят чужденците, да осиновяват у нас...  :?

(Но по новите закони българите, живеещи в чужбина, нямат никакво предимство пред чужденците и дори са в незавидното положение, да се конкурират с тях, което често е непосилно... Така ситуацията действително е патова за много съграждани с местопребиваване извън страната. А и български граждани нямат право, да осиновяват неотказвано дете от своята си националност...)

Из всички немски форуми пише, колко е важно за осиновените дечица, поне един от родителите да е от родината им... Ние обаче не мислим за това...  :?

П.П. На Божидар Димитров можем да пишем, че осиновените от нас и наши съграждани деца са хора, които ще станат български граждани, ще бъдат възпитавани от нашенци и ще научат българския език и култура, докато ако ги осиновят чужденци, те почти автоматично ще получат чуждо гражданство  :D  :wink:
« Последна редакция: Октомври 30, 2009, 22:57:38 pm от Chandra »

*
Здравейте, момичета,
Вижте какво ни очаква финансово ако минем на международно осиновяване. Първата акредитирана организация за посредничество, която ми попадна работи при условията по-долу. За неща, които можем да си свършим, поне отчасти. Трябва да разберем задължително ли е и за БГ граждани, защото си е направо дискриминационно. За чужди граждани, които не познават БГ и нямат възможност да идват на место разбирам, но иначе...

ФИНАНСОВО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА ПОСРЕДНИЧЕСКАТА ДЕЙНОСТ

Чл. 5 Сдружение „Деца на времето”, при желание от страна на   кандидат – осиновителите, се ангажира да извърши всички плащания, свързани с процедурата по осиновяването като  получава по банков път сумата, необходима за извършване на осиновителната дейност:
Общият максимален размер на сумата, необходима за цялостното извършване на осиновителната дейност е 7 900 /седем хиляди и деветстотин / евро.
Сумата се заплаща както следва:
- при подписване на Договор с Акредитираната чуждестранна организация – 1500 евро.
/В този случай сумата от 1500 евро, платена при подписване на настоящия Договор, както и всички направени разходи не се възстановяват и са за сметка на кандидат осиновителите/   
-  при изготвяне на предложението за осиновяване на дете, съобразно изискванията за осиновяване от чуждестстранните кандидат – осиновители, чрез Акредитираната чуждестранна организация – 3500 евро.
- при получаване на съгласие от МП, на основание на чл.23 ХК – 2900 евро   
Чл. 6. Сдружение „Деца на времето” подписва договор с Чуждестранните кандидат - осиновители,  съгласно чл. 54 от Наредба номер 3/ 2003 год. на МП за покриване разноските и разходите по осиновяването, които ще се използват приблизително както следва:

Превод и легализация на документи – 1000 евро:
- 12- 18 лева за страница

Заплати /в това число и за техн. сътрудник, за лице поддържащо картотеката/– 1300 евро;
Командировки и разходи при престой на представител на Сдружението, когато осиновяваното дете е в населено място, различно от София  – до 100 евро на ден;
Такса съд – 25 лева, Такса МП – 50 лева /т.е. около 38 евро/;
Хонорари – 1500 евро
Консултантски и правни услуги- до 1500 евро
Офис, канцеларски материали, телефон, факс, пощенски разходи, наеми, разходи за ток, парно, СОТ – 1100 евро;
Издаване на нов акт за раждане, след допускане на осиновяването от съда, международен паспорт, грижи и други дейности –350 евро;
Други разходи - транспорт, хотел, храна, преводачески, придружителски – свързани с пребиваването на кандидат – осиновителите на територията на РБ – до 200 евро
Литература и Норм. Актове-200 евро
Непредвидени разходи, вкл. контакти в чужбина, самолетни билети – до 610 евро

Обявените стойности на разноските и разходите се приблизителни и подлежат на изменение и корекция в зависимост от обективна промяна в страната.

