...Izkam da te pitam:Ako podadem novi dokymenti da kazem 4e ediniat ot nac zivee v Balgaria ,a dtrygia raboti v Garcia i caotvetno taka k akto ci go opicala po gore dali cte imame nqkakav problem.Mnogo blagodarq ,i ycpex na vci4ki.
Еми, знам че въпросът не е отправен към мене, но понеже сме в подобна ситуация си позволявам, да ти отговоря;)
Ние подадохме документи точно, както си го описала - аз си живея в България, а съпругът ми работи в Германия. По стария закон нямаше проблеми... но изведнъж решиха, че след като съпругът ми
е извън страната над 9 месеца, нямало как да осиновяваме от България и трябвало да подадем документи като чужденци... Но мисля, че и те все още не са наясно, как да тълкуват подобни случаи (единия от съпрузите работи в чужбина)...
(Между другото, обсъждаха и варианта, да си изтеглим документите за осиновяване и да подам нови само аз, като живееща в България...)
Имаме страхотни проблеми, аз също съм на ръба на отчаянието...
В момента чакаме отговор от РДСП (до края на ноември)...
Освен това позната е пуснала писмено запитване до по-високи инстанции точно за този казус (единия от семейството кандидат-осиновители работи в чужбина) и като ни отговорят, ще ти пиша...
Посъветваха ни, да не изтегляме документите си. Дори и да получим отказ, трябва да са изброени причините за него. След това може да се обжалва в съда. Все още не е ясно, какво става със случаите, които са заварено положение /доколкото разбрах, (не съм юрист и съм много далече от тези неща
), според процесуалния кодекс би трябвало да третират случаи като нашия като заварено положение и съответно процесуалната страна да мине по старите норми а вписването в регистрите(материалната страна) по новите.../
Но... Нека Фуси да ме поправи, ако бъркам някъде...
Поздрави и хубав ден!