Средствата се отчитат по българското законодателство в България.
http://childrenoftime.org/index.php?m=709&lang=1
*

Chandra

• *
  • 1567
Чл. 6. Сдружение „Деца на времето” подписва договор с Чуждестранните кандидат - осиновители,  съгласно чл. 54 от Наредба номер 3/ 2003 год. на МП за покриване разноските и разходите по осиновяването, които ще се използват приблизително както следва:

Превод и легализация на документи – 1000 евро:
- 12- 18 лева за страница
:dontknow:

Заплати /в това число и за техн. сътрудник, за лице поддържащо картотеката/– 1300 евро;
Командировки и разходи при престой на представител на Сдружението, когато осиновяваното дете е в населено място, различно от София  – до 100 евро на ден (?);
Такса съд – 25 лева, Такса МП – 50 лева /т.е. около 38 евро/;
Хонорари – 1500 евро
Консултантски и правни услуги- до 1500 евро
Офис, канцеларски материали, телефон, факс, пощенски разходи, наеми, разходи за ток, парно, СОТ – 1100 евро;
Издаване на нов акт за раждане, след допускане на осиновяването от съда, международен паспорт, грижи и други дейности –350 евро; :dontknow:
Други разходи - транспорт, хотел, храна, преводачески, придружителски – свързани с пребиваването на кандидат – осиновителите на територията на РБ – до 200 евро :dontknow:
Литература и Норм. Актове-200 евро
Непредвидени разходи, вкл. контакти в чужбина, самолетни билети – до 610 евро :dontknow:

Обявените стойности на разноските и разходите се приблизителни и подлежат на изменение и корекция в зависимост от обективна промяна в страната.

Средствата се отчитат по българското законодателство в България.
http://childrenoftime.org/index.php?m=709&lang=1  

Интересно, кои документи ще превеждат и легализират?  :dontknow:
Може би следните:  :wink:

- актовете за раждане от България и съответно на български език;
- акта за сключен граждански брак от България и съответно на български език;
- автобиографията на кандидатите;
- документа, доказващ гражданство;
- нотариалните актове на имотите в България или съответно удостоверенията за имотно състояние от данъчните в България… -?

Защото по немските закони необходимите документи за кандидатстване са това:
- Заявление по образец или свободно написана кандидатура;
(einen ausgefüllten Antrag (die Antragsvordrucke sind unterschiedlich) oder eine selbst geschriebene Bewerbung)

- Актове за раждане;
(Geburtsurkunden)

- Акт за сключен граждански брак или документ, удостоверяващ развод;  
(Heiratsurkunde, ggf. Scheidungsnachweis)

- Автобиография и на двамата партньори, предимство са подробни автобиографии,  като може да бъде изискано, да са написани на ръка;
(jeweils einen Lebenslauf von beiden Partnern (vorteilhaft kann ein ausführlicher Lebenslauf sein, wobei nachgefragt werden sollte, ob er handschriftlich sein soll)

- Удостоверение за съдимост и за двамата партньори;
(polizeiliche Führungszeugnisse von beiden Personen)

- Медицински удостоверения от личния лекар и за двамата (в случай, че не се изисква друго)
(ärztliche Atteste vom Hausarzt (sofern nichts anderes festgelegt ist) )

- Доказателство за гражданство (не се изисква винаги;
(Staatsangehörigkeitsnachweis (wird nicht immer verlangt))

- Документи, удостоверяващи финансовата издръжка, имотното състояние, задълженията.
(Verdienstnachweise, Vermögens -und Schuldennachweise)

(които, изглежда, трябва най-напред да ги преведем и легализираме на немски, а на посредническите фирми след това ще се наложи, да го направят това на български…  :D)

...

Според мене определено има някакво недоразумение…  osi_10
« Последна редакция: Ноември 02, 2009, 12:18:06 pm от Chandra »

*
Ами те досега са обслужвали само чужденци, но след като БГ в чужбина минават към международното осиновяване, ще се опитат да ни карат да минаваме и ние през тия организации...незнайно защо!! Аз вече го чух от социалните...Та дано ако се стигне дотам, поне да могат да се избегнат тия средства на вятъра, че работата съвсем се усложнява...
Ако някой има положителни вести, пишете